13x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Groningen

Of je nou graag iets met een jong gezin of juist wat met oudere kinderen wil ondernemen: In de provincie Groningen is echt voor iedereen iets leuks te beleven! Daarom geef ik je hieronder een aantal Gouden Tips zodat je zelf uit de pareltjes uit deze provincie kunt kiezen. In dit overzichtslijstje staan niet alleen een paar fijne musea en pretparken, maar vind je ook de leukste sportieve, creatieve en ongewone uitjes om er een onvergetelijke dag van te maken!

Bourtange – Vestingstad

Welkom in het jaar 1742, welkom in Vestigingsstad Bourtange! In en rondom deze vesting is van alles te zien, te doen en te ontdekken. Er zijn niet alleen zes verschillende musea die je kunt bezoeken, maar je kunt ook gewoon heerlijk ronddwalen in deze 18e-eeuwse stad en genieten van de prachtige huizen, kerken en toegangspoorten. Kijk vooral ook op deze site wanneer er speciale evenementen zijn! Zo is er elke zondag een demonstratie kanonschieten, wat het helemaal tot een onvergetelijk bezoekje maakt! De entreekosten zijn afhankelijk van de musea die je eventueel bezoekt, en ook de openingstijden verschillen per museum.

Adres: Willem Lodewijkstraat 33, 9545 PA Bourtange
Website: www.bourtange.nl

Delfzijl – MuzeeAquarium

In het MuzeeAquarium kan je alles leren over de archeologie, geologie, en de scheepvaart van de Waddenzee en de Noordzee en kan je zo’n 15.000 schelpen komen bewonderen. Ook kan je hier een duik onder water nemen en allerlei vissen en weekdieren uit de Noordzee bewonderen in het aquarium. In het aquarium is ook een ‘aaibak’, waar je de zeebewoners echt mag voelen (als ze zich tenminste aan je laten zien)!

Adres: Zeebadweg 7A, 9933 AV Delfzijl
Website: www.muzeeaquarium.nl

Groningen-stad: Rondvaart, het Groninger Museum en de Martinitoren

Eén van de leukste manieren om Groningen-stad te ontdekken is vanaf het water! Rederij Kool biedt de kans om samen met je kids Groningen op een unieke manier te ontdekken. De rondvaart duurt een uur en brengt je langs allerlei mooie en verborgen stukjes historie. Onderweg wordt van alles verteld over deze mooie stad. Onze vierjarige zoon vond deze rondvaart echt te gek om te doen!

Wil je iets langer genieten van Groningen-stad? Combineer dan je rondvaart met een bezoekje aan het Groninger museum. Het museum ligt namelijk op een steenworp afstand van de opstapplaats van de rondvaart.

Lees ook ons artikel: ‘Een kunstmuseum met een peuter en kleuter? Zo doe je dat!

Of beklim samen met je kids de 255 treden van de Martinitoren en geniet van het prachtige uitzicht!

Grootegast – LEGiO & Victory Museum

LEGO, LEGO, en nog eens LEGO: Dat is waar het in het LEGiO Museum om gaat! Niet zo gek, want het museum is gevestigd in het oude pand van LEGO-Nederland. Hier kan je allerlei mooie collecties en miniaturen bekijken, en natuurlijk mag je hier ook je eigen bouwwerk maken met de beroemde blokjes.

En heb je even genoeg LEGO gezien? Breng dan ook een bezoekje aan het Victory Museum dat in hetzelfde pand zit. Hier kan je door allerlei diorama’s een kijkje nemen in het leven tijdens de Tweede Wereld oorlog. Super leerzaam en mooi opgezet!

Adres: Legolaan 1c, 9861 AT Grootegast
Website: www.museumpleingrootegast.nl

Lees ook ons artikel: ‘Bouwen en leren: het Legio en Victory museum in Grootegast

Lauwersmeer – Land Rover Natuursafari

Voor de iets wat meer avontuurlijk ingestelde gezinnen met wat oudere kinderen is een Land Rover natuursafari door het nationaal park Lauwersmeer een absolute aanrader. Tijdens een 2 uur durende tocht rijd je langs plekken waar je normaalgesproken niet mag komen en je leert alles over de flora en fauna van dit unieke natuurgebied.

Adres: Haven 50, 9976 VN Lauwersoog
Website: www.lauwersoog.nl/activiteiten/safari

Leek – Familiepark en Landgoed Nienoord

In Familiepark Nienoord kan je terecht voor een heerlijk dagje spelen én zwemmen. Hier kan je met wat jongere kinderen goed terecht, want hoewel er maar liefst 50 attracties en speeltoestellen zijn, is het park heel overzichtelijk opgezet. Ook kan je hier een ritje maken met de stoomtrein, knuffelen met de dieren in de kinderboerderij en ravotten in de overdekte apenkooi. En als je lekker vies wil worden, kan je in Expeditie Nienoord je lol op! En de waterratjes kunnen terecht in een recreatiebad en een buitenbad.

Adres: Nienoord 10, 9351 AC Leek
Website: www.landgoednienoord.nl

Leens – Doezoo Insektenwereld

In de DoeZoo draait alles om insecten. Je leert hier op een interactieve manier alles over de wereld van de grootste diergroep op aarde. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat je met je handen op je rug naar saaie museumstukken hoeft te kijken, want hier mag je de collectie horen, zien, proeven, ruiken én voelen! Ook kan je een aantal van de dieren die insecten eten hier komen bewonderen. En het fijne is dat  900m2 van het park overdekt is. Je kunt hier dus zeker ook op een druilerige dag terecht voor een leuk uitje!

Adres: Wierde 17, 9965 TA Leens
Website: www.doezoo.nl

Lees ook ons artikel: ‘De natuur ontdekken in DoeZoo Insektenwereld

Muntendam – Mammoetpad

In de Heemtuin in Muntendam vind je het Mammoetpad, een wandelpad van ongeveer 1 km met diverse leuke speeltoestellen en hindernissen. De route wordt afgeraden met een kinderwagen omdat een groot gedeelte over het water gaat. Neem een jong kind dus liever mee in bijvoorbeeld een draagzak.

Adres: Nieuweweg 127, 9649 AD Muntendam
Website: www.heemtuinmuntendam.nl/mammoetpad

Opende – Blotevoetenpad

In het westen van de provincie ligt een bijzonder pad: ’t Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad. De naam zegt al wel genoeg: Hier doe je je schoenen en sokken uit en loop je op je blote voeten door modder, over water en gras. Het Blotevoetenpad in Opende is echt één van de leukste blote-voeten-paden en is daarom zeker een bezoekje waard! Je kunt kiezen uit een korte route (1.6km) en een lange route (3.4 km). Als je klaar bent met lopen kan je in de theetuin terecht voor wat kleine versnaperingen zoals broodjes en een lekker ijsje. Hier kan je ook je voeten afspoelen. Neem dan wel even zelf een handdoek mee.

Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk. Goed om te weten: Honden mogen niet mee.

Adres: Peebos 1A, 9865 TG Opende
Website: www.staatsbosbeheer.nl/routes/westerkwartier/blotevoetenpad-opende

Pieterburen – Zeehondencentrum

In Pieterburen kan je een kijkje nemen in het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa. Hier worden zieke of verzwakte zeehonden opgevangen en verzorgd totdat ze weer groot en sterk genoeg zijn om in de Waddenzee te worden uitgezet. Je kunt in het Zeehondencentrum van alles leren over de zeehonden die in onze Waddenzee te vinden zijn. Je kunt hier een rondleiding doen waarbij je echt een blik achter de schermen kunt werpen. Ook is het de moeite waard om te zien hoe de zeehonden gevoerd worden. En in de zomervakantie zijn er echt allerlei leuke én leerzame activiteiten te doen.

Leuk weetje: op het terrein van de zeehondenopvang is ook een leuke natuurspeeltuin die zeker voor kinderen van 6 jaar en ouder voldoende uitdaging biedt! Maar ook met jongere kinderen kan je prima terecht in de opvang, wat denk je bijvoorbeeld van deze geweldige zandbak?

Let op: Het is goed om te noemen dat het aantal aanwezige zeehonden van dag tot dag kan wisselen. Het is immers een zeehondenopvang en geen dierentuin. In de zomermaanden is het vaak wat drukker in de opvang en is de kans groot dat jullie een zeehond van dichtbij kunnen bewonderen. Maar als je zeker wil weten dat er een aantal zeehonden worden opgevangen op het moment dat jullie het centrum willen bezoeken, raad ik je aan om even contact op te nemen met het Zeehondencentrum.

Adres: Hoofdstraat 94-A, 9968 AG Pieterburen
Website: www.zeehondencentrum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Zeehondencentrum Pieterburen

Ter Apel – Wonderwereld

In Wonderwereld raak je niet uitgekeken. Hier is niet alleen een dierentuin met subtropische kas en insectarium te vinden, maar ook een avonturenboompad en mooie speelweide. En niet te vergeten; dit park is beroemd om haar fantastische sprookjeswereld. Er is bijvoorbeeld een heuse drakengrot en vind je overal door het park paddenstoelmannetjes en heksen. Hier kan je je dus echt de hele dag door verwonderen! Dit park is ook bijzonder geschikt om met de allerjongsten te bezoeken.

Adres: Ruiten A Kanaal Noord 1, 9561 TE Ter Apel
Website: www.wonderwereld.nl

Uithuizen – Kasteelmuseum Menkemaborg

In Kasteelmuseum de Menkemaborg komt de 18e eeuw tot leven. Met een interactieve audiotour speciaal voor kids, prachtige kasteeltuinen en een heus doolhof is dit echt één van de leukste uitjes in het Hoge Noorden. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar zullen hier echt de tijd van hun leven hebben!

Adres: Menkemaweg 2, 9981 CV Uithuizen
Website: www.menkemaborg.nl

Lees ook ons artikel: ‘Kasteelmuseum Menkemaborg: Waar de 18e eeuw tot leven komt

Wedde – Landgoed Tenaxx

Landgoed Tenaxx is een dinopark in het noorden van de provincie Groningen. Je kunt tijdens je bezoek gebruik maken van de smartphone app van Tenaxx welke je een tour door het landgoed geeft. Zo kun je luisteren naar verschillende geluidsfragmenten van dinosaurussen en kom je ook wat meer over de verschillende dinosaurussen te weten. Naast de tour kun je ook nog meedoen aan een survivalrun, een bootjesvijver en op dinojacht.

Adres: Borgesiusweg 1, 9698 XS Wedde
Website: www.familieparken-tenaxx.nl

Heb je nog meer leuke aanvullingen? Laat het ons weten! 

Vind hier nog meer gave uitjes met kinderen in Nederland.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien