De herfst is een prachtig seizoen om met je kinderen de natuur in te duiken. Helaas vindt niet iedereen het even leuk om de natuur in te gaan, maar met deze tips maak je het mogelijk toch iets aantrekkelijker. Enne.. Bovendien is het ook nog eens hartstikke gezond!
De natuur in gaan is gezond voor kinderen én voor jou!
Kinderen zijn tegenwoordig – mede door de opkomst van het digitale tijdperk – veel meer binnen als de kinderen van 20 jaar geleden. Hartstikke jammer want buiten zijn is juist zo fijn! Dit zijn een aantal redenen waarom je meer met je kind (en natuurlijk ook met volwassenen) de natuur in zou moeten:
- Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Wanneer je buiten bent krijg je dus automatisch een dosis hiervan binnen. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te nemen voor de groei en het behoud van stevige botten. Ook is vitamine D belangrijk voor de werking van spieren en het immuunsysteem.
- Bij steeds meer kinderen (en volwassenen) komt bijziendheid voor. Dit houdt mogelijk verband met dat mensen tegenwoordig steeds meer worden ‘getraind’ om dichtbij te kijken op bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets en computerschermen. Wanneer je buiten bent leren je ogen ook om verder te kijken waardoor je enigszins de kans op bijziendheid kunt voorkomen.
- In de natuur kunnen kinderen zichzelf zijn; er is niemand die hen beoordeeld. Kinderen die normaal heel druk zijn, kunnen mogelijk wat rustiger worden. En kinderen die normaal wat teruggetrokken zijn, komen mogelijk juist los. Het stressniveau daalt wanneer je in een natuurlijke omgeving bent.
- Het schijnt dat mensen die vaker in de natuur komen minder agressief gedrag vertonen. Ga maar eens na bij jezelf: mogelijk ben je na een dagje strand of een lange wandeling in het bos een stuk rustiger.
- Het bioritme van de mens en dier is gebaseerd op de zon. Dit betekent dat men wanneer het licht is wakker is, en wanneer de zon onder gaat naar bed gaat. Wanneer je meer buiten komt, krijg je meer van deze natuurlijke lichtsignalen mee waardoor je beter kunt slapen wanneer het donkerder wordt.
- Spelenderwijs leren kinderen hoe de natuur in elkaar zit. Ze leren bijvoorbeeld welke dieren waar in de natuur leven, hoe deze dieren er uit zien, wat deze dieren eten, welke planten- en bomensoorten er allemaal bestaan. En het leuke is: hoe vaker je de natuur in gaat, hoe meer je zult ontdekken!
- De natuur biedt een veelzijdige omgeving wat zorgt voor uitdaging. Laat je kind gerust in een boom klimmen (afhankelijk van de leeftijd), ook al lijkt dat misschien eng. Kinderen leren op deze manier waar hun grenzen liggen en hoe ze met bepaalde uitdagingen kunnen omgaan. Wanneer je kind niet leert risico’s te nemen, bestaat het gevaar dat zij later moeite kunnen krijgen met het nemen van verstandige beslissingen.
- Het aantal kinderen met obesitas is de jaren erg gestegen. Dit komt mogelijk doordat kinderen van tegenwoordig meer binnen zitten en daardoor minder aan hun nodige beweging komen. Hierdoor verbranden zij minder dan dat zij eten. Meer naar buiten gaan en dus meer bewegen zorgt voor slankere kinderen.
Lees ook het artikel ‘Een geslaagde winterse wandeling in de natuur‘.
Hoe maak je de natuur leuk voor kinderen?
Het ene kind vindt het heerlijk om een lange wandeling te maken, terwijl de ander daar totaal geen zin in heeft. Maar alle kinderen vinden het leuk om te spelen. Zorg er dus voor dat de natuur in gaan een speelse activiteit wordt.
Speurtochten en zoekkaarten
Kinderen vinden het leuk om dingen te zoeken. Hierbij kun je denken aan het spel verstoppertje, maar ook aan speurtochten en zoekkaarten.
Je kunt er voor kiezen om zelf een speurtocht uit te zetten, maar je kunt natuurlijk ook mee doen aan een bestaande speurtocht. O.a. op de website van Natuurmonumenten kun je een overzicht vinden van alle speurtochten (en GPS-routes) die je bij hun bezoekcentra kunt doen. Een aantal van deze speurtochten zijn trouwens gratis.
Wanneer je met jongere kinderen op speurtocht wil, kun je ook denken aan een Kabouterpad. Op deze website kun je een overzicht vinden van alle Kabouterpaden in Nederland.
Naast speurtochten zijn zoekkaarten ook erg leuk om te doen. Op zoekkaarten staan allerlei dingen uit de natuur op afgebeeld waar je naar op zoek kunt gaan. Ook nog eens hartstikke leerzaam dus! Op het internet kun je voldoende gratis zoekkaarten vinden en uitprinten. Vind je dat onhandig en heb je liever een boek? Dan zou je eens naar dit boek kunnen kijken.
Lees ook het artikel: ‘Gps-speurtocht met kind: Lotje leidt je gratis door het bos‘
Het verzamelen van knutselmaterialen
Met natuurvoorwerpen kun je hartstikke leuke knutselprojecten maken. Neem een tas mee en verzamel mooie dingen als kastanjes, dennenappels, eikels, mooie takken, bladeren enz. Wanneer je thuis bent kun je hier bijvoorbeeld mooie fotolijstjes, schilderijen, natuurkijkdozen of stempels mee maken. In de winter zou je ook kunnen denken aan leuke kerststukjes. Op zoek naar meer inspiratie? Neem dan eens een kijkje op mijn Pinterest pagina waar ik aantal leuke ideeën heb opgeslagen.
Natuurspeeltuin
Door heel Nederland heen zijn diverse natuurspeeltuinen te vinden waar kinderen lekker kunnen spelen, rennen en klimmen. Meestal zijn deze speeltuinen ook gratis te bezoeken. Ben je benieuwd of er ook een natuurspeeltuin bij jou in de buurt zit? Op de website van het IVN staat een mooie overzichtskaart van alle natuurspeeltuinen in Nederland.
Blotevoetenpaden
Wanneer je iets anders wil dan een speeltuin, kun je ook eens kijken naar een blotevoetenpad. Dit zijn speciale paden met verschillende structuren die je met blote voeten kunt bewandelen. Naast dat het gewoon leuk is, is het ook nog eens goed voor de zintuigen.
Ga op onderzoek uit
Soms is het ook wel eens fijn om gewoon ergens heen te gaan en dan maar te zien waar je uit komt. Op deze manier stimuleer je ook je fantasie. Neem een verrekijker mee, een vergrootglas en eventueel een encyclopedie zodat je dingen die je tegenkomt kunt opzoeken. Wanneer je kinderen kunnen lezen is het ook leuk om hen een eigen encyclopedie mee te laten nemen. Deze kinderencyclopedie is gericht op natuur en techniek. Liever een encyclopedie over dieren? Neem dan eens een kijkje bij deze.
Picknicken
Met mooi weer is het een goed moment om te gaan picknicken. Ga op zoek naar een geschikte plek in bijvoorbeeld het bos, de duinen of lekker op het strand. Sommige gemeenten bieden ook speciale picknickplekken aan, hartstikke handig! Probeer alle voorbereidingen vooraf te doen zodat je tijdens de picknick lekker kunt ontspannen. Houdt er tevens rekening mee dat wanneer je met jonge kinderen bent je niet al te ver bijvoorbeeld het bos in loopt, je moet namelijk ook weer terug. 😉 Wanneer je met de auto bent, is een plek in de buurt van de parkeerplaats handiger. Of pak lekker de fiets!
Lees ook ons artikel: ‘Picknicken met kinderen – Picknickplaatsen, recepten en een checklist!‘
Klimbossen
In Nederland zijn meer dan voldoende klimbossen te bezoeken. Je kunt kiezen uit verschillende routes en het je daarmee zo moeilijk (of makkelijk) maken als je zelf wilt. De leeftijd waarop je kind al mee mag doen, verschilt per klimbos.
Lees ook ons artikel: ‘De boom in bij Klimbos Achterhoek in Ruurlo‘
Pluktuinen en fruit plukken
In bepaalde periodes kun je bij sommige pluktuinen en fruitboerderijen terecht om te plukken. Zelf heb ik enkel ervaring met een fruitboerderij en moet zeggen dat dat een enorm succes was met de kinderen. Voor een leuke prijs konden we het zelf geplukte fruit meenemen. Meestal is dit twee weekenden in september mogelijk.
Kinderfeestje in de natuur
Er zijn een hoop kinderfeestjes die je zou kunnen doen in de natuur. Je kunt dit zelf organiseren, maar kunt dit ook door een bedrijf laten regelen. Activiteiten waar je aan zou kunnen denken zijn speurtochten, hutten bouwen, op zoek gaan naar insecten en wedstrijdjes. Het is leuk als je er ook iets educatiefs aan toevoegt zodat de kinderen er ook iets van opsteken.
Zorg voor een goede voorbereiding
Niets is in Nederland zo veranderlijk als het weer. Een goede voorbereiding is dan ook zeker geen overbodige luxe. Om te beginnen kun je dan ook denken aan een (extra) set droge kleding. Ben je van plan om wat langer naar buiten te gaan, dan kun je ook denken aan laagjes kleding voor wanneer het warmer of kouder wordt en wat te eten en te drinken.
Ga jij met je kinderen wel eens de natuur in? Wat gaan jullie dan doen?
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.
Foto’s © Shutterstock & Pixabay