Met deze tips maak je zelf te gekke cake smash foto’s van je kleintje

Veel ouders vinden het leuk om een cake smash fotoshoot te laten maken voor de eerste verjaardag van hun kind. Met een goede fotocamera en een vleugje creativiteit, maak je ook prima zelf van je kind te gekke cake smash foto’s. Ik heb zelf diverse keren cake smashes gedaan en deel graag mijn tips met je.

Wat is een cake smash?

Een leuke manier om de eerste (of zelfs tweede) verjaardag van je kind te vieren is d.m.v. een cake smash fotosessie. Veelal worden deze foto’s gebruikt voor een uitnodiging. Andere ouders vinden dit gewoon leuk om bijvoorbeeld te plaatsen op social media of voor in een fotoalbum ter herinnering.

Tijdens de cake smash is het de bedoeling dat je kind met een leuke verjaardagstaart – de smash cake – aan de haal gaat. Het ene kind valt de taart letterlijk aan terwijl het andere kind voorzichtig proeft of er heel niet eens naar om kijkt. Jij kent je kind het beste en kunt dan ook het beste inschatten hoe je kind op de taart zal reageren.

Tips om zelf cake smash foto’s te maken van je kind

Bedenk van te voren hoe je de cake smash fotoshoot wil gaan vormgeven

De allereerste stap die je dient te ondernemen is om na te denken over hoe je de cake smash fotoshoot wil gaan vormgeven. Houd je het liever wat rustiger of kan het jou qua decor niet gek genoeg? Of kies je juist weer voor een bepaald thema?

De tip die ik men altijd gaf is om van te voren via bijvoorbeeld Pinterest wat ideeën op te zoeken zodat je weet wat mogelijk is én wat je natuurlijk ook leuk vindt.

De tweede tip hieromtrent is om ook goed naar je kind te kijken. Heb je een kind wat snel overprikkeld is, dan kan een drukkere setting mogelijk too much zijn. Bedenk goed dat de taart zelf ook al een prikkel kan zijn. Een paar slingers of ballonnen kunnen in dit geval al voldoende zijn.

Regel de juiste achtergrond voor je cake smash foto’s

Nu je hebt nagedacht over de setting van de cake smash fotoshoot kun je de juiste spullen gaan regelen. Eén van deze dingen is de achtergrond. Je kunt hiervoor een simpel wit laken gebruiken (controleer dan wel even of deze niet doorschijnt wanneer je foto’s maakt) maar ook een echte achtergrondrol of stuk zeil.

Wanneer je op tijd begint met regelen zou je ook op bijvoorbeeld Ali Expres kunnen kijken voor een goedkope achtergrond.

Zelf gaf ik de voorkeur aan papieren achtergrondrollen van Savage. Deze achtergrondrollen zijn in totaal 11 meter lang waardoor je het gebruikte deel achteraf kunt afknippen en je later ook nog eens leuke foto’s van je kind(eren) kan maken. Even afhankelijk of je horizontale of verticale foto’s wil gaan maken, kun je de breedte van de rol bepalen. Naar mijn ervaring waren de rollen van 1,38m breed prima voor eigen gebruik.

Ook niet onbelangrijk: denk ook na over hoe je je achtergrond wil gaan ophangen. Ik had hier zelf een achtergrondsysteem voor maar je kunt het ook eventueel ophangen aan muur of deur.

Verzamel leuke decoratie voor het aankleden van je fotosetting

Na het bepalen van je achtergrond kun je de decoratie gaan verzamelen. Denk hierbij aan leuke slingers, ballonnen, confetti en andere leuke props. Ook hierbij geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Bedenk echter wel dat je kind het onderwerp van de foto moet zijn en niet je decor. Het zou jammer zijn als je kind weg zal vallen op de foto’s door een drukke setting.

Zelf koos ik meestal voor wat slingers en een aantal ballonnen gevuld met helium. Deze ballonnen kun je vaak bij een feestwinkel laten vullen. Mocht je ballonnen willen laten vullen, doe dit dan bij voorkeur de dag van te voren of dezelfde ochtend nog.

Denk na over een outfit voor je kind voor de cake smash foto’s

De volgende stap is het nadenken over een outfit voor je kind welke hij/zij zal gaan dragen tijdens de cake smash fotoshoot. Ga je voor simpel zoals een romper of kies je voor een iets uitgebreidere outfit? Ook hiervoor zou ik als tip willen geven: zoek wat leuke ideeën op op Pinterest en kijk wat je aanspreekt.

Bestel op tijd een taart of maak de taart zelf

Bij een cake smash fotoshoot hoort natuurlijk ook een echte taart ofwel de smash cake. Veelal bestaat deze taart uit enkele lagen biscuitdeeg met daartussenin botercrème of enchented cream (dit is wat minder vet dan botercrème). En vergeet natuurlijk de toef bovenop de taart niet!

Wanneer je heb zelf wil gaan maken kun je op het internet ook hiervoor genoeg recepten vinden. Mocht je niet zo vaak bakken, dan kan het wellicht een idee zijn om al eens eerder een proeftaart te maken.

Ik heb zelf altijd mijn taarten laten maken door Lonneke (ook een schrijfster van Opwegmetmama.nl 😉 ). De ervaring die ik hier wel bij heb is dat je op tijd moet zijn met het ‘reserveren’ van een taart. Het zou jammer zijn als dit niet op tijd geregeld kan worden.

Zorg voor een extra paar handen tijdens de fotosessie

Wat ook erg handig is om van te voren te regelen is dat je een extra paar handen tijdens de fotosessie hebt. Een paar handen van degene die de camera bediend en een paar handen voor de ‘aansturing’ van je kind. Deze laatste zet je kind bijvoorbeeld neer in de setting en gaat ook naar je kind toe wanneer hij/zij van de setting af wil gaan.

Mocht je ook nog andere kinderen thuis hebben, dan kan het – afhankelijk van je kind – fijn zijn om daar oppas voor te regelen.

Zet je setting voor de cake smash fotoshoot neer

En dan is het zo ver: de dag waarop je de cake smash fotoshoot wil gaan doen. Het is met jonge kinderen is veel gevallen prettig om de fotosessie in de ochtend te doen. Begin dus op tijd met het neerzetten van je setting. Houd m.b.t. de achtergrond ook rekening met of je de foto’s horizontaal of verticaal wil gaan maken. Voor horizontale foto’s dien je je achtergrond meestal hoger op te hangen dan wanneer je enkel horizontale foto’s wil gaan maken.

Zorg er voor dat de taart niet te koud is

Vergeet niet om de taart op tijd uit de koelkast te halen! Een koude taart vinden de meeste kinderen niet prettig om te eten en dat zou jammer zijn voor je foto’s. Een uurtje van te voren is meestal ruim op tijd.

Maak een aantal proef foto’s van je setting

Maak voordat je aan de echte cake smash fotoshoot begint een aantal proef foto’s. Op deze manier kun je controleren of je setting op de foto wel uitpakt zoals je zou willen of dat je mogelijk nog wat dingen moet verplaatsen/aanpassen. Ook kun je controleren of je belichting goed is. Misschien moet je de foto iets over- of onderbelichten of moet je de kleurtemperatuur aanpassen.

Indien mogelijk: maak je foto’s in het type RAW! Op deze manier kun je achteraf wat makkelijker dingen aanpassen zoals de belichting en de kleuren.

Leg wat spullen neer om je kind achteraf enigszins mee schoon te maken

Wanneer je de fotosessie hebt gedaan, is het mogelijk dat je kind helemaal onder te taart zit. Uiteraard zal je je kind daarna wel even in bad doen of douchen, maar het is ook handig om het grootste gedeelte alvast schoon te maken. Zoals de handjes en voetjes ter voorkoming dat je de taart straks door je hele woning terugvindt! 😉

Bewerk indien gewenst de foto’s van de cake smash fotoshoot

Indien gewenst kun je achteraf de foto’s van de cake smash fotoshoot bewerken. Je kunt hier uiteraard speciale fotobewerkingsprogramma’s voor gebruik zoals Adobe Photoshop en Lightroom. Maar tegenwoordig kan dit ook veel simpeler. In de gallerij waarmee ik op mijn computer de foto’s open, zit bijvoorbeeld al de functie in om belichtingen, contrasten en kleuren aan te passen. Simpel, maar het doet wat het moet doen.

Ook kun je de foto’s op je telefoon bewerken. Er zijn meer dan genoeg apps te downloaden waarmee je dit kunt doen. Je kunt Adobe Lightroom bijvoorbeeld ook al gratis downloaden op je telefoon.

Geniet van het moment!

En tot slot de allerbelangrijkste tip: geniet van het moment! Of de foto’s nou lukken of niet. Geniet van het moment waarop je kind voor het eerst de taart ziet, de taart aanraakt, hem wellicht helemaal smasht of wat dan ook.

En mocht je kind het niets vinden? Ook dat is niet erg! Bedenk dat het allemaal spannend kan zijn. Mocht je kind de taart nog heel niet aangeraakt hebben, dan kun je er ook voor kiezen om de sessie zonder taart verder te doen. Het feestje maak je uiteindelijk zelf.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips gehad. In dit artikel zie je twee maal mijn grootste trots waarbij ik zelf voor zijn eerste en tweede verjaardag foto’s heb gemaakt. Mocht je zelf een cake smash fotoshoot gaan doen, dan zou ik het erg leuk vinden als je een foto daarvan met ons zou willen delen!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.