Niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen is op vakantie gaan spannend. Veel kinderen, en dus ook baby’s, kunnen door de nieuwe prikkels die zij krijgen uit hun doen raken. Op vakantie gaan met baby vraagt dan ook om de nodige voorbereiding. In dit artikel geef ik je tips over waar je rekening mee kunt houden wanneer jullie een vakantie willen gaan boeken.
Een goede voorbereiding
‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ is een welbekend spreekwoord. Dit geldt al helemaal wanneer je op vakantie gaat met een baby. Zeker wanneer je baby al kan kruipen, liggen er een hoop gevaren op de loer. De volgende punten kun je prima al thuis voorbereiden om stress op vakantie te voorkomen:
- Maak ruim van te voren in inpaklijst zodat je geen spullen op het allerlaatste moment kan vergeten. Online zijn genoeg inpaklijsten te vinden zodat je er zeker van kunt zijn dat je het belangrijkste bij je zal hebben. Neem echter alleen het nodige mee, een hoop dingen kun je ook prima in het buitenland kopen.
- De eerste nacht kan erg onwennig zijn voor je baby. Neem daarom je baby’s lievelingsknuffel mee en hanteer hetzelfde slaapritueel als thuis. Het kan gebeuren dat je baby ondanks dat toch in paniek raakt en begint te huilen. Troost je baby en geef hem/haar de tijd om te wennen aan de nieuwe slaapomgeving. Vaak duurt dit een nacht of twee. Wanneer je een accommodatie hebt met meerdere ruimtes, kan het ook prettig zijn om een babyfoon mee te nemen.
- Wanneer je baby een speen heeft, neem er dan een aantal extra mee op vakantie. Mocht je er dan eentje verliezen, dan heb je toch nog een reserve. Ook hoef je op deze manier niet continu de spenen uit te koken. Kan je die tijd mooi weer aan je gezin besteden.
- Het is verstandig om bepaalde praktische informatie als het meest dichtstbijzijnde ziekenhuis bij je te hebben zodat je er niet nog eens naar op zoek hoeft mocht het nodig zijn. Hopelijk zal je het nooit hoeven te gebruiken! En wat wij zelf ook altijd meenemen, is een talengids in de taal van het betreffende land i.v.m. een eventuele taalbarrière.
Op welke manier reizen
De meest gangbare manieren om te reizen wanneer je met een baby op vakantie gaat, zijn het vliegtuig en de auto.
Met het vliegtuig
Eerlijk is eerlijk: een vliegreis is voor een baby erg vermoeiend. Met de nodige kennis en voorbereiding kan je het vliegen wel een stuk prettiger voor jezelf én voor je baby maken:
- Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gaan kinderen tot 2 jaar op schoot mee en betaal je dus niets extra’s. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je ook nog een aparte luiertas meenemen voor de baby. Informeer hierover bij de maatschappij waar jullie mee zullen vliegen.
- Probeer qua vluchttijden – voor zo ver mogelijk – rekening te houden met het ritme van je baby. In de meeste gevallen is het het meest prettigst om overdag te vliegen zodat je je kind ’s avonds op tijd op bed kunt leggen.
- Bij grote vliegtuigmaatschappijen die lange afstanden vliegen, kun je vaak een babybedje reserveren. Het babybedje is een soort opvouwbaar wiegje welke voor je stoel wordt vastgemaakt.
- Melkpoeder mag je meenemen in het vliegtuig, echter mag je in de meeste vliegtuigen maximaal 100 ml water meenemen voor je baby. Deze regels kunnen per vliegtuigmaatschappij verschillen, dus het is raadzaam om ook hier even over te informeren. Tip: neem een mini thermosfles mee met maximaal 100 ml water en vul de rest met koud water aan in het vliegtuig.
- Je kunt je baby verschonen in de toiletruimte. Boven de toiletpot zit een klep die je naar beneden kunt trekken. Er is geen aankleedkussen aanwezig, dus het is raadzaam een doek mee te nemen waar je je baby op neer kunt leggen. Indien er geen verschoonklep aanwezig is, zal dit voor het opstijgen door de stewardess worden gemeld.
Er komt binnenkort nog een uitgebreider artikel online over hoe je vliegen met een baby zo aangenaam mogelijk kunt maken.
Met de auto
Wanneer je er voor kiest om met de auto op vakantie te gaan, betekent dit al snel dat het een lange rit zal gaan worden. Ook in dit geval kun je al heel wat dingen voorbereiden om de rit zo fijn mogelijk te maken:
- Zoek uit wat de snelste route naar je bestemming is. Wanneer je een erg lange rit voor de boeg hebt, zou je kunnen overwegen om één of meerdere tussen overnachtingen te boeken. Het is prettig om na een vermoeiende rit de volgende dag weer fris en fruitig in de auto te kunnen stappen om de reis verder te vervolgen.
- Zorg voor een goede autostoel voor je baby. Het is raadzaam je baby zo lang mogelijk in de Maxi-Cosi te vervoeren. Let er op dat je geen losse spullen op de hoedenplank legt die door de auto kunnen schieten wanneer je plotseling moet remmen.
- Wanneer je geen verduisterende ramen aan de achterzijde van de auto hebt, koop dan een paar zonneschermen die je er op kunt plakken.
- Probeer steeds om de 1,5 à 2 uur even te stoppen voor wat bewegingsvrijheid, óók voor je baby. Je kunt bijvoorbeeld een boxkleed meenemen zodat je je baby even op de grond neer kunt leggen.
- Neem voldoende eten en drinken mee in de auto. Wij nemen zelf altijd een thermoskan met gekookt water mee en enkele losse flesjes water. Zo kun je ook onderweg een flesje kunstvoeding klaarmaken.
Binnenkort komt er een nog uitgebreide artikel online met tips over hoe je lange autorit zo prettig mogelijk voor jezelf én voor je kinderen kunt maken.
De juiste reisdocumenten
Sinds 26 juni 2012 dienen kinderen hun eigen identiteitsbewijs te hebben om naar het buitenland te kunnen. Een identiteitskaart is volgende voor landen binnen Europa. Voor landen buiten Europa dien je een paspoort te hebben. Heb je ook een visum nodig om een land te mogen betreden? Houd er dan rekening mee dat je deze ook apart voor je kinderen aan moet vragen.
Je hoopt het nooit mee te maken, maar wanneer je reisdocumenten in het buitenland bent kwijt geraakt, maak hier dan zo snel mogelijk een melding van bij de plaatselijke politie. Vervolgens kun je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aanvragen. Zodra je weer in Nederland bent dien je spoedig aangifte bij een politie te doen en een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen.
Zo vind je de juiste accommodatie
Niet alle bestemmingen en accommodaties zijn geschikt voor baby’s. Het kan dus een flinke uitdaging zijn om een babyproof bestemming én accommodatie te vinden. Bij het zoeken naar een geschikte accommodatie kun je op de volgende punten letten:
- Staat de accommodatie bekend als kindvriendelijk? Zelf zoek ik altijd op www.zoover.nl de accommodatie op en lees dan de beoordelingen die mensen geven over de kindvriendelijkheid, dat geeft me vaak net even een vertrouwder gevoel. Controleer dan ook even of er (veel) last is van geluidsoverlast in de avonden. Bij sommige accommodaties is het verplicht om na een bepaalde tijd stil te zijn.
- Indien je een accommodatie hebt met meerdere verdiepingen, en dus trappen, is het prettig als er ook een traphekje aanwezig is. Meestal wordt dit wel aangegeven in de omschrijving als dit er is. Dit is een punt waar wij zelf altijd op erg op letten bij het zoeken naar een accommodatie. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een eventuele tuin en/of balkon of veranda.
- Nog een belangrijk punt om op te letten zijn de stopcontacten. Zijn deze kindvriendelijk en dus beveiligd? Eventueel kun je voor de zekerheid zelf kinderbeschermers meenemen of tape zodat je de stopcontacten kunt afplakken.
- Ook de faciliteiten van de accommodatie zijn iets om in de gaten te houden. Zo kan de aanwezigheid van een magnetron en/of waterkoker prettig zijn voor het klaarmaken van een fles melk of het opwarmen van eten. Ook de aanwezigheid van een bedje, kinderstoel en/of bad scheelt een hoop gedoe. Wij huren dit er zelf dan ook meestal bij indien het niet standaard aanwezig is.
- Sommige planten zijn giftig. Indien je accommodatie een tuin heeft waar je kind naartoe kan kruipen, is het prettig om te weten of er toevallig giftige planten in deze tuin staan.
- Wanneer je buiten het hoogseizoen in de zomer op vakantie gaat, houd er dan rekening mee dat het met name in de avonden mogelijk wat frisser kan zijn. In dit geval is het handig om te controleren of er een verwarming aanwezig is.
Gezondheidsrisico’s op vakantie
Afhankelijk van het land waar je op vakantie wil, is er mogelijk een grotere kans op het oplopen van bepaalde kinderziekten als mazelen en kinkhoest. Het is daarom belangrijk goed op de gezondheidsrisico’s van een land te letten. Met de volgende tips kun je de risico’s enigszins beperken:
Vaccinaties en kinderziekten
Baby’s die gevaccineerd worden volgens het rijksvaccinatieprogramma, zijn aan het eind van hun eerste levensjaar nog niet volledig ingeënt. Voor sommige bestemmingen, waar sommige kinderziekten nog voorkomen, is je baby mogelijk (nog) niet voldoende gevaccineerd. Het is dus raadzaam met het uitzoeken van je bestemming hier rekening mee te houden. Ook voor sommige landen waar reisvaccinaties voor nodig zijn, is je baby mogelijk nog te jong.
Bescherming je baby tegen de zon
Zorg er voor dat je je baby goed beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon. Gebruik voor je baby een zonnebrandcrème met ten minste een factor 30 en probeer wanneer de zon het sterkst is (tussen 11.00u en 15.00u) uit de zon te blijven. Pas op met het leggen van doeken over de kinderwagen! Door de zon kan het te warm worden in de kinderwagen, ook met een hydrofiele doek, met alle gevolgen van dien.
Neem een anti-muggenmiddel mee
Bescherm je kinderen tegen muggenbeten wanneer er veel muggen te bekennen zijn op je vakantiebestemming. Je kunt er voor kiezen om je kind lange mouwen en lange pijpen aan te geven. Ook kun je je kind insprayen met een anti-muggenmiddel als DEET. Let hier bij wel op dat je kiest voor een lage concentratie van het middel die geschikt is voor baby’s.
Zorg voor schone handen
Veel baby’s stoppen regelmatig de handen en in de mond, en laten er op die handen nou net de meeste bacteriën zitten.. Het kan dan dus zeker geen kwaad om net even wat vaker je eigen handen én die van je baby te wassen. Tip: stop een klein flesje desinfecterende handgel in je tas.
Laat geen dieren aaien
In het buitenland kunnen sommige dieren ziektes met zich meedragen. De weerstand van een baby is nog lang niet zo sterk als die van een volwassenen. Laat je baby om die reden ook geen dieren in het buitenland aaien.
Laat je baby vaker drinken
Wanneer je een vakantiebestemming hebt waar het warmer is dan je thuis gewend bent, zorg er dan voor dat je baby vaker drinkt om uitdroging te voorkomen. Let er ook op dat je flessen water haalt i.p.v. dat je het uit te kraan haalt. Het drinkwater is niet overal zo schoon als in Nederland. Controleer bij het kopen van de flessen ook of de dop goed dicht zit en de fles dus niet al open is geweest.
Neem je eigen voeding mee
In de meeste landen is wel babyvoeding verkrijgbaar, maar mogelijk zijn dit wel andere merken waardoor je baby zou moeten wennen aan andere voeding. Het maagje van een baby kan erg gevoelig zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om zelf vanuit Nederland voeding mee te nemen. Zeker wanneer het om melkpoeder gaat kan dit prettig voor je baby zijn. Indien je geen voeding wil meenemen, is het raadzaam om zelf te koken zodat je precies weet wat er in zit. Zorg er goed voor dat eten wat kan bederven goed doorbakken of gekookt is zodat bacteriën worden gedood.
Laat je verwachtingen los
Als je op vakantie gaat, heb je vaak enige verwachtingen. Probeer deze los te laten, vooral nu je met een baby gaat. Het is met een baby nou eenmaal niet mogelijk om de boel volledig onder controle te houden. Laat het dus allemaal lekker over je heen komen en go with the flow.
En vooral… Geniet!