7 leuke activiteiten voor kinderen in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is dan misschien geen natuurlijk bosgebied (meer een heel groot aangelegd park), toch vind je er van alles om je te vermaken met je kinderen. Overal zijn wandelpaden en kleine speeltuintjes of juist grote open velden waar je lekker kan rennen en voetballen. Maar er zijn een aantal plekken in het Amsterdamse Bos die bijzonder leuk zijn voor kinderen. In dit artikel vertel ik je graag welke leuke activiteiten je met kinderen in het Amsterdamse Bos kunt doen.

Activiteiten voor kinderen in het Amsterdamse Bos

Waterpret rondom de grote vijver en de speeleilanden

Rondom de grote vijver in het Amsterdamse Bos kan je lekker wandelen en kijken of je vissen kan spotten vanaf een van de vele bruggen, maar als het echt lekker weer is kun je je ook op de vijver vermaken.

Bij ons thuis zijn de speeleilanden erg in trek. Van boomstammen is er een heel speelparadijs gecreëerd op en rondom het water. Je kan over een loopbrug van boomstammen naar de het eilandje klauteren en dan op een vlot weer terug. Of je neemt de roetsjbaan naar de overkant en gaat via de touwbrug weer terug naar het vaste land. En natuurlijk kan je er ook lekker zwemmen.

Langs de kant is voldoende ruimte om lekker in de zon te liggen en er is een kleine kiosk waar je wat drinken of een ijsje kan kopen. Tegenover de winkel zit mini captain, waar kleine bootjes verhuurd worden. Met een kapteinspet op je hoofd mag je een half uur de kaptein zijn van een stoere politie / brandweersboot of cruiseschip. Kinderen vanaf 4 jaar mogen de boot zelf besturen.

Het grote kinderbad

Het grote kinderbad is een groot, ondiep zwembad met een fontein. Met name kleine kinderen lopen erin en eruit want dieper dan kniehoogte komt het water niet. Er is een groot grasveld bij waar je lekker in de zon of schaduw kan liggen en een grote speeltuin.

Mijn dochter vindt het heerlijk om van de speeltuin naar het bad te rennen en andersom, of om helemaal nat gespat te worden door de spuiters van de fontein. Ook bij dit bad vind je een kleine kiosk waar je een lekker koud drankje en een ijsje kan kopen.

Geitenboerderij Ridammerhoeve

Een van de bekenste plekken voor kinderen in het Amsterdamse Bos is Geitenboerderij Ridammerhoeve. Naast geiten vindt je hier ook kippen, varkens en paarden en een hele grote speeltuin. Een gedeelte van de speeltuin delen de kinderen met de geiten. Zo kan het zomaar dan je een huisje inklimt en opeens een geit tegenkomt.

De dappere kindjes mogen de stal in om de kleine geitjes een flesje melk te geven. Deze kan je voor € 1,- kopen in het winkeltje op de boerderij. Maar je kan ook lekker buiten de stal blijven en de geitjes aaien. In de grote speeltuin kan je klimmen, klauteren, schommelen en glijden.

De toegangsprijs is € 2,- per persoon, maar voor dit bedrag krijg je een consumptiebon voor het restaurant. In het winkeltje en het restaurant worden veel eigengemaakte consumpties verkocht, zoals geitenkaas en softijs van geitenmelk. Er is een heerlijk terras onder de bomen waar je heerlijk van je ijsje kan genieten terwijl de kippen onder je stoel om de kruimels vechten.

Ritje in de museumtram & pannenkoeken eten bij Boerderij Meerzicht

De museumtram rijdt van april t/m oktober op zondag van station Haarlemmermeer naar het Amsterdamse Bos. Het is het laatste overgebleven stukje spoorlijn van de oorspronkelijke treinverbinding tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf het Haarlemmermeer station rij je via Amstelveen naar het Amsterdamse Bos. Het oude trammetje geeft een leuk inkijkje in hoe het er vroeger aan toe ging en gaat over een stukje spoorlijn waar normaal gesproken geen tram meer rijdt.

De op- en uitstapplaats is vlakbij de boswinkel van het Amsterdamse Bos. Hier kun je alle informatie over het bos vinden. Vanaf deze pek zie je ook de bosbaan liggen, waar heel fanatiek gevist en geroeid wordt.

Aan de andere kant van deze bosbaan ligt Boerderij Meerzicht. Wij vinden dit een heerlijke plek om pannenkoeken te eten. Mijn dochter is helemaal weg van de boerenknecht pannenkoek. Een pannenkoek met poedersuiker en als verrassing krijg je een boerenzakdoek met een klomp-speldje erbij. Past helemaal in het thema. Er zijn ook thema pannenkoeken. Deze wisselen altijd dus daar moet je ter plekke even naar vragen.  Er is een groot terras en een speeltuin waar de kinderen kunnen klimmen en kleuteren. En een boerderij zou geen boerderij zijn zonder dieren. Hier vind je hertjes, pauwen en kippen.

Bewandel het boskabouterpad.

Vanuit de boswinkel begint de route van het boskabouterpad. Dit pad is gemarkeerd door paaltjes met daarop een silhouet van een kabouter. Tijdens het wandelen kom je van alles tegen wat bij het bos hoort. Het is ook heel spannend om te ontdekken dat er een kabouter in de grote boom woont. Als je goed kijkt zie je het deurtje van zijn huisje aan de onderkant van de boom. Trek wel je laarzen aan want er kan best wat modder op het pad liggen.

Je kan het pad op eigen initiatief bewandelen of je kan bij de boswinkel een boskaboutertasje kopen voor €7,50. In dit tasje vindt je een kaboutermuts, een loeppotje en een lijst met kabouteropdrachten die je tijdens het wandelen kan uitvoeren. Dit maakt het bewandelen van het boskabouterpad nog avontuurlijker.

Bos theater

Het Amsterdamse Bos heeft ook een bostheater.  Het is bostheater is niet zoals een gewoon theater. Het is niet gevestigd in een statig gebouw met een mooie entree en heeft geen rode, pluche stoelen waar kinderen stil op moeten zitten. Het bostheater is een amfitheater middenin het bos. Hier worden voorstellingen gegeven voor jong en oud. Zo is er voor kinderen een theaterstuk over kikker en Robin Hood opgevoerd en volwassenen kunnen tickets kopen voor zangers, bands of cabaret.

Een theater middenin het bos geeft voor de kinderen iets extra spannends. Zo zie je voor je misschien een scene waarin kikker op pad gaat met rat, terwijl achter je de vogels uit het bos te horen zijn.

Klimbos Forrest Fun

Voor de oudere kinderen en volwassenen heeft het Amsterdamse Bos een hele avontuurlijke activiteit. Klimbos Forrest Fun heeft een pad gecreëerd tussen de boomtoppen. Eerst klim je via touwladders naar een hoogte van maar liefst 15 meter, om vervolgens tussen de boomtoppen via touwladders, bruggen en netten het pad van boom tot boom te volgen en het volledige parcours af te klauteren.

Dit is dus echt een activiteit voor de dappere kinderen en gelukkig mogen papa en mama ook mee.  Maar vind je het halverwege toch een beetje eng dan zijn er ook tussendoor mogelijkheden om weer naar beneden te gaan.

Lees ook ons artikel ‘de leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Noord-Holland‘ voor nog meer leuke uitjes en activiteiten in de omgeving van Amsterdam.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Karen