Menu
Buitenspeeltuinen / Dierentuinen / Klimbossen & Klimparken / Musea / Noord-Holland / Overige actieve uitjes / Waddeneilanden / Wandelen met kinderen

Texel met kinderen – Kindvriendelijke activiteiten, uitjes en accommodaties

activiteiten-uitjes-texel

Voor onze vakantie naar Texel ben ik vooraf weer op zoek gegaan naar leuke activiteiten en uitjes voor kinderen welke ik in dit artikel heb verzameld. Omdat we ook van plan waren er een aantal dagen vooruit te trekken, heb ik ook een aantal kindvriendelijke accommodaties opgezocht. Mijn tips deel ik graag met je.

Note: I.v.m. de huidige corona-maatregelen is het mogelijk dat niet alle activiteiten en uitjes toegankelijk zijn. Check daarom altijd van te voren even de actuele status op de website van de activiteit die je wil gaan doen zodat je niet voor een gesloten deur staat.

Activiteiten en uitjes op Texel die leuk zijn voor kinderen

Ecomare

Ecomare is een informatiecentrum over de Waddenzee, de Noordzee en Texel. Er zijn verschillende exposities waarbij je de natuur van het waddengebied ontdekt. Je leert er welke dieren er rond Texel leven, kunt skeletten en opgezette vogels bewonderen en de wereld rond microben aanschouwen.

Naast een informatiecentrum is Ecomare ook een zeehondenopvang. Tijdens het voedermoment verteld de verzorger alles wat je moet weten over deze lieve dieren. Maar er zijn meer levende dieren te bezoeken, zoals vogels, bruinvissen en heel veel verschillende zeedieren in het zeeaquarium.

Een leerzaam en leuk dagje uit voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar oud.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog

Klik hier voor meer informatie.

IJsboerderij Labora

Toen ik mijn kapper (welke het eiland Texel goed kent) vroeg waar we absoluut naar toe moesten gaan tijdens onze vakantie, was één van de dingen die hij opnoemde de Texelse IJsboerderij Labora.

Bij deze IJsboerderij maken ze zelf hun ijs. De melk en room die hierbij wordt gebruikt is afkomstig van hun eigen melkkoeien. Mocht je het leuk vinden, dan kun je ook een kijkje nemen in hun stal.

Ook leuk voor kinderen is de ruime speeltuin op het terrein waar zij zich fijn kunnen uitleven. En wandel ook even langs de hertjes in de wei.

Adres: Hollandseweg 2, 1795 LE De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

Klimmen EnZo

Op Vakantiepark de Krim ligt het klimpark Klimmen EnZo. Kinderen (en volwassenen natuurlijk) met een lengte vanaf 130 cm kunnen hier naar hartenlust komen klimmen. Het klimpark is geopend in de maanden april t/m oktober. Er zijn in totaal 4 verschillende klimparcours die je kunt doen met ieder 8 hindernissen.

Adres: Roggeslootweg 6, 1795 JV De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

Landgoed de Bonte Belevenis

Bij Landgoed de Bonte Belevenis gaat het om 3 dingen: Doe het.. Beleef het… Proef het… De ambachtslieden die je hier tegenkomt demonstreren allen de producten die zij maken. Denk hierbij aan o.a. een zeepmakerij, kaarsenmakerij, bakkerij en een bierbrouwerij. De producten verkopen zij tevens ook in hun eigen winkeltjes. Tijdens openingstijden is het mogelijk om ook bijvoorbeeld je eigen zeepje of kaarsje te maken.

Ook buiten valt er het e.e.a. te beleven bij Landgoed de Bonte Belevenis. In de Beleeftuin vind je o.a. een blotevoetenpad, vlindertuin, rozentuin, boomgaard, insectenhotel en nog veel meer. Op het landgoed wonen ook diverse dieren zoals bijvoorbeeld schapen, geiten, cavia’s en kalkoenen.

Adres: Rommelpot 11, 1797 RN Den Hoorn

Klik hier voor meer informatie.

Novalishoeve

Novalishoeve is een zorgboerderij waar de natuur op de eerste plaats komt. In de winkel en de lunchroom vind je veel producten van het eiland, waarvan het grootste deel van de Novalishoeve zelf afkomstig is. Versgebakken broodjes, zelfgemaakt ijs en verse kaas bijvoorbeeld! Allemaal biologisch.

Naast eten en drinken kun je je met nog veel meer dingen vermaken op de Novalishoeve. Er is bijvoorbeeld een speeltuin met schommels en een klimhuisje met glijbaan. Op het terrein staan diverse skelters en loopauto’s klaar, die de kinderen mogen pakken om het terrein te kunnen verkennen.

Je mag een kijkje nemen in de grote stal. Hier lopen heel veel kippen rond en met een beetje mazzel vind je er koeien en kalfjes. Ook kun je bij de kassa een speurtocht kopen voor maar €1,-. Spelenderwijs leren kinderen alles over het leven op de boerderij door middel van een leuke puzzeltocht.

Adres: Hoornderweg 46, 1797 RA Den Hoorn

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Beleef, proef & speel bij Novalishoeve op Texel

Paardrijden

Texel is ook heel erg goed per paard te ontdekken. Bij bijvoorbeeld Manege Elzenhof & Manege Kikkert kun je een paard of pony huren waarmee je gewoon een stukje kunt lopen maar ook gave strand- en bosritten mee kunt maken.

Kijk voor meer informatie op de volgende sites:

Sommeltjespad

Het Sommeltjespad op Texel is een soort kabouterpad, maar dan anders. Tijdens deze wandelroute voor kinderen ga je namelijk op zoek naar aardmannetjes, de zogeheten Sommeltjes.

Aan het begin van de route staat een bord met het verhaal over de Sommeltjes. Even kort samengevat: wanneer een Sommeltje in het zonlicht komt, verandert deze in steen. En wanneer het weer donker is, komen ze weer tot leven.

De route is ongeveer 1,5 km lang dus ook voor de korte beentjes goed te doen.

Adres: Pelikaanweg, Texel

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Must do op Texel met kinderen: Het Sommeltjespad, op zoek naar ‘aardmannetjes’

Speelbos & uitkijktoren Fonteinsnol

De Fonteinsnol op Texel is een speelbos in Nationaal Park Duinen. Het is een echt speelbos zonder de bekende speeltoestellen. Kinderen kunnen hier hutten bouwen, boompje verwisselen, vlaggenroof spelen en de uitkijktoren beklimmen.

Wandel na het speelbos nog even door naar de speelweide welke vlakbij de uitkijktoren ligt. Hier kunnen kinderen nog even fijn spelen in de speeltuin.

Adres: Rozendijk 35, 1791 PD Den Burg

Klik hier voor meer informatie.

Spelen bij Haven Oudeschild

Bij Haven Oudeschild kunnen kinderen zich op een aantal plekken vermaken:

  • Waterspeelplaats Oudeschild kinderen kunnen hier met echt water uit de Waddenzee spelen. De indruk die ik heb is dat deze speelplok vooral voor iets grotere kinderen erg leuk en leerzaam is. Adres: Haven 20, 1792 AE Oudeschild
  • Speelwrak Waddenhaven Oudeschild Een 35 meter lang scheepswrak vol met klim- en klautermogelijkheden voor kinderen van 3 t/m 16 jaar. Dit lijkt meer op een ‘echte’ speeltuin. Adres: Haven 20B, 1792 AE Oudeschild

De speelplekken liggen vrijwel naast elkaar, dus je kunt er ook voor kiezen om een bezoek aan beide te combineren met elkaar.

Tandem Parachutespringen

Het ultieme uitzicht over Texel heb je wanneer je er voor kiest om te gaan tandem parachutespringen boven Texel. Dit is al mogelijk voor de echte durfallen vanaf 6 jaar! Het is niet geheel gratis, maar zeker wel de moeite waard aangezien je (of je kind) een herinnering creëert voor de rest van je leven. Nog leuker is het om iemand mee te laten springen die het voor je vastlegt op camera.

Adres: Postweg 128, 1795 JS De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

Texel ZOO

Texel ZOO is een kleinschalige dierentuin waar je ruim 40 verschillende soorten diersoorten en meer dan 500 vogels tegen zult komen. Van stokstaartjes en vlinders tot een wateragame en roofvogels. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag wordt er (afhankelijk van het weer) om 14.00 uur een roofvogelshow gegeven.

Adres: Schorrenweg 20, 1794 HG Oosterend – Texel

Klik hier voor meer informatie.

Vuurtoren

Vanaf de bovenverdieping van de bekende vuurtoren op Texel welke je d.m.v. 118 treden beklimt, heb je een geweldig uitzicht op 47 meter hoogte. Er is geen lift aanwezig, dus daar dien je wel even rekening mee te houden. Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis mee.

Adres: Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

Zelfpluktuin Texel

Bij de Zelfpluktuin op Texel zijn een aantal leuke activiteiten te ondernemen:

In het Voedselbos kun je zelf fruit, groente en bloemen gaan plukken. En het leuke is, wat qua voedsel rijp is mag je daar ook nog proeven. Dit is een activiteit die de meeste kinderen wel leuk vinden om te doen naar mijn ervaring.

Voor kinderen van 2 t/m 10 jaar heeft de Zelfpluktuin ook nog een Kabouterpad uitgezet. Tijdens deze wandeling leren kinderen hoe een zaadje uit kan groeien tot aardbei en vervolgens wordt verwerkt tot jam.

En mocht je het leuk vinden, loop dan ook nog even het winkeltje van de Zelfpluktuin in. Je vindt hier o.a. hun zelfgemaakte producten maar ook andere leuke lekkernijen, cadeau pakketten en souvenirs.

Adres: Middellandseweg 4, 1792 CG Oudeschild

Klik hier voor meer informatie.

Kindvriendelijke accommodaties op Texel

Afhankelijk van waar je woont, is Texel een leuk eiland om een dagje naartoe te gaan. Maar we kunnen het ook ons voorstellen als je langer dan een dagje van het eiland wil kunnen genieten. Daarom heb ik een aantal kindvriendelijke accommodaties op Texel voor je opgezocht die mij leuk lijken om er met kinderen te overnachten.

Vakantieparken

Losse vakantiehuizen

Lees ook ons artikel: ‘Een weekendje naar vakantiepark Landal Sluftervallei op Texel

Ook in de winterperiode is Texel een leuke vakantiebestemming om met kinderen naartoe te gaan. Nieuwsgierig naar wat hier dan allemaal te beleven valt? Lees dan ook ons artikel: ‘Winterse activiteiten op Texel

Foto’s © Opwegmetmama.nl

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.