bezoek Marinemuseum Den Helder

5 top tips voor een bezoek aan het Marinemuseum in Den Helder

Last updated:

Ervaar het leven van een marinier bij het Marinemuseum in Den Helder. Op de voormalige marinewerf Willemsoord liggen diverse schepen waar je aan boord mag. Een avontuurlijk museum waar je de handen uit de mouwen mag steken! Wij delen graag onze ervaring en tips voor een topdag.

De vloot van het Marinemuseum

Het Marinemuseum is eigenlijk een combinatie van een openluchtmuseum en een binnenmuseum. Het is dus zowel geschikt als activiteit bij regen in Den Helder als een leuke bezigheid bij mooi weer. Op deze oude Marinewerf kom je als bezoeker meer te weten over de geschiedenis van de Nederlandse Koninklijke Marine en leer je meer over de huidige werkzaamheden van de mariniers.

Op het terrein staan meerdere schepen klaar waar je aan boord mag. Zo leer je over ieder schip wat de functie was en ervaar je een klein beetje hoe het leven aan boord was, door middel van foto’s en filmpjes, maar ook door verhalen van gepensioneerde mariniers die nu in het museum werken.

Benieuwd wat er zoal te zien en te doen is in het museum? Dit kun je ongeveer verwachten van het uitje:

Ramschip Schorpioen

In 1868 werd ramschip de Schorpioen te water gelaten. De puntige ramsteven was de grote trots van het schip, maar bleek in de praktijk helemaal niet zo geweldig te werken. Na die tijd deed het schip onder andere dienst als drijvende kazerne en bood het onderdak aan de vrouwenafdeling van de marine (MARVA).

Op dit schip kun je zien hoe destijds geleefd werd aan boord van dit schip. Je ziet de diverse slaapvertrekken en kunt met eigen ogen zien wat een verschil aan ruimte de kapitein had ten opzichte van het andere personeel.

Een chef vertelt hoe het weekmenu aan boord is samengesteld en je kunt zelfs even een kijkje nemen in de voorraadkamer.

Op dit schip is ook de horeca te vinden. Aan boord kun je lekker smikkelen van lekkernijen als taart, een tosti of een belegd broodje.

Onderzeeboot Tonijn

Favoriet bij onze kinderen was toch wel de grote onderzeeboot de Tonijn. Deze gigantische onderzeeër bevindt zich nu permanent boven water, maar eenmaal binnen, waan je je toch echt even op zee.

Je kunt hier zien hoe bemanningsleden sliepen en aten. Je neemt een kijkje in de keuken en in de douche. En je mag zelfs even aan de knoppen zitten en een kijkje nemen door de periscoop. Zie je Texel liggen?

Mijnenveger Abraham Crijnsen

De stalen mijnenveger is ook zeer indrukwekkend. Wist je dat dit schip in de Tweede Wereldoorlog werd vermomd als tropisch eiland? Zo kon het ongezien aan de Japanners ontsnappen. Je kunt aan boord de zwartwit foto’s vinden van die tijd.

Bovenop het schip kun je even bij de kajuit naar binnen gluren.

Brugdeel De Ruyter

Een deel van wapenfregat De Ruyter is ook te vinden in het Marinemuseum Den Helder. Je bezoekt het brugdeel en de radarbol. In het gebouw kun je een korte film bekijken over de marine en beklim je de trappen om zelf achter het roer plaats te nemen.

Hier kun je ook een vaarsimulatie doen.

Aan de knoppen bij onderzeeboot De Tonijn
Simulatie bij De Ruyter
Aan het roer van De Schorpioen

Binnenmuseum

Er zijn ook twee gebouwen op het terrein die je kunt bezoeken. In de een vind je onder andere de museumwinkel. In de ander vind je een tentoonstelling met onder andere schilderijen, oude mariniersuniformen, miniaturen, campagneposters en wapens.

Onze 5 tips

Wil je het meeste uit je bezoek halen? Ik deel onze 5 praktische tips met je:

Tip 1: Doe de gratis speurtocht

Bij het entree krijgen kinderen (als ze dat willen) een speurtocht die ze meeneemt door het hele museum. De vragen zijn niet allemaal even gemakkelijk, maar met een beetje hulp van papa en mama, komen jullie er vast wel uit. En kun je het antwoord echt niet vinden? Dan geven medewerkers graag een extra hint.

Er is ook een QR kids toer te volgen met de smartphone.

Tip 2: Medewerkers aanspreken

Daarmee komen we gelijk aan bij de tweede tip. Ga in gesprek met de medewerkers van het Marinemuseum Den Helder. De meeste mensen die hier rondlopen hebben namelijk echt ervaring met werken bij de marine. Ze hebben bijvoorbeeld meegevaren in een onderzeeër of op een mijnenveger en willen je maar al te graag vertellen over wat zijzelf hebben meegemaakt.

Op rustige dagen lopen ze zelfs een heel stuk met je mee en heb je opeens een persoonlijke gids die de vragen van nieuwsgierige kinderen (oké, ook ouders) graag beantwoorden.

Tip 3: Bekijk de Agenda

Wil je ook het Marinemuseum bezoeken, maar heb je nog geen exacte dag in gedachten? Bekijk dan eerste even de online agenda van het museum om te zien wat voor leuke evenementen en activiteiten er gepand zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de Marinedagen ( dit jaar van 29 juni tot en met 2 juli) die samenvallen met het event Sail. In die periode is er dus extra veel te zien en te doen in en rondom het museum. Maar ook wel extra druk!

Tip 4: eten op de Schorpioen

Vlakbij het entree vind je een lange tafel waaraan je eigen eten en drinken kunt nuttigen. Ook is hier een koffieautomaat en een automaat met daarin frisdrank en enkele snacks en snoepgoed. Maar als je er toch bent, is het net zo leuk om een hapje te eten op de Schorpioen. Want hoe vaak kun je nou een appeltaart eten op een oud ramschip?

Tip 5: Combineren met Reddingsmuseum

Naast het Marinemuseum vind je het Reddingsmuseum. Nu je toch in de buurt bent, is het wellicht ook leuk om hier even een kijkje te nemen. Je kunt zelfs combitickets kopen, zodat je uitje nog iets goedkoper wordt.

Praktische informatie

  • Je kunt gratis naar binnen met de volgende passen: Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart, Defensiepas, Veteranenpas, Postactievenpas, MOD-kaart, ICOM kaart en Vriend van het Marinemuseum
  • Kinderen tot en met 3 jaar hebben ook gratis toegang
  • Parkeren kan gratis op het terrein van het museum
  • Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf Station Den Helder is het ongeveer een kwartiertje lopen naar het museum
  • Kleine kinderen neem je het beste mee in een draagzak
  • Neem losse euro’s mee. Er zijn twee dingen in het museum waar je een muntstuk in moet werpen om te activeren
  • Het adres van Marinemuseum Den Helder is Hoofdgracht 3, 1781 AA Den Helder

Van de kleine inspecteurs van de Museumkaart heeft dit kidsproof museum het rapportcijfer 8,8 gekregen. Hoe zou jij dit interactieve museum waarderen?

In de buurt: