tuinen van appeltern gelderland kabouters peuters kleuters speeltuin

Doen! Appeltern Adventure Gardens (Gelderland) met je peuter en/of kleuter

Last updated:

22 hectare aan inspiratietuinen, dat klinkt nu niet bepaald als een uitje dat geschikt is voor kinderen. Eerlijk gezegd dacht ik zelf ook dat het nogal suf zou zijn en meer geschikt voor pensionado’s. Totdat ik er door diverse mensen op gewezen werd dat ze een ‘ontdekkingseiland’ hebben aangelegd voor kinderen plus dat kinderen vaak super enthousiast worden van alle verborgen plekjes en gave tuinen. Zodoende gaven we de Tuinen van Appeltern (nu Appeltern Adventure Gardens) een kans.

Naar de ‘Appeltern Adventure Gardens’ (Gelderland) met je peuter en kleuter; DOEN!

Kabouterhuisje

We besloten vanaf de entree van de Appeltern Adventure Gardens door het deelgebied Tuinen & Trends direct naar het Ontdekkingseiland te lopen. We gingen er vanuit dat het eiland toch het leukste zou zijn voor de kinderen. Niets was minder waar, want direct toen we het deelgebied inliepen kwamen we bij een pad vol tuinkabouters en een houtenspeelhuisje uit. Ze waren niet weg te slaan bij het huisje met kookstelletje en de ouderwetse telefoon.

Na een half uur, besloten we toch maar om verder te lopen. Inmiddels kregen we honger en wilde even bij één van de horecapunten iets te eten en te drinken halen. De afstand tussen het kabouterhuis en het horecapunt was ongeveer 25 meter, maar ook hier hebben we minimaal kwartier over gedaan. Er werden namelijk vijvertjes met, stapstenen, bruggetjes, kikkers en salamanders gespot. Ook hier wilden onze peuter en kleuter uitgebreid de tijd voor nemen.

tuinen van appeltern gelderland kabouters peuters kleuters speeltuin

Horecagelegenheid: Accommodatie ‘Oranjerie’

Na een uur komen we aan bij het horecapunt Accommodatie ‘Oranjerie’. We nemen koffie en eten to-go wat overigens prima smaakt en strijken neer op het terras. De dames spotten echter allerlei bloemenperken, stenen, takken en huisjes. Na 10 hele minuten aan tafel 😉 wil de kleuter toch echt even bij de bloemen kijken – of mama foto’s wil maken voor oma.

In het park zijn tevens nog drie andere horecapunten te vinden:

 • Accommodatie ‘Onze entree’
 • Accommodatie ‘Buitenlucht’
 • Accommodatie ‘Wintertuin’ – hierover straks meer

Spelen op Ontdekkingseiland

Na de ‘fotosessie’ lopen we door naar Ontdekkingseiland. Je kunt dit bereiken per vlot en per brug. We nemen de brug en komen uit bij een soort natuurspeeltuin met waterpomp, zandbak met zonwering erboven (pluspunt) en speelhuisje met glijbaan.

Het eiland is aardig begroeid en al snel komen we er achter dat overal speelelementen verscholen liggen. Zo vind je er een trampoline, doolhof, obstakelparcoursen, klimwand, glijbanen, speelhuisjes, blote voetenpad en een kabelbaan. Ook staan er sportschoolachtige apparaten om buiten te kunnen sporten.

We hebben het eiland een paar keer rondgelopen en her en der gespeeld, maar hoogtepunt voor onze kinderen was toch echt op en neer varen met het vlot.

Klik hier voor nog meer informatie over het Ontdekkingseiland.

Horecagelegenheid: Accommodatie “Wintertuin”

We dachten na een aantal uren spelen op Ontdekkingseiland dat het tijd werd voor een ijsje. Daarom besloten we dit maal door te lopen naar een ander horecapunt genaamd “Wintertuin”. We liepen door deelgebied tuinen en trends, maar ook daar kwamen we maar niet door heen met onze kinderen. Van ruiken aan de seringen tot springen op een verborgen trampoline, tot kijken naar een kunstmatig watervalletje de dames waren onder de indruk. Uiteindelijk een ijsje gescoord en in een van de tuinhuisjes aan het water opgegeten.

We wilden vervolgens nog de andere deelgebieden gaan bekijken, maar toen we op de klok keken beseften we dat het al laat was en dat het misschien beter was om nog een keer terug te gaan. Dat we terug gaan, dat is één ding wat zeker is.

tuinen van appeltern gelderland kabouters peuters kleuters speeltuin

Praktische informatie

Openingstijden

Appeltern Adventure Gardens is alle dagen van de week geopend geopend vanaf de maand maart t/m november:

 • In de maanden maart, oktober en november is het park te bezoeken van 10.00 t/m 17.00 uur;
 • In de maanden april t/m september is het park te bezoeken van 10.00 t/m 18.00 uur.

Tarieven

De toegangsprijzen verschillen per periode waarin je de tuinen wil bezoeken:

 • Kinderen t/m 12 jaar: gratis toegang;
 • Vanaf 13 t/m 64 jaar: tussen € 10,- en € 14,- afhankelijk van het seizoen;
 • 65+ers krijgen € 2,- korting op de toegangsprijs

Klik hier om kaartjes te bestellen.

Adresgegevens

Het adres van Appeltern Adventure Gardens is:

Walstraat 2a
6629 AD Appeltern (Gelderland)

Parkeren kan op het terrein kost € 3,- per auto.

Website: www.appeltern.nl

Goed om te weten

 • Er zijn diverse horecapunten met gratis toiletten.
 • O.a. de toilet bij ingang heeft een verschoontafel voor baby’s.
 • In elke tuin is een bord geplaatst. Onderaan het bord zijn er drie verschillende mogelijkheden zoals het scannen van de QR-code. Op die manier kun je terugvinden wat je ziet en evt. bestellen via de webshop.
 • Bij het entreegebouw vind je een plantenmarkt en souvenirshop. Hier hebben ze ook leuke cadeautjes voor kinderen zoals minituingereedschap en onderzoeksetjes om insecten van dichtbij te kunnen bekijken en te onderzoeken.
 • Het park is goed toegankelijk met een kinderwagen en/of rolstoel op het Ontdekkingseiland na.
tuinen van appeltern gelderland kabouters peuters kleuters speeltuin

Wat wij er van vonden

De Tuinen van Appeltern waren leuker voor ons en de kinderen van tevoren verwacht. Je hoort vaker dat ze zeggen kinderen hebben niet veel nodig om het leuk te hebben en daar is dit een voorbeeld van. Kennelijk prikkelen al die tuinen de fantasie en natuurgevoel voldoende om een dag vol te maken. Het ontdekkingseiland is een mooie zeer uitgebreide natuurspeeltuin. Alleen hier kun je je rustig een paar uur vermaken als je zou willen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne