Menu
Overige

Met deze 10 tips maak je de mooiste vakantiefoto’s met je smartphone

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone waarvan de camera veelvuldig wordt gebruik op vakantie. Toch overkomt het je wel eens dat je achteraf pas het gevoel hebt van ‘had ik die foto maar anders genomen’. Helaas is het in de meeste gevallen dan niet meer mogelijk de foto opnieuw te maken. Met het toepassen van de onderstaande tips kun je de mooiste vakantiefoto’s maken. 

Tip 1: Een goede en schone camera op je smartphone

Goede foto’s zijn mede te danken aan een smartphone met een goede én schone camera. Of een camera goed is hangt af van je persoonlijke voorkeuren zoals op welk moment van de dag je de meeste foto’s maakt (met veel of weinig licht). Een voorbeeld van een smartphone met een goede camera is het vrij recente toestel iPhone XS waarin gebruik wordt gemaakt van een nieuw soort camera software. Tegenwoordig bezitten de meeste smartphones ook over een eigen fotobewerkingsprogramma. Dit kan hartstikke handig zijn. Zelf maak ik wel eens gebruik van de functies om foto’s iets op te lichten en te verscherpen.

De reden van een schone camera lijkt me vrij duidelijk. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een brillendoekje.

Tip 2: Maak gebruik van lijnen in je foto’s

Door gebruik te maken van lijnen in je foto’s, kun je de aandacht vestigen op wat voor jou belangrijk is. Een ander woord hiervoor is ook wel compositie. Automatisch volgen je ogen de lijnen waar ze ook naar kijken. Durf ook eens je onderwerp wat meer links of rechts van het midden te plaatsen. Op deze manier kun je spelen met de compositie van je foto.

Een bekende regel in de fotografie is de regel van derden. Dit is een richtlijn om de compositie van je foto te bepalen met behulp van een raster. De meeste smartphones beschikken over de optie om dit raster toe te kunnen passen. Je kunt deze regel toepassen door je onderwerp op één van de punten te focussen. Tevens kun je ervoor kiezen om de horizon op bijvoorbeeld 1/3 te zetten. Probeer het eens uit zou ik zeggen en kijk wat je het meest aanspreekt.

Tip 3: Gebruik zo min mogelijk je flits

Het is erg verleidelijk om je flitser te gebruiken zodra het donkerder wordt. Dit heeft echter niet zo veel zin aangezien de flits in je smartphone niets meer is dan een lampje en dus eigenlijk een échte flitser. Door de flitser te gebruiken veroorzaak je voornamelijk lelijke beelden en bleke gezichten. Niet doen dus! Probeer daarentegen meer gebruik te maken van het licht dat er wel is. De mooiste foto’s worden gemaakt met daglicht. Ben je binnen? Zet dat gerust een lampje aan. Dit geeft een beter effect dat de flitser van je camera, dus lekker uitzetten die functie!

Tip 4: Gebruik je voeten om mee in- en uit te zoomen

Al snel zijn veel mensen geneigd op een camera in te zoomen wanneer ze iets dichterbij willen halen. Dit is natuurlijk mogelijk maar gaat wel ten kosten van de kwaliteit van de foto. Zonde dus! Moet je niet willen. Je kunt net zo makkelijk gebruik maken van je voeten. Wil je iets dichterbij halen? Ga dan wat dichter naar je onderwerp toe. Wil je meer van de omgeving op de foto zetten? Zet dan wat stappen naar achteren tot je het gewenste effect hebt bereikt.

Tip 5: Stabiliseer je smartphone als je foto’s maakt

Het is je vast en zeker wel eens overkomen dat je foto’s niet helemaal goed scherp zijn. Dit komt door de trilling die je onbewust maakt als je je telefoon vast hebt. Je kunt dit d.m.v. van een aantal trucjes wel enigszins voorkomen. De meest makkelijke manier is door je telefoon met twee handen vast te houden en tegelijkertijd je ellebogen tegen je lichaam aan te drukken. Op het moment dat je de foto maakt, kun je er nog voor kiezen om even je adem in te houden. Nog een optie is om je ellebogen of telefoon op bijvoorbeeld een tafel of muurtje te plaatsen. Op deze manier maak je gebruik van een soort statief. Er zijn tevens ook speciale statieven te koop voor smartphones, maar dit moet je dan wel weer meesjouwen natuurlijk.

Tip 6: Schaf een waterdicht hoesje aan voor geweldige onderwaterfoto’s 

Dikke kans dat er op je vakantiebestemming iets van een zwembad is. Een leuk moment voor wat speelsheid in je foto’s: onderwaterfoto’s! Een aantal smartphones beweren tegenwoordig waterdicht te zijn, toch kan ik je aanraden om voor alle zekerheid gebruik te maken van een waterdicht hoesje. Houd de camera van je telefoon voor een deel onderwater en maak de leukste foto’s.

Tip 7: Maak foto’s van de lokale bevolking

Wanneer je op vakantie bent in een land met een totaal andere cultuur, kan het erg leuk zijn om ook de lokale bevolking vast te leggen op een foto. Vanwege het portretrecht dien je in principe altijd toestemming te vragen of je desbetreffende persoon mag fotograferen. Toch kan het juist leuk zijn om spontane foto’s te maken i.p.v. foto’s waarop iemand poseert. Op spontane foto’s staan vaak de meest unieke foto’s en gezichtsuitdrukkingen. Gezichtsuitdrukkingen zeggen vaak veel meer dan woorden. Zorg er sowieso wel voor dat je de mensen die je fotografeert met respect behandelt! Zie je dat iemand het niet op prijs stelt? Ga dan naar die persoon toe en laat de foto zien. De persoon kan dan zelf aangeven of hij/zij het goed vindt dat je de foto hebt gemaakt of dat hij/zij liever heeft dat je de foto verwijdert.

Tip 8: Focus je op het onderwerp

Ondanks alle tips die in dit artikel staan geschreven, focus je het meest op je onderwerp. Al die bijzondere technieken zijn misschien wel heel leuk en fijn, maar zullen uiteindelijk niet het meest belangrijkste zijn. Het belangrijkste is dat je vastlegt wat je wil vastleggen. Die emotie van je kind die aan het spelen is. Het prachtige uitzicht waar jullie zo door geraakt worden. Zolang de foto de emotie bij je oproept die het deed op het moment van maken, is het oké.

Tip 9: Zorg voor een back-up van je foto’s

Niets is vervelender als foto’s kwijt raken óf geen ruimte meer op je telefoon hebben om überhaupt foto’s te kunnen maken. De oplossing hiervoor is vrij simpel: zorg voor een back-up van je foto’s. Ter voorbereiding op je vakantie kun je er natuurlijk voor zorgen dat er voldoende ruimte op je smartphone is. Toch is tegenwoordig het opslaan van bestanden op een ‘cloud’ steeds populairder aan het worden. Een cloud is een persoonlijke opslagruimte op het web om je foto’s en andere documenten te bewaren. Het voordeel hiervan is dat je waar je ook bent, je altijd bij je foto’s kunt komen. Bij een iPhone kun je dit bijvoorbeeld doen in de iCloud of AirDrop. Android toestellen kunnen o.a. gebruik maken van Cloud, Dropbox, AirDrop en tegenwoordig ook Google+ Foto’s.

Tip 10: Geniet ook van je vakantie i.p.v. continu met fotograferen bezig te zijn

Het is fijn om te kunnen genieten van je vakantie zonder continu gefocust te zijn op de foto’s die je kunt maken. Probeer daarom ook eens je telefoon in je tas te laten zitten of zelfs in je accommodatie. Je zult wellicht het gevoel krijgen dat je bepaalde gebeurtenissen mist door je smartphone niet bij je te hebben, maar in je hart blijven deze beelden altijd bestaan. Wel is het natuurlijk handig om er voor te zorgen dat jullie sowieso één telefoon bij jullie hebben in geval van nood.

Enne.. Verwerk bij thuiskomst je foto’s uit in een mooi fotoalbum om jullie vakantiegevoel langer vast te houden. 😉

Foto’s © Shutterstock

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.