Tips voor een geslaagd dagje strand met jonge kinderen (mét checklist)

Vraag aan onze kinderen wat ze willen gaan doen wanneer het lekker warm is buiten, en 9 van de 10 keer zullen ze reageren dat ze naar het strand willen. In dit artikel dan ook mijn persoonlijke tips (inclusief leuke kindvriendelijke strandtenten én checklist!) om een dagje strand met kinderen zo geslaagd mogelijk te maken.

Een geslaagd dagje strand met jonge kinderen

Een dagje naar het strand met kinderen is leuk. Of het nou om een strand aan zee gaat, of bij een recreatieplas. Desondanks zijn er wel een aantal punten om rekening mee te houden. Zoals de plek die je uitkiest, veiligheid én niet te vergeten de spullen die je mee neemt. Om het artikel af te maken geef ik je ook nog een aantal tips m.b.t. leuke kindvriendelijke strandtenten.

Zo kies je jullie plekje uit op het strand

Reddingsbrigade & muien

Helemaal wanneer je naar de zee gaat, is het extra belangrijk om goed op te letten waar je met je kinderen neer gaat strijken. Wellicht heb je wel eens gehoord van een ‘mui’: een geul tussen twee zandbanken in waar een gigantisch sterke stroming staat richting zee. Deze plekken zijn erg verraderlijk omdat ze op het blote oog vaak rustig lijken. Erg gevaarlijk dus en helemaal met kleine kinderen!

De reddingsbrigade weet waar deze gevaarlijke muien zijn. Het kan dus zeker geen kwaad om aan hen te vragen welke delen van het strand veilig zijn met kinderen.

Herkenningspunten

Op de meeste stranden kun je herkenningspunten vinden zoals bijvoorbeeld palen met een cijfer of plaatje erop. Je kunt hierdoor makkelijker onthouden waar jullie plekje is. Maar ook voor het geval dat je kind je kwijt raakt (wat je natuurlijk niet hoopt!), kan je vooraf met hem/haar afspreken dat hij/zij altijd naar dat punt gaat. Naast palen kun je natuurlijk ook kiezen voor een ander herkenbaar punt zoals bijvoorbeeld een speeltuin.

Eventueel een speeltuin

Op sommige stranden vind je één of meerdere speeltuinen. Naast dat dit een fijn herkenningspunt kan zijn, zijn speelmogelijkheden voor je kind natuurlijk ook hartstikke leuk! Dit kan met name voor kinderen die wel wat meer van uitdaging houden erg prettig zijn. Zelf probeer ik dan ook altijd in de buurt van een speeltuin te gaan zitten.

Veilig het water in met je kind

Laat je kind nóóit alleen

Ook wat betreft het water zelf, zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. De meest voor de hand liggende is dat je nóóit kind alleen moet laten. Dit betekent niet dat je alleen maar in zijn/haar buurt dient te blijven, maar ook zeker dat je niet continu met je smartphone bezig bent of wat dan ook! De meeste kinderen raken zoek op het strand doordat de ouders niet goed opletten. En zoals je weet zijn kinderen vliegensvlug en in een oogwenk verdwenen!

Houd de kleur van de vlag in de gaten

Op het strand zie je bij de posten van de reddingsbrigade gekleurde vlaggen. Lifeguards van de reddingsbrigade hangen a.d.h.v. de situatie een bepaalde kleur vlag op:

  • Rechthoekige groene vlag: het is veilig om te zwemmen
  • Rechthoekige vlag rood over geel: de reddingsbrigade is geopend én houdt toezicht
  • Rechthoekige rode vlag: niet zwemmen, het is zeer gevaarlijk!
  • Twee rechthoekige vlaggen op elkaar: verboden te zwemmen én pootje baden!
  • Rechthoekige gele vlag: oppassen met zwemmen, het is gevaarlijk
  • Oranje windzak: het is onveilig om met drijfmiddelen het water op te gaan
  • Rechthoekige paarse vlag: gevaarlijke (zee)dieren of ongedierte in het water, zwemmen wordt afgeraden

Niet zo zeer een kleur, maar de vlag die ook erg belangrijk is is de vlag met een vraagteken er op. Deze betekent namelijk dat er iemand (in de meeste gevallen een kind) is gevonden. Mocht je je kind ook per abuis kwijtraken, ga dan ook altijd naar de reddingsbrigade om er een melding van te maken.

Let op eventuele dieptelijnen

Aan zee is dit wat lastig, maar veel recreatieplassen (en ook buitenzwembaden) maken gebruik van dieptelijnen zodat je weet hoe diep het water op een bepaald punt is. Spreek altijd duidelijk met je kind af hoe ver hij/zij het water in mag van jou i.v.m. eventueel verdrinkingsgevaar!

Kleine kinderen dien je uiteraard nooit alleen het water in te laten. Zo mogen onze kinderen (nog niet in het bezit van een zwemdiploma) nooit dieper dan hun knieën het water in.

Polsbandjes

Veel jonge kinderen weten het telefoonnummer van hun papa of mama niet uit het hoofd. Het kan daarom verstandig zijn om je kind een polsbandje om te doen met daarop je telefoonnummer. Ben je bij de zee, dan kun je deze vaak halen bij de reddingsbrigade. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een siliconen polsbandje te laten bedrukken.

Wij hebben bijna altijd een aantal siliconen polsbandjes in verschillende kleuren bij ons welke we hebben laten maken bij Ring-Rings. Tip van mij: Attendeer je kind er wel goed op dat hij/zij weet dat jouw telefoonnummer op het armbandje staat want het valt helaas niet iedereen op kan ik uit eigen ervaring vertellen.

Gebruik géén zwembandjes!

In een zwembad zijn zwembandjes veilig. In open water, en dan met name met de zee, zijn zwembandjes een minder goed idee. Door de wind kunnen kinderen namelijk verder afdrijven dan dat je mogelijk zult verwachten en de rest zal je wel kunnen raden. Zorg er liever voor dat je kind bijvoorbeeld maar tot zijn knieën het water in gaat en blijf binnen handbereik van je kind.

Kwaliteit zwemwater

De term blauwalg kennen de meeste mensen wel. Toch zijn er meer eisen waarop de kwaliteit van het water gecontroleerd wordt. Dit gaat om zowel zeeën als recreatieplassen. Wil je weten hoe de kwaliteit van het water is waar jullie willen gaan zwemmen? Check dan de website: www.zwemwater.nl

Checklist: neem deze spullen mee naar het strand

  • Zonnebrandcrème Het KWF raadt aan om altijd minimaal een zonnebrandcrème met factor 30 te gebruiken. Smeer altijd opnieuw na 2 uur en wanneer je uit het water komt (ook wanneer je zonnebrandcrème waterproof/waterresistent is!). Daarbij is de huid van kinderen veel gevoeliger dan die van een volwassene.
  • Zwemkleding Zwemkleding wijst aardig voor zich. Wanneer de zon heel erg sterk is en er weinig schaduwplekken zijn, trekken wij onze kinderen een UV-pakje aan voor extra bescherming tegen de zon. De UV-pakjes die wij hebben (wij kopen ze bij de webshop van Next Direct), bieden een bescherming die overeen komt met een factor 50.
  • Petje en zonnebril Dat je de huid van je kind insmeert, is voor de meeste ouders vanzelfsprekend. Ook een petje zie je vaak nog. Echter weet niet iedereen dat ook de ogen van een kind erg kwetsbaar zijn voor de zon. Het advies is dan ook om je kinderen een zonnebril te laten dragen bij voorkeur een UV-400 filter en een CE-markering van 3 of 4.
  • Zwemluiers Is je kind nog niet zindelijk? Vergeet dan niet om zwemluiers mee te nemen. Deze absorberen geen vocht, dus plas houden ze niet tegen, maar poep wel.
  • Gewone luiers Wanneer je kind nog niet zindelijk is, vergeet dan niet om ook een aantal gewone luiers mee te nemen. Ook hierbij kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat het niet zo handig is. Gelukkig was er een andere ouder die mij een luier aanbood, erg lief!
  • Billendoekjes Billendoekjes zijn veelzijdig te gebruiken. Behalve dat je er de billen van je kind mee schoon kunt maken, zijn ze ook geniaal om je zonnebril mee schoon te poetsen (wel even na poetsen met een droge doek).
  • Handdoeken en droge kleding Na het zwemmen is droge kleding wel zo fijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles op te laten drogen, maar een handdoek en wat droge kleding kan ook geen kwaad.
  • Strandlaken Wil je op het zand of gras gaan zitten? Neem dan een strandlaken mee. Wij hebben dan ook ieder ons eigen strandlaken. Onze zoon heeft al een paar keer te horen gekregen hoe gaaf ze zijn strandlaken vinden. Hij heeft namelijk een strandlaken van Wild van Freek, van het tijdschrift van de bekende bioloog Freek Vonk.
  • Speelgoed voor op het strand Onze kinderen nemen altijd iets van speelgoed mee naar het strand. Toen we naar Texel gingen, kozen zij voor een vlieger. Maar meestal kiest onze jongste voor iets als een graafwagen of emmer en schepje. Onze oudste kiest meestal voor een bal of een tijdschrift. Hij vindt het tijdschrift Wild van Freek bijvoorbeeld erg leuk. Dit is een heel informatief tijdschrift speciaal voor kinderen met allerlei leuke weetjes over dieren, stripverhalen én er staan allerlei leuke spelletjes in. Aanrader!
  • Eten en drinken Deze lijkt mij vanzelfsprekend. Verstandig is om te kiezen voor voedsel waar ook veel vocht in zit, zoals komkommer of water fruit als watermeloen.
  • Extra water Let er goed op dat je kind voldoende drinkt op warme dagen om uitdroging te voorkomen. Het is soms van te voren moeilijk om in te schatten hoeveel je kind zal gaan drinken. Neem dus liever iets te veel drinken mee. Wij hebben zelf altijd een thermosfles mee welke water 24 uur koud houdt, ideaal!
  • Strandtentje Wanneer je richting zee gaat, is het vaak lastig om een plek met schaduw te vinden. Een losse parasol of strandtent kan dan de oplossing zijn. Wanneer je met hele kleine kinderen bent, is een strandtent erg handig. Het merk Deryan heeft hier bijvoorbeeld hele fijne voor. Voor baby’s hebben zij zelfs afsluitbare tenten (of zoals zij het zelf ook noemen, luxe campingbedjes) welke naast een bescherming van factor 50 ook je kind beschermen te insecten.
  • Koelbox Een koelbox is geen moet, maar wel altijd handig om mee te nemen wanneer je van plan bent om wat langer op het strand te blijven. Zo blijven je eten en drinken koel, en zet ook gerust je zonnebrandcrème er in.
  • Bolderkar Wanneer je met kinderen bent en/of veel spullen meeneemt, kan een bolderkar ideaal zijn! Ook wanneer je op vakantie bent is dit een top product. Zet je (jonge) kinderen er in of juist je spullen. Scheelt een hoop gesjouw! Veel bolderkarren zijn trouwens opvouwbaar waardoor ze ook niet veel ruimte in beslag nemen.

Aan aantal leuke kindvriendelijke strandtenten in Nederland

Naar mijn mening is een strandtent écht kindvriendelijk wanneer het speelmogelijkheden heeft zoals een speeltuin. Hieronder kun je dan ook een aantal strandtenten vinden die daar aan voldoen:

  • Strandpaviljoen Deining (Castricum aan Zee) Zeeweg 71, 1901 NZ Castricum aan Zee
  • Strand Café DOK (Noordwelle/Renesse) Helleweg 8, 4326 LJ Noordwelle
  • Beachclub C (Noordwijk) Kon. Astrid Boulevard 104, 2202 BD Noordwijk
  • De Zeemeeuw (Noordwijk) afrit 18 (t.o. vuurtoren, Kon. Wilhelmina Boulevard 108, 2202 GW Noordwijk
  • Speelzandt (Noordwijk) Langevelderslag 52, 2204 AH Noordwijk
  • Dolfijn Scheveningen (Scheveningen) Strandweg 5, 2586 JK Den Haag (Scheveningen)
  • Strandpaviljoen Ahoi (Zandvoort) Boulevard Barnaart 19, 2041 KB Zandvoort
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
© Beachclub C in Noordwijk

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela