Tips voor een lange autorit met kinderen

De vakanties zijn in aantocht en een hoop mensen kiezen er dan ook voor om met de auto op vakantie te gaan. Veel ouders zien op tegen deze lang reis en hopen dat hun kinderen zich goed zullen gedragen. Gelukkig zijn er genoeg tips om een lange autorit met kinderen gezellig te houden. 

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, is een bekende gezegde. Als je een lange autorit met kinderen voor de boeg hebt, dan is dit zeker waar. Het begint al bij de spullen die je onderweg mee neemt.

  • Neem wat speelgoed mee waar je kind onderweg mee kan spelen. Let er op dat je niet te veel mee neemt, dit werkt meestal averechts. Heb je meerdere kinderen? Stop het speelgoed dan in een tas en zet deze tussen je kinderen in. Ook zijn er handige opbergzakken die je aan de voorstoelen kunt bevestigen. In deze opbergzakken kun je meestal iets te drinken kwijt en wat speelgoed.
  • Om het spelen tijdens de rit te vergemakkelijken, kun je een speciale speeltafel voor in de auto aanschaffen. Maak deze liever niet zelf i.v.m. de veiligheid ervan.
  • Als je van plan bent de tablet mee te nemen, zorg er dan voor dat deze goed is opgeladen. Eventueel kun je een oplader voor in de auto meenemen. Zelf proberen wij het gebruik van de tablet in de auto zo lang mogelijk uit te stellen. Tip: Wanneer je gebruik maakt van Netflix, kun je van te voren alvast een aantal filmpjes downloaden. Scheelt je weer in het internetverbruik!
  • Leuke muziek in de auto doet ook al veel goeds voor de sfeer. Houd daarom ook rekening met de keuze van je kinderen.
  • Volgens sommige ouders werkt het als je je kind onderweg autocadeautjes geeft. Met een kleine verrassing zijn ze vaak weer even zoet. En een cadeautje uitpakken vindt ieder kind natuurlijk hartstikke leuk!
  • Zorg voor voldoende eten en drinken in de auto. Het meest handig is het om een koeltas bij je voeten neer te zetten zodat je deze altijd binnen handbereik hebt. Zelf hebben wij meestal het volgende bij ons: een aantal broodjes, koekjes, chips, een beetje snoep, een aantal flessen water en een klein knijpflesje met siroop. Onderweg stoppen wij meestal ook nog voor een lekker ijsje. Pas wel op met te veel suikers, sommige kinderen worden hier drukker van en dat wil je nou net even niet hebben tijdens een lange autorit!
  • Neem voor de zekerheid de routebeschrijving mee op papier. Het komt niet vaak meer voor tegenwoordig maar mocht het GPS signaal verloren gaan, dan heb je altijd nog iets achter de hand. Better be safe than sorry!
  • Zorg er ook voor dat je goed bent verzekering voor autopech. Het laatste wat je wil is met pech langs de weg staan tijdens je vakantie.

Wat als je kinderen onderweg naar het toilet moeten?

Voor kinderen is het vaak lastiger om hun toiletbezoek op te houden dan voor volwassenen. Zeker bij peuters (en kleuter) die net zindelijk zijn. Je zult dan ook altijd zien dat ze net moeten plassen zodra je van huis of net langs een tankstation of wegrestaurant bent gereden. Om die reden hebben wijzelf  daarom altijd een plaspotje mee in de auto, puur voor de zekerheid. Je kunt in het potje een vuilniszakje leggen zodat je de inhoud gemakkelijk weg kunt gooien.

Overdag of ’s nachts rijden?

Om te beginnen is dit iets wat je op gevoel moet doen. Ik zelf vind het niet prettig om ’s nachts te rijden, terwijl mijn man het geen enkel probleem vindt. Het voordeel van ’s nachts rijden is dat je kinderen hopelijk een groot deel van de reis slapen. Op het moment dat de kinderen dan wakker worden, heb je al heel wat uurtjes achter de rug.

Wanneer je ’s nachts wil gaan rijden, zorg er voor dat je echt goed uitgerust bent en het liefst met zijn tweeën alert blijft. De persoon op de passagiersstoel dient dan als een soort co-piloot. Ga om dezelfde tijd naar bed als je kinderen en probeer dan alvast wat extra uutjes mee te pakken.

Toen wij deze zomer vanaf de Côte d’Azur naar huis zijn gereden (dit hebben wij in 1x gedaan), zijn we eind van de ochtend gaan rijden en kwamen rond middernacht thuis aan. De kinderen hebben de laatste paar uur van de rit geslapen en konden we thuis zo overleggen in hun bed. Onze volgende autovakanties zullen we dit op dezelfde manier doen.

De heenweg zijn we rond een uur of 4 ’s nachts vertrokken zodat we voor de spits Nederland uit waren. We kwamen begin van de middag op de bestemming aan waardoor we direct onze accommodatie in konden. Het is verstandig om daar rekening mee te houden. Kinderen die moeten wachten worden er meestal niet veel gezelliger op. Als dit bewust je planning is, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld een tasje met zwemkleding binnen handbereik hebt zodat jullie alvast kunnen genieten van het zwembad.

In één keer naar je bestemming rijden of een tussenstop maken?

Afhankelijk van de afstand van je bestemming kun je ervoor kiezen om de rit in één keer te doen, of om een tussenstop te maken. Zelf houden wij ongeveer acht tot maximaal 10 uur aan voor één dag. Toen wij vorig jaar naar een camping in de omgeving van het Gardameer gingen, hebben wij de heenweg in Zwitserland een tussenstop gemaakt met overnachting. Hierdoor konden wij nog even relaxen en stapten we de dag erna weer fris en fruitig de auto in om het laatste deel te rijden.

Je kunt van te voren al bedenken om een tussenstop te maken en hier een boeking voor maken. Mocht je liever de rit in één keer maken, maar je toch onderweg bedenken? Dan kun je altijd via Booking.com kijken voor een tussenstop bij jullie in de buurt.

Hoe kun je je auto koel houden in de zomer?

Wanneer de zon op je auto schijnt, kan de temperatuur in de auto behoorlijk oplopen. Ondanks de meeste auto’s tegenwoordig wel over een airconditioner beschikken, heeft toch niet iedereen dit in zijn/haar auto zitten. Gelukkig zijn er meer manieren waarop je de temperatuur in de auto een stuk aangenamer kunt maken:

  • Autostoelen worden erg warm in de zon. Om hier rekening mee te houden kun je bijvoorbeeld op kinderstoelen gebruik maken van hydrofiele doeken. Deze nemen ook direct het zweet op van je kind. Ook kun je gebruik maken van je strandlakens. Heb je de opbergruimte daarvoor ook weer mooi opgelost. Hetzelfde geldt trouwens voor je stuur, ook deze kan enorm warm worden. Als je even niet hoeft te rijden, leg dan ook voor alle zekerheid een doek over je stuur heen.
  • Als je kinderen in een autostoel zitten, kun je gebruik maken van een AeroMoov Air Layer anti-transpiratie-inleg. Deze autoinleg bestaat uit een luchtdoorlaatbare 3D-honinggraatstructuur wat zorgt voor een goede luchtcirculatie. Je kind houdt hierdoor zijn lichaamstemperatuur beter onder controle en zal minder zweten. De AeroMoov Air Layer is verkrijgbaar in drie maten: voor de stoelgroepen 0+, 1 en 2.
  • Door zonwerende folie op je ramen te plakken, zorg je ervoor dat het zonlicht wordt gereflecteerd. Houd er wel rekening mee dat je nog door deze folie moet kunnen kijken; te donkere folie is strafbaar. In plaats van folie kun je ook kiezen voor een zonnescherm met reflecterende folie.
  • Voordat je vertrekt, kun je flesjes water invriezen. Hier kun je vervolgens twee kanten mee op. Allereerst kun je deze bevroren flesjes bij je voeten leggen zodat het ventilatiesysteem koude lucht in de auto kan blazen. Hierdoor creëer je dus een soort airco. En wanneer al het ijs is gesmolten, is het ook nog koel genoeg om op te drinken. Let wel op dat je lichaamstemperatuur ook daalt wanneer je iets koud drinkt. Het verschil met de temperatuur buiten je lichaam wordt daardoor groter met als gevolg dat dit nog warmer kan aanvoelen.
  • Als je je auto moet parkeren, probeer dit dat op een plek met schaduw te doen. Houd er wel rekening mee dat je parkeren onder een boom je auto erg vies kan maken. In sommige bomen zitten bladluizen en hars, wat je weer lastig van je auto afpoetst.

Lees ook ons artikel: ‘Het leukste speelgoed voor op de camping voor peuters & kleuters

Dit artikel is voor het eerst op Opwegmetmama.nl gepubliceerd in 2018 en als laatst geüpdatet in april 2021.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.