Tips voor in het vliegtuig: hoe houd je je kinderen bezig?

Dit jaar voor het eerst met je kind(eren) op vliegvakantie? Of jullie nou vaker gevlogen hebben of niet, het is toch fijn om je goed voor te bereiden op een vlucht met kinderen. We hebben een aantal tips voor in het vliegtuig voor je op een rijtje gezet, die er aan bij kunnen dragen om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is namelijk ook leuk om wat te kunnen variëren in bezigheden, zodat de kinderen niet de hele tijd naar een schermpje zitten te staren. Zo heb ik wel eens de Playstation controller van mijn vriend meegenomen en de afstandsbediening van onze televisie die onze dochter heel interessant vond, voor als echt niks zou werken. Maar gelukkig hebben we nog veel meer tips.

Kinderen vermaken met deze tips voor in het vliegtuig

Omdat je in een vliegtuig te maken hebt met een beperkte ruimte en nogal wat lawaai, is niet alles geschikt om mee te nemen het vliegtuig in. Je wilt ook niet teveel speelgoed meenemen met irritant geluid, waar andere passagiers last van kunnen hebben. Ook moet je rekening houden met wat je überhaupt een vliegtuig in kan nemen, het liefst zo compact mogelijk en niet al te zwaar. Er zijn ouders die tasjes maken met kleine cadeautjes zodat kinderen gedurende de vlucht telkens een cadeautje open mogen maken, waar ze zich vervolgens mee kunnen vermaken.

Spelletjes voor in het vliegtuig

 • Reisspelletjes voor in het vliegtuig Er zijn veel kleine spelletjes te vinden, die je makkelijk meeneemt in je tas voor op vakantie, maar ook in het vliegtuig. Sommige hebben zelfs magneet, waardoor de pionnen bij wat turbulentie zelfs blijven staan.

  Denk bijvoorbeeld aan: Skip Bo voor onderweg, de reiseditie van Ganzenbord of de reiseditie van Pim Pam Pet. Als je het tafeltje voor je uitklapt heb je genoeg ruimte om het spelletje op te doen.
 • Spelletjes op een tablet Er zijn genoeg spelletjes te vinden om te downloaden voor je kinderen voor onderweg. Let er wel op dat sommige spelletjes alleen gespeeld kunnen worden wanneer je een internetverbinding hebt en dat je bij veel spellen extra moet betalen om spellen te ontgrendelen.

Boeken voor in het vliegtuig

 • Voorleesboeken Het is natuurlijk altijd leuk om de favoriete boeken van je zoon of dochter mee te nemen, zodat je zeker weet dat je ze er even mee kan vermaken. Is je kind al oud genoeg om zelf te lezen, dan kan hij of zij zelf een boek uitzoeken die ze mee willen nemen. Voor de kleinere kinderen zijn er voorleesboeken die gaan over vliegen, zoals: ikke gaat vliegen en Kaatje in het vliegtuig. Ook wat educatievere boeken zijn leuk, zodat kinderen gelijk kunnen zien hoe dat er bij een echt vliegtuig aan toe gaat. In het boek Kijk binnenin een vliegtuig leren jullie samen alles over het vliegtuig door de flapjes te openen. Gegarandeerd dat jullie daar wat tijd mee kwijt zijn!

Filmpjes voor in het vliegtuig

 • Downloaden van filmpjes Omdat je in het vliegtuig geen internetverbinding hebt, zal je je voor moeten bereiden door wat filmpjes te downloaden wanneer je je kind hier naar wilt laten kijken. Zelf doen wij dit altijd via Netflix, maar ook bij Videoland (niet bij de goedkoopste abonnementsvorm) en Youtube heb je de mogelijkheid om offline te kijken wanneer je iets gedownload hebt. Voor onze dochter nemen we dan haar draadloze koptelefoon mee, zodat medepassagiers er geen last van hebben en ze het zelf ook kan horen ondanks het geluid van het vliegtuig.

Creatieve tips voor in het vliegtuig

 • Vakantie doe-boeken Deze vakantie doe-boeken vind je overal wel, voor verschillende leeftijden en met een thema dat past bij wat jouw kindje leuk vindt. Zorg er wel voor dat je een etui meeneemt met pennen en stiften zodat ze de spelletjes ook echt kunnen doen. Sommige doe-boeken hebben ook stickervellen er in, wat vaak ook een hit is bij kinderen.
 • Uitwisbare tekenboekjes In plaats van een doe-boek één keer kunnen doen, heb je nu ook uitwisbare doe-boeken! Hierin staan spelletjes zoals zoek de verschillen, volg de stippellijntjes of verbind te cijfers met elkaar. De bladzijde kun je als je die gedaan hebt, gewoon weer uitwissen om even later nogmaals te doen! Ze zijn er in verschillende thema’s zoals eenhoorns, zomerspelletjes en een dierentuin thema.
 • Magnetisch tekenbord Wat onze kinderen nog steeds leuk vinden zijn de magnetische tekenborden. Deze kende ik vroeger alleen als grote variant met stempels, maar kom ik nu steeds vaker tegen in kleinere varianten. Wel zo makkelijk om mee te nemen onderweg!
Tips voor in het vliegtuig met kinderen - magnetisch tekenbord
 • Tekenen met water Als je in het vliegtuig zit, is het natuurlijk niet verstandig om je kinderen te laten verven. Wat daarbij wel in de buurt komt is tekenen met water. Je koopt hiervoor een magisch water kleurboek, waarbij een pennetje geleverd wordt waar je water in kunt doen. Zodra je kinderen dan met het natte kwastje over het witte vel gaan van het boekje, ontstaan de mooiste kleuren. En het leuke is dat de kleuren weer verdwijnen als het opdroogt, dus je kunt het blijven gebruiken! De boekjes zijn er in verschillende thema’s, zoals op de boerderij en dinosaurussen.

Speelgoed tips voor in het vliegtuig

 • Activiteitenbord Voor jonge ontdekkers die graag zitten te friemelen aan ritsjes, sleutels, knopjes en gespen zijn er nu speciale activiteitenborden. Deze borden stimuleren leren en spelen in één. Doordat alle activiteiten er in zitten op verschillende ‘borden’ en je deze met een rits kunt sluiten, zijn deze makkelijk mee te nemen. Er zijn verschillende varianten van te koop.
 • Spelen met magneet Onze kinderen vinden magneetjes heel interessant en magnetisch speelgoed is dan ook heel makkelijk mee te nemen het vliegtuig in. Voor de allerkleinste kun je iets meenemen van het merk Smartmax, zoals wat dieren van de Safari Animals.

  Voor wat grotere kinderen zijn er super leuke boeken van Magnetibook! Er zijn echt heel veel verschillende thema’s, zoals: gekke gezichten meisjes, beroepen, prinsessen en sporten. Maar neem zeker even de tijd om zelf te zoeken tussen de 17 thema’s. Wij hebben zelf een doos van de Hema die je af kunt sluiten met een elastiek, zodat je deze makkelijk mee kunt nemen.
Spelletjes voor in het vliegtuig - magnetisch speelgoed
 • Raamstickers Niet alleen thuis of in de auto, maar ook in het vliegtuig is het leuk om raamstickers te gebruiken. Deze stickers plakken namelijk op het raam, maar ook op de stoelen. Omdat ze ze steeds kunnen verplaatsen, blijft het leuk om ze te gebruiken. Wij schreven al eerder over de verschillende raamstickers die leuk zijn voor onderweg en deze tip mocht dus ook niet ontbreken in de lijst met tips voor in het vliegtuig.
 • Fidget toys Dit zijn kleine voorwerpen die je mee kunt nemen waarin kinderen bijvoorbeeld kunnen knijpen, waar ze mee kunnen twisten of mee kunnen spinnen. Ze zijn sinds een tijdje een rage en er komen er steeds meer bij, zeker omdat kinderen het van elkaar zien op platforms zoals TikTok. Zowel online als in de winkel zijn er genoeg van deze fidget toys te koop voor kleine prijsjes. Leuk om mee af te wisselen en je kinderen weer even mee te vermaken.
 • Grijp- en bijtspeelgoed Voor de allerkleinste is het ook leuk om wat verschillende speelgoedjes mee te nemen. Zo was onze zoon fan van Lamaze Freddie de Vuurvlieg. Maar je hebt van dat merk nog meer varianten. Ze bevatten piepende geluidjes, spiegeltjes, touwtjes en bijtgedeeltes om op te kauwen, ringen om aan vast te pakken en zijn voorzien van heel veel opvallende kleuren en patronen.

Eten en drinken voor in het vliegtuig

 • Leuke snackboxen Natuurlijk is het belangrijk dat je genoeg te snacken meeneemt voor onderweg. Hoe leuk is het dan om die snacks op te bergen in een leuke snackbox met verschillende vakjes. Dat maakt het niet alleen lekker, maar ook leuk om iets uit te zoeken. Stop in ieder vakje een andere snack en zo zijn je kinderen weer even zoet.
 • Tips voor eten Wij nemen altijd een doos soepstengels mee voor onze kinderen (2 en 5 jaar) want die gaan er goed in. Verder zorgen we dat we genoeg bij ons hebben, want je wil gewoon niet dat ze honger krijgen. Ook toen ze kleiner waren namen we extra voedingen mee, je weet namelijk nooit hoe lang je precies onderweg bent. We namen bijvoorbeeld veel knijpfruitjes mee. Verder hadden we in plaats van potjes eten om warm te maken, zakjes met eten van Ella’s Kitchen. Die nemen ook in de koffer niet zoveel ruimte in beslag en je weet zeker dat je iets bij je hebt wat je kindje lust.

Heb jij nog meer tips voor in het vliegtuig? Laat het ons weten, zo inspireren we elkaar!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Bigstock.com