Tropische vlindertuin Klein Costa Rica in Someren

Midden tussen de boerderijen en de kassen in Someren (Noord-Brabant) vind je Klein Costa Rica: een overdekte tropische tuin met vlinders, prachtige planten, bloemen, bijzondere vogels en andere dieren. Een ideaal uitstapje die je het hele jaar door kunt doen, ongeacht wat voor een weer het buiten is.

Update: Helaas is Klein Costa Rico permanent gesloten.

Tropische vlindertuin Klein Costa Rica in Someren

Heel veel vlinders!

Wanneer je de tropische vlindertuin Klein Costa Rica in Someren binnen stapt, kom je terecht in grote ontvangsthal. Behalve de entreekassa vind je hier ook een kleinschalig horecapunt vindt. In het midden staat een prachtige boom met daar rond omheen een vijver met schildpadden. Ze hebben hier ook een hobbyaquarium.

Als je de ontvangsthal verlaat kom je in een kas vol bloemen, planten en vlinders uit. Ik heb heel wat vlindertuinen bezocht, maar hier zaten verrassend veel vlinders! Ze vlogen om ons heen en af en toe landde er eentje op onze kleren. Onze dochter kreeg ook een speurkaart mee waar alle vlinders en vogels op afgebeeld stonden, zo kon ze zelf op zoek naar alle soorten.

In de kas vind je ook een kast vol poppen, waar je goed kunt zien wat er gebeurt als een rups in een cocon zit en langzaam transformeert naar vlinder. Daarnaast verblijven er verschillende reptielen in deze kas, zoals agamen.

Tropische vijver, touwbrug en een vogel die nergens naar toe kan

In de tweede kas waan je je in een kleine versie van Burgers Bush (uit de Burgers Zoo in Arnhem). Deze kas is prachtig aangeplant met allerlei tropische planten, bomen en geurige bloemen. Hier kun je met een trap naar boven om in de nok van de kas over een wiebelende touwbrug te lopen. Het leuke aan de touwbrug is dat we goed zicht hadden op de vogels in de bomen, zoals de kroonduiven en de vrolijk gekleurde Lori’s. Ook zagen we een echte hop vliegen.

In deze ruimte vind je ook een tropische vijver vol met vissen, waaronder enkele bijzondere grote vissen zoals de arapaima en een zoetwaterhaai. Ook zwemmen hier schildpadden met een soort varkensneus en roggen.

De vijver is niet afgezet met een hekwerk. Hoewel het uitje zeer geschikt is voor mensen met jonge kinderen, is dit geen plek om de kinderen uit het oog te verliezen. Niet alleen vanwege de vijver, maar het is ook niet de bedoeling dat de loslopende en -vliegende dieren geaaid, gevoerd of gelokt worden.

In deze ruimte bevinden zich ook een groep nieuwsgierige stokstaartjes en een toekan. Deze vliegt echter niet vrij rond, zoals de andere vogels. Het meest unieke vonden we de rondvliegende kolibrie. Deze kleine vliegensvlugge vogel dook ineens op voor een voedertafel.  

Handig om te weten!

  • Openingstijden: Klein Costa Rica is geopend van woensdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.
  • Adres: Ploegstraat 68a, 5712 RL Someren
  • Toegankelijkheid: Kinderwagen, buggy en rolstoel zijn allen toegankelijk. Daarnaast is er een mindervalidetoilet en verschoontafel aanwezig.

Wat vonden wij van Opwegmetmama ervan?

Ons gezin was bijzonder verrast door dit uitje. Het is geen dagvullend uitje, daar is het simpelweg niet groot genoeg voor, maar we hebben ons ruim 1,5 uur goed vermaakt. De kinderen waren enthousiast over de grote hoeveelheid vlinders en het feit dat ze actief rondvlogen. De twee rondjes die je loopt zijn niet zo groot, maar daarom ideaal met kleine kinderen of bijvoorbeeld met grootouders die slecht ter been zijn. Het leent zich daarom ook voor een familiedag. Kinderwagens kunnen ook mee naar binnen.

De tropische kassen zijn prachtig aangelegd met veel zorg voor de bloemen, planten en bomen. Als je er de rust en de tijd voor neemt kun je hier echt van genieten.

De horeca was zoals eerder gezegd kleinschalig, maar wel goed verzorgd. Prima prijs-kwaliteitverhouding.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne