Menu
Attractieparken / Binnenspeeltuinen / Binnenzwembaden / Buitenspeeltuinen / Buitenzwembaden / Dierentuinen / Klimbossen & Klimparken / Musea / Overige actieve uitjes / Speelbossen & natuurspeeltuinen / Utrecht

37x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Utrecht

In het midden van ons land, in de provincie Utrecht, is ook meer dan genoeg te beleven voor jong en oud. In dit lijstje kom je dan o.a. uitjes tegen waar deze provincie bekend om staat en kom je de wat onbekendere schatten tegen. Welke kies jij uit?

Laatste update februari 2022

Amersfoort – Bosbad

In Amersfoort heb je een heel fijn buitenbad genaamd het Bosbad Amersfoort. Het Bosbad bestaat uit een 50 meter wedstrijdbad, twee grote baden met ondiepere gedeeltes inclusief speelattributen en een gedeelte voor kleinere kinderen in jungle-style. Ook is er een Openluchttheater waar op zondagen kindervoorstellingen worden gegeven.

Een absolute aanrader om eens te bezoeken!

Adres: Barchman Wuytierslaan 232, 3819 AC Amersfoort
Website: sro.nl/zwembad-bosbad

Amersfoort – Dierenpark Amersfoort

Midden in de stad Amersfoort bevindt zich Dierenpark Amersfoort. Dierenpark Amersfoort is een kindvriendelijke dierentuin met dinobos, expeditie rivier, een klim alles-route en nog veel meer. Je kunt op unieke wijze dicht bij de dieren komen. Het is goed te merken dat Dierenpark Amersfoort zich erg op kinderen richt, de dierentuin is namelijk meer dan alleen maar kijken. Een absolute aanrader!

Adres: Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort
Website: www.dierenparkamersfoort.nl

Lees ook ons artikel: ‘Apen, olifanten en dino’s in Dierenpark Amersfoort

Amersfoort – Mondriaanhuis

Waarschijnlijk ken je de schilderijen van Mondriaan wel: verschillende vierkanten en rechthoeken met zwarte belijningen en rood, geel, blauw, zwart en witte vlakken. Maar wist je dat er in Amersfoort ook een Mondriaanhuis is?

In het Mondriaanhuis zijn regelmatig leuke workshops voor kinderen te doen zoals Mondriaan servies schilderen. Tevens kunnen kinderen hier ook hun kinderfeestje vieren waarbij je eerst onder begeleiding van een museumdocent het museum doorgaat en je vervolgens zelf als een kunstenaar aan de slag mag.

Adres: Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort
Website: www.mondriaanhuis.nl

Baarn – Speurtocht Spechtenpad De Vuursche

Het Spechtenpad is een speurtocht voor kinderen van ongeveer 3 km. Tijdens deze speurtocht ga je op zoek naar de 7 verstopte spechten in de bomen. De speurtocht is gratis en je kunt op de parkeerplaats bij het startpunt (Boswachterij de Vuursche) een speurtocht pakken uit het kastje.

Adres: Hilversumsestraatweg 16A, 3744 KC Baarn
Website: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/utrechtse-heuvelrug/speurtocht-spechtenpad-utrechtse-heuvelrug

De Bilt – IJssalon De Biltse Boer

IJs eten bij De Biltse Boer is meer dan een bezoek aan een standaard ijssalon. Het melk waarmee het ambachtelijk schepijs wordt gemaakt komt rechtstreeks van de koeien die je in de stal naast de verkoopbalie kunt vinden. Je kunt dus ijs eten, een kop koffie drinken, koeien en kalfjes bekijken en daarnaast ook nog spelen op het springkussen of het speeltoestel in het gras.

Adres: Utrechtseweg 91, 3732 HA De Bilt
Website:
www.biltseboer.nl

Haarzuilens – Geertjes Hoeve

Geertjes Hoeve is een biologische boerderij in het midden van het land in het plaatsje Haarzuilens met voornamelijk melkgeiten. Op deze geitenboerderij zijn een hoop diverse activiteiten te doen voor kinderen en worden er regelmatig speciale evenementen georganiseerd. Kinderen kunnen de geiten voeren en een ritje maken op één van de pony’s.

Tip: Combineer een bezoekje aan Geertjes Hoeve met een bezoek aan Kasteel de Haar.

Adres: Thematerweg 5, 3455 SM Utrecht
Website: www.geertjeshoeve.nl

Lees ook ons artikel: ‘Knuffelen met lammetjes bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens

Haarzuilens – Kasteel de Haar

Eén van de mooiste en grootste kastelen van Nederland én tevens mijn favoriete kasteel vind je in Haarzuilens: Kasteel de Haar. Je kunt hier heerlijk wandelen in de ruime kasteeltuin waar je ook herten tegen komt, maar je kunt natuurlijk ook het kasteel zelf bezoeken. Het kasteel is vrij te bezoeken maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding om zo nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Kasteel de Haar. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten te volgen.

Kasteel de Haar is ook bekend van diverse evenementen die jaarlijks terugkomen. Wat dacht je van de Country & Christmas Fair, Elfia het fantasy evenement en het Italië evenement?

Ook voor een hapje en een drankje kun je hier prima terecht. Vanuit het Tuynhuis heb je een perfect uitzicht op het kasteel.

Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht
Website: www.kasteeldehaar.nl

Lees ook ons artikel: ‘Ga met kinderen op ontdekkingstocht bij Kasteel de Haar in Haarzuilens

kasteel de haar

Haarzuilens – Speelnatuur van OERRR

Sinds juli 2021 kun je in Haarzuilens naar de Speelnatuur van OERRR. In deze natuurspeeltuin kunnen kinderen fijn spelen met water, zand, modder en verschillende speeltoestellen. Laat hen o.a. balanceren over boomstammen, een hut bouwen, kriebelbeestjes ontdekken, bloemen plukken en picknicken.

Adres: Thematerweg 10c, 3455 SN Haarzuilens
Website: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-haarzuilens/tips/speelnatuur-van-oerrr-op-landgoed-haarzuilens

IJsselstein – Pannenkoeken & Midgetgolf De Roozeboom 

Dit gezellige familierestaurant ligt tegenover het IJsselsteinse Bos en heeft maar liefst twee minigolfbanen (geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar) en een buitenspeeltuin (met zandbak, klimtouw en glijbaan annex speelhuis) die direct gelegen is aan het terras. Midden in het restaurant is een grote speelhoek met zachte speelmatten, puzzels, een treinbaan, een speelkeuken en voldoende kleurplaten en kleurpotloden aanwezig. Kinderen die kiezen voor de thema-pannenkoek worden ook nog eens geschminkt. Wordt jouw kind een prachtige prinses, stoere piraat of toch iets heel anders?

Bovendien is er een Kabouter Speurtocht van 1.7 kilometer lang. Je haalt, tegen betaling van € 5,- een knapzak waarin een puntmuts, pakje drinken, doosje rozijntjes, speelgoedje, zoekboek en een kleurplaat zitten. De opbrengst komt volledig ten gunste van het goede doel. In 2021 worden er met de opbrengst bloemen naar de ouderen van IJsselstein gebracht.

Adres: Noord IJsseldijk 89, 3402 PG IJsselstein
Website: www.pannenkoeken.org

Kockengen – Zwem- en Recreatiepark De Koet

In mijn jeugd gingen wij vaak zwemmen bij De Koet in Kockengen. Ook met mijn kinderen ben ik hier wel eens naartoe geweest. De Koet heeft een ondiep omheind zwembad en een diep zwembad. Verder is er nog een zeer ruime ligweide, speeltuin, volleybalveld en een kiosk waar je voor schappelijke bedragen iets te eten en/of te drinken kunt halen. Wanneer je niet gek bent op natuurwater dan is de Koet zeker een aanrader om naartoe te gaan.

Adres: Sportweg 3, 3628 AZ Kockengen
Website: www.dekoet.nl

Leidsche Rijn – Het Uiltjespad, de Bosspeeltuin en Restaurant Anafora in het Maximapark

Als we met de kinderen naar een wat grotere speeltuin willen gaan, kiezen we meestal voor de Bosspeeltuin welke te vinden is in het Maximapark in Leidsche Rijn (aan de rand van Vleuten). Dit is een zeer grote houten speeltuin met daarnaast ook een restaurant waar je naar onze mening zeer lekker kunt eten.

Wij combineren de speeltuin dan ook meestal met een lunch. Bij lekker weer kun je ook in één van de waterfietsen stappen of huur eens een barbecuedonut.

Adres: Utrechtseweg 4, 3451 GG Vleuten
Website: www.maximapark.nl

Lees ook ons artikel: ‘Het Uiltjespad, de Bosspeeltuin en restaurant Anafora in het Maximapark

Maarssen – Kinderboerderij De Vechtse Hoeve

In Maarssendorp vind je Kinderboerderij De Vechtse Hoeve. Persoonlijk vind ik dit een erg leuke kinderboederij. Uiteraard vind je hier een hoop dieren. Maar daarnaast hebben ze een leuke speeltuin! Kinderen kunnen hier zowel op fietsjes en autootjes spelen, als in de speeltoestellen. En heb je dorst gekregen? Dan kun je in het winkeltje iets lekkers halen om te drinken. Ook leuk: Tijdens feestdagen worden er bij De Vechtse Hoeve regelmatig leuke evenementen georganiseerd.

Adres: Van Lingelaan 1A, 3602 PA Maarssen
Website: www.kinderboerderijdevechtsehoeve.nl

Maarssen – Speeltuin Schilderskwartier

Speeltuin Schilderskwartier is een leuke, wat ruimere speeltuin in Maarssendorp. Bij lekker weer kun je een duik nemen in het zwembad. Voor de allerkleinsten is er tevens een pierenbadje, wel zo veilig! Je dient bij deze speeltuin echter wel een kleine toegangsprijs te betalen per persoon, maar dat is het wel waard. Kom je hier vaker? Neem dan een abonnement! Let op! Bij regen is de speeltuin gesloten.

Adres: Pieter de Hooghstraat 20, 3601 EH Maarssen
Website: www.speeltuinschilderskwartier.nl

Maarssen – Strandbad Maarsseveense Plassen

Naar mijn mening is Strandbad Maarsseveense Plassen de leukste zwemplek in natuurwater uit de provincie Utrecht. Naast dat je hier gewoon kunt zwemmen, zijn er zoveel dingen voor kinderen te doen.

Voor de allerkleinsten is er een leuk peuterbad voorzien van speelattributen. Voor grotere kinderen (of jongere kinderen onder begeleiding) is er op het speeleiland ook van alles te beleven zoals glijbanen, spraypark en speeltuin. Op het strand zelf vind je ook nog verschillende leuke speeltuinen.

En heb je zin in een lekker hapje eten tussen de middag of in de avond? Naast het strandbad zit een goed pannenkoekenrestaurant genaamd de Pannenkoekenbakker Maarsseveense Plassen.

Adres: Herenweg 53, 3602 AN Maarssen
Website: www.maarsseveenseplassen.nl

Lees ook ons artikel: ‘Zwemplezier voor jong en oud bij Strandbad Maarsseveense Plassen

Nieuwegein – Zwembad Merwestein

In Nieuwegein vind je het onwijs gave en uitgebreide zwembad Merwestein. Het is een subtropisch zwembad waarbij zelfs het decor je al een vakantiegevoel geeft. Je vindt er o.a. een golfslagbad, stroomversnelling, twee zeer grote kinderzwembaden en bij lekker weer kun je ook buiten zwemmen.

Met name de kinderbaden blinken hier naar mijn mening erg uit. Deze zijn dus vrij ruim en zitten vol met leuke speelattributen. Een waar walhalla voor kinderen die dol zijn op water.

Adres: Merweplein 1, 3432 GN Nieuwegein
Website: www.merwestein.nl/recreatief-zwemmen

Rhenen – Ouwehands Dierenpark

De provincie Utrecht heeft twee dierentuinen waarvan één Ouwehands Dierenpark is. Zelf vind ik dit een enorm leuke dierentuin. Er is een uitgebreid aanbod qua diersoorten én deze zijn ook vrijwel allemaal op ooghoogte van kinderen te zien door bijvoorbeeld speciale ramen die zijn geplaatst.

Eén van de hoogtepunten die je hier kunt bewonderen zijn de panda’s. Wat ik ook erg leuk vind is de zeeleeuwenshow die zij hebben.

Daarnaast vind ik het zelf erg fijn dat Ouwehands Dierenpark delen heeft die overdekt zijn. Mocht het regenen, dan is er altijd nog een plek waar je naartoe kunt waar het droog is. Enne.. Ze hebben een super leuke grote indoor speeltuin!

Adres: Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen
Website: www.ouwehand.nl

Soest – Nationaal Militair Museum

In het Nationaal Militair Museum in Soest kun je de geschiedenis van het leger zien. Van speerpunten tot zwaarder, van geweren tot tanks. Begrijpelijk als je zult denken dat een militair museum meer geschikt is voor volwassenen, maar ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze zelf buskruit kunnen maken, een virtuele F-16 besturen, in een minitank rijden en kinderen vanaf 10 jaar mogen deelnemen aan de escape room waarbij je de dreiging van de Koude Oorlog kunt ervaren.

Adres: Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest
Website: www.nmm.nl

Lees ook ons artikel: ‘Ontdek de geschiedenis van defensie in het Nationaal Militair museum

Stoutenburg – Leuke wandelroutes voor kinderen

Heerlijkheid Stoutenburg is een landgoed dat bestaat uit een parkbos, houtwallen en weilanden. Je kunt hier een vijftal leuke routes lopen met kinderen:

  • Fietje bij de Poel (1 km) waarbij kinderen voor € 2,- een rugzakje met materialen meekrijgen zodat zij zelf kunnen ontdekken wat er in de poel leeft;
  • Het Luciapad (4 km) een speurtocht met opdrachten en spelletjes over het landschap en de natuur van Stoutenberg;
  • Juwelenroute (4 km) geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar waarbij met behulp van een GPS apparaat opdrachten en spelletjes worden gedaan;
  • Kompaspuzzeltocht (1 km) in de routeomschrijving staan verschillende opdrachten voor kinderen;
  • Stoute Schoenenpad (1 km) dit is een doe-, leer- en wandelpad waarbij er onderweg verschillende dingen te doen én te zien zijn zoals een waterspeeltuin, bostelefoon, dassenburcht en een uitkijktoren.

Adres: Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg

Lees ook ons artikel: ‘Het Stoute Schoenenpad, een avontuurlijke wandeling mét kabouters!

Utrecht – Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen in Utrecht zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht. Er zijn hier verschillende tuinen te vinden zoals een Rotstuin, Ontdektuin, Tropische kassen, Bamboebos en Taxodiummoeras. Het hoofddoel van de tunen is ondersteuning aan het onderwijs en onderzoek.

Echter hebben de Botanische Tuinen ook een meer publieke functie gekregen en kun je deze ook bezoeken. Voor kinderen worden er speciale kinderactiviteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld leuke speurtochten (voor kinderen vanaf 4 jaar!), speciale kinderroutes en andere leuke activiteiten.

Adres: Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht
Website: www.uu.nl/botanischetuinen

Utrecht – Domtoren

Het meest bekende icoon van Utrecht is de Domtoren. Vanuit vele hoeken in en net buiten de stad is dit hoogtepunt te zien. De Domtoren is maar liefst ruim 112 meter hoog en heeft 465 traptreden tot aan de top  waar vandaan je een geweldig uitzicht hebt over de stad en daar voorbij.

Voor kinderen zijn er op zaterdag en zondag speciale kinderrondleidingen van ongeveer 75 minuten (in de schoolvakanties ook op doordeweekse dagen). Mocht je dus eens midden in de stad Utrecht zijn, dan is dit zeker een activiteit die je zou moeten doen!

Let op! De Domtoren is enkel te bezoeken tijdens een rondleiding van ongeveer een uur welke start in VVV Utrecht Informatie Centrum.

Adres: Domplein 21, 3512 JC Utrecht
Website: www.domtoren.nl

Utrecht – DOMunder

DOMunder is een bijzonder uitstapje in Utrecht. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft vindt deze activiteit plaats onder het Domplein. Je gaat hier op ontdekkingstocht door de geschiedenis van 2000 jaar archeologie van het Domplein. Je krijgt van henzelf een ‘slimme zaklamp’ dus deze hoef je zelf niet mee te nemen. Als adviesleeftijd geeft DOMunder 10 jaar aan.

Adres: Domplein 4, 3512 JC Utrecht
Website: www.domunder.nl

Utrecht – Kidzcity

Eén van Nederlands grootste indoor speeltuinen vind je in Utrecht: Kidzcity. Naast een hoop speelmogelijkheden, zijn hier ook een aantal attracties te vinden zoals een treintje, draaimolen en botsauto’s.

Ook opvallend aan deze indoor speeltuin is dat je zelf je eten en drinken mag meenemen. Het nadeel daarentegen is wel dat je als ouder zijnde zelf ook entree dient te betalen, maar er zijn wel regelmatig acties (zoals de 2e kaart gratis actie van de Albert Heijn) waardoor je goedkoper uit bent.

Adres: Vlampijpstraat 79, 3534 AR Utrecht
Website: www.kidzcity.nl

Lees ook ons artikel: ‘Kidzcity in Utrecht, één van Nederlands grootste indoor speeltuinen

Utrecht – Nijntjemuseum

Wie denkt aan Utrecht, denkt mogelijk aan het Nijntjemuseum (voorheen Dick Bruna Museum). En terecht, want dit onwijs leuke museum ligt ook midden in de stad. In het museum draait alles om de wereld van Nijntje en haar vrienden.

Naast de dingen die je er kunt zien, zijn er ook meer dan genoeg activiteiten voor de kleintjes onder ons. Wandel bijvoorbeeld door het huis en de tuin van Nijntje, maak een mooi schilderij of tekening, neem deel aan het verkeer in de verkeerstuin of ga naar de dierentuin.

Het Nijntjemuseum is onderdeel van het Centraal Museum wat er tegenover ligt waar je tevens ook terecht kunt voor je leuke Nijntje aankopen. Een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen!

Adres: Agnietenstraat 2, 3512 XB Utrecht
Website: www.nijntjemuseum.nl

Lees ook onze artikelen:

Utrecht – Prison Escape

Escape rooms zijn hot! Maar de Prison Escape in de Fabrique Utrecht, is er eentje die totaal anders is dan andere escape rooms. De Prison Escape bestaat uit een drietal verdiepingen met in totaal 38 cellen. In iedere cel is een andere opdracht/puzzel te vinden die je moet oplossen. Je krijgt hier steeds minimale aanwijzingen voor en je hebt slechts enkele minuten de tijd om een zo hoog mogelijke score te behalen (voor degene die het oude computerspel Fort Boyard kennen, hier is het mee te vergelijken). Is je tijd voorbij, dan kleurt de cel rood en dien je deze te verlaten. In de hal van de het cellencomplex hangt een groot bord waarop je de scores kunt zien.

Adres: Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht
Website: www.kartfabrique.nl/prison-escape-utrecht

Utrecht – Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

Bij het Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht kom je van alles te weten over het heelal. Je krijgt antwoorden op de vragen zoals hoe snel wij reizen door het heelal, hoe een telescoop werkt en nog veel meer. Er valt hier een hoop te leren én te doen. Zo kun je hier je eigen satelliet bouwen, de raadsels van de zon ontrafelen en proefjes doen.

Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind is dat ze hier Kinderkijkavonden hebben waarop je met kinderen sterren kunt kijken door een Merz-telescoop uit 1863! Ook is er voor kinderen van 3 t/m 6 jaar een leuke speurtocht.

En willen je nog meer? Overweeg dan om hun kinderfeestje ook hier te vieren. Hartstikke leuk!

Adres: Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht
Website: www.sonnenborgh.nl

Utrecht – Speelbos Gagelbos

Aan de rand Utrecht vind je het Speelbos Gagelbos, een leuk speelbos voor kinderen vanaf een jaar of 3. Er zijn hier verschillende speeltoestellen waarvan ook een aantal over het water heen gaan. Het is een ruim opgezet speelgebied wat ook goed toegankelijk is met de kinderwagen.

Het Speelbos Gagelbos is tevens onderdeel van de wandelroute ‘Kinderroute Gagelbos’ van ongeveer 4 km welke begint bij de kinderboerderij Gagelsteede. Mocht je het leuk vinden om een stukje te wandelen, dan is dit zeker een aanrader.

Adres: Gageldijk 104, 3566 MH Utrecht
Website: www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/groene-hart-vechtstreek/Bezienswaardigheden/speelbos-gagelbos

Lees ook ons artikel: ‘Een middagje spelen bij Speelbos Gagelbos in Utrecht

Utrecht – Speelklok Museum

Tussen de winkelstraten in het centrum van Utrecht vind je het Speelklok Museum. Vanaf de buitenkant vind ik het persoonlijk niet erg aantrekkelijk om te zien, maar het is een verrassend leuk museum! Je stapt hier in de wereld van de zelf spelende muziekinstrumenten, van speeldoosje tot draaiorgels.

Voor kinderen is er (buiten de schoolvakanties om) een speciale kinderrondleiding op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14.00 uur. Ook kunnen zij een leuke speurtocht doen met het orgelaapje Toon. Er is een speurtocht voor kinderen van 3 t/m 7 jaar en een voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. In de Muziekfabriek kunnen kinderen zelf hun eigen speeldoosmuziek maken. Erg leuk!

Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht
Website: www.museumspeelklok.nl

Lees ook ons artikel: ‘Museum Speelklok in Utrecht – het vrolijkste museum van Nederland

Utrecht – Spoorwegmuseum

Na het Nijntjemuseum is het Spoorwegmuseum één van de eerste musea waar wij met onze kinderen naartoe zijn gegaan. Enkel de weg er naartoe is al een feest want je kunt vanaf het station Utrecht Centraal met de trein naar het museum!

Eenmaal daar zie je hoe de treinen er vroeger uitzagen en is er een speciaal deel voor kinderen waardoor zij ook op spelenderwijs een indruk krijgen. Zo kunnen zij o.a. een ritje maken met de kindertrein, een virtuele trein besturen en een wandeling maken in de wereld van de 19e eeuw.

Kortom: vervelen zul je je hier niet gauw! Het is meer dan enkel treinen kijken. Ook zijn er regelmatig leuke evenementen zoals het Thomas de Trein weekend en kun je in de kerstvakantie komen schaatsen.

Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht
Website: www.spoorwegmuseum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Utrecht – Torteltuin

In de stad Utrecht vind je wel een hele leuke speeltuin voor jonge kinderen: de Torteltuin. De speeltuin is volledig omheind en richt zich voornamelijk op peuters en kleuters. Waar veel speeltuinen voor onze zoon (toen 2 jaar) te groot zijn, kon hij zich op de speeltoestellen in de Torteltuin prima vermaken.

Ook voor de allerkleinsten is er een speciaal omheind speelgedeelte met grote LEGO stenen. En voor baby’s is er ook een grote buitenbox aanwezig.

Wij vinden dit in ieder geval één van de leukste speeltuinen in Utrecht!

Adres: Kwartelstraat 70, 3514 EX Utrecht
Website: www.torteltuin.nl

Lees ook ons artikel: ‘De Torteltuin, een leuke speeltuin in Utrecht voor peuters en kleuters

Utrecht – Universiteitsmuseum 

Het Universiteitsmuseum in Utrecht is een familiemuseum waarbij je kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht. Kruip hier in de huid van een echte onderzoeker. Kinderen kunnen in het jeugdlab allerlei proefjes doen.

Let op! Het Universiteitsmuseum in Utrecht is momenteel gesloten i.v.m. een verbouwing en zal vanaf 2022 pas weer open zijn.

Adres: Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht
Website: www.umu.nl

Woerden – Batenstein Buiten

Batenstein Buiten is een leuk uitje met jonge kinderen. Het bestaat uit een grote speeltuin, een waterspeelplaats (spraypark), een reuzenschaakspel en een 12 holes midgetgolfbaan. De entreeprijs is gratis.

Ernaast vind je het zwembad Batenstein. Ook leuk, echter dien je hier uiteraard wel een toegangsprijs voor te betalen.

Adres: Van Helvoortlaan 40, 3443 AP Woerden
Website: www.batensteinwoerden.nl/batensteinbuiten

Lees ook ons artikel: ‘Spelen en spetteren bij Batenstein Buiten in Woerden

uitjes-utrecht-woerden-batenstein-buiten-kinderen-zwemmen

Woerden – Kaaspakhuis

In het Kaaspakhuis in Woerden kun je op Cheese Experience. Tijdens deze expeditie word je door een gids rondgeleid in de moderne kaasmakerij. Je kunt de Cheese Experience o.a. uitbreiden met een proefplankje waarbij je verschillende kaas kunt proeven of met een workshop je eigen kaas brouwen. Een leuk uitje voor echte kaasliefhebbers!

Ook leuk om te weten: in de zomermaanden is er elke zaterdagochtend een kaasmarkt in Woerden. (Helaas zijn in 2020 de kaasmarkten in Woerden allemaal geannuleerd vanwege het coronavirus.)

Adres: Emmakade 6A, 3441 AJ Woerden
Website: www.boerenmarktstad.nl/kaaspakhuiswoerden

Woudenberg – Henschotermeer

Het Henschotermeer is (naar mijn mening) een zeer mooie recreatieplas in de provincie Utrecht met een aflopend zandstrand. Voor kinderen zijn er een aantal speeltoestellen zoals een houten piratenschip. Verder kunnen kinderen zich vermaken op de speelweiden en -heuvels.

De recreatieplas ligt midden in een bos, waardoor het ook leuk kan zijn om een wandeling te maken met je kids. Het verharde voetpad rond het meer is ongeveer 2,5 km lang en dus ook prima toegankelijk met een kinderwagen.

Adres: De Heygraeff 2, 3931 MK Woudenberg
Website: www.henschotermeer.nl

Woudenberg – Pyramide van Austerlitz

Een combinatie van wandelen en spelen, vind je bij de Pyramide van Austerlitz. De naam dankt zich aan de piramide, een monument van begin 1800, en tevens het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Om deze piramide te bereiken, wandel je door een stukje bos waarna je een open vlakte bereikt en de piramide kunt aanschouwen. Je kunt er voor kiezen om de piramide (tegen een klein bedrag) te beklimmen. Kinderen krijgen na afloop een certificaat.

Verder vind je hier nog een grote (gratis) speeltuin en enkele attracties waarvoor je munten kunt kopen. Er zijn ook enkele eet- en drinkmogelijkheden. Dit uitje valt bij onze kinderen altijd zeer goed in de smaak en het is ook enorm goed betaalbaar!

Adres: Zeisterweg 98, 3931 MG Woudenberg
Website: www.pyramidevanausterlitz.nl

Lees ook ons artikel: ‘Low budget tip: Pyramide van Austerlitz

pyramide van austerlitz

Zeist – Blik & Burgers

Blik & Burgers in Zeist is een speeltuin met een leuk restaurant waar ook zo nu en dan leuke activiteiten zijn waar je aan kunt deelnemen. Het decor oogt tropisch waardoor het net is alsof je op vakantie bent! De speeltuin beschikt ook over een verkeerstuin zodat je kind veilig kan leren hoe in het verkeer te handelen. Naast de buitenspeeltuin is er binnen een speelhoek en er is zelfs een babybox met boxmobiel aanwezig. Oudere kinderen kunnen hun stunts oefenen op de half-pipe of de skatebaan. Deze liggen wat verder van het terras af.

Blik & Burgers is een ideaal uitje waarbij je als ouder zijnde kan genieten van een hapje en een drankje terwijl je kinderen aan het spelen zijn (oké dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe oud je kinderen zijn).

Adres: Filosofenlaantje 9, 3703 DZ Zeist (parkeren doe je gratis op de parkeerplaats van Slot Zeist)
Website: www.blikenburgers.nl

Lees ook ons artikel: Spelen, eten en drinken bij Blik & Burgers in Zeist

Zeist – De Boswerf

In Zeist vind je de Boswerf welke in het Zeisterbos is gelegen. Het bestaat uit een aantal delen: een natuurspeelbos, een klim- en klauterbos en een speeltoestel. Dit speelbos is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken mocht je uit de regio Utrecht komen of hier eens in de buurt zijn. En mocht je het leuk vinden, het is ook mogelijk om hier een kinderfeestje te geven.

Adres: Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist
Website: www.odru.nl/nme-aanbod-natuur-en-milieueducatie/de-boswerf

Zeist – Klimbos Zeist

Kinderen met een minimumlengte van 1,30m kunnen hun klim- en balanceerkunsten laten zien in Klimbos Zeist. Er zijn hier twee verschillende, uitdagende klimroutes, vier ziplines en een speelnet tussen de bomen op 3 meter hoogte.

Adres: Badmeester Schenkpad 8, 3705 GK Zeist
Website: www.sro.nl/klimbos-zeist

Lees ook de volgende artikelen voor nog meer leuke hotspots in de provincie Utrecht:

Foto’s © Opwegmetmama.nl

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.