Little Dutch boy and girl wearing country symbols eating orange donuts celebrating King day. Children support Holland sport team. Kids from the Netherlands. Young sport fans with national flag.

Tips voor het vieren van Koningsdag

Het is bijna Koningsdag! Dit jaar hebben we weer alle mogelijkheden om het te vieren. Doe je graag mee aan allerlei activiteiten of blijf je liever thuis en maak je het daar graag gezellig? Of wil je misschien zelf een activiteit organiseren? Wij van Opwegmetmama.nl hebben allerlei feestelijke tips op een rijtje gezet.

Koningsdag thuis vieren

Voor het échte Koningsdaggevoel, maar dan thuis, zijn er talloze mogelijkheden. Wat dacht je van:

 • Oranje tompoezen eten. Je kunt ze kopen, maar hoe leuk is het om ze zelf te maken? Maak er een wedstrijd van in de stijl van Heel Holland Bakt.
 • Versier je huis met Koningsdagversieringen, zoals oranje ballonnen, slingers, vlaggetjes en uiteraard mag onze nationale vlag niet ontbreken. Wil je nog een vlag of versieringen kopen? Kijk dan op www.vlaggenclub.nl
 • Schminken, de Nederlandse vlag op je wang of een kroontje op je voorhoofd.
 • Schrijf een brief aan de Koning of Koningin.
 • Speel oud-Hollandse spelletjes, zoals zaklopen, koekhappen of haal de sjoelbak weer eens tevoorschijn.
 • Huur met een aantal vrienden of buren een springkussen.
 • Verkleed jezelf als koning of koningin. Knutsel zelf je Oranje kroon of koop er een in de winkel of online.

Op naar de vrijmarkt!

Één van de meest populaire activiteiten tijdens Koningsdag is toch echt de verkoop van oude spullen of lekker rondstruinen op een kleedjesmarkt. Een leuk alternatief hierop is de garagesale.

Tips voor de verkoop:

 • Wie is je koper: weet welke kopers je kunt verwachten en stem daar jouw aanbod en vraagprijs op af. Tijdens Koningsdag gaan er bijvoorbeeld veel kinderen op pad die van hun zakgeld eindelijk eens die felbegeerde skeelers mogen kopen.  
 • Kies het juiste plekje: reserveer een kraam met een goede ligging of leg jouw kleedje op een plek waar potentiële kopers jou goed kunnen zien. Ongeveer halverwege de rommelmarkt hebben mensen al een aardige indruk van het aanbod en zal de portemonnee sneller getrokken worden.
 • Val op: kleed jezelf, je kleedje of je kraampje leuk aan met slingers, ballonnen of honeycombs van bijvoorbeeld www.vlaggenclub.nl. Zorg in ieder geval dat alles schoon en netjes is.
 • Een goede voorbereiding is het halve werk: maak van tevoren een lijstje met handige rommelmarktuitrusting: stiften, stickers, gekleurd papier, een schaar, pennen, touw, wasknijpers, kledinghangers, rekken, papieren zakken, een afvalzak, koffie & thee, veel lekkers, stoelen etc. Vergeet vooral het wisselgeld niet.

Fiets versieren

In veel dorpen en steden is er de versierde fietsentraditie. Alle kinderen doen hun best om de fietsen zo mooi mogelijk te  versieren in Koningsdagthema. Denk hierbij aan de fiets omwikkelen met lint of crêpepapier, of ballonnen en vlaggen aan de fiets vastmaken. Op www.vlaggenclub.nl vind je kleine vlaggetjes om aan de fiets vast te maken. Alle kinderen verzamelen op een bepaalde plek en maken vanaf daar een ronde door hun woonplaats. De mooist versierde fietsen winnen een prijs.