uitjes-activiteiten-kinderen-provincie-zuid-holland

31x De leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Zuid-Holland

Last updated:

Van dierenpark en musea, tot attractieparken en actieve uitjes. In Zuid-Holland hoef je je niet te vervelen want hier vind je dat allemaal. In dit artikel hebben wij maar liefst 31 uitjes voor je verzameld die je kunt doen met je kinderen.

Laatste update juli 2021.

Alphen aan den Rijn – Avifauna

Avifauna in Alphen aan den Rijn is een leuke dierentuin waarbij je vooral erg veel vogel- en apensoorten tegen zult komen. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat je bij deze dierentuin de mogelijkheid hebt om zelf lori’s te kunnen voeren. Ook kom je nog wat loslopende apen tegen. Het is met name bij de apen erg leuk om een voederpresentatie bij te wonen. Verder zijn er nog diverse speelgelegenheden voor kinderen.

Adres: Hoorn 59, 2404 HG Alphen aan den Rijn
Website: www.avifauna.nl

Lees ook ons artikel: ‘Wandelen tussen de rondvliegende vogels en loslopende apen in Avifauna

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Alphen aan den Rijn – Archeon Museumpark

Archeon Museumpark is een openluchtmuseum waarbij je terug in de tijd gaat tot aan de prehistorie. Het park staat het meest bekend om de leuke activiteiten die je er kunt doen. Dit maakt het een interactief dagje uit. Er is elke dag wel iets te doen, maar in weekenden en schoolvakanties nog veel meer!

Adres: Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn
Website: www.archeon.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op avontuur in de geschiedenis in het Archeon (Zuid-Holland)

Delft – Science Centre

In het Science Centre in Delft draait alles om wetenschap en techniek. Zo komen o.a. de onderwerpen virussen, bacteriën, vulkanen, mineralen, aardbevingen, weersvoorspellingen en de ruimte aan bod. Tijdens schoolvakanties organiseren zij allerlei leuke extra activiteiten. Ook kun je bij Science Centre Delft een kinderfeestje vieren, wat mij persoonlijk erg leuk lijkt!

Adres: Mijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft
Website: www.tudelft.nl/sciencecentre

Den Haag – Duinrell

‘Duinrell, Duinrell, daar kikker je van op!’ Een slogan die je vast wel bekend zal voorkomen. Duinrell is een leuk attractiepark voor jong en oud met ook nog eens een geweldig zwembad genaamd het Tikibad. Het kinderbad van dit zwembad is enorm gaaf en is iets waar je naar mijn menig gewoon een keertje moet zijn geweest. Voor wie een dagje te kort is, kan er voor kiezen om op het vakantiepark van Duinrell te verblijven.

Adres: Duinrell 1, 2242 JP Wassenaar
Website: www.duinrell.nl

Lees ook ons artikel: ‘Naar Attractiepark Duinrell met een peuter

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Den Haag – Kinderboekenmuseum

Rupsje Nooitgenoeg, Pim en Pom, Dikkie Dik, Nijntje, Kleine Ezel en Elmer de Kleurenolifant: Deze bekende vriendjes uit de leukste kinderboeken kom je allemaal tegen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. En het leuke is dat je ze niet alleen mag bekijken, maar door alle tentoonstellingen mag klimmen, klauteren, rennen en van alles kunt ontdekken. Zo komen onze favoriete kinderboeken pas écht tot leven!

Adres: Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag
Website: www.kinderboekenmuseum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Het Kinderboekenmuseum: Waar kinderboeken tot leven komen

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Den Haag – Madurodam

Madurodam, wie kent het niet van vroeger? Het park staat vooral bekend om zijn miniatuur versie van Nederland. Tegenwoordig is Madurodam nog verder gegroeid tot een waar themapark over Nederland. En het leuke is, ze blijven zich continu ontwikkelen zodat er regelmatig weer iets nieuw wordt aangeboden.

Adres: George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag
Website: www.madurodam.nl

Lees ook ons artikel: ‘Madurodam: Met reuzenstappen door Nederland

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Den Haag – Museon

In het Museon draait het om onze planeet en wat er op leeft. Zij omschrijven het zelf kort en krachtig in ‘ontdek de wereld’. Er zijn een hoop tentoonstellingen te bezoeken. Zo kom je van alles te weten over o.a. de geschiedenis van de mens, het klimaat, het ontstaan van de planeet maar ook over andere planten en rechtspraak.

Voor kinderen worden er leuke activiteiten georganiseerd en ook kinderfeestjes kunnen hier gevierd worden voor kinderen vanaf 5 jaar.

Adres: Stadhouderlaan 37, 2517 HV Den Haag
Website: www.museon.nl

Den Haag – Omniversum

Een unieke manier van film kijken beleef je in het Omniversum. De films worden geprojecteerd op een enorm groot scherm van 180°. Je zit dus vrijwel IN de film i.p.v. er voor. Overal om je heen zul je de film zien. Tevens hebben zij een zeer goed geluidsysteem waardoor de beleving nog intenser wordt. De films die worden gepubliceerd zijn voornamelijk documentaires.

Adres: President Kennedylaan 5, 2517 JK Den Haag
Website: www.omniversum.nl

Dordrecht – Beverbos

Een leuke kinderwandeling met thema kom je tegen in Dordrecht: het Beverbos. Met een speurkaart ga je op zoek naar de ontsnapte bever. Volg tijdens je route de blauwe paaltjes. Bij ieder paaltje hoort een opdracht. De bevertocht duurt ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van het aantal stops dat je maakt.

Adres: Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht
Website: www.biesboschcentrumdordrecht.nl/activiteiten/kinderactiviteiten

Gouda – Dino Experience Park

Dino Experience Park in Gouda is onder te verdelen in een dinopark en midgetgolfbaan in dino thema. Het dinopark ontdek je d.m.v. een speurtocht, waarna je een leuke verrassing krijgt. Verder kun je nog ‘goud’ zoeken, meedoen aan Jurassic Gym, de spannende Danger Zone betreden, naar de dino bioscoop en natuurlijk lekker spelen.

Adres: Sluisdijk 15, 2809 NA Gouda
Website: www.dinoexperiencepark.nl

Groot-Ammers – Avonturenboerderij Molenwaard

Avonturenboerderij Molenwaard is niet zomaar een boerderij. Dit is een boerderij met onwijs veel leuke activiteiten voor kinderen. Wat dacht je van bijvoorbeeld een blotevoetenpad, bootje varen, polder spelen, een trekkerbaan en een wilgendoolhof? Ook hebben zij regelmatig een leuk thema met bijbehorende activiteiten. Wil je weten welk thema nu is? Kijk dan even op hun website onder het kopje events.

Tip: Je kunt veelal via kortingssites als Ticketveilig goedkoper aan kaartjes komen voor Avonturenboerderij Molenwaard. 😉

Adres: Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers
Website: www.avonturenboerderij.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op bezoek bij Fien en Teun bij Avonturenboerderij Molenwaard

Kinderdijk – Molens kijken

De Kinderdijk staat bekend op de oer-Hollandse molens. Wil je graag molens bekijken, dan is dit DE plek om dat te doen. Er zijn hier een aantal museummolens en je kunt met een rondvaartboot. De Kinderdijk is tevens onderdeel van één van de mooiste fiets- en wandelroutes in Nederland. Wanneer je op zoek bent naar een typisch Hollands uitje in Zuid-Holland, dan is de Kinderdijk er eentje voor op je lijstje.

Adres: Nederwaard 1b, 2961 AS Kinderdijk
Website: www.kinderdijk.nl

Leiden – Hortus Botanicus

Ook in Leiden kun je een botanische tuin vinden. Hortus Botanicus is onderdeel van Universiteit Leiden. Maar wat kun je hier zoal doen? Voor kinderen is er de speurtocht HortusExpeditie, de wandeling Hortus Overlevers van de winter, Hortus bijenwandeling in de zomer, Hortus Vleeseters en je kunt hier ook je kinderfeestje geven. Verder worden er nog regelmatig leuke tentoonstellingen georganiseerd.

Lees ook het artikel ‘Naar de Hortus botanicus in Leiden

Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Website: www.hortusleiden.nl

Leiden – Museum van de Oudheden

Het Museum van de Oudheden was mijn favoriete museum toen ik jonger was. En dat kwam simpelweg door de collectie van het Oude Egypte wat zij bezitten (inclusief mummies!). Deze afdeling is er nog steeds. Net zoals de tentoonstelling van de Romeinse tijd. Kinderen kunnen hier een leuke speurtocht doen met Dummie de mummie.

Adres: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Website: www.rmo.nl

Leiden – Museum Volkenkunde

Zoals de naam van Museum Volkenkunde eigenlijk al aangeeft, gaat het hier in dit museum om de geschiedenis van de verschillende volken. Persoonlijk vind ik dit een enorm leuk museum.

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zo hebben ze de activiteit ‘De wilde bus’ waarbij kinderen tussen de 2 en 6 jaar in een fantasievoertuig zitten en zijn er speurtochten voor kinderen vanaf 4 jaar waar. Een wel hele stoere speurtocht is de speurtocht waarbij je superkrachten gaat verzamelen in een viertal levels. Bij ieder level krijg je een ’tattoo’.

Adres: Steenstraat 1, 2312 BS Leiden
Website: www.volkenkunde.nl

Leiden – Naturalis

Naturalis is een onderzoeksinstituut dat zicht bezig houdt met allerlei wetenschappelijke vraagstukken op het gebied van biodiversiteit. Daarnaast heeft Naturalis een museum waar ze op een hele bijzondere en eigentijdse manier hun verzameling objecten uit de natuur laten zien én laten beleven. Het meest bekend staat Naturalis natuurlijk om hun collectie dinosaurussen!

In 2019 is het museum helemaal verbouwd. Dus mocht je er nog nooit geweest zijn en er al een tijd niet zijn geweest, dan is een bezoekje zeker de moeite waard.

Adres: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden
Website: www.naturalis.nl

Lees ook ons artikel: ‘Het vernieuwde Naturalis

Leidschendam – Vlinders aan de Vliet

Nederland kent een hoop dierentuinen: grote, kleine maar ook dierentuinen met een thema. In Vlinders aan de Vliet in Leidschendam kom je bijvoorbeeld prachtige vlinders tegen, maar ook stoere krokodillen. Vlinders aan de Vliet heeft een ecodisplay. Je zult hier dan ook wandelen in tropische temperaturen. Het is een kleine dierentuin waardoor het ook fijn is om met jongere kinderen naartoe te gaan.

Adres: Veursestraatweg 195A, 2264 EG Leidschendam
Website: www.vlindersaandevliet.nl

Lees ook ons artikel: ‘Fladderend door het tropische Vlinders aan de Vliet in Leidschendam

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Lisse – Keukenhof

In het voorjaar, van eind maart tot half mei, opent bloemententoonstelling Keukenhof haar deuren. Behalve de onwijs vele bloemen die je hier tegenkomt, hebben zij ook aan kinderen gedacht. Je vindt hier een onwijs leuke Nijntje speeltuin, maar ook een doolhof en kinderboerderij. En voor degene die het leuk vinden kun je ook op speurtocht door de Keukenhof. 

Adres: Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse
Website: www.keukenhof.nl

Lees ook ons artikel: ‘Keukenhof: Nederland op zijn kleurrijkst

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Noordwijk – Space Expo

In Space Expo maak je een spannende ontdekkingsreis door de ruimte. Je ontdekt de mooiste planeten, aanschouwt de prachtigste sterren en voelt hoe het is om te springen op de maan. Er is een tentoonstelling van voorwerpen die écht in de ruimte zijn geweest, waaronder de Soyez capsule waar onze eigen ruimteheld André Kuipers in heeft gezeten. Sommige voorwerpen mag je zelfs aanraken!

Adres: Keplerlaan 3, 2201 AZ Noordwijk
Website: www.space-expo.nl

Lees ook ons artikel: ‘Naar de sterren en daar voorbij! Een dagje naar Space Expo

Oegstgeest – CORPUS

In CORPUS reis je letterlijk dor het lichaam van de mens. Je komt hier te weten hoe het lichaam in elkaar zit, functioneert en wat je moet doen om het gezond te houden.

Goed om te weten: CORPUS adviseert als leeftijd 8 jaar en ouder. De minimumleeftijd voor een bezoek aan Corpus is 6 jaar. Kinderen onder de 6 jaar wordt niet toegelaten aan het museum. Ook een baby in een draagzak mag niet mee naar binnen.

Adres: Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH Oegstgeest
Website: www.corpusexperience.nl

Rotterdam – Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp is een vrij grote dierentuin in Rotterdam. Deze dierentuin heeft de gebieden opgedeeld in continenten. In die Rivièrahal vind je een grote overdekte speeltuin. Wat ik persoonlijk erg prettig vind is dat hier gedeeltes overdekt zijn. Zo kun je hier ook naartoe wanneer het weer wat onzeker is.

Adres: Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam
Website: www.diergaardeblijdorp.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op wereldreis in Diergaarde Blijdorp

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Rotterdam – Kids Marina

Bij Kids Marina in Rotterdam kunnen kinderen (samen met hun ouders) in één van de kinderbootjes stappen waar zij zelf de kapitein van mogen zijn! Er zijn verschillende type bootjes zoals een brandweerboot, pilotenboot en havendienstboot. Een vaartocht duurt in totaal ongeveer 20 minuten.

Dit leuke uitje in Zuid-Holland is het meest geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.

Tip: Op dit moment kun je via SocialDeal voor een lagere prijs dit uitje doen.

Adres: Leuvehaven 1A, 3011 EA Rotterdam
Website: www.kidsmarina.nl

Lees ook ons artikel: ‘Het Maritiem Museum & Kids Marina in de Rotterdamse haven

Rotterdam – Maritiem Museum

In het Maritiem Museum ontdek je zes eeuwen aan Nederlandse maritieme geschiedenis. Ook in dit museum is van alles te doen voor kinderen. Met name in de schoolvakanties organiseren zij leuke activiteiten. Zo kun je deze zomervakantie o.a. een speurtocht doen, mee met een échte rondvaart en meedoen aan creatieve workshops. Kortom, er is van alles te beleven. Dit museum is het leukst met kinderen vanaf 4 jaar.

Adres: Leuvelaan 1, 3011 EA Rotterdam
Website: www.maritiemmuseum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Het Maritiem Museum & Kids Marina in de Rotterdamse haven

Rotterdam – MiniWorld

MiniWorld is Rotterdam is niets anders dan een miniatuurwereld van (op dit moment) 535 m2 groot. De thema’s die je hier zult tegenkomen hebben veelal te maken met Rotterdam. Ook zijn ze op dit moment bezig met een grote uitbreiding waarin je ook Engeland, Wales en Schotland in miniatuur kunt bewonderen.

Kinderen kunnen in MiniWorld een kinderfeestje geven, een speurtocht doen en ook informatie bemachtigen voor een leuke spreekbeurt of werkstuk voor school.

Adres: Weena 745, 3013 AL Rotterdam
Website: www.miniworldrotterdam.com

Rotterdam – Plaswijckpark

Een uitje in Zuid-Holland waar ik zeer over te spreken ben is het uitje met mijn kinderen naar het Plaswijckpark in Rotterdam. Het Plaswijckpark is een combinatie van van alles. Zo vind je er verschillende speeltuinen voor groot en klein, zowel binnen als buiten. Een stukje kabouterpad in het wandelgedeelte. Een kinderboerderij en nog enkele attracties. Ik ben er zeer over te spreken en kan het je absoluut aanraden om eens een bezoekje aan het Plaswijckpark in rotterdam te brengen.

Adres: Ringdijk 20, 3053 KS Rotterdam
Website: www.plaswijckpark.nl

Lees ook ons artikel: ‘Een heerlijk dagje spelen en spetteren in het Plaswijckpark in Rotterdam

uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland-dierentuin-attractiepark-musea

Rotterdam – Villa Zebra

Villa Zebra is een interactief kunstmuseum speciaal voor kinderen. Er zijn leuke tentoonstellingen, kunstworkshops en elke twee weken is er een klooi- of voorleesmiddag. Spelenderwijs wordt de fantasie, taalontwikkeling, motoriek en creativiteit van kinderen gestimuleerd. Villa Zebra is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Adres: Stieltjesstraat 21, 3071 JV Rotterdam
Website: www.villazebra.nl

Scheveningen – A-Mazing spiegeladventure

Verdwalen in een doolhof van spiegels, dat kan bij A-Mazing spiegeladventure in Scheveningen. Ofwel, een behoorlijke uitdaging! De effecten van de spiegels maken het een verrassend avontuur. Vind jij de weg nog terug naar buiten?

Adres: Gevers Deynootweg 990-71, 2586 BZ Scheveningen
Website: www.spiegeldoolhof.nl

Scheveningen – LEGOLAND Discovery Centre

Een uitje die ik jullie zeker niet wil onthouden is LEGOLAND Discovery Centre welke zijn deuren heeft geopend aan de boulevard in Scheveningen. Bij LEGOland in Nederland kun je dingen verwachten als een miniland gemaakt van meer dan 1,5 miljoen LEGOstenen, workshops, heel veel spelen en natuurlijk ook een LEGOwinkel. Voor de allerkleinsten is er uiteraard DUPLO. 😉

Adres: Strandweg 13 K, 2586 JK Den Haag
Website: www.legodiscoverycentre.nl/scheveningen

Scheveningen – Sea Life

Wat ik zelf altijd wel leuk vind als we in Scheveningen zijn, is een bezoekje aan Sea Life. Zoals je zelf waarschijnlijk wel zult weten is Sea Life een aquarium (en ze hebben pinguïns). Het is niet al te groot maar onze kids vinden het wel erg leuk. Qua prijs vind ik het wel wat aan de hoge kant gezien de grootte, dus ik zoek altijd kortingsbonnen o.i.d. op zodat we niet de volle mep hoeven te betalen.

Adres: Strandweg 13, 2586 JK Den Haag
Website: www.visitsealife.com/scheveningen

Wassenaar – Drievliet

Drievliet is een attractiepark waar ik positief verrast over was. Wat mij het meest opviel aan dit attractiepark is dat er voor jonge kinderen heel erg veel te doen is. Wanneer je een gezin hebt met meerdere leeftijden is dit een attractiepark die waarschijnlijk zeer goed in de smaak zal vallen.

Tevens ligt het ook nog eens vlak bij Scheveningen. Zo zijn wij na ons bezoek nog even richting Scheveningen doorgereden voor een hapje eten ’s avonds.

Adres: Laan van ‘s-Gravenmade 81, 2495 BD Den Haag
Website: www.drievliet.nl

Lees ook onze artikelen:

Zuid-Beijerland – Speelnatuur van OERRR Tiengemeten

Speelnatuur Tiengemeten is de grootste speelnatuur van OERRR (het jeugdprogramma van Natuurmonumenten). Je hebt hier namelijk maar liefst meer dan 4,5 hectare aan speelgrond! Voor de kleintjes hebben een veilig Ukkie-eiland.

Goed om te weten is dat er voorzieningen zijn waar je naar het toilet kunt, even kunt douchen en je om kunt kleden. Vergeet dus niet om schone kleding mee te nemen.

Adres: Tiengemeten 19, 3284 BE Zuid-Beijerland
Website: www.natuurmonumenten.nl/kinderen/speelplekken/speelnatuur-tiengemeten

Lees ook ons artikel: ‘Van de modderglijbaan in OERRR Speelnatuur op het eiland Tiengemeten

Weet jij nog meer leuke uitjes en activiteiten met kinderen in de provincie Zuid-Holland? Laat het ons weten!

Foto’s © Opwegmetmama.nl