Spelen bij Theehuis ’t Bluk & wandelen over de Zuiderheide

Vanaf ongeveer half augustus t/m half september kleuren de heides paars. Persoonlijk vind ik dit altijd een prachtig gezicht. Niet voor niets zijn wij begin deze week dan een fijn stukje wezen wandelen op de Zuiderheide tussen Laren en Hilversum. Wij startten onze wandeling bij Theehuis ’t Bluk. Bij dit restaurant is tevens een speeltuin zodat je hier ook fijn met je kinderen kunt neerstrijken.

Theehuis ’t Bluk

Theehuis ’t Bluk is een kindvriendelijk theehuis met speeltuin waarin je o.a. een schommel, glijbaan en zandbak vindt. Er zijn zowel buiten als binnen plaatsen om te zitten. Buiten kun je er voor kiezen om in de buurt van de speeltuin te gaan zitten, maar het is ook mogelijk om een tafeltje te nemen met uitzicht over de prachtige Zuiderheide.

De menukaart

Je kunt bij Theehuis ’t Bluk zowel ontbijten als lunchen en/of dineren. Op de ontbijt- en lunchkaart vind je o.a. diverse (luxe) broodjes, pannenkoeken, pokebowls, wraps, gebak en verschillende soorten koffie en natuurlijk thee. Ook voor kinderen hebben ze een aantal dingen op de kaart staan. En kies je liever voor een borrelhapje? Ook dat is mogelijk!

Het dinermenu is niet zo heel erg uitgebreid. Maar mijn ervaring is vaak dat hoe kleiner de kaart, hoe beter het eten veelal is.

Handig om te weten over Theehuis ’t Bluk

 • De toiletten zijn gratis toegankelijk, ook wanneer je niet komt eten en/of drinken;
 • Er is geen verschoningstafel aanwezig;
 • Er is ook een ‘afhaalloket’ aanwezig waar je bijvoorbeeld een ijsje kunt halen voor ’to-go”;
 • Het theehuis ligt direct aan de Zuiderheide vanuit waar je diverse wandelingen en fietsroutes kunt doen;
 • Theehuis ’t Bluk is alle dagen van de week geopend, ook op feestdagen.

Openingstijden van Theehuis ’t Bluk:

 • Maandag van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Dinsdag van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Woensdag van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Donderdag van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Vrijdag van 10.00 t/m 22.00 uur
 • Zaterdag van 10.00 t/m 22.00 uur
 • Zondag van 11.00 t/m 22.00 uur

Adres: Zuiderheide 2, 1251 SE Laren
Website: www.bluk.nl

Parkeren is gratis en kan langs de onverharde weg richting het restaurant. Er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen waardoor sommige mensen hun auto direct langs de weg plaatsten.

Wandelen op de Zuiderheide

Je kunt op de Zuiderheide diverse wandelingen en fietsroutes doen. Het gewone pad op de heide, waar men dus ook kan fietsen, is ook prima toegankelijk met een goede kinderwagen of buggy.

Wij gingen eigenlijk voor een andere route dan die wij uiteindelijk gedaan hebben. Doordat we de route niet goed hadden voorbereid en we geen routepaaltjes zagen, hebben we er voor gekozen om een andere route te doen.

We kozen voor de route Rondje Laarderwasmeer waar wel paaltjes van stonden. Deze route was ongeveer 5 km. Deze route gaat over de Zuiderheide en door een stuk bos. Het stuk door het bos is niet toegankelijk met een kinderwagen of buggy.

theehuis-t-bluk-wandelen-zuiderheide-hilversum-laren

Rondje Laarderwasmeer

Onze route startte dus bij Theehuis ’t Bluk. Vanuit daar zijn wij linksaf gegaan en hebben we allereerst een stukje over de Zuiderheide gelopen. De Zuiderheide is niet volledig vlak en bestaat uit diverse heuvels en ook zandvlaktes. We plaatsten dan ook de opmerking dat het soms net een savanne leek.

theehuis-t-bluk-wandelen-zuiderheide-hilversum-laren

Tip! Wil je nog meer leuke wandeling op prachtige heides maken? De heide op de Postbank staat bekend als één van de mooiste van Nederland. Je kunt hier ook een OERRR route wandelen van ongeveer 3,5 km lang waarbij kinderen onderweg leuke opdrachten kunnen doen. Ook fijn om te weten is dat deze wandeling buggyproof is!

We kwamen een aantal koeien en stieren tegen. Deze waren best groot! Het is aan te raden om met een grote afstand langs deze dieren te gaan en geen contact met hen te zoeken. Je komt op de route ook een aantal borden tegen waarop advies m.b.t. de grazers staan beschreven.

Na de heide duiken we het bos in. Deze loopt vrijwel direct langs de heide waardoor je aan de ene kant bos hebt, en aan de andere kant uitzicht op de Zuiderheide hebt. In het bos komen we behalve nog meer koeien en stieren ook geiten tegen.

theehuis-t-bluk-wandelen-zuiderheide-hilversum-laren

Nadat we het gedeelte door het bos gehad hebben, komen we weer op de heide terecht. Dit keer een veel langer stuk met mooie uitzichten. Het is echt genieten om te mogen wandelen op de Zuiderheide.

Aan het einde van onze wandeling op de heide strijken we neer op het terras van Theehuis ’t Bluk waar we nog iets eten en drinken.

Andere wandelroutes op de Zuiderheide

Naast de route die wij hebben gelopen, zijn er nog meer routes die je kunt wandelen op de Zuiderheide.

Met kinderen die al goed kunnen wandelen is de route die wij hebben gedaan hartstikke leuk om te doen. Met jongere kinderen kun je er voor kiezen om een korter stukje op de heide te wandelen en eventueel je kinderwagen of buggy mee te nemen. Het gewone pad op de heide loopt in principe rond maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om halverwege om te keren.

De route die wij eigenlijk wilden gaan doen is een route van 7,6 km welke je hier kunt vinden. Je kunt deze route combineren met een route op de Westerheide waardoor je in totaal uitkomt op 16,6 km. Een leuke route voor de meer ervaren wandelaars onder ons dus. 😉

Wil je nog meer? Neem dan het Voetstappenpad. Dit is een route van ongeveer 25 km die door meerdere natuurgebieden gaat. Klik hier voor meer informatie.

Voor een leuk dagje uit met kinderen, kun je er voor kiezen om je dag te starten met een bezoek aan het kidsproof museum Beeld- en geluidmuseum in Hilversum. Ga vervolgens naar Theehuis ’t Bluk voor een lunch en maak daarna een fijne wandeling op de Zuiderheide.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela