10 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

Wanneer je terug bent van vakantie en weer in je dagelijkse routine zit, is het vakantiegevoel vaak zo verdwenen. Erg jammer want dit gevoel is juist zo fijn! Met de volgende tips lukt het je mogelijk om dit heerlijke gevoel langer vast te houden. 

Tip 1: Maak een fotoalbum van je vakantie

Waarschijnlijk heb je op vakantie honderden foto’s gemaakt. Zoek de mooiste foto’s uit en maak hier een prachtig fotoalbum van. Tijdens het maken van dit album komen de vakantieherinneringen weer naar boven. Ook wanneer je je album aan anderen laat zien, kun je ze weer over jullie geweldige herinneringen vertellen. En misschien inspireer je andere ook weer voor hun volgende vakantie! In plaats van een fotoalbum kun je ook een mooie collage maken en deze aan de muur hangen of een leuke fotokalender voor het komende jaar.

Lees ook het artikel Met deze 10 tips maak je de mooiste vakantiefoto’s met je smartphone

Tip 2: Afspeellijst met je favoriete vakantiemuziek

Meestal heb je wel een aantal liedjes die je aan een bepaalde vakantie laat terug denken. Mogelijk omdat je deze daar vaak voorbij hebt horen komen. Ook draaien ze in ieder land vaak hun eigen soort muziek. Of misschien heb je juist wel speciaal dat ene album steeds op vakantie geluisterd. Het is leuk om al die liedjes die je aan de vakantie doen denken in een afspeellijst te plaatsen zodat je deze nog eens terug kunt horen en steeds weer opnieuw kunt genieten. O.a. in Spotify of Youtube kun je dit prima doen.

Tip 3: Ga op avontuur!

Op vakantie trek je er meestal op uit. Je bezoekt plekken waar je nog nooit eerder bent geweest of doet dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Veel activiteiten worden ook spontaan en dus ter plekke bedacht. Je hoeft dit natuurlijk niet alleen op vakantie te doen, in Nederland kan dit net zo makkelijk of wanneer je dicht bij de grens woont net over de grens! Het zal je verbazen hoeveel mooie plekjes er dichtbij zijn én die je nog niet gezien hebt. Geen inspiratie? In Lonely Planet The Netherlands staan een hoop bezienswaardigheden uitgebreid beschreven.

Tip 4: Probeer recepten uit je vakantieland uit

Veel mensen gaan op vakantie uit eten en eten dan typische streekrecepten. Probeer ook zelf eens recepten uit die je aan je vakantie doen denken. Ook leuk om eens een aantal vrienden uit te nodigen en een thema avond te houden. Onze oude overburen hielden bijvoorbeeld maandelijks een Italiaanse avond en nodigden dan een grote groep mensen uit. Dit zag er altijd zó gezellig uit. En je kunt natuurlijk ook vragen of iedereen iets wil maken.

Tip 5: Blijf in je vakantieroutine

Vaak zijn er op vakantie dingen die je thuis minder snel zal doen zoals een fijne wandeling na het eten. Of misschien lees je op vakantie juist graag boeken. Als dit je een goed gevoel geeft, waarom zou je er dan mee stoppen? Neem lekker de tijd om na het eten nog eens een rondje te wandelen of om een boek te lezen. Geef de reden ‘geen tijd voor’ geen kans. Tijd is een iets waarvan je zelf bepaalt wat je er mee kunt doen, net zoals een ieder ander. Enne.. Die was kan morgen ook echt wel gedaan worden!

Tip 6: Ga meer naar buiten

Tegenwoordig zitten mensen steeds meer binnen. Op vakantie vinden de meeste mensen dat zonde en willen ze het liefst heerlijk van het weer genieten en leuke dingen te ondernemen. Sowieso is het hartstikke gezond om buiten te zijn. Wanneer het je lukt, ga bijvoorbeeld eens lekker ’s avonds naar het strand om de zonsondergang te zien. Of ga eens lekker het bos in, juist wanneer het net geregend heeft zodat je kunt genieten van de frisse lucht die het bos te bieden heeft. Geniet van de buitenlucht!

In het artikel Tips om vaker de natuur in te gaan met je kinderen vertel ik je waarom de buitenlucht zo gezond voor je is en tips voor leuke activiteiten die je kunt doen.

Tip 7: Vergeet de tijd

Wanneer je de tijd loslaat, leef je meer in het hier en nu. Probeer ook je agenda wat meer los te laten en minder in te plannen zodat je meer tijd hebt voor spontane dingen. Vrijwel niemand wordt gelukkig van een overvolle agenda en het gevoel dat je dingen MOET. Wanneer je een dag vrij bent een geen plannen in de agenda hebt staan, probeer dan eens uit hoe het is om een dag door te brengen zonder op je horloge te kijken. In het begin zal dit vreemd zijn doordat we zo gewend zijn aan de klok. Maar je zult merken dat je stressniveau op ten duur zal gaan dalen en je dus meer tot rust komt.

Tip 8: Doe enkel dingen omdat je het wil

Probeer voor zo ver mogelijk dingen te doen omdat je het wil. Wanneer je met tegenzin dingen doet omdat het moet of wat voor een reden dan ook, zal je nooit volledig jezelf kunnen zijn. Maar bedenk je goed dat het JOUW leven is. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Wil jij tijd besteden aan dingen die je niet leuk vindt? Dat doe je op vakantie toch ook niet?

Tip 9: Maak minder gebruik van schermen

Op vakantie zul je (als het goed is) een stuk minder gebruik maken van schermen. De meeste mensen kijken nauwelijks televisie wanneer zij op vakantie zijn omdat ze willen genieten van de omgeving en thuis. Ook mobiele telefoons zullen voornamelijk gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn: bellen, smsen/appen en hooguit wat foto’s maken. En de tijd die je aan de televisie, tablet of mobiele telefoon gebruikt, kun je ook prima gebruiken voor wat quality time.

Tip 10: Boek een nieuwe vakantie

Het vakantiegevoel start vaak al met de voorpret waar je een fijn gevoel van krijgt. Door het boeken van een vakantie heb je iets leuks om naar toe te leven. Zelf vind ik het heerlijk om vooraf uit te zoeken wat er allemaal te doen is in de omgeving waar we naartoe gaan en maak hier een soort mini-reisgids van met een korte samenvatting en alle praktische informatie zoals openingstijden, afstand, waar te parkeren en tarieven. Hartstikke leuk!

Tip! Wanneer je meerdere korte vakanties boekt, heb je langer de kans het vakantiegevoel vast te houden.

In het artikel Zo haal je het maximale uit je vakantiedagen in 2019 geef ik je tips over hoe je je vakantiedagen optimaal kunt inzetten voor langer vakantie.

Foto’s © Bicstock