De Tilburgse kermis met kinderen

Last updated:

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, de Tilburgse kermis. En dat is niet voor niets! Deze kermis is de grootste van de Benelux. Dit jaar kun je de Tilburgse kermis bezoeken van vrijdag 19 juli tot zondag 28 juli 2024. Wat kun je hier allemaal verwachten? En hoe kun je je er het beste op voorbereiden? Wij helpen je daar graag bij!

Voorbereiden op de Tilburgse Kermis

Op de Tilburgse Kermis is er altijd wel een attractie die je leuk vindt. Je hebt er namelijk de keuze uit wel 200 stuks, verdeelt over 4,5 kilometer! Een aardig stukje lopen dus als je de hele kermis wil zien. Daarnaast is er ook volop te eten en te drinken en zijn er mogelijkheden voor een sanitaire stop. Echt goed voorbereid op pad gaan? Een enthousiaste groep Tilburgers organiseert kermiswandelingen. Tijdens deze wandeling zie je niet alleen alle attractie, maar vertellen ze ook over de geschiedenis van de kermis en de voorbereidingen er van.

Bereikbaarheid

Één van de belangrijkste dingen in de voorbereiding, is het bedenken hoe je er naar toe gaat.

 • Openbaar vervoer: Tilburg is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit het centraal station loop je in enkele minuten de kermis op. Je komt dan ergens in het midden de kermis op en zal dan een keuze moeten maken hoe je gaat lopen.
 • Op de fiets: In de gemeentelijke fietsenstallingen kun je gratis je fiets stallen.
 • Met de auto: In Tilburg kun je parkeren in één van de parkeergarages. Deze zijn tijdens de Tilburgse kermis wel wat lastiger te bereiken of al snel vol. Er rijden ook opstap treintjes, waardoor je een stukje verder kan parkeren en met het treintje afgezet kan worden bij de kermis.

  Wat wij zelf deden vorig jaar, is parkeren bij Tilburg University. Parkeren is hier namelijk gratis. Vanuit hier stap je op een bus die je naar de kermis brengt. Een kaartje voor de bus kost je €1,- per persoon.
 • Met de boot: De Tilburgse kermis is zelfs met de boot te bereiken! De jachthaven Piushaven ligt op slechts een paar minuten van de kermis af.

Attracties voor kinderen

De Tilburgse Kermis is ook zeker leuk om te bezoeken met jonge kinderen. Veel attracties vind je er dubbel of net in een wat andere uitvoering. Je hoeft echt niet heel de kermis over om een leuke tijd te hebben. Enkele attracties die leuk zijn voor kinderen schreven we voor je op:

 • Minicars Deze attractie is bij kinderen vrijwel altijd een hit. Ze nemen plaats op een auto en mogen dan zelf rondjes rijden. Wanneer de kinderen nog iets te klein zijn, mag je zelf achterop plaatsnemen.
 • Nostalgische kermis Het Besterdplein in Tilburg is ingericht met de nostalgische kermis. Hier vind je, zoals de naam het al zegt, nostalgische kermisattracties. Veel van deze attracties zijn geschikt voor kinderen.
 • Draaimolens Op de kermis vind je verschillende draaimolens, zoals klassieke met paarden maar ook met voertuigen. Zo is er altijd wat te kiezen.
 • Knuffels grijpen Over de gehele kermis zie je wel mensen met knuffels lopen, waardoor de kinderen dat natuurlijk óók willen! Nou heeft de Tilburgse Kermis dan ook een enorm aanbod aan grijpautomaten. Van kleine en héle grote knuffels als prijs, tot aan elektronica en waardebonnen.
 • Zweefmolen Ga de hoogte in in de zweefmolen. Hiervan zijn verschillende varianten te vinden op de kermis. De hoogste is 80 meter! Maar er zijn ook kleinere, meer geschikt voor kinderen.
 • Fun factory Zoals de naam al aangeeft, is dit een attractie vol fun!
 • Eendjes vangen Een attractie die de kinderen standaard willen doen, eendjes vangen.
 • Trampoline Op deze trampolines kun je heel hoog springen en hele hoge salto’s maken, zonder bang te zijn dat je valt!
 • Glijbaan Je mag beneden een matje pakken, deze mee naar boven slepen en dan hard van de glijbaan naar beneden roetsjen! En dat ook met z’n allen naast elkaar en tegelijk.
 • Buggy Deze attractie vinden alle kinderen leuk. Er kunnen maximaal vier kindjes in een auto, die vervolgens een rondje rijdt over een baan met een bruggetje en wat slingerwegen. Als je kind zelf nog niet kan zitten, mag je tegen betaling een rondje meerijden. Op de kermis vind je verschillende van deze attracties.
 • Voetbalspel Een echte voetballer in huis? Probeer maar eens te scoren en win een leuke prijs!
 • Rups De rups mag niet ontbreken op een kermis. Je neemt er in plaats en gaat in een rupsbeweging op en neer in een rondje. In sommige van deze attracties gaat er tijdens de rit zelfs een kap overheen.
 • Flying Jumbo Een favoriet, die doet denken aan de attractie in Disneyland Parijs. Stap in een olifantje en ga tijdens de rit op en neer als je wilt.
 • Glazen doolhof Een grappige attractie, omdat het nog best moeilijk is om zonder je hoofd te stoten de uitgang te vinden!

Wist je dat de Tilburgse kermis een speciale kindermiddag organiseert? Op deze middag wordt er wat meer rekening gehouden met kinderen. Attracties draaien bijvoorbeeld net even wat minder hard.
Kijk voor een overzicht van alle attracties en waar je deze kunt vinden op de website van de Tilburgse kermis.

Kermissnacks

Wanneer je er op uit bent is het natuurlijk ook lekker om wat te snacken. Omdat de kermis zich in de stad bevindt, kun je plaatsnemen in de cafe’s, restaurants en op de terrassen aangrenzend aan de looproute. Zo kun je lekker rondkijken naar wat er voorbijloopt. Op de kermis zijn ook genoeg mogelijkheden om te eten en te drinken. Welke snacks mag je op een kermis niet overslaan?

 • Churros Een lekkere snack die je niet te vaak moet eten, maar die je op de kermis niet over mag slaan.
 • Een suikerspin Een kermissnack waar je van moet houden. Het ziet er lekker uit en kan ook nog wel eens een fotogeniek plaatje opleveren.
 • Popcorn
 • Kermissnoep De kraam met kermissnoep mag natuurlijk niet ontbreken. Naast de onhandig te eten wijnballen, zijn de kaneelstokken ook wel iets wat echt bij de kermis hoort.
 • Aardappeltwister Deze gefrituurde aardappelspiraal is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens leuk uit!
 • Fruit met een laagje lekkers Iets wat ik zelf nooit neem, maar wat altijd mijn aandacht trekt: appels met glanslaagje er overheen. Ik vind deze enorm zoete snack dan ook wel bij de kermis horen. Wat ik dan weer wel koop is het aanbod aan fruit in chocolade gedipt: aardbeien, bananen, druiven, ananas. Want ja.. gedipt in chocola smaakt dat fruit natuurlijk nóg lekkerder.

Evenementen

Ondanks dat de Tilbugse kermis al een evenement op zich is, worden er ook nog extra evenementen aangeboden. Een welbekende is de themadag Roze maandag. Roze maandag bezoeken met kinderen is zeker een aanrader, maar houd er rekening mee dat het die dag wel extra druk is op de kermis. En vergeet natuurlijk niet om in het roze te gaan!

Ook worden er verschillende theatervoorstellingen gegeven, wordt er geschminkt, kun je er kermis knutselen en vind je er een buitenbioscoop. Deze voorstellingen zijn echt geschikt voor kinderen, zoals een poppenkast en kindertheater Meneertje Peertje. Het knutselen zorgt er voor dat je tijdens de drukte op de kermis, weer even tot rust komt en met je handen bezig kunt zijn.

Tijdens de Tilburgse kermis wordt er een Kermisrun georganiseerd. Je kunt er met je kinderen aan deelnemen met de Family run. Deze is 2,5 kilometer langs de kermisattracties, er doorheen en door andere unieke gebouwen in Tilburg. Aan het einde krijgen de kinderen een Tilbugrun medaille!

Voor een overzicht van alle evenementen tijdens de Tilburgse kermis, kijk je op de website.

Praktische informatie

 • Evenement: De Tilburgse Kermis
 • Datum: dit jaar op vrijdag 19 tot en met zondag 28 juli 2024
 • Prijzen: De prijzen variëren per attractie

Foto’s © Opwegmetmama.nl