10x waarom je echt een keer naar Zweden op vakantie zou moeten gaan

Zweden, misschien niet voor iedereen het meest voor de hand liggende vakantieland, maar absoluut een fijne vakantiebestemming met kinderen! Waarom? In dit artikel geef ik je tien redenen waarom het echt de moeite waard is om een keer met je gezin naar Zweden op vakantie te gaan.

De prachtige natuur

De belangrijkste reden waarom veel mensen voor een vakantie naar Zweden kiezen is de prachtige natuur. Meer dan de helft van het land is bedekt met uitgestrekte bossen waarin elanden, bevers, lynxen en wolven te vinden zijn. Er zijn in Zweden ruim 300 vogelsoorten te vinden waaronder de Europese kraanvogel. Ook de aanblik van een eland die vlak voor je de weg oversteekt is erg indrukwekkend en bijzonder.

In het zuiden en het midden van Zweden is het geweldig bosbessen plukken en paddenstoelen zoeken. Ga je noordelijker dan wordt het landschap bergachtiger en ruiger en aan de westkust vind je prachtige stranden. Of je nou kiest voor het lieflijke landschap in Skane, de eilandjes in de omgeving van Stockholm of voor Smaland, het gebied waar de boeken van Astrid Lindgren afspelen: Zweden heeft voor ieder wat wils.

Veel mensen reizen naar Zweden om het noorderlicht te zien, de grootste kans hierop heb je tijdens de wintermaanden in het noorden.


Foto © Bigstock.com

De vele outdoor activiteiten

Zweden biedt veel mogelijkheden tot outdoor activiteiten:

  • Wandelen: Wat vlakker of juist graag een beetje heuvelachtig, in het bos over het strand, wandelen kan overal in Zweden. Geniet van wat de natuur je te bieden heeft, klim en klauter, ga op zoek naar dieren en neem je picknickkleedje mee. In Zweden kun je nog wandelen zonder iedere minuut iemand tegen te komen, wat een rust! Kies je voor een van de duizenden uitgezette wandelroutes of ga je met je kompas op pad. Het kan allemaal.
  • Kanoën: met je kano peddel je lekker over de mooiste meren, langs de vele kleine eilandjes. Meer even aan, geniet van de rust en peddel weer verder. Ga je liever voor wat ruiger werk, dan ben je bij de Kullaberg ( bekend van Niels Holgersson ) vast en zeker in je element. Kies er in dat geval voor om met een gids te gaan, deze weet alles van de veiligheidsprocedures en de flora en fauna.
  • Paardrijden: Kan je zoon of dochter geen afscheid nemen van het paardrijden tijdens de vakantie? Dat hoeft ook niet! Bij Kyrkekvarn Sorgarden in het zuiden van Zweden boek je gewoon een huisje inclusief een paard waar je de hele vakantie voor mag zorgen en op rijden. Verken de bossen in Zweden te paard, een ontmoeting met een eland is niet uitgesloten.
  • Fietsen: Zweden kent een uitgebreid netwerk aan fietsroutes. Zwarte regionale routes, groene landelijke routes en blauwe plaatselijke routes. Bij de meeste plaatselijke toeristencentra zijn kaarten te vinden. Langs de meeste fietsroutes zijn jeugdherbergen, campings en stuga’s te vinden. Of zet je gewoon je tentje op in de vrije natuur? Houd je meer van mountainbiken? In het oosten van Zweden is een mountainbike downhill park. Er zijn tracks voor beginners en voor de gevorderde waaghals. Let op: kinderen tot 15 jaar zijn in Zweden verplicht om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen!
  • Vlotvaren: Bouw je eigen vlot met boomstammen en touw en dobber de rivier af met de stroom. Je kunt een dagje dobberen of een vlotsafari boeken van enkele dagen. De regio’s Varmland en Gold of Lapland zijn de plekken waar dit grote avontuur kan beginnen.
  • Zipline: Als je de bossen van de regio Smaland eens van de andere kant wilt bekijken kun je een vlucht nemen met de zipline. Je zweeft door de boomtoppen en vliegt boven de bossen en meren. Uiteraard zit je stevig verankerd. Little Rock Lake in Smaland is de langste zipline van Noord-Europa met een lengte van 2,5 kilometer.
  • Railfietsen: Fietsen op de rails, razend populair in Skane. Veel sporen liggen er in Skane verlaten bij. Huur een railfiets, pak de picknickmand in en werk jezelf in het zweet. Kies bijvoorbeeld voor de route van 12 kilometer van Broby naar Glimminge. Dwars door de bossen, langs rivieren, meren en velden.
  • Vissen: Ben je moe van alle activiteiten? Gooi je hengel uit in een van de vele meren. In Zweden zijn ongeveer 37 soorten vis te vangen. Controleer altijd eerst even bij het plaatselijke toeristenbureau of je een vergunning nodig hebt, dit is voor de meeste plekken het geval. Een visvergunning in Zweden kost weinig.

Lees ook het artikel: ‘Op avontuur in de voetsporen van Vikingen, Wallander en Pipi Langkous

Het allemansrecht

Zet je je tent liever ergens in de natuur dan op de camping? In Zweden mag dat. Hier geldt namelijk het zogenaamde allemansrecht: iedereen heeft recht op het genieten van de natuur (ook wel bekend als wild kamperen). Dit allemansrecht houdt in dat je overal een paar dagen mag kamperen. Ga je op het land van iemand staan dan overleg je uiteraard even met de eigenaar. Je mag over het terrein van een ander lopen als je de ander niet stoort en niets vernielt. Verder mag je overal waar geen bord is geplaatst dat het verboden is een vuurtje maken en mag je voor eigen gebruik paddenstoelen en bessen plukken. Uiteraard doe je dit alles met respect voor de natuur.

De lange lichte zomeravonden

Wil je genieten van echt lange zomeravonden? Dan zit je in Zweden goed. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar de zon helemaal niet ondergaat, maar in het noorden van Zweden is dit geval. Het is wel even een uitdaging om in slaap te vallen als de zon nog schijnt, zeker voor je kinderen. De meeste huisjes en stuga’s (blokhutten) hebben goede verduisteringsgordijnen. Ga je kamperen neem dan een slaapmasker mee.
De middernachtzon is een bijzonder natuurverschijnsel dat je de moeite waard is om meegemaakt te hebben.

De rust

Sta je in Nederland eerst uren in de file als je op een zonnige dag naar het strand wilt, in Zweden sta je zelden in de file en parkeer je altijd makkelijk. Parkeren bij het strand is vrijwel overal gratis, dus laat dat kleingeld maar thuis. Geen overvolle stranden maar gewoon lekker de ruimte voor jou en je gezin. Wandelen zonder iedere minuut iemand tegen te komen. Ben je op zoek naar iets meer vertier bezoek dan eens een leuk stadje of een van de prachtige dierentuinen die Zweden rijk is. Quality time en rust met je gezin, dat is wat je vindt in Zweden.

Het klimaat

Eerlijk is eerlijk: als je zeker wilt zijn van een zonovergoten vakantie dan kun je beter naar het Zuiden gaan. Toch is Zweden ook een land met een heerlijk klimaat, zeker als je houdt van zonnig en niet al te warm.
Zweden heeft een milder klimaat dan de meeste andere landen in dit deel van Europa. Dat komt door de invloed van de golfstroom. De avonden zijn over het algemeen wel wat koeler. De zomers in Zweden zijn stabieler dan in Nederland, met meer zonuren en minder neerslag.

In Zweden ben je echt welkom

Zeker als met kleine kinderen op vakantie gaat is het prettig als je je verstaanbaar kunt maken. In Zweden lukt dat vrij makkelijk ,want vrijwel alle Zweden spreken vloeiend Engels. De Zweden staan erom bekend dat ze erg gastvrij zijn. Weet je de weg niet? Er staat altijd wel iemand klaar om je te helpen. Weet je dat er in Zweden zelfs een nationaal telefoonnummer bestaat waar je je vragen kunt stellen? Wil je weten wat een fika precies of hoe het zit met de middernachtzon? Bel +31 852 085 000 en je krijgt een willekeurige Zweed aan de lijn om mee te praten en je vragen aan te stellen.

De afstand

Als je ’s morgens al vroeg vertrekt kun je ’s middags al op het strand liggen in Zuid-Zweden.

Wij kiezen zelf altijd voor de route via Duitsland en Denemarken met een korte overtocht van Puttgarden naar Rodby. De afstand Utrecht – Malmo is zo’n 800 kilometer. De boot van Puttgarden naar Rodby gaat ieder half uur en duurt ongeveer 30 minuten. Deze tocht is altijd even een welkome pauze, de frisse lucht op het dek geeft nieuwe energie voor de rest van de reis.

Ga je liever niet met de boot? Dan is er de route over de bruggen. De enige route om via de autoweg Zweden te bereiken is via de Oresundbrug.

Een andere mogelijkheid is de boot van Kiel in Noord-Duitsland naar Goteborg. Dit is de meest comfortabele route. Vanuit Utrecht is het ongeveer vijf uur rijden naar Kiel. Je slaapt op de boot en komt ’s morgens uitgerust aan in Göteborg.

Wil je wat verder Zweden in en ben je meerdere dagen onderweg dan zijn de stuga’s (blokhutten) op campings de perfecte oplossing als je geen tent wilt opzetten voor een nachtje.

Het eten

Als je in Zweden wordt uitgenodigd voor een kopje koffie krijg je meestal niet zomaar een kopje koffie. De Zweden zijn namelijk altijd wel in voor een fika. Een fika is een kleine pauze die je neemt met vrienden en familie. Het is veel meer dan een snelle kop koffie. Een fika gaat om de gezelligheid en koffie of thee met heel veel lekkere hapjes. Niet, zoals we hier gewend zijn, een koekje en de koektrommel gaat weer dicht. Nee bij een fika proef je alles wat er staat en neem je er gerust nog een en nog een.

Veel Zweden jagen en vissen graag dus er wordt veel vis en wild gegeten. En waar kun je dat nou beter op klaarmaken dan op een barbecue? In de tuin of op het strand, barbecueën kan en mag bijna overal.

Zweden kent een aantal feestdagen die in het teken staan van bepaalde etenswaren. Zo is 25 maart de dag van Wafel; er wordt dan de hele dag door wafels met slagroom en aardbeien gegeten. 4 oktober is de dag van de kaneelbroodjes en in augustus vier je in Zweden een kreeftenfeestje in de tuin. Laat je weegschaal dus vooral thuis als je naar Zweden gaat!


Foto © Bigstock.com

Zweden is leuk en gezond voor kinderen 

Eigenlijk heb je het al wel gezien: Zweden is het land waar je nog zelf op avontuur kunt gaan. Kinderen kunnen spelen in de natuur, zwemmen in de meren of in zee, ontdekken en genieten. Ontdek samen mooie plekken, verbaas je en geniet. Adem de heerlijke frisse lucht in waar de Zweden zelf ook zo van genieten. Wist je dat Zweden hun kinderen het liefst overdag buiten laten slapen? Zou dat misschien de reden zijn dat de gemiddelde levensverwachting van de Zweed 82 jaar is? Zweden is het land waar je de puurheid nog kunt ruiken en ervaren.

Tip: lees voor de vakantie met je kinderen een aantal boeken van Astrid Lindgren of Niels Holgersson van Selma Lagerloff. Deze boeken geven prachtig de Zweedse sfeer weer.

Ben jij al eens in Zweden geweest? Wij horen graag wat jou wel of juist niet trekt aan dit land.