activiteiten-uitjes-texel

Texel met kinderen – 13 kindvriendelijke activiteiten voor het gezin

Texel met kinderen is een geweldige vakantie en bovendien lekker dichtbij huis. Als je een vakantie naar dit eiland plant, wil je natuurlijk de leukste activiteiten en uitjes voor de kinderen organiseren. Daarom heb ik in dit artikel een aantal geweldige tips verzameld die je niet wilt missen. Het beste van alles is dat de meeste activiteiten en uitjes gratis zijn! Dus, als je op zoek bent naar een onvergetelijke vakantie met kinderen op Texel, lees dan snel verder.

Note: I.v.m. de huidige corona-maatregelen is het mogelijk dat niet alle activiteiten en uitjes toegankelijk zijn. Check daarom altijd van te voren even de actuele status op de website van de activiteit die je wil gaan doen zodat je niet voor een gesloten deur staat.

Ontdek de leukste activiteiten op Texel voor kinderen en beleef een onvergetelijke vakantie

1. Zeehondenopvang Ecomare

Ecomare is een informatie centrum dat zich richt op de Waddenzee, de Noordzee en Texel. Er zijn diverse exposities die je laten kennismaken met de natuur van het waddengebied. Hier leer je over de verschillende dieren die in de omgeving van Texel leven, kun je indrukwekkende skeletten en opgezette vogels bewonderen, en de fascinerende wereld van microben ontdekken.

Naast een informatiecentrum is Ecomare ook een zeehondenopvang. Tijdens het voedermoment vertelt de verzorger alles wat je moet weten over deze lieve dieren. Maar, er zijn meer dieren te bezoeken, zoals vogels, bruinvissen, en heel veel verschillende zeedieren.

Ecomare op Texel is een leerzaam en leuk dagje uit voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar oud.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog

Klik hier voor meer informatie.

Ecomare Texel zeehondenopvang

2. Texelse IJsboerderij Labora

Toen ik aan mijn kapper, die goed bekend is met Texel, vroeg wat we absoluut moesten bezoeken met onze kinderen tijdens de vakantie, was één van zijn topaanbevelingen de Texelse IJsboerderij Labora.

Deze ijsboerderij maakt zelf hun heerlijke ijs, waarbij ze melk en room gebruiken van hun eigen melkkoeien. Als je geïnteresseerd bent, kun je zelfs een kijkje nemen in de stal om de koeien te begroeten.

Voor kinderen is er een ruime speeltuin op het terrein waar ze lekker kunnen spelen en ravotten. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij de hertjes in de wei, een leuke en schattige toevoeging aan het bezoek.

Adres: Hollandseweg 2, 1795 LE De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

3. Klimmen EnZo

Op het Texelse Vakantiepark de Krim ligt het klimpark Klimmen EnZo, waar kinderen (en volwassenen natuurlijk) met een lengte vanaf 130 cm hier naar hartenlust kunnen komen klimmen. Het klimpark is geopend in de maanden april t/m oktober. Er zijn in totaal 4 verschillende klimparcours die je kunt doen met ieder 8 hindernissen.

Adres: Roggeslootweg 6, 1795 JV De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

4. Landgoed de Bonte Belevenis

Bij Landgoed de Bonte Belevenis gaat het om 3 dingen: Doe het.. Beleef het… Proef het… De ambachtslieden die je hier tegenkomt geven een demonstratie van de producten die zij maken. Je vind hier o.a. een zeepmakerij, kaarsenmakerij, bakkerij, en een bierbrouwerij. De producten verkopen zij tevens in hun eigen winkeltjes. Tijdens openingstijden is het voor de kinderen mogelijk om hun eigen souvenir vanuit Texel te maken, zoals een zeepje of kaarsje.

Ook buiten valt er het één en het ander te beleven bij Landgoed de Bonte Belevenis. In de Beleeftuin vind je o.a. een blotevoetenpad, vlindertuin, rozentuin, boomgaard, insectenhotel, en nog veel meer. Op het landgoed wonen ook diverse dieren zoals schapen, geiten, cavia’s, en kalkoenen.

Adres: Rommelpot 11, 1797 RN Den Hoorn

Klik hier voor meer informatie.

5. Zorgboerderij Novalishoeve

Novalishoeve is een zorgboerderij waar de natuur op de eerste plaats komt. In de winkel en de lunchroom vind je veel producten van het eiland Texel, waarvan het grootste deel van de Novalishoeve zelf afkomstig is. Je kan hierbij denken aan versgebakken broodjes, zelfgemaakt ijs en verse kaas! Allemaal biologisch.

Naast eten en drinken kun je je met nog veel meer activiteiten vermaken op de Novalishoeve. Deze unieke zorgboerderij op Texel heeft ook nog eens een speeltuin met schommels en een klimhuisje met glijbaan voor de kinderen. Op het terrein staan diverse skelters en loopauto’s die de kinderen mogen pakken om het terrein te kunnen verkennen.

Daarbij mag je een kijkje nemen in de grote stal. Hier lopen heel veel kippen rond en met een beetje mazzel vind je er zelfs koeien en kalfjes. Ook kun je bij de kassa een speurtocht kopen voor maar €1,- ! Spelenderwijs leren kinderen alles over het leven op de boerderij door middel van een leuke puzzeltocht.

Adres: Hoornderweg 46, 1797 RA Den Hoorn

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Beleef, proef & speel bij Novalishoeve op Texel

Novalishoeve Texel zorgboerderij

6. Ontdek Texel per paard

Texel is heel erg goed per paard te ontdekken, ook voor kinderen! Bij bijvoorbeeld Manege Elzenhof & Manege Kikkert, kun je een paard of pony huren waarmee je gewoon een stukje kunt lopen. Maar, je kunt ook kiezen voor een gave strand- of bosrit.

Kijk voor meer informatie op de volgende sites:

7. Sommeltjespad: het kabouterpad voor kinderen

Het Sommeltjespad op Texel is een soort kabouterpad voor kinderen, maar dan anders. Tijdens deze wandelroute ga je namelijk op zoek naar aardmannetjes, de zogeheten Sommeltjes.

Aan het begin van de route staat een bord met het verhaal over de Sommeltjes. Even kort samengevat: wanneer een Sommeltje in het zonlicht komt, verandert deze in steen. En wanneer het weer donker is, komen ze weer tot leven.

De route is ongeveer 1,5 km lang en is dus ook voor de korte beentjes goed te doen.

Adres: Pelikaanweg, Texel

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Must do op Texel met kinderen: Het Sommeltjespad, op zoek naar ‘aardmannetjes’

Sommeltjespad Texel kinderen

8. Speelbos & uitkijktoren Fonteinsnol

De Fonteinsnol op Texel is een speelbos voor kinderen in Nationaal Park Duinen. Het is een écht speelbos zonder de bekende speeltoestellen. Kinderen kunnen hier hutten bouwen, boompje verwisselen, vlaggenroof spelen, en de uitkijktoren beklimmen.

Wandel na het speelbos nog even door naar de speelweide welke vlakbij de uitkijktoren ligt. Hier kunnen de kinderen nog even fijn spelen in de speeltuin.

Adres: Rozendijk 35, 1791 PD Den Burg

Klik hier voor meer informatie.

9. Spelen bij Haven Oudeschild

Bij Haven Oudeschild kunnen kinderen zich op een aantal plekken vermaken:

  • Waterspeelplaats Oudeschild Texel: kinderen kunnen hier met echt water uit de Waddenzee spelen. De indruk die ik heb is dat deze speelplek vooral voor iets grotere kinderen erg leuk en leerzaam is. Adres: Haven 20, 1792 AE Oudeschild
  • Speelwrak Waddenhaven Oudeschild Texel: kinderen van 13 t/m 16 jaar kunnen zich hier helemaal uitleven op een 35 meter lang scheepswrak vol met klim- en klautermogelijkheden. Dit lijkt meer op een ‘echte’ speeltuin. Adres: Haven 20B, 1792 AE Oudeschild

De speelplekken liggen vrijwel naast elkaar, dus je kunt er voor kiezen om een bezoek aan deze speeltuinen te combineren met elkaar.

10. Tandem Parachutespringen

Het ultieme uitzicht over Texel heb je wanneer je er voor kiest om te gaan tandem parachutespringen boven Texel, dit is al mogelijk voor kinderen vanaf 6 jaar! Het is niet geheel gratis, maar zeker wel de moeite waard aangezien je (of je kind) een herinnering creëert die de je rest van je leven bijblijft.

Tip: laat iemand meespringen die het voor je vastlegt op camera.

Adres: Postweg 128, 1795 JS De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

11. Texel ZOO dierentuin

Texel ZOO is een kleinschalige dierentuin waar je gerust een middagje met de kinderen kan doorbrengen. Je vindt hier ruim 40 verschillende soorten diersoorten en meer dan 500 vogels! Van stokstaartjes en vlinders tot een wateragame en roofvogels. Op dinsdag, donderdag, zaterdag, en zondag wordt er (afhankelijk van het weer) om 14.00 uur een roofvogelshow gegeven.

Adres: Schorrenweg 20, 1794 HG Oosterend – Texel

Klik hier voor meer informatie.

12. Vuurtoren met uitzicht op Texel

Je kan ervoor kiezen om Texel van bovenaf te bewonderen door de vuurtoren te beklimmen met de kinderen. Kinderen t/m 4 jaar kunnen zelfs geheel gratis mee! Vanaf de bovenverdieping van de bekende vuurtoren heb je een geweldig uitzicht op 47 meter hoogte. Er is geen lift aanwezig, dus daar dien je wel even rekening mee te houden.

Adres: Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp

Klik hier voor meer informatie.

Vuurtoren Texel

13. Zelfpluktuin

Bij de Zelfpluktuin op Texel zijn een aantal leuke activiteiten voor kinderen te ondernemen:

In het Voedselbos kun je zelf fruit, groente en bloemen gaan plukken. En het leuke is, wat qua voedsel rijp is mag je ook nog eens proeven! Naar mijn ervaring is dit een activiteit die de meeste kinderen wel leuk vinden om te doen.

Voor kinderen van 2 t/m 10 jaar heeft de Zelfpluktuin ook nog een Kabouterpad uitgezet. Tijdens deze wandeling leren kinderen hoe een zaadje uit kan groeien tot aardbei en vervolgens wordt verwerkt tot jam.

En mocht je het leuk vinden, loop dan ook nog even het winkeltje van de Zelfpluktuin in. Je vindt hier o.a. hun zelfgemaakte producten, maar ook andere leuke lekkernijen, cadeau pakketten, en souvenirs.

Adres: Middellandseweg 4, 1792 CG Oudeschild

Klik hier voor meer informatie.

Ook in de winterperiode is Texel een leuke vakantiebestemming om met kinderen naartoe te gaan. Nieuwsgierig naar wat hier dan allemaal te beleven valt? Lees dan ook ons artikel: ‘Winterse activiteiten op Texel

Foto’s © Opwegmetmama.nl

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.