Menu
Actieve uitjes / Attractieparken / Binnenspeeltuinen / Binnenzwembaden / Buitenspeeltuinen / Buitenzwembaden / Dierentuinen / Musea / Noord-Holland / Speeltuinen / Theater en films / Waddeneilanden

26x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in Noord-Holland

Of je nou graag iets met een jong gezin of juist wat met oudere kinderen wilt ondernemen: in de provincie Noord-Holland is echt voor iedereen iets leuks te beleven! Hieronder vind je een lijst met de 26 leukste dagjes uit in deze provincie. Van dierentuin tot museum, van kasteel tot speeltuin. Lees, kies en plan dat dagje in Noord-Holland! 

Laatste update augustus 2021

Aalsmeer – FloriWorld

Een fleurig uitje, dat kun je verwachten wanneer je naar FloriWorld in Aalsmeer gaat. FloriWorld staat namelijk volledig in het teken van bloemen. Wij zijn hier geweest en waren behoorlijk verrast. Je ziet hier werkelijk van alles! Ook mijn kind (toen bijna 3 jaar) was onder de indruk.

In het artikel ‘Een indrukwekkend en fleurig bezoek aan FloriWorld in Aalsmeer‘ laat ik je graag zien wat je kunt verwachten. Het is echt de moeite waard!

Adres: Sierteeltstraat 1, 1431 GM Aalsmeer
Website: www.floriworld.nl

Alkmaar – De Batavier

In het Noord-Hollandse Alkmaar vind je aan de Bergerweg buitenspeeltuin De Batavier. Een begrip in deze regio. Het is een fijn speelpark voor zowel de allerkleinsten als voor wat grotere kinderen. Lekker buiten spelen terwijl de ouders genieten van een kopje koffie op het terras. Of draai zelf een rondje mee in de ouderwetse draaimolen. Alles mag!

Adres: Bergerweg 100, 1817 MN Alkmaar
Website: www.debatavier.nl

Lees ook ons artikel: ‘Lekker uitrazen bij buitenspeeltuin De Batavier in Alkmaar

Amsterdam – Black Cat Theatre

Een echte aanrader wanneer je nog zeer jonge kinderen hebt is het Black Cat Theatre in Amsterdam. Dit theater richt zich op kinderen vanaf 1 jaar. Ik ben hier samen met mijn zoon van toen ruim 2,5 jaar geweest en dit was een dikke hit! Het is een heel knus theater en daardoor dus ook niet druk. De voorstellingen zijn prikkelarm wat ik wel kan waarderen. Behalve voorstellingen geven zij ook nog leuke workshops voor kinderen.

Adres: Schakelstraat 2, 1014 AW Amsterdam
Website: www.blackcattheatre.nl

Lees ook ons artikel: ‘Voorstellingen & workshops voor jonge kinderen bij het Black Cat Theatre

Amsterdam – Bootje varen met sloepdelen

Hoe kun je Amsterdam nou beter ontdekken dan met de boot door de Amsterdamse grachten? Wist je dat je daar een eigen sloep kunt huren? Zo kun je bijvoorbeeld in 2 uur tijd langs de Brouwersgracht, de Prinsengracht, een stukje Amstel, de Singelgracht en langs het Rijksmuseum varen. Zeker met een beetje lekker weer is dit een leuk uitje om te doen.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan het artikel ‘Bootje varen in Amsterdam met sloepdelen‘.

Klik hier voor nog meer leuke activiteiten en uitjes met kinderen in Amsterdam.

Amsterdam – NEMO Science Museum

In het NEMO Science Museum staat technologie en wetenschap centraal. Er zijn verschillende testen uit te voeren, tentoonstellingen te bezoeken en lezingen te volgen. Niet alleen een leuk en gezellige dagje uit, maar je leert er ook nog heel veel van. NEMO is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar oud.

Adres: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam
Website: www.nemosciencemuseum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Wetenschap voor kinderen in het NEMO Science Museum in Amsterdam

Amsterdam – Speeltuin Amstelpark

Speeltuin Amstelpark in Amsterdam is een leuke speeltuin mét attracties. De toegang is gratis maar voor de attracties dien je wel munten te halen (hetzelfde idee als op de kermis). Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wil! Qua attracties vind je hier discoboats, graafmachines, Thomas de trein, marina boats, supertrucks, aqua blasta, kiddy rides, minicars en een zweefmolen.

Naast de speeltuin ligt ook nog een leuke kinderboerderij en er is een snackbar aanwezig voor een hapje en een drankje.

Adres: Amstelpark 18, 1083 HZ Amsterdam
Website: www.speeltuin-amstelpark.nl

Anna Paulowna – Dierenpark Hoenderdaell

Dierenpark Hoenderdaell staat bekend als één van de meest diervriendelijke dierentuinen van Nederland én is al meerdere keren door de ANWB uitgeroepen als leukste uitje van de provincie. Bij Hoenderdaell wordt rekening gehouden met het natuurlijk gedrag van de dieren en de verblijven zijn hier dan ook zoveel mogelijk op ingericht.

Ook is in Hoenderdaell Stichting Leeuw gevestigd. Deze stichting vangt verwaarloosde, grote katachtigen vanuit de hele wereld op. Op het jagersinstinct van deze dieren wordt ingespeeld door de jaagsimulator. Door middel van katrollen worden grote stukken vlees door de ruimte bewogen wat de dieren stimuleert om te gaan jagen. Als bezoeker kan je dit iedere dag aanschouwen. Dierenpark Hoenderdaell is een uitje voor alle leeftijden.

Adres: Van Ewijckskade 1, 1761 JA Anna Paulowna
Website: www.hoenderdaell.nl

Lees ook ons artikel: ‘Dierenpark Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw

Broek op Langedijk – Broekerveiling

Wil je weten hoe vroeger groenten werd geveild? Breng dan een bezoek aan de Broekerveiling in Broek op Langedijk. In dit museum neem je plaats in de veilingbanken en zie je de groenten met schuiten voorbij komen. En je mag echt mee bieden. Naast meedoen met een veiling, valt er nog veel meer te beleven: bak een broodje boven een kampvuur, huur een bootje of leer over de oogst in de herfst. Een heel leerzaam uitje voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar oud.

Adres: Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk
Website: www.broekerveiling.nl

Den Helder – Marinemuseum

Het Marinemuseum is een maritiem museum. Het museum beschikt over drie schepen: een mijnenveger, een ramschip en een onderzeeër. Alle drie de schepen mag je bezoeken, zelfs de onderzeeër. Daarnaast vind je in de bijhorende gebouwen alle informatie over het verleden, het heden en de toekomst van de Nederlandse Marine. Zeker een bezoekje waard voor kinderen vanaf een jaar of 7.

Adres: Hoofdgracht 3, 1781 AA Den Helder
Website: www.marinemuseum.nl

Enkhuizen – Sprookjeswonderland

Zoals de naam Sprookjeswonderland al doet vermoeden, staat dit attractiepark volledig in het teken van sprookjes. Bezoek de kabouters in het kabouterbos, waarschuw Hans en Grietje voor de boze heks en dans mee met Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Tevens hebben zij nog een aantal leuke attracties gericht op jongere kinderen. Een leuk dagje uit voor de jongste sprookjesliefhebbers tot zeker een jaar of 7.

Adres: Kooizandweg 9, 1601 LK Enkhuizen
Website: www.sprookjeswonderland.nl

Lees ook onze artikelen:

Enkhuizen – Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum wordt de historie van de voormalige Zuiderzee in beeld gebracht. En zeker niet op een saaie manier, maar zeer interactief. Bekijk hoe mensen in die tijd leefden door de huizen te bezoeken, hun werk te bekijken of met de kinderen mee te spelen. Je kan zelfs een handje meehelpen in het huishouden. Slechts een greep uit alle belevenissen in dit openluchtmuseum. Leuk voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar oud.

Adres: Wierdijk 12 – 22, 1601 LA Enkhuizen
Website: www.zuiderzeemuseum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Zuiderzeemuseum Enkhuizen is leuk voor jong en oud!

Heemstede – Linnaeushof

Moet ik meer zeggen dan: Europa’s grootste speeltuin? De speeltuin Linnaeushof in Heemstede bevat meer dan 350 attracties om van te genieten, zowel binnen als buiten. Ook op warme dagen is het Linnaeushof een goede keuze, ze hebben namelijk een verfrissend waterpark. Er is voor groot en klein genoeg te beleven.

Adres: Glipperweg 4C, 2104 AK Heemstede
Website: www.linnaeushof.nl

Lees ook ons artikel: ‘Linnaeushof: De grootste buitenspeeltuin van Europa

Heemstede – Speeltuin Groenendaal

Speeltuin Groenendaal vind je in het Groenendaalse Bos in Heemstede. De speeltuin is een nostalgische speeltuin met o.a. een scooterbaan, klimrekken, een familieschommel, een waterbaan, een minitrein op echte rails en nog veel meer. Mocht je meer willen? Ga dan nog een stukje wandelen of ga nog even naar de kinderboerderij.

Adres: Groenendaal 5, 2104 WP Heemstede
Website: www.speeltuingroenendaal.nl

Lees ook ons artikel: ‘Een dagje ravotten met kinderen in het Groenendaalse Bos

Hilversum – Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is naast een audiovisueel archief, ook een museum. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien, spellen omtrent televisie te spelen en workshops te volgen. Voor kinderen t/m 6 jaar is er Ukkieland, zodat zij ook spelenderwijze kunnen leren hoe de media zijn invloed kan uitoefenen. Ook kun je in het treintje van de Hillywood Tours stappen die je een uitgebreide rondleiding over het Media Park geeft.

Adres: Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum
Website: www.beeldengeluid.nl

Lees ook ons artikel: ‘Beeld- en geluidmuseum in Hilversum, een leuk museum voor kinderen!

Huisduinen – Fort Kijduin

Aan de kustlijn van Huisduinen, een dorp in de gemeente Den Helder, bevindt zich Fort Kijkduin: een Napoleontisch fort met Noordzeeaquarium én een museum. Een verrassend leuk uitje! Dikke muren gemaakt van staal en beton, kanonnen verspreid over het terrein en een diepe loopgeul rondom het fort: bij aankomst is het fort al een indrukwekkend verschijnsel.

Adres: Admiraal Verhuellplein 1, 1789 AX Huisduinen
Website: www.fortkijkduin.nl

Lees ook ons artikel: ‘In de voetsporen van Napoleon bij Fort Kijkduin (Noord-Holland)

Huizen – Coronel

Grote kans dat je de gebroeders Coronel (van naam) kent. Het zal je dan ook niet verbazen dat je bij Coronel in Huizen kunt karten op hun indoor kartbaan. Kinderen mogen hier vanaf 8 jaar al in een kart stappen. Andere activiteiten die je bij Coronel kunt doen zijn (overdekt) klimmen, lasergamen, glow midgetgolf en VR arcade.

Adres: Havenstraat 295, 1271 GD Huizen
Website: www.coronel.nl

IJmuiden – De bunkerroute

Een tip die van van een van onze lezers kregen is dat de duinen van IJmuiden erg leuk zijn om naartoe te gaan. Uiteraard kun je hier een fijne wandeling maken. Maar wist je ook dat je bunkers kunt bezichtigen in de duinen? Je kunt ervoor kiezen om de bunkerroute van 2,5 km te lopen. Klik hier voor meer informatie over deze route.

Ga vervolgens nog een lekkere kop warme chocolademelk drinken en/of haal een bakje kibbeling voor de visliefhebbers bij de kraam Paviljoen Noordzee. Goed om te weten is dat daar ook een toilet aanwezig is.

Adres: Badweg 38, 1976 BZ IJmuiden

Muiden – Muiderslot

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel dat nog in zeer goede staat is. Het kasteel is in 1285 gebouwd, sindsdien is het regelmatig gerestaureerd. Muiderslot bewaart een boeiende geschiedenis vol interessante bewoners. Er is veel kunst te bewonderen en door middel van een rondleiding krijg je een goed beeld hoe mensen hier ooit hebben gewoond. Leuk voor wat oudere kinderen.

Adres: Herengracht 1, 1398 AA Muiden
Website: www.muiderslot.nl

Naarden – Speelpark Oud Valkeveen

Eén van onze favoriete uitjes van Noord-Holland is het Speelpark Oud Valkeveen. Op het terrein vind je verschillende leuke attracties, speeltuinen én er is een strandje. De attracties zijn geschikt voor verschillende leeftijden zodat ook de kleinste kinderen zich hier uitstekend kunnen maken. Het is tevens ook een zeer ruim opgezet park, wat ik zelf wel erg prettig vind. Heb je een gezin met kinderen van verschillende leeftijden, dan is dit een aanrader om naartoe te gaan.

Adres: Oud Huizerweg 2, 1411 GZ Naarden
Website: www.oudvalkeveen.nl

Lees ook onze artikelen:

Naarden – Theehuis Bos en Hei Sint & Kabouterpad

Wanneer je op zoek bent naar een onwijs leuk en kindvriendelijk restaurant voor jonge kinderen, dan zit je bij Theehuis Bos en Hei Sint zeker goed! Direct aan het terras vind je hier een zeer ruime speeltuin met zowel een grote (overdekte) zandbak, als speeltoestellen en autootjes. Onwijs leuk! Het restaurant ligt in een bosrijk gebied waar je naar mijn mening echt tot rust kunt komen. Mocht je het leuk vinden, doe dan ook het Kabouterpad welke vanuit het restaurant wordt georganiseerd.

Tip: Het restaurant ligt enkele km’s van Speelpark Oud Valkeveen af. Het is leuk om deze twee met elkaar te combineren.

Adres: Oud Huizerweg 30, 1411 GZ Naarden
Website: www.bosenheisint.nl

Lees ook ons artikel: ‘Fijn spelen bij Theehuis Bos & Hei Sint én Kabouterpad Naarden

Schoorl – Klimduin

In de Schoorlse duinen vind je de klimduin, een duin van maar liefst 51 hoog! Voor Nederlandse begrippen is dat best hoog! Het is dus een bijzondere activiteit om te ondernemen. Onderaan in het centrum van Schoorl begint deze klimduin. Beneden kun je dan ook fijn neerstrijken op het terras.

Sint-Maartenszee – De Goudvis

Attractiepark De Goudvis bestaat uit een buitengedeelte van 3,5 hectare groot en een overdekt gedeelte van 2200m2 groot. Een perfect dagje uit voor iedere weersomstandigheid dus. Buiten is onder anderen een klimtoren, kabelbanen, trampolines en waterfietsen. Binnen vind je ballenbakken, glijbanen, tunnels en nog veel meer.  Beide gedeeltes zijn aantrekkelijk voor alle leeftijden.

Adres: Zeeweg 91, 1753 BB Sint Maartenszee
Website: www.degoudvis.eu

Lees ook ons artikel: ‘Voel je als een vis in het water in Speelpark De Goudvis!

speelpark-goudvis-noord-holland-speeltuin

Sint-Maartenszee – Land van Fluwel

Het Land van Fluwel is een buitenuitje waarbij je echt van alles kunt beleven. Het bestaat namelijk uit verschillende delen: een blotevoetenpad, avonturen speelparadijs, klimparcours, skelterbaan, uitkijktoren, kinderspeeltuin, strand van Fluwel, het kleine land, verstoppertjesbos en de Dutch Tulip Experience. Het land van Fluwel is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar.

Adres: Belkmerweg 65, 1753 GD Sint Maartenszee
Website: www.landvanfluwel.nl

Texel – Ecomare

Ecomare is een informatiecentrum over de Waddenzee, de Noordzee en Texel. Er zijn verschillende exposities waarbij je de natuur van het waddengebied ontdekt. Je leert er welke dieren er rond Texel leven, kunt skeletten en opgezette vogels bewonderen en de wereld rond microben aanschouwen. Naast een informatiecentrum is Ecomare ook een zeehondenopvang. Tijdens het voedermoment verteld de verzorger alles wat je moet weten over deze lieve dieren. Maar er zijn meer levende dieren te bezoeken, zoals vogels, bruinvissen en heel veel verschillende zeedieren in het zeeaquarium. Een leerzaam en leuk dagje uit voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar oud.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog
Website: www.ecomare.nl

Lees ook ons artikel: ‘Texel met kinderen – Kindvriendelijke activiteiten, uitjes en accommodaties

Texel – Sommeltjespad

Wanneer je op Texel een leuke wandelroute voor jonge kinderen zoekt, dan is het Sommeltjespad absoluut de moeite waard. Je kunt het enigszins vergelijken met een kabouterpad. Tijdens het Sommeltjespad ga je echter op zoek naar zogeheten ‘sommeltjes’ wat een soort aardmannetjes moeten voorstellen. Ook kom je onderweg verschillende uit hout gesneden dieren tegen en kabouterobjecten. Het Sommeltjespad is ongeveer 1,5 km lang dus ook prima te doen voor de kortere beentjes. Een aanrader!

Adres: Pelikaanweg, Texel
Website: www.staatsbosbeheer.nl/routes/texel/wandelroute-sommeltjespad

Lees ook ons artikel: ‘Must do op Texel met kinderen: Het Sommeltjespad, op zoek naar ‘aardmannetjes’

Tuitjenhoorn – Holle Bolle Boom

Zin in een dagje flink wat speelplezier? Bij de Holle Bolle Boom kunnen kinderen al hun energie kwijt in drie verschillend belevenissen: Binnen, Buiten en Plons. De belevenis Binnen is een indoorspeeltuin vol glijbanen, ballenbakken en klimtoestellen. En het is hier altijd droog! Buiten vind je glijbanen, een fonteinplein, springkussens en een buitenbad. Plons staat natuurlijk voor waterplezier. Het is geen zwembad maar een waterspeeltuin. Alles wat een normale speeltuin te bieden heeft, maar dan in het water. Holle Bolle Boom is een dagje uit voor kinderen van alle leeftijden.

Adres: Bongerdlaan 3, 1747 CA Tuitjenhorn
Website: www.hollebolleboom.nl

Lees ook ons artikel: ‘Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn (Noord-Holland)

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? We horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.