29x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Limburg

De provincie Limburg is één van onze favoriete vakantiebestemmingen binnen Nederland. Zo dichtbij (zeg nou zelf dat in Nederland niets écht ver weg is natuurlijk), maar toch zo’n eigen omgeving. Ik laat je dan ook enkele van onze eigen favoriete uitjes en activiteiten met kinderen zien in Limburg en laat je zien wat er ons to-do lijstje staat.

Laatste update februari 2022

Arcen – IJssalon Clevers

Heel wat jaren geleden ben ik door een vriend geïntroduceerd in het knusse plaatsje Arcen. Sindsdien ben ik helemaal verliefd op dit plekje en als we in de buurt zijn, wil ik hier altijd even langs. Eén van de dingen waar ik dan altijd naartoe wil is IJssalon Clevers. Dit is één van de beste ijssalons van Nederland die ook al meerdere prijzen heeft gewonnen. Zij hebben tevens ook een groot terras aan de rivier de Maas zodat je terwijl je niet alleen van je ijsje zult genieten, maar ook van je uitzicht. Ook voor kinderen hebben zij speciale ijscoupes.

Adres: Raadhuisplein 11, 5944 AH Arcen
Website: www.clevers.nl/contact/ijssalon-arcen

ijssalon clevers

Arcen – Kasteeltuinen Arcen

Waar Arcen mogelijk het meest bekend om staat, zijn de kasteeltuinen. Deze kasteeltuinen zijn zo gigantisch groot en ieder heel heeft weer zijn eigen thema. Dit is een absolute aanrader wanneer je van natuur houdt. Ook kinderen hoeven zich hier niet te vervelen. De Kasteeltuinen Arcen hebben namelijk ook nog een leuke dierenweide, speelmogelijkheden zoals een speelstrand, een Adventure Minigolfbaan (gratis!) en een speur- en ontdekkingstocht voor kinderen.

Adres: Lingsforterweg 26, 5944 BE Arcen
Website: www.kasteeltuinen.nl

Arcen – De Bosrand

De Bosrand is een pannenkoekenhuis met een 18 holes midgetgolfbaan. Je kunt hier dus prima terecht voor een leuke combinatie van een hapje eten én een leuke activiteit. Tevens kunnen kinderen zich hier ook nog vermaken op het speeltoestel.

Adres: Leermarkt 17, 5944 BM Arcen
Website: www.debosrandarcen.nl

Echt – Avonturenpark Valdeludo

Wanneer je op zoek bent naar een stoer en veelzijdig uitje, dan is Avonturenpark Valdeludo echt iets voor jou. Activiteiten die zij o.a. aanbieden zijn een hoogteparcour, outdoor lasergamen, een jeep parcours, vlotje varen, verschillende soorten speeltuinen, een waterspeelplaats en speelrivier. Tevens bieden zij ook workshops aan aan zoals het Timmerdorp en de Crossfietsbaan.

Adres: Bandertlaan 9, 6101 NL Echt
Website: www.avonturenparkvaldeludo.nl

Gulpen – Zwemmen in Mosaqua

Mosaqua is een groot subtropisch zwemparadijs met zowel binnen- als buitenbaden. Buiten heeft men 3 ondiepe peuterbaden, een iets dieper kinderbad, een 50 meter bad, stoere grote glijbanen, een ligweide en natuurlijk een leuke speeltuin voor wie het zwemmen even zat is. Binnen hebben zij een golfslagbad, stroomversnelling, wildwaterbaan, meerdere glijbanen, een groot peuterbad en een piratenboot om in te spelen.

Adres: Landsraderweg 11, 6271 NT Gulpen
Website: www.mosaqua.nl

Heerlen – Kinderstad

Kinderstad in Heerlen is een klein overdekt pretpark. Je kunt hier genieten van attracties zoals achtbanen, een boomstamattractie, botsauto’s, draaimolens, een super grote glijbanen en diverse klim- en klautertoestellen. Tevens ook een perfect uitjes voor regenachtige dagen. Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis entree.

Adres: Parallelweg 4, 6411 ND Heerlen
Website: www.kinderstad.nl

Hoensbroek – Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is een mooi kasteel waar regelmatig leuke activiteiten worden georganiseerd. Zo kun je naast het bezoeken van het kasteel en bijbehorende tuin, ook met het hele gezin een speurtocht doen. Graaf Lothar Frans is namelijk zijn dagboek met herinneringen en kasteelgeheimen kwijt, en jij moet hen helpen opnieuw de kasteelgeheimen weer op te schrijven. Zou je graag naar dit kasteel gaan maar is dat helaas (ongeacht de reden) niet mogelijk? Geen probleem, zij bieden namelijk ook een virtueel bezoek aan Kasteel Hoensbroek.

Adres: Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek
Website: www.kasteelhoensbroek.nl

Horst – Aardbeienland

Voor een sprookjesachtig en bijzonder bezoek moet je bij Aardbeienland wezen. Dit themapark bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Binnen kun je een aardbeiensprookjesbos vinden, een aardbeiendroomwereld en nog een aantal vitrines vol met aardbeiendecoraties. Buiten kan je een puzzeltocht doen, zelf je aardbeien plukken en leer je hoe je een aardbeienplant moet verzorgen. Helaas is op dit moment (1 juli 2020) het buitengedeelte gesloten.

Adres: Kreuzelweg 3, 5961 NM Horst
Website: www.aardbeienland.nl

Lees ook ons artikel: ‘Aardbeienland: Voor een leerzaam én lekker dagje uit in Limburg

Horst – Mind Mystery

Het thema optische illusies staat centraal in Mind Mystery in Horst. In dit museum maak je van alles mee waarvan je denkt dat het niet mogelijk is. Zoals zij zelf zeggen: niets is wat het lijkt. Wat je hier o.a. tegen zult komen is een spiegeldoolhof, verschillende puzzels, een huis wat op zijn kop staat en een museum. Een bezoek aan Mind Mystery is er eentje die je niet snel meer zult vergeten.

Adres: Tienrayseweg 10c, 5961 NL Horst

Klik hier voor meer informatie.

Horst – Ridders & Roverspad

De Ridders & Roverspad is een wandelroute van ongeveer 2 km gericht op kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Volg de routepaaltjes met de duiven. De snuit van de duif geeft aan welke kant je op moet. Op de borden van de ridders en kom je van alles te weten over de geschiedenis. Op de borden van de rovers leer je leuke weetjes over de natuur.

Adres: Kasteellaan 3, 5961 BW Horst
Website: www.visitnoordlimburg.nl/nl/ridders-en-roverspad

Kerkrade – Continium Discovery Center

Continium Discovery Center is een museum wat in het teken staat van wetenschap en techniek. Naast de verschillende tentoonstellingen zijn er ook heel veel leuke dingen om te doen. De themagebieden die zijn uitgewerkt zijn: voeding, gezondheid, wonen, werk en vrije tijd, leven, materialen, energie & IT. Continium Discovery Center staat bekend als kidsproof museum, dus wanneer je nieuwsgierige kinderen hebt die van experimenteren houden, dan zit je hier op de juiste locatie.

Adres: Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade

Klik hier voor meer informatie.

Kerkrade – De dierentuin GaiaZoo

Volgens GaiaZOO reis je de wereld over in één dag en daar is niks aan gelogen! Zodra je door de entree bent gekomen, sta je letterlijk midden in de jungle. Vervolgens kun je nog doorreizen naar Afrika en zelfs de dinosaurussen worden niet overgeslagen. In het midden van GaiaZOO bevindt zich nog een kinderboerderij. Een absolute tip voor degene die het leuk vinden om een dierentuin te bezoeken.

Adres: Gaiaboulevard 1, 6468 PH Kerkrade

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Stap in de jungle in het Limburgse GaiaZOO

Landgraaf – Mondo Verde

Monde Verde is een park wat bestaat uit een drietal delen:

  • Wereldtuinen: De verschillende tuinen hebben allen een wereldthema zoals een tropenpark, een Italiaanse tuin, de woestijn maar ook een sprookjestuin. Enorm gaaf om te zien en wellicht doe je zelf ook nog wat leuke inspiratie op;
  • Dierenpark: Net zoals de wereldtuinen zijn ook de dieren opgedeeld in verschillende delen. Zo vind je hier tropisch dieren, dieren uit Afrika, China, Japan en nog veel meer;
  • Attracties: er zijn 7 verschillende attracties te vinden in Mondo Verde. Een waterbaan, achtbaan, autoscooters, een schommelboot, een soort schietende bootjes, een kabelbaan en een speeltuin.

Adres: Groene Wereld 10, 6372 PW Landgraaf

Klik hier voor meer informatie.

Landgraaf – SnowWorld 

De langste indoor piste van Nederland, bevindt zich in SnowWorld Landgraaf. SnowWorld Landgraaf bestaat uit maar liefst 5 verschillende pistes en een funpark. De pistes variëren van 20 meter (groene oefenpiste) tot 400 meter (blauwe en rode piste). SnowWorld bezit tevens ook een klimpark welke één van de grootste van Europa is.

Adres: Witte Wereld 1, 6372 VG Landgraaf

Klik hier voor meer informatie.

Nederweert-Eind – Eynderhoof Limburgs Openluchtmuseum

Bij het Eynderhoof Limburgs Openluchtmuseum ga je terug naar de tijd van rond het jaar 1900. Je kunt hier zien hoe mensen rond die tijd woonden, leefden, werkten maar ook speelden. Verschillende ambachten komen hier aan bod zoals de bakkerij, de bierbrouwerij, de drukkerij, de houtbewerker, de klompenmakerij, de stroopmakerij en nog veel meer. Het is erg leuk om te zien hoe men dit vroeger allemaal deed.

Adres: Milderspaat 1, 6034 PL Nederweert-Eind

Klik hier voor meer informatie.

Nieuw-Bergen – Eddy Eend, wandelroute voor kinderen

Tijdens de Eddy Eend wandelroute voor kinderen volg je een halfverharde route rond het Eendenmeer. De route is ongeveer 3 km lang. Bij de kiosk Eendenhut kun je een rugzakje ophalen waarin de route inclusief materialen zitten. Eén rugzak is geschikt voor maximaal kinderen. Bij de Eendenhut is het tevens ook mogelijk om nog even te spelen in de natuurspeeltuin.

Adres: Ceresweg, 5854 PK Nieuw-Bergen
Website: www.bergen.nl/eddy-eend

Reuver – BillyBird Drakenrijk

Bij BillyBird Drakenrijk kun je naar hartenlust komen zwemmen en spelen. Er is hier een zwemplas met strand, diverse speelmogelijkheden, een aantal attracties en natuurlijk draken! Het Drakenrijk is nog volop in ontwikkeling dus er gaat nog heel veel meer leuks bijkomen.

Adres: Drakenrijkstraat 3 5953 TR Reuver
Website: www.billybird.nl/drakenrijk

Lees ook ons artikel: ‘Zwemmen en spelen bij BillyBird Park Drakenrijk in het Limburgse Reuver

Roermond – Speeltuin Kitskensberg

Speeltuin Kitskensberg is een grote speeltuin in Roermond van 6 hectare groot. Er zijn ongeveer 80 verschillende speeltoestellen te vinden en diverse speeldelen. Van zandbakken tot klimwanden en complete forten. Verder vind je hier ook nog een ondiep zwembad, een doolhof en horecagelegenheid. Ofwel een veelzijdige speeltuin waar kinderen zich uren kunnen vermaken.

Adres: Oude Keulsebaan 150, 6045 GB Roermond

Klik hier voor meer informatie.

Sevenum – Attractiepark Toverland

Attractiepark Toverland is ons favoriete attractiepark in Nederland. Het is allereerst lekker ruim omgezet wat ik persoonlijk erg prettig vind. Daarnaast is er veel te beleven óók voor jongere kinderen zodat zij niet enkel maar hoeven toe kijken.

Wat ook leuk is, is dat het attractiepark zowel een zomer als winterseizoen kent. Je kunt hier dus ook naartoe op de momenten dat bij de meeste andere attractieparken de deuren gesloten zijn. In het winterseizoen toveren zij de boel ook nog eens om tot een winterlandschap.

Kortom, als ik je een leuk attractiepark écht kan aanraden dan is deze het wel!

Adres: Toverlaan 2, 5975 MR Sevenum

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Dromen worden werkelijkheid in Attractiepark Toverland

Tegelen – Speelpark Klein Zwitserland

Speelpark Klein Zwitserland is één van de oudste speeltuinen van Europa. Het bezit o.a. een traditionele speeltuin, kleuterland, een piratenland, een avonturenbos, een buitenzwembad met alpenweide, een midgetgolfbaan, picknickhuisjes en een restaurant. Een fijn uitje ook voor wanneer het buiten wat warmer is.

Adres: Verlengde Trappistenweg 35, 5932 ND Tegelen

Klik hier voor meer informatie.

Vaals – Het drielandenpunt

Eén van de meest bekendste uiterste punten van ons land het is drielandenpunt in Vaals, het punt waar de landen Nederland, België en Duitsland elkaar grenzen. Tevens een fijn stuk om lekker te wandelen. Je kunt o.a. de Wilhelminatoren beklimmen, een uitkijktoren waarbij je dus een goed zicht over het landschap hebt. Op de Vaalserberg  bevindt zich ook het hoogste punt van Nederland (322 meter hoog), dit staat aangegeven op een paal. Verder vind je er ook nog een grote speeltuin zodat het ook een ideaal uitje is om met (jonge) kinderen te doen.

Adres: Viergrenzenweg 97, 6291 BM Vaals

Klik hier voor meer informatie.

uitjes-kinderen-limburg-vaals

Valkenburg – AGOGO

Op de berg in Valkenburg kun je bij AGOGO verschillende leuke activiteiten doen:

  • Adventure Minigolf
  • Kabelbaan
  • Lasergamen
  • Rodelbaan
  • Tokkelen
  • Tuben
  • Uitkijktoren

Tijdens de winterperiode kun je hier meedoen aan leuke winterse activiteiten.

Adres: Neerhem 44, 6301 CJ Valkenburg
Website: www.agogovalkenburg.nl

Valkenburg – Het Mergelrijk

Het Limburgse plaatsje Valkenburg staat o.a. bekend om zijn grotten. Het Mergelrijk is de meest bekende grot. In deze grot kom je mergel- en zandsculpturen tegen zoals o.a. dinosaurussen! Wat voor kinderen hier ook erg leuk is, is dat zij op zoek kunnen gaan naar fossielen. Een ander hoogtepunt hier is het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt.

Rondom de Kerst kun je ook naar het Mergelrijk voor een unieke kerstmarkt in de grot. Leuk en bijzonder om mee te maken.

Adres: Daalhemerweg 31a, 6301 BJ Valkenburg
Website: www.mergelrijk.nl

Valkenburg – Sprookjesbos

Voor de allerkleinsten vind je in Valkenburg het Sprookjesbos. Het Sprookjesbos bestaat natuurlijk uit een hoop sprookjes maar ook uit verschillende speelmogelijkheden. Je vindt hier diverse speeltuinen maar ook een aantal leuke attracties. Boven het Sprookjesbos is er een escaperoom speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Wat het Sprookjesbos ook nog eens anders maakt dan andere sprookjesparken in Nederland is dat het landschap hier heuvelachtig is wat zorgt voor een extra dimensie.

Adres: Sibbergrubbe 2a, 6301 AA Valkenburg

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Sprookjesbos Valkenburg, een pretpark vol sprookjes, attracties én spelen

Valkenburg – Steenkolenmijn

In de Steenkolenmijn in Valkenburg kun je echt afdalen naar het leven van oude mijnwerkers. Je kunt hier een geleide tocht doen met een gids waarbij je alles te weten komt over de enige, nog overgebleven, steenkolenmijn van Nederland. Dit uitje is leuk voor kinderen vanaf ongeveer groep 3.

Adres: Daalhemerweg 31, 6301 BJ Valkenburg
Website: www.steenkolenmijn.nl

Venlo – Kinderboerderij Hagerhof

Kinderboerderij Hagerhof in Venlo is een wat uitgebreide kinderboerderij. Kinderen kunnen hier dieren voeren, dieren knuffelen, er zijn knutselactiviteiten, er is een avonturenpad, nog veel meer wandelmogelijkheden, een winkeltje en een restaurant. Mocht je van plan zijn om een stuk te wandelen, dan is het ook leuk om gebruik te maken van de mogelijkheid om broodjes te bestellen welke je vervolgens mee kunt nemen.

Adres: Hagerlei 1, 5912 PP Venlo

Klik hier voor meer informatie.

Veulen – Speel en kinderboerderij ’t Platteland

Speel en kinderboerderij ’t Platteland heeft ook net dat beetje meer vergeleken met een ‘gewone’ kinderboerderij. Zij hebben namelijk ook nog maïsdoolhof (seizoensgebonden), een 360 meter lange skelterbaan en een binnenspeeltuin. Tevens bezitten zij over een restaurant en boerderijwinkel. Het enige nadeel is wel dat zij entreegeld vragen, maar daar krijg je dan ook wel weer iets voor terug.

Adres: Lorbaan 1, 5814 AE Veulen

Klik hier voor meer informatie.

Vlodrop – Buitenspeeltuin de Gitstap

Een leuke buitenspeeltuin vind je in Vlodrop: de Gitstap. Naast de klassieke speeltoestellen kunnen kinderen hier ook in trap-helicopers, trampolines en autootjes. Medio mei 2021 wordt er ook nog een gaaf spraypark geopend, fijn voor de warmere dagen.

Adres: Gitstappermolenweg 1, 6063 NT Vlodrop

Klik hier voor meer informatie.

Weert – KidsPlaza

KidsPlaza in Weert is een enorm grote binnen- en buitenspeeltuin. De binnenspeeltuin is maar liefst 2000 m2 groot en de buitenspeeltuin 10.000 m2! Binnen hebben zij een speeltoestel van 4 verdiepingen hoog met klimwanden, glijbanen en ballenbakken.

Adres: Geurtsvenweg 2a, 6006 SN Weert

Klik hier voor meer informatie.

Heb jij nog meer leuke uitjes die je kunt aanraden in de provincie Limburg? Wij horen het graag! 

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela