Je koffer zo goed mogelijk inpakken, blijft voor mij iedere keer weer een flinke uitdaging. Zit echt alles wat ik wil meenemen wel in de koffer? En hoe zorg je er voor dat die rits dan uiteindelijk ook goed sluit zonder dat je bang hoeft te zijn dat je koffer open knalt? Ik geef je 14 tips waar je hopelijk iets aan hebt.
Werk met een inpaklijst
Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook zeker als het gaat het inpakken van je koffer. Het werkt onwijs goed als je van te voren goed nadenkt over wat je mee wil nemen en dit verwerkt in een inpaklijst. Meestal gebruik je steeds weer dezelfde type spullen. Je zou er dus voor kunnen kiezen om je lijst te digitaliseren zodat je hem steeds weer opnieuw kunt gebruiken.
Neem niet te veel mee
Zelf was ik altijd erg geneigd om te veel mee te nemen, maar dat is tegenwoordig wel anders. Zeker nu wij ook kinderen hebben kom je er achter hoe schaars de ruimte die je hebt eigenlijk maar is. Zo neem ik voor hooguit één week aan kleding mee. Zo nodig was ik het op de vakantiebestemming waar wij ons bevinden. Op veel vakantiebestemmingen is tegenwoordig wel een wasserette te vinden.
Ook qua overige spullen bedenk ik goed of het echt dringend is, of dat het ook op de vakantiebestemming verkrijgbaar is. Zo kun je luiers, schoonmaakmiddel, toiletartikelen vaak prima op je vakantiebestemming halen. Zorg er voor dat je sowieso enkele dagen vooruit kunt met wat je van huis meeneemt.
Tip! Controleer trouwens ook even of dat je handdoeken en badlakens op de plek van bestemming krijgt. Indien dit het geval is, zou het zonde van je ruimte zijn als je dit zelf ook nog eens meeneemt.
Kies kleding uit die niet kreukt
Je doet er verstandig aan om te kiezen voor kleding die niet kreukt, tenzij je de mogelijkheid ziet en daar ook zin in hebt. Ik besteed mijn vakantie liever een dingen die ik écht leuk vind, zoals het spelen met mijn kinderen. Het huishouden komt thuis wel weer!
Mix ’n match outfits
Om er voor te zorgen dat je niet te veel kleding meeneemt, is het het meest handig dat je zorg voor kleding die je met elkaar kunt mixen. Zo doen we kleuren wit, blauw, grijs en zwart het altijd goed als basis. Ook kunnen accessoires een prima alternatief zijn om je outfit een andere look te geven. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld op Pinterest zoeken naar de term ‘capsule wardrobe‘.
Zorg voor comfortabele schoenen
Natuurlijk is het leuk om je allermooiste schoenen mee te nemen. Zeker doen als je ook lang op deze kunt lopen en deze niet voor blaren zorgen. Zorg er hoe dan ook voor dat je sowieso één paar comfortabele schoenen bij je hebt die je kunt dragen als je wat langer aan de wandel bent. Ik heb deze fout wel eens gemaakt en dat is zeker geen pretje kan ik je garanderen. Gevolg: op vakantie heb ik nieuwe schoenen gekocht omdat mijn voeten zo’n zeer deden wat dus resulteerde in nog meer bagage en geld wat ik anders niet had uitgegeven.
Gebruik de zwaartekracht tijdens het inpakken
Er zijn veel strategieën te bedenken over hoe je het best een koffer kunt inpakken. Ik geef je daarom tips over hoe ik het doe:
- Schoenen leg ik aan de buitenzijde van de koffer met de zool naar de rand gericht.
- De zwaardere spullen als toiletartikelen leg ik onderin de koffer (de onderzijde wanneer je je koffer rechtop zet) en de lichtere spullen bovenin. Op deze manier blijft het zwaartepunt onderin de koffer waardoor je koffer ook makkelijker te rollen is.
- Slippers of andere schoenen doe ik meestal in het zijvak, zodat ik hier snel bij kan als ik naar een warmere bestemming ga. Ook is het handig om een vest/jas binnen handbereik te houden.
- Enne.. Ik neem ALTIJD mijn eigen kussen mee op vakantie aangezien ik een slechte slaper ben. Ook deze prop ik in de koffer als we gaan vliegen. Deze leg ik dan aan de voorzijde van de koffer.
Rol je kleding op
Rol kleding op die je makkelijk kunt oprollen. Niet alleen scheelt dit veel in ruimte, je zorgt er op deze manier ook voor dat je kleding kreukvrij blijft. Stijvere materialen zoals broeken en rokken kun je het beste opvouwen.
Neem een extra plastic zak mee
Mocht je op de laatste vakantiedag nog lekker willen gaan zwemmen, dan is het handig om een extra plastic zak mee te nemen waar je vervolgens je natte zwemkleding in kunt doen. Ook voorkomt dit dat de natte kleding andere kleding bevlekt door het mogelijk chloorwater wat er is ingetrokken. Was sowieso altijd je natte zwemkleding even uit onder de kraan om dit scenario te minimaliseren.
Plak je flesjes dicht met plakband
Je moet er niet aan denken dat je wanneer je op je vakantiebestemming aankomt, je je koffer opent, je tot de ontdekking moet komen dat er een flesje douchegel of shampoo is open gesprongen. Ook dit is iets wat mij helaas meerdere keren is overkomen. Tijdens het inpakken, plak ik daarom tegenwoordig de flesjes dicht met plakband. Voor de terugreis zorg ik er voor dat het op is, gooi het weg of stop het in een plastic zakje die ik vervolgens dichtknoop.
Doe kleine vloeistoffen in lenzenbakjes
Ga je vliegen? Dan mag je maximaal 100 ml aan vloeistoffen in je handbagage meenemen. Neem je meerdere vloeistoffen mee? Dan kun je er voor kiezen om deze vloeistoffen in lenzenbakjes te stopen. En sommige producten kun je ook op reisformaat verkrijgen bij bijvoorbeeld de Etos.
Doe de breekbare spullen in je sokken
Neem je breekbare spullen mee zoals een parfumflesje? Stop deze dan in je sokken! Ook leuke souvenirs die je koopt, kun je op deze manier opbergen in je koffer (mits ze niet al te groot zijn natuurlijk).
Laad thuis je elektronica helemaal op
Naast je smartphone neem je mogelijk ook andere elektronica mee zoals een fotocamera, tablet, e-reader etc. Laad deze van te voren alvast thuis helemaal op. Eventueel kun je er voor kiezen, om bij veel gebruik, de opladers van deze elektronica mee te nemen.
Tip! stop deze opladers in een waszakje zodat ze niet door heel je koffer heen dwalen. En wist je trouwens dat je tegenwoordig op de meeste vliegvelden ook je elektronica kan opladen?
Kies voor een e-reader in plaats van losse boeken
Ben je een lezer op vakantie? Dan weet je vast en zeker wel hoe zwaar boeken kunnen zijn én hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Zelf ben ik mede om deze redenen overgestapt op een e-reader. In het begin was het wel even wennen. Ik dacht namelijk ook nooit te kunnen wennen aan een e-reader maar ben er nu zoooo blij mee! Uiteraard blijft dit een persoonlijke keuze. Mocht je twijfelen, misschien mag je tijdens je vakantie van iemand een e-reader lenen zodat je het kunt uitproberen.
Pak enkele dagen van te voren al je koffer in
Wees verstandig en pak enkele dagen van te voren al je koffer in voor in hoeverre dat mogelijk is. Probeer je te houden aan het lijstje wat je hebt opgesteld en denk goed na over wat wel of niet mee moet. Ook kun je eventueel nog spullen kopen indien nodig (zoals je favoriete zonnebrandcrème die ze mogelijk niet op je vakantiebestemming hebben).
Welke inpaktechnieken hanteer jij? We horen het graag van je.
Foto’s © Bigstock.com