11 tips voor het plannen van een succesvolle roadtrip met kinderen

Een roadtrip is één van de meest avontuurlijke manieren om samen met je gezin te reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Het plannen van een roadtrip met kinderen vergt echter wel enige voorbereiding. In dit artikel geven we je 10 tips om een geslaagde roadtrip met kinderen te plannen.

Tips voor het plannen van een roadtrip met kinderen

Een roadtrip met kinderen vergt enige voorbereiding, maar kan een fantastische ervaring zijn voor het hele gezin. Door de juiste bestemming(en) te kiezen, de reisroute te plannen en geschikte accommodaties te kiezen, zorg je ervoor dat de reis soepel verloopt. Door voldoende vermaak, eten en drinken en slaap te plannen, voorkom je dat kinderen zich gaan vervelen of oncomfortabel voelen. Door rekening te houden met veiligheid en herinneringen te maken, zorg je ervoor dat de reis een bijzondere ervaring wordt die je nooit zult vergeten.

Tip 1: Betrek de kinderen bij het plannen van jullie roadtrip

Het voorbereiden van een roadtrip met kinderen is leuk, maar ook een beetje spannend. Hoe zullen de kinderen het vinden? Vertel je kinderen van te voren daarom wat een roadtrip inhoud. Bij jonge kinderen helpt het vaak als je boekjes voorleest over het op vakantie gaan met de auto. Zij weten dan dat het leuk is.

Nog leuker is het om je kinderen écht te betrekken bij de voorbereidingen. Welke dingen willen zij graag doen? Welke dingen vinden ze nou écht leuk en wat absoluut niet? Welke dingen willen jullie zelf doen? Kom samen tot een leuk plan. Die voorpret vind ik persoonlijk altijd heel erg leuk!

Wat mijn kinderen ook erg leuk vinden, is wanneer we van te voren alvast een beetje gaan rondkijken op Google Maps of Google Earth. Zo weten ze alvast een beetje wat ze kunnen verwachten.

Tip 2: Kies een bestemming die ook leuk is voor je kinderen

Een goede start bij het plannen van een roadtrip met kinderen is het kiezen van de juiste bestemming(en). Kies bestemmingen die interessant zijn voor kinderen, zoals pretparken, dierentuinen en stranden. Houd ook rekening met de reisafstand en plan voldoende tijd in om onderweg te stoppen en te rusten. Wij filteren eigenlijk altijd naar een locatie waar ook een speeltuin is en het liefst ook een zwembad.

Onze kinderen vinden het totaal niet leuk om lang in de auto te moeten zitten. Dit horen wij ook wel vaker van andere mensen om ons heen over hun kinderen. Wil je toch zoveel mogelijk zien tijdens je vakantie, dan kan het een tip zijn om wat langer op één locatie te blijven. Ten minste 3 à 4 dagen is voor kinderen meestal prima te doen.

Tip 3: Stippel van te voren goed de route uit

Het is handig om van te voren de route van jullie roadtrip met kinderen goed uit te stippelen. Hoe rijd je, wanneer stop je? Ook handig om antwoord te kunnen geven op de bekende vragen als “Zijn we er al bijna?”.

De manier waarop wij zelf te werk gaan is door de plekken en bezienswaardigheden die wij willen zien, op te slaan in een lijst in Google Maps. Op die manier kunnen wij heel makkelijk een route plannen die langs onze favoriete punten komt.

Tip! Wist je trouwens dat er bijvoorbeeld in Duitsland een aantal parkeerplaatsen langs snelwegen te vinden zijn waar een speeltuin bij zit? Ideaal moment om even een hapje te eten en de benen te strekken.

Een ander punt waar wij vorig jaar zelf tegenaan liepen met onze elektrische auto, was het aantal laadstations onderweg. Niet ieder laadstation laadt even snel. Wij hadden daarom twee navigatiesystemen aan staan: één die echt de route richting de bestemming aanhield, en één via de telefoon (A Better Route Planner) waarmee we snel laadpalen in de omgeving konden zien. Zo konden we makkelijk van laadstation naar laadstation navigeren. We hielden hierbij sowieso rekening met het feit dat stel dat alle laadpalen vol waren, we nog genoeg range over hadden om naar een volgend punt te rijden.

Tip 4: Maak gebruik van de slaapjes van je kind

Slaapt je kind nog overdag? Maak hier dan gebruik van! Wanneer je kind slaapt in de auto kun je dat gebruiken om weer wat kilometers af te leggen. Maar je kunt het ook prima gebruiken om bijvoorbeeld tijdens die momenten jullie spullen weer in te pakken wanneer jullie naar een volgende bestemming gaan.

Tip 5: Kies geschikte accommodaties

Een roadtrip is bedoeld om te genieten van de reis en niet alleen om zo snel mogelijk op de eindbestemming aan te komen. Neem daarom de tijd en plan voldoende rustmomenten in. Zo kunnen de kinderen even de benen strekken, spelen en ontspannen. Dit zorgt voor een aangenamere reiservaring voor iedereen. Zoals hierboven ook al even benoemd, is het voor kinderen fijn om ten minste 3 à 4 dagen op een bepaalde locatie te zijn.

Bij het plannen van een roadtrip met kinderen is dan ook belangrijk om de juiste accommodaties te kiezen. Zorg ervoor dat de accommodaties kindvriendelijk zijn en voldoen aan de behoeften van het gezin. Denk bijvoorbeeld aan kampeerterreinen, vakantieparken of hotels met familiekamers. Zo kun je na een lange dag op de weg ontspannen en uitrusten in een comfortabele omgeving.

Bij een langere roadtrip pakken wij zelf meestal de kaart erbij en zoeken dan een accommodatie uit die op de route ligt. Via bijvoorbeeld Booking.com kun je ook op de kaart zoeken.

Tip 6: Houd rekening met de activiteiten die ook voor kinderen geschikt zijn

Veel kinderen zijn gek op activiteiten waarbij zij ook echt iets kunnen doen. Wanneer wij een activiteit uitkiezen die ons erg leuk lijkt, proberen we dit ook altijd te compenseren voor de kids wanneer we weten dat zij er minder warm van zullen worden. Gelukkig spelen veel activiteiten en bezienswaardigheden hier al op in met bijvoorbeeld speurtochten voor kinderen.

Je kunt er ook voor kiezen om je activiteiten af te wisselen. Wanneer wij echt iets willen doen wat de kinderen niet leuk vinden, willen wij dit wel eens in de ochtend inplannen, en dan gaan we in de middag iets doen wat zij leuk vinden zoals naar een speeltuin of zwemmen.

Tip: Het internet staat vol met ideeën voor roadtrips met kinderen. Zoek er dus ook gerust op voor inspiratie! Voor een eerste keer kan Zwitserland (zoek op Grand Tour en pluk daar wat dingen uit die je leuk vindt) of Italië erg interessant zijn.

Tip 7: Plan maaltijden en snacks

Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt voor onderweg. Plan ook regelmatige maaltijden en snacks in. Hierdoor voorkom je dat kinderen hongerig of dorstig worden en verveeld raken. Maak bijvoorbeeld gebruik van koeltassen om eten en drinken koel te houden.

Wat wij zelf wel eens meenemen, zijn van die siroopdruppels. Vrijwel overal kun je namelijk water krijgen, en op die manier kun je er zelf een smaakje aan geven.

Tip 8: Zorg voor een paklijst

Een goede voorbereiding is essentieel bij het plannen van een roadtrip met kinderen. Maak daarom een paklijst met alle benodigdheden die je nodig hebt tijdens de reis. Denk aan kleding, toiletartikelen, medicijnen en speelgoed voor de kinderen.

Zorg er ook voor dat je voldoende reisdocumenten bij je hebt, zoals paspoorten en rijbewijzen. Wanneer je een auto wil huren, check dan ook of je een creditcard nodig hebt.

Wist je trouwens dat je niet in alle landen de auto mag besturen op slippers? Zorg dus ook voor het juiste schoeisel wanneer je achter het stuur zit.

Houd er ook rekening mee dat veel jonge kinderen in de auto in slaap kunnen vallen. Een (dun) dekentje kan in dat geval dan ook geen overbodige luxe zijn. Heb je kinderen die enkel nog op een verhoger zitten, dan zou je ook kunnen overwegen om een kussentje voor hen mee te nemen.

Zit je kind in een buggy? Dan kun je overwegen om een paraplu-buggy mee te nemen, dit scheelt aanzienlijk in de ruimte. Voor baby’s kan een draagzak ook erg prettig zijn.

Controleer of het EHBO koffertje in de auto nog up-to-date en zorg voor oranje hesjes in de auto. In sommige landen zijn deze hesjes namelijk verplicht.

Tip 9: Zorg dat je kinderen zich ook onderweg niet gaan vervelen

Tijdens een roadtrip moeten je kinderen nu eenmaal toch regelmatig in de auto zitten. Zorg er dan ook voor dat zij zich onderweg niet gaan vervelen. Omdat de meeste mensen hun kinderen niet continu achter een scherm willen hebben, en de spelletjes als ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet op een gegeven moment ook wel saai beginnen te worden, is het wel handig om hier eens goed over na te denken.

Zeker tegen de zomer aan vind je in de winkels waar ze tijdschriften verkopen dan ook vaak vakantieboeken met meer verhalen en spelletjes. Onze kinderen mogen wanneer wij op vakantie gaan dan ook altijd een vakantieboek uitkiezen.

Lees ook ons artikel: ‘Een roadtrip met een baby: zeven tips om dit leuk te houden

Tip 10: Zorg er voor dat jullie auto roadtrip-proof is

Veiligheid staat voorop tijdens een roadtrip met kinderen. Controleer daarom vooraf de veiligheid van de auto en zorg ervoor dat deze in goede staat verkeert. Zorg ook voor kinderzitjes of autogordels die geschikt zijn voor de leeftijd en grootte van de kinderen. Check ook de verkeersregels en veiligheidsvoorschriften in de landen die je bezoekt.

Tijdens een roadtrip kun je allerlei verschillende soorten wegen tegenkomen. Het is dus van belang dat je auto geschikt voor de diverse ondergronden. Denk bijvoorbeeld aan een Range Rover Evoque occasion. Zeker het reizen, moet naar onze mening soepel gaan.

Wanneer je de bergen in gaat, is het ook belangrijk dat je auto genoeg vermogen heeft om naar boven te komen. Toen wij vorig jaar in Zwitserland waren en we een berg opreden die behoorlijk steil was, waren we enorm blij dat onze auto geschikt is voor offroad paden én voldoende vermogen heeft. We zagen namelijk ook kleinere, minder vermogende auto’s, die moeite hadden om naar boven te komen.

Tip 11: Zorg voor de juiste verzekeringen

Ook niet geheel onbelangrijk is om te controleren of je verzekeringen wel actueel zijn voor je vakantie. Denk hierbij niet alleen aan een reisverzekering maar ook zeker aan je autoverzekering. Tijdens onze laatste zomervakantie hebben wij een flinke hagelbui op ons dak gekregen waarbij we flinke schade aan onze auto opliepen. Gelukkig waren wij goed verzekerd én in het buitenland gedekt. Het meest interessante hieraan is dat een goede dekking er ook voor kan zorgen dat je juist wel of niet ter plekke de kosten dient voor te schieten.

Tot slot: Maak herinneringen

Een roadtrip met kinderen is een bijzondere ervaring die je nog lang zult herinneren. Maak daarom veel foto’s en video’s van de reis en de bezienswaardigheden die je bezoekt. Laat de kinderen ook zelf foto’s maken en maak samen een reisdagboek. Zo creëer je mooie herinneringen die je samen kunt koesteren.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela