Menu
Attractieparken / Dierentuinen / Musea / Nederland / Speeltuinen / Uitjes & Activiteiten / Zwembaden

20x de leukste uitjes en activiteiten met kinderen in de provincie Utrecht

In het midden van ons land, in de provincie Utrecht, is ook meer dan genoeg te beleven voor jong en oud. In dit lijstje kom je dan o.a. uitjes tegen waar deze provincie bekend om staat en kom je de wat onbekendere schatten tegen. Welke kies jij uit?

De leukste uitjes met kinderen in de provincie Utrecht

Amersfoort – Bosbad

In Amersfoort heb je een heel fijn buitenbad genaamd het Bosbad Amersfoort. Het Bosbad bestaat uit een 50 meter wedstrijdbad, twee grote baden met ondiepere gedeeltes inclusief speelattributen en een gedeelte voor kleinere kinderen in jungle-style. Ook is er een Openluchttheater waar op zondagen kindervoorstellingen worden gegeven.

Een absolute aanrader om eens te bezoeken!

Amersfoort – Dierenpark Amersfoort

Midden in de stad Amersfoort bevindt zich Dierenpark Amersfoort. Dierenpark Amersfoort is een kindvriendelijke dierentuin met dinobos, expeditie rivier, een klim alles-route en nog veel meer. Je kunt op unieke wijze dicht bij de dieren komen. Het is goed te merken dat Dierenpark Amersfoort zich erg op kinderen richt, de dierentuin is namelijk meer dan alleen maar kijken. Een absolute aanrader!

Lees ook ons artikel: ‘Apen, olifanten en dino’s in Dierenpark Amersfoort

Amersfoort – Mondriaanhuis

Waarschijnlijk ken je de schilderijen van Mondriaan wel: verschillende vierkanten en rechthoeken met zwarte belijningen en rood, geel, blauw, zwart en witte vlakken. Maar wist je dat er in Amersfoort ook een Mondriaanhuis is?

In het Mondriaanhuis zijn regelmatig leuke workshops voor kinderen te doen zoals Mondriaan servies schilderen. Tevens kunnen kinderen hier ook hun kinderfeestje vieren waarbij je eerst onder begeleiding van een museumdocent het museum doorgaat en je vervolgens zelf als een kunstenaar aan de slag mag.

Haarzuilens – Geertjes Hoeve

Geertjes Hoeve is een biologische boerderij in het midden van het land in het plaatsje Haarzuilens met voornamelijk melkgeiten. Op deze geitenboerderij zijn een hoop diverse activiteiten te doen voor kinderen en worden er regelmatig speciale evenementen georganiseerd. Kinderen kunnen de geiten voeren en een ritje maken op één van de pony’s.

Tip: Combineer een bezoekje aan Geertjes Hoeve met een bezoek aan Kasteel de Haar.

Lees ook ons artikel: ‘Knuffelen met lammetjes bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens

Haarzuilens – Kasteel de Haar

Eén van de mooiste en grootste kastelen van Nederland én tevens mijn favoriete kasteel vind je in Haarzuilens: Kasteel de Haar. Je kunt hier heerlijk wandelen in de ruime kasteeltuin waar je ook herten tegen komt, maar je kunt natuurlijk ook het kasteel zelf bezoeken. Het kasteel is vrij te bezoeken maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding om zo nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Kasteel de Haar. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten te volgen.

Kasteel de Haar is ook bekend van diverse evenementen die jaarlijks terugkomen. Wat dacht je van de Country & Christmas Fair, Elfia het fantasy evenement en het Italië evenement?

Ook voor een hapje en een drankje kun je hier prima terecht. Vanuit het Tuynhuis heb je een perfect uitzicht op het kasteel.

Lees ook ons artikel: ‘Kasteel de Haar in Haarzuilens

kasteel de haar

Leidsche Rijn – Het Uiltjespad, de Bosspeeltuin en Restaurant Anafora in het Maximapark

Als we met de kinderen naar een wat grotere speeltuin willen gaan, kiezen we meestal voor de Bosspeeltuin welke te vinden is in het Maximapark in Leidsche Rijn (aan de rand van Vleuten). Dit is een zeer grote houten speeltuin met daarnaast ook een restaurant waar je naar onze mening zeer lekker kunt eten.

Wij combineren de speeltuin dan ook meestal met een lunch. Bij lekker weer kun je ook in één van de waterfietsen stappen of huur eens een barbecuedonut.

Lees ook ons artikel: ‘Het Uiltjespad, de Bosspeeltuin en restaurant Anafora in het Maximapark

Maarssen – Strandbad Maarsseveense Plassen

Naar mijn mening is Strandbad Maarsseveense Plassen de leukste zwemplek in natuurwater uit de provincie Utrecht. Naast dat je hier gewoon kunt zwemmen, zijn er zoveel dingen voor kinderen te doen.

Voor de allerkleinsten is er een leuk peuterbad voorzien van speelattributen. Voor grotere kinderen (of jongere kinderen onder begeleiding) is er op het speeleiland ook van alles te beleven zoals glijbanen, spraypark en speeltuin. Op het strand zelf vind je ook nog verschillende leuke speeltuinen.

En heb je zin in een lekker hapje eten tussen de middag of in de avond? Naast het strandbad zit een goed pannenkoekenrestaurant genaamd de Pannenkoekenbakker Maarsseveense Plassen.

Nieuwegein – Zwembad Merwestein

In Nieuwegein vind je het onwijs gave en uitgebreide zwembad Merwestein. Het is een subtropisch zwembad waarbij zelfs het decor je al een vakantiegevoel geeft. Je vindt er o.a. een golfslagbad, stroomversnelling, twee zeer grote kinderzwembaden en bij lekker weer kun je ook buiten zwemmen.

Met name de kinderbaden blinken hier naar mijn mening erg uit. Deze zijn dus vrij ruim en zitten vol met leuke speelattributen. Een waar walhalla voor kinderen die dol zijn op water.

Rhenen – Ouwehands Dierenpark

De provincie Utrecht heeft twee dierentuinen waarvan één Ouwehands Dierenpark is. Zelf vind ik dit een enorm leuke dierentuin. Er is een uitgebreid aanbod qua diersoorten én deze zijn ook vrijwel allemaal op ooghoogte van kinderen te zien door bijvoorbeeld speciale ramen die zijn geplaatst.

Eén van de hoogtepunten die je hier kunt bewonderen zijn de panda’s. Wat ik ook erg leuk vind is de zeeleeuwenshow die zij hebben.

Daarnaast vind ik het zelf erg fijn dat Ouwehands Dierenpark delen heeft die overdekt zijn. Mocht het regenen, dan is er altijd nog een plek waar je naartoe kunt waar het droog is. Enne.. Ze hebben een super leuke grote indoor speeltuin!

Soest – Nationaal Militair Museum

In het Nationaal Militair Museum in Soest kun je de geschiedenis van het leger zien. Van speerpunten tot zwaarder, van geweren tot tanks. Begrijpelijk als je zult denken dat een militair museum meer geschikt is voor volwassenen, maar ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze zelf buskruit kunnen maken, een virtuele F-16 besturen, in een minitank rijden en kinderen vanaf 10 jaar mogen deelnemen aan de escape room waarbij je de dreiging van de Koude Oorlog kunt ervaren.

Lees ook ons artikel: ‘Ontdek de geschiedenis van defensie in het Nationaal Militair museum

Stoutenburg – Leuke wandelroutes voor kinderen

Heerlijkheid Stoutenburg is een landgoed dat bestaat uit een parkbos, houtwallen en weilanden. Je kunt hier een vijftal leuke routes lopen met kinderen:

 • Fietje bij de Poel (1 km) waarbij kinderen voor € 2,- een rugzakje met materialen meekrijgen zodat zij zelf kunnen ontdekken wat er in de poel leeft;
 • Het Luciapad (4 km) een speurtocht met opdrachten en spelletjes over het landschap en de natuur van Stoutenberg;
 • Juwelenroute (4 km) geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar waarbij met behulp van een GPS apparaat opdrachten en spelletjes worden gedaan;
 • Kompaspuzzeltocht (1 km) in de routeomschrijving staan verschillende opdrachten voor kinderen;
 • Stoute Schoenenpad (1 km) dit is een doe-, leer- en wandelpad waarbij er onderweg verschillende dingen te doen én te zien zijn zoals een waterspeeltuin, bostelefoon, dassenburcht en een uitkijktoren.

Utrecht – Domtoren

Het meest bekende icoon van Utrecht is de Domtoren. Vanuit vele hoeken in en net buiten de stad is dit hoogtepunt te zien. De Domtoren is maar liefst ruim 112 meter hoog en heeft 465 traptreden tot aan de top  waar vandaan je een geweldig uitzicht hebt over de stad en daar voorbij.

Voor kinderen zijn er op zaterdag en zondag speciale kinderrondleidingen van ongeveer 75 minuten (in de schoolvakanties ook op doordeweekse dagen). Mocht je dus eens midden in de stad Utrecht zijn, dan is dit zeker een activiteit die je zou moeten doen!

Let op! De Domtoren is enkel te bezoeken tijdens een rondleiding van ongeveer een uur welke start in VVV Utrecht Informatie Centrum.

Utrecht – Kidzcity

Eén van Nederlands grootste indoor speeltuinen vind je in Utrecht: Kidzcity. Naast een hoop speelmogelijkheden, zijn hier ook een aantal attracties te vinden zoals een treintje, draaimolen en botsauto’s.

Ook opvallend aan deze indoor speeltuin is dat je zelf je eten en drinken mag meenemen. Het nadeel daarentegen is wel dat je als ouder zijnde zelf ook entree dient te betalen, maar er zijn wel regelmatig acties (zoals de 2e kaart gratis actie van de Albert Heijn) waardoor je goedkoper uit bent.

Lees ook ons artikel: ‘Kidzcity in Utrecht, één van Nederlands grootste indoor speeltuinen

Utrecht – Nijntjemuseum

Wie denkt aan Utrecht, denkt mogelijk aan het Nijntjemuseum (voorheen Dick Bruna Museum). En terecht, want dit onwijs leuke museum ligt ook midden in de stad. In het museum draait alles om de wereld van Nijntje en haar vrienden.

Naast de dingen die je er kunt zien, zijn er ook meer dan genoeg activiteiten voor de kleintjes onder ons. Wandel bijvoorbeeld door het huis en de tuin van Nijntje, maak een mooi schilderij of tekening, neem deel aan het verkeer in de verkeerstuin of ga naar de dierentuin.

Het Nijntjemuseum is onderdeel van het Centraal Museum wat er tegenover ligt waar je tevens ook terecht kunt voor je leuke Nijntje aankopen. Een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen!

Lees ook ons artikel: ‘Beleef de wereld van Nijntje in het Nijntjemuseum in Utrecht

Utrecht – Prison Escape

Escape rooms zijn hot! Maar de Prison Escape in de Fabrique Utrecht, is er eentje die totaal anders is dan andere escape rooms. De Prison Escape bestaat uit een drietal verdiepingen met in totaal 38 cellen. In iedere cel is een andere opdracht/puzzel te vinden die je moet oplossen. Je krijgt hier steeds minimale aanwijzingen voor en je hebt slechts enkele minuten de tijd om een zo hoog mogelijke score te behalen (voor degene die het oude computerspel Fort Boyard kennen, hier is het mee te vergelijken). Is je tijd voorbij, dan kleurt de cel rood en dien je deze te verlaten. In de hal van de het cellencomplex hangt een groot bord waarop je de scores kunt zien.

Utrecht – Spoorwegmuseum

Na het Nijntjemuseum is het Spoorwegmuseum één van de eerste musea waar wij met onze kinderen naartoe zijn gegaan. Enkel de weg er naartoe is al een feest want je kunt vanaf het station Utrecht Centraal met de trein naar het museum!

Eenmaal daar zie je hoe de treinen er vroeger uitzagen en is er een speciaal deel voor kinderen waardoor zij ook op spelenderwijs een indruk krijgen. Zo kunnen zij o.a. een ritje maken met de kindertrein, een virtuele trein besturen en een wandeling maken in de wereld van de 19e eeuw.

Kortom: vervelen zul je je hier niet gauw! Het is meer dan enkel treinen kijken. Ook zijn er regelmatig leuke evenementen zoals het Thomas de Trein weekend en kun je in de kerstvakantie komen schaatsen.

Lees ook ons artikel: ‘Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Woerden – Batenstein Buiten

Batenstein Buiten is een leuk uitje met jonge kinderen. Het bestaat uit een grote speeltuin, een waterspeelplaats (spraypark), een reuzenschaakspel en een 12 holes midgetgolfbaan. De entreeprijs is gratis.

Ernaast vind je het zwembad Batenstein. Ook leuk, echter dien je hier uiteraard wel een toegangsprijs voor te betalen.

Lees ook ons artikel: ‘Spelen en spetteren bij Batenstein Buiten in Woerden

uitjes-utrecht-woerden-batenstein-buiten-kinderen-zwemmen

Woerden – Kaaspakhuis

In het Kaaspakhuis in Woerden kun je op Cheese Experience. Tijdens deze expeditie word je door een gids rondgeleid in de moderne kaasmakerij. Je kunt de Cheese Experience o.a. uitbreiden met een proefplankje waarbij je verschillende kaas kunt proeven of met een workshop je eigen kaas brouwen. Een leuk uitje voor echte kaasliefhebbers!

Ook leuk om te weten: in de zomermaanden is er elke zaterdagochtend een kaasmarkt in Woerden. (Helaas zijn in 2020 de kaasmarkten in Woerden allemaal geannuleerd vanwege het coronavirus.)

Woudenberg – Pyramide van Austerlitz

Een combinatie van wandelen en spelen, vind je bij de Pyramide van Austerlitz. De naam dankt zich aan de piramide, een monument van begin 1800, en tevens het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Om deze piramide te bereiken, wandel je door een stukje bos waarna je een open vlakte bereikt en de piramide kunt aanschouwen. Je kunt er voor kiezen om de piramide (tegen een klein bedrag) te beklimmen. Kinderen krijgen na afloop een certificaat.

Verder vind je hier nog een grote (gratis) speeltuin en enkele attracties waarvoor je munten kunt kopen. Er zijn ook enkele eet- en drinkmogelijkheden. Dit uitje valt bij onze kinderen altijd zeer goed in de smaak en het is ook enorm goed betaalbaar!

Lees ook ons artikel: ‘Low budget tip: Pyramide van Austerlitz

pyramide van austerlitz

Zeist – Blik & Burgers

Blik & Burgers in Zeist is een speeltuin met een leuk restaurant waar ook zo nu en dan leuke activiteiten zijn waar je aan kunt deelnemen. Het decor oogt tropisch waardoor het net is alsof je op vakantie bent! De speeltuin beschikt ook over een verkeerstuin zodat je kind veilig kan leren hoe in het verkeer te handelen.

Blik & Burgers is een ideaal uitje waarbij je als ouder zijnde kan genieten van een hapje en een drankje terwijl je kinderen aan het spelen zijn (oké dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe oud je kinderen zijn).

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? We horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van twee prachtige zonen (2 en 5 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: