Menu
Thuis

Zo maak je je tuin of balkon ook gezellige tijdens de feestdagen

tuin-balkon-feestdagen-gezellig-maken.jpg

Nog maar een maand te gaan en dan staan de feestdagen alweer voor de deur! Bij ons in de buurt zie je dan ook dat steeds meer huizen worden versierd met gezellige verlichting. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je je tuin of balkon ook gezellig kunt maken voor de feestdagen én het ook kindvriendelijk te houden. Tip! Betrek je kinderen er ook eens bij, je zult zien dat zij vaak ook leuke ideeën hebben waar je zelf niet eens aan had gedacht.

Verlichting

De gezellige sfeer tijdens de donkere dagen, wordt allereerst gecreëerd door het uitkiezen van mooie verlichting. Wanneer je een tuin overkapping hebt, is het bijvoorbeeld leuk om een hangende lichtslinger op te hangen. Let hierbij ook goed op de kleur die je uitkiest. Sommige verlichting is zijn namelijk qua kleur een stuk witter en daardoor ook koeler.

Yep, die fout hebben wij eens gemaakt met de kerstboomverlichting. Ik kan je daarom aanraden om eens naar een tuincentrum te gaan, daar kun je namelijk vaak demomodellen zien. Op onze eigen veranda zetten wij ook meestal verlichting neer in de vorm van hertjes met een slee er achter.

Let er wel op dat de verlichting ook daadwerkelijk geschikt is om buiten te gebruiken.

Tip! Wil je het duurzaam aanpakken? Kies dan voor verlichting die werkt op zonne-energie.

tuin-balkon-feestdagen-gezellig-maken.jpg

Kerstboom

Als ik aan de feestdagen denk, dan denk ik al snel aan een kerstboom. En die hoeft natuurlijk helemaal niet per se binnen te staan! Dit jaar gaan wij zelf ook voor een kerstboom buiten.

Kerstbomen heb je in diverse soorten en maten. De traditionele kerstbomen, zijn zowel met als zonder kluit verkrijgbaar. Het voordeel van een kerstboom met kluit is dat je hem steeds ieder jaar weer opnieuw kunt gebruiken. Let erbij wel op dat wanneer je de boom na de kerst plant in je tuin, je dit mét pot doet net boven de grond uit. Nog een voordeel van een kerstboom met kluit is dat deze over het algemeen beter zijn naalden vasthoudt.

De meest bekende soort kerstboom is de Nordmann. Het voordeel van deze boom is dat de naalden nauwelijks prikken. Tevens is ook de naalduitval vrij beperkt. Een ideale kerstboom met kinderen dus.

Maar wanneer je bijvoorbeeld een tuinkamer met glazen schuifwand hebt, kun je ook prima voor een kunstboom kiezen.

Versier de boom met een mooie lichtslinger en ballen. Wil je de dieren een handje helpen in de winter? Hang dan een slinger van pinda’s op.

Winterse tuin decoratie

Een tuin winters aankleden kun je ook prima doen met tuindecoratie. Denk hierbij aan een vuurkorf, vogelhuisjes maar ook aan leuke kerstversiering geschikt voor buiten.

Wanneer je een tuin overkapping hebt, is het ook leuk om een gezellig knus zithoekje te creëren. Zorg voor een bank of stoel met lekkere kussens, een warm kleed, eventueel weer een vuurkorf voor de warmte of een terrasverwarmer en vergeet natuurlijk ook wederom de verlichting niet! Ook leuk zijn lantaarns met kaarsen er in. Wil je het nog veel luxer doen? Plaats er dan ook een jacuzzi of hottub onder.

Winterbarbecue

Barbecueën enkel geschikt voor de zomer? Wel nee! Marsmallows van de barbecue af met een kop warme chocolademelk met slagroom past naar mijn idee toch echt perfect bij een winters beeld. En de meeste kinderen vinden dat nog hartstikke lekker ook! Of ga voor een lekker stuk groente of vlees.

Het is echter wel een feit dat een winterbarbecue door het temperatuursverschil langer duurt dan een barbecue in de zomer. Zorg er dan ook voor dat je voldoende energie hebt zoals extra kolen.

Let er wel op dat je barbecue ook geschikt is om in de winter te gebruiken. Sommige barbecues hebben een dubbele wand zodat de wind weinig tot geen invloed heeft om de temperatuur in de barbecue. Zorg er tevens voor dat je de barbecue uit de wind staat om het zo veilig mogelijk te houden.

Maak winterse decoratie samen met je kinderen!

Nog veel leuker is om samen met je kinderen kerstversiering te maken voor in de tuin, zoals:

  • Eten voor de vogels;
  • Vogelhuisjes;
  • Kerstkrans;
  • Kerststukje voor buiten op de tuintafel.

Lees ook ons artikel: ‘Knutselen voor de vogels – 6 leuke DIY’s

Foto’s © Shutterstock

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.