Ontdek de 7 reusachtige trollen in het Trollenbos (België)

Last updated:

De zeven trollen van Recreatiedomein De Schorre (België). Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Via een lezeres van Opwegmetmama.nl werd ik getipt om hier eens met mijn gezin naartoe te gaan. In dit artikel beschrijf ik de wandeling langs de zeven trollen in het Trollenbos en een aantal andere mooie plekken die we bezocht hebben in dit recreatiedomein.

De zeven trollen van Trollenbos de Schorre (België)

De zeven trollen zijn gebouwd met gerecycled hout en zijn gemaakt door de kunstenaar Thomas Dambo uit Denemarken. Hij heeft vaker dit soort kunstwerken gemaakt, waaronder in Kopenhagen. De kunstwerken zijn een cadeau van het beroemde festival ‘Tomorrowland’. Dit dansfestival werd in 2019 voor de 15e keer georganiseerd in het recreatiedomein en vanwege het jubileum werd de kunstenaar benaderd.

De wandeling

Aan de start van de wandeling vind je een plattegrond waarop aangeduid wordt waar de trollen zich ongeveer bevinden. We spraken daar een moeder met drie kinderen die de route net volbracht hadden. Ze gaf aan dat sommige trollen niet direct aan het pad liggen en dat juist de trollen die verscholen liggen in de bossen enkel via zeer modderige paden te vinden zijn.

De eerste trol die we vonden zat direct aan het pad op iets wat een soort verlaten spoorlijn leek.

Daarna vervolgden we onze weg en zagen we een trol die probeert een emmer water uit het meer te scheppen. Deze trol staat beneden aan een helling. De helling ziet er modderig en glad uit, maar te zien aan de vele paadjes die er liggen zijn er toch velen die de afdaling gewaagd hebben. De reden dat het hier zo modderig is, is dat de bodem bestaat uit klei. Vroeger werd hier klei afgegraven voor de baksteenindustrie.

Omdat we niet bang zijn van modder besluiten ook wij de afdaling te wagen. Al glibberend, glijdend en met een vuile broek bereiken we dan toch de trol, zodat we hem van dichtbij kunnen bewonderen.

Eenmaal boven vervolgen we ons pad en komen we aan de rand van het trollenbos. Daar liggen twee trollen tezamen in het gras alsof ze naar de sterrenhemel aan het kijken zijn. Het heeft iets intiems en aandoenlijks, terwijl ze toch flink wat meters hoog en lang zijn. Op dit punt hebben we ook een mooi uitzicht over het hele recreatiedomein en de plek waar eens per jaar het dance-evenement Tomorrowland wordt gehouden.

Uitzichtpunt

Vanaf de sterren kijkende trollen lopen we naar de trol bij het uitzichtpunt. Naast deze trol staat een uitkijktoren van 17 meter hoog. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over De Schorre en het plaatsje Boom.

Hierna zijn we weer afgedaald en via het vlonderpad op zoek gegaan naar de laatste trollen in het Trollenbos. Eén van de trollen zit op het vlonderpad, alsof ze hier is gaan zitten om te rusten en niet van plan is om zich door iemand weg te laten jagen. Na deze dame uitgebreid bewonderd te hebben lopen we via het vlonderpad naar de laatste trol.

Deze bevindt zich ergens in een dicht bos. Dit is meteen ook het modderigste pad van de dag. Al schuivend en schuifelend komen we na enkele meters aan bij ‘babytrol’. Dit schattige trolletje was absoluut de avontuurlijke wandeling woord!

Brasserie en speeltuin

Na deze wandeling lopen we terug naar de parkeerplaats, maar we gaan niet direct naar huis. Aan de rand van het park ligt nog een kleine brasserie met een grote speeltuin. We besluiten binnen even op te warmen met een warme choco en de kinderen mogen hun laatste restje energie kwijt in de speeltuin.

Goed om te weten over het Trollenbos in België

  • Pas je kleding en schoeisel aan. Sommige paden zijn zeer modderig. In het natte seizoen zijn regenlaarzen echt noodzakelijk als je alle trollen wilt bezoeken.
  • In de wandeling is er sprake van hoogteverschillen, trappen en vlonderpaden en niet altijd even goed begaanbare paden. We raden dan ook aan om jonge kinderen te dragen in een draagzak en niet met een kinderwagen deze route af te leggen.
  • Er zijn openbare toiletten met invalidentoilet en verschoontafel in het congrescentrum en infogebouw De Pitte.
  • Je kunt gratis parkeren aan de hoofdingang van De Schorre aan de Schommelei op P1 of op P2 in de Kapelstraat.
  • De wandeling en speeltuin zijn gratis toegankelijk.
  • Voor meer informatie kijk op de website van Recreatiedomein De Schorre.

Lees ook onze andere artikelen met leuke uitjes in België:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne