Trouwen in het buitenland

Het klinkt haast als een sprookje: trouwen op een prachtig strand in een tropische omgeving in het bijzijn van al je geliefden. In het buitenland gelden vaak andere regels dan in Nederland waardoor er een heleboel bij komt kijken. Welke formaliteiten gelden er als je wil gaan trouwen in het buitenland? Hieronder volgt een overzicht met de belangrijke punten waar je op moet letten.

Verschillen in de wetgeving

De wetgeving in een ander land is zeer waarschijnlijk anders dan de wetgeving in Nederland. Wanneer je in het buitenland wil gaan trouwen, dien je met beide wetgevingen rekening te houden. In het Wetboek van internationaal privaatrecht staat dat de plaats waar de huwelijksceremonie plaats zal vinden, de geldigheid van het huwelijk bepaalt. Het huwelijk wordt in eerst instantie dus volgens het recht van het betreffende land bepaald.

Contact opnemen met het land waar je wil gaan trouwen

De eerste stap die je moet gaan nemen wanneer je in het buitenland wil gaan trouwen, is contact opnemen met de ambassade van het betreffen land, de instantie die het huwelijk in het buitenland zal gaan voltrekken of de gemeente. Indien je geen contact opneemt, riskeer je de mogelijkheid dat jullie bruiloft niet door kan gaan of als ongeldig wordt verklaard. Het is dus zeer belangrijk dat je dit doet!

Het is raadzaam o.a. informatie in te winnen over:

  • of je in het land als niet-inwoner wel mag trouwen;
  • zo ja, welke documenten jullie nodig hebben voor het sluiten van het huwelijk, zoals bijvoorbeeld een uittreksel uit het geboorteregister of een ongehuwdverklaring of verklaring van huwelijksbevoegdheid;
  • of jullie in ondertrouw moeten gaan of een trouwvergunning nodig hebben;
  • de legalisatie van het huwelijk.

Het aantal getuigen

In Nederland moeten er minimaal twee en maximaal vier getuigen zijn bij het afsluiten van een huwelijk. Per land kan dit anders geregeld zijn: In Curaçao heb je bijvoorbeeld zes getuigen nodig.  Informeer dus goed hoe dit zit in het land waar je wil gaan trouwen. Wil je in het buitenland trouwen zonder gasten? Probeer dan ter plekke getuigen te regelen.

Tip: Wachten met het vragen of iemand getuige wil zijn tot je de juiste informatie hebt. Op deze manier kun je mogelijk teleurstelling voorkomen wanneer het aantal toch minder is dan je had gehoopt.

Let op de verloopdatum van je identiteitsbewijs

Let er op dat je een geldig identiteitsbewijs hebt voor het land waar je wil gaan trouwen. In sommige landen dient je echter identiteitsbewijs nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vóórdat je in het land aankomt. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs gemiddeld een week duurt. Vaak is het wel mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen.

Zorg indien nodig voor een visum

Er zijn landen waarbij je in het bezit dient te zijn van een visum. Deze kun je aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je wil gaan trouwen. Het kan soms enkele weken duren voordat je het visum binnen hebt, dus wacht hier niet te lang mee.

Regel op tijd de juiste vaccinaties

In veel landen buiten Europa moet je gevaccineerd zijn tegen bepaalde ziektes als: hepatitis A, polio, difterie, buiktyfus en de gele koorts. Wacht ook hiermee niet te lang en informeer op tijd bij de GGD, de plaatselijke apotheek of bij de ambassade en consulaten van het betreffende land. Bij het vaccineren ontvang je een geel boekje (mits je deze nog niet hebt) waarin de arts dient te noteren waartegen én wanneer je bent ingeënt. Dit boekje moet je altijd mee nemen wanneer je naar het buitenland gaat.

Veiligheid van het land

Waarschijnlijk heb je hier al wel aan gedacht, maar het is verstandig om de politieke situatie in een land te controleren. Denk hierbij aan situaties als oorlogen, aanslagen maar ook ziektes. Voor reisadvies kun je terecht op de website van Reisadvies Buitenlandse Zaken.

Naast de politieke situatie is het ook raadzaam om aandacht te hebben voor het klimaat. In sommige landen is er in bepaalde maanden bijvoorbeeld een verhoogde kans op orkanen.

De huwelijksakte

Nadat jullie het ja-woord aan elkaar hebben gegeven, zijn jullie in het bezit van een huwelijksakte naar de wetgeving van het land waarin jullie zijn getrouwd. De akte moet nu nog worden gelegaliseerd voor het ook in Nederland kan worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Bij legalisatie wordt een verklaring afgegeven waarin wordt aangegeven dat de huwelijksakte authentiek is en deze door de juiste instantie is afgegeven.

Nadat jullie huwelijksakte is gelegaliseerd, moet de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar jullie zijn getrouwd de akte rechtsgeldig maken. Hierbij wordt de huwelijksakte aangepast aan de wetgeving in Nederland. Zodra dit is gebeurd, kun je jullie huwelijk laten inschrijven in de burgerlijke stand.

Let op! Wanneer de akte niet in het Engels, Duits of Frans is, moeten jullie zorgen voor een beëdigde vertaling. Het is raadzaam om het vertalen in Nederland te laten doen door een beëdigd vertalen. Wanneer je de akte namelijk in het buitenland laat vertalen, dient de vertaling ook te worden gelegaliseerd.

In welk land, anders dan Nederland, zou jij graag willen trouwen?

Foto’s © Pixabay

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.