15x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Drenthe

In Drenthe kan je enorm veel leuke activiteiten en uitjes doen! Van dierentuin tot museum, van hunebedden tot speeltuin. De provincie Drenthe heeft het allemaal! Of je nou graag iets met een jong gezin of juist wat met oudere kinderen wil ondernemen: in de provincie Drenthe is echt voor iedereen een leuke activiteit te beleven! Hieronder vind je een lijst met de leukste uitjes in deze provincie. Lees, kies en plan dat uitje in Drenthe! 

Borger – Het Hunebedcentrum

Op zoek naar een geschiedenis activiteit in Drenthe? In het Hunebedcentrum waan je jezelf in de prehistorie, op bezoek bij onze vroegste voorouders. Door middel van verschillende exposities, leer je hoe de mens vroeger leefde. Op een interactieve manier kom je in contact met de hunebedbewoners. Het Hunebedcentrum in Borger bestaat uit meerdere onderdelen. Niet alleen kan je hier het grootste hunebed van Nederland bezoeken, maar er is hier ook een museum, een keientuin, een Geopark én een Oertijdpark. En naast het centrum, vind je de grootste hunebed van de wereld.

Het hunebed is een gratis uitje in Drenthe, wat heel erg fijn is. Je loopt door de ontvangsthal van het bezoekerscentrum heen (waar je kaartjes kunt kopen voor het Geo-, en Oertijdpark) naar de tuin. Vanaf daar volg je de bordjes naar het hunebed. Ook de keientuin is gratis toegankelijk en erg leuk om te bekijken.

En heb je na jullie bezoek de hunebed-smaak te pakken? Rijd dan verder over de Hunebed Highway: Van de 53 hunebedden in Drenthe zijn er 47 aan deze N-weg te vinden.

Adres: Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger
Website: www.hunebedcentrum.eu

Coevorden – Speelparadijs Cowboy en Indianen

Altijd al een dagje willen spelen in het Wilde Westen? In Coevorden kan dat! Speelparadijs Cowboy en Indianen in Drenthe is een speelgelegenheid dat zich binnen en buiten bevindt. Er is voor iedereen iets leuks te doen, van springkussen tot glijbanen, en van schietkanonnen tot een klimwand. Kinderen tussen de één en twaalf jaar oud kunnen hier heerlijk spelen.

Adres: Monierweg 2, 7741 KT Coevorden
Website: www.kinderspeelparadijscoevorden.nl

Dalen – Plopsa Indoor Coevorden

In Plopsa Indoor Coevorden staat alles in het teken van jouw kinds favoriete tv helden. Grijp samen met Mega Mindy de boeven, maak grappen met clown Bumba en dans op de muziek van K3.  De kinderen kunnen sterren zoals kabouter Plop en Piet Piraat in het echt ontmoeten en iedere dag is er een liveshow te aanschouwen. En natuurlijk zijn er heel veel attracties om van te genieten. Samengevat is Plopsa Indoor een geweldig uitje voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud. Een van onze favoriete uitjes in Drenthe!

Adres: Reindersdijk 57, 7751 SH Dalen
Website: www.plopsaindoorcoevorden.nl

Lees ook ons artikel: ‘Ontmoet je favoriete kinderhelden bij Plopsa Indoor in Coevorden

Drouwen – Attractiepark Drouwnerzand

Attractiepark Drouwnerzand is een attractiepark met een all inclusive systeem. Niet alleen het gebruik van de attracties zit bij de entreeprijs inbegrepen, maar ook het eten en drinken. Het is dus niet nodig om tijdens deze activiteit in Drenthe zelf consumpties mee te slepen. Voor ieders voorkeur zijn er attracties te vinden: vliegende olifanten voor de kleinste avonturiers, achtbanen voor de durfallen en ponyrijden voor de dierenliefhebbers. Dit is slechts een greep uit het uitgebreide aanbod.

Wil je na een dag spelen lekker blijven slapen? Dit kan op het aangrenzende vakantiepark. Een leuk dagje voor kinderen vanaf 3 jaar oud.

Adres: Gasselterstraat 7, 9533 PC Drouwen
Website: www.drouwenerzand.nl

Lees ook ons artikel: ‘Een dagje naar Attractiepark Drouwenerzand

Drouwen – Boomkroonpad

Bij Buitencentrum het Boomkroonpad is voor kinderen vanaf een jaartje of 4 meer dan genoeg te beleven. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk spelen op de Bosweide of in het Lorkenspeelbos. Ook kan je hier leuke speurtochten doen. En, zoals de naam al verklapt, is hier ook een boomkroonpad. Dit 150 meter lange pad slingert door de toppen van bomen heen.

Let op: het boomkroonpad zelf is alleen te bereiken middels een trap en is daardoor niet geschikt voor mindervaliden. 

Adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen
Website: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/hondsrug/beleef-het-boomkroonpad

Eext – Rijk der kabouters

Ga op bezoek bij kabouters in het Rijk der kabouters. Wandel over de kronkelpaadjes tussen de huizen van de kleine sprookjesfiguren en geniet van de verhalen, gedichten en feiten die al eeuwenlang verteld worden. Naast een bezoekje brengen aan de kabouters, kan je ook kaboutergolf spelen, een rit maken over de skelterbaan of energie kwijt in de speeltuin. En heb je zin in een hapje en/of een drankje? Zoek dan de kabouterhut op. Een leuk uitje in Drenthe voor het hele gezin.

Adres: Gieterstraat 20, 9463 PX Eext
Website: www.rijkderkabouters.nl

Emmen – Wildlands Adventure Zoo

Klaar om een wereldreis te maken? Dat kan! En… dat zelfs in één dag! Door een bezoek te brengen aan Wildlands ga je van de Noordpool naar de Savanne en van de Savanne naar de jungle. Sta oog in oog met de dieren die hier leven en leer alles over hen wat je altijd hebt willen weten. Wildlands geeft een heel ander beeld dan een ‘normale’ dierentuin. De verblijven van de dieren zijn ruim en prachtig ingericht met voldoende ‘verstop’ mogelijkheden.

Je kunt hier niet alleen genieten van de dieren, ook is dit een hele spannend activiteit om te doen in Drenthe! Je kan hier namelijk in een spannende achtbaan stappen! Of wat denk je van een boottocht door de Jungola en een heuse safari door de Serenga? En nog gaver: In Animazia kunnen kinderen zich uren vermaken in de indoor speeltuin! Een van de leukste uitjes in Drenthe voor alle leeftijden!

Adres: Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen
Website: www.wildlands.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op expeditie in Wildlands Emmen!

Exloo – Kabouterland

In Kabouterland kunnen (jongere) kinderen heerlijk genieten van het dorp van de kabouters en de trollengrot. Ook kan je hier fijn klimmen en klauteren in verschillende speeltuinen én allerlei dieren bekijken.

Adres: Zuiderhoofdstraat 11, 7875 BW Exloo
Website: www.kabouterland.nl

Hoogersmilde – Belevingspad

Zin in een actief uitje in Drenthe? Wat dacht je van Wandelpaden speciaal voor kinderen? Wij houden ervan! Het Belevingspad in Hoogersmilde is er typisch zo eentje waarbij je onderweg van alles en nog wat tegenkomt. Wat dacht je van een keienpad, een vliegtuig, een waterpomp, en nog veel meer! Het pad is ongeveer 2,5 km lang en daardoor uitstekend voor kinderen vanaf een jaar of 4. Een aanrader om te doen wanneer je in de buurt van Hoogersmilde bent.

Adres: Bosweg 23, 9423 TA Hoogersmilde
Website: www.hoogersmilde.eu/belevingspad.htm

Lees ook ons artikel: ‘Belevingspad Hoogersmilde: klimmen, klauteren en sturen in een vliegtuig

Hooghalen – Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het museum Kamp Westerbork vertelt het verhaal over de Jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog. Het leven in het werkkamp wordt verteld door middel van persoonlijke verhalen, filmfragmenten en tentoongestelde voorwerpen. Met een gratis pendelbus, is het kampterrein te bezoeken (je mag dit niet op eigen gelegenheid doen). Je kunt dit ook lopen, dit duurt ongeveer 30 à 45 minuten. Op dit terrein staan verschillende deels ingerichte barakken om de bezoeker een idee te geven hoe het kamp eruit heeft gezien. Een indrukwekkende dag voor kinderen die er klaar voor zijn om over de geschiedenis van ons land te leren.

Let op! Het museum richt zich voornamelijk op volwassenen en kinderen in de middelbare schoolleeftijd. De filmpjes en geluidsfragmenten in het museum zijn soms behoorlijk heftig. Er is wel een tentoonstelling buiten die zie richt op iets jongere kinderen, maar daar ben je binnen 10 minuten weer mee klaar. Als je met jonge kinderen gaat, is het wellicht een beter idee om het herinneringscentrum over te slaan en enkel de wandeling naar het kamp te maken

Adres: Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
Website: www.kampwesterbork.nl

Herinneringscentrum kamp Westerbork Drenthe Hooghalen

Roden – Museum Kinderwereld

In het speelgoedmuseum Kinderwereld vind je speelgoed van vroeger tot nu. Klassieke poppen, allerlei soorten Lego en treinen, teveel om op te noemen. En… in een speelgoedmuseum moet natuurlijk gespeeld worden! Ook dat kan hier met fietsen, tollen, diabolo’s en een draaimolen. Een heerlijk uitje in Drenthe voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud.

Adres: Brink 31, 9301 JK Roden
Website: www.museumkinderwereld.nl

Ruinen – Vogel- en Dierenpark Ruinen

Zit je aan een activiteit in Drenthe met dieren te denken? In vogel- en dierenpark Ruinen kun je allerlei soorten vogels bewonderen: van Hollandse weidenvogels tot hun tropische broers en zussen. In het park wordt voorlichting gegeven over gezonde voeding, leefgebieden en leefgewoontes. Maar er zijn ook dieren zonder veren te vinden, zoals prairiehonden, eekhoorns en schapen. Een leuk dagje uit voor alle leeftijden.

Adres: Postweg 3, 7963 PD Ruinen
Website: www.vogelparkruinen.nl

Ruinerwold – Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe

Boeren en boerinnen opgelet: Trek je overall aan zodat je heerlijk kunt gaan spelen bij Speelschuur en Speelboerderij de Drentse Koe. Stap binnen of buiten snel op één van de vele tractoren of klim op een speelpaard in de speelmanege en laat de avonturen maar beginnen! Of vind je het misschien leuker om over koeien heen te klimmen in het klimpark? Ook is er hier een waterspeelplaats en een maisdoolhof. Voor iedereen is hier wel wat te doen! En het fijne van deze speeltuin is dat je zowel bij goed als bij slecht weer heerlijk kunt komen spelen.

Adres: Wolddijk 23, 7961 NA Ruinerwold
Website: www.drentsekoe.nl

Lees ook ons artikel: ‘Speelschuur de Drentse Koe: Indoorspeeltuin met boerderijthema

Veenhuizen – Nationaal Gevangenismuseum

In het Gevangenismuseum leer je alles over het straffen, van vroeger tot nu. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen voor de politie, praten met ‘echte’ boeven of weten hoe een gevangeniscel eruit ziet? Dan is dit museum zeker de moeite waard. Er is veel te doen voor kinderen en het leren over gevangenissen is op een leuke manier opgezet. Een leuk uitstapje voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar oud.

Adres: Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen
Website: www.gevangenismuseum.nl

Zuidlaren – Sprookjeshof 

In het geweldig leuke park Sprookjeshof in Zuidlaren kan je heerlijk door het sprookjesbos slenteren en met vele bekende kinderliedjes meezingen. Ook kan je hier buiten op een fijne manier spelen en genieten van allerlei nostalgische speeltoestellen. Ook is er een groot indoorspeelparadijs waar je op een warme zomerdag erg goed kunt vertoeven (lang leve climate control!), en kan je geitjes aaien in de kinderboerderij. Een leuke activiteit in Drenthe voor het hele gezin!

Adres: Groningerstraat 10, 9471 AR Zuidlaren
Website: www.sprookjeshof.nl

Lees ook ons artikel: ‘Sprookjeshof Zuidlaren: Een sprookjesachtige belevenis voor jong en oud!

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? We horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl