De Pannenkoekentrein Marrum

20x De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in Friesland

Friesland, een prachtige provincie in het noorden van Nederland waar volop activiteiten en uitjes te doen zijn voor kinderen van alle leeftijden. Van een uitdagend dagje uit naar een (pret)park, tot een leerzaam bezoek aan een museum. We hebben de leukste uitjes en activiteiten voor kinderen in de provincie Friesland voor je op een rijtje gezet.

Ameland (Ballum) – Krûmeltjesspoor

Zin om een wandeling te maken met je kinderen in het bos? Dan is het Krûmeltjesspoor in Ameland (Flevoland) een leuke budget activiteit. Uit ervaring weten we dat kinderen makkelijker meelopen als ze naar iets op zoek moeten. Bij het Krûmeltjesspoor is dat ook het geval. Aan het startpunt van de wandeling wijst een wijze uil je de weg en onderweg moeten de kinderen op zoek naar krûmels: gekleurde keien met gezichtjes die ’s nachts tot leven komen. De kinderwandeling is uitgezet door Staatsbosbeheer op het Waddeneiland Ameland.

Ga naar de website van het VVV voor meer informatie over de krûmeltjesspoor.

Ameland (Hollum) – Hollumerbos

In het Hollumerbos vind je een aantal wandelroutes, waaronder een wandelroute voor kinderen van 2,5 kilometer: het Paddenpad. Tijdens de route volg je de groene paaltjes. Je komt er langs een klimtoren en via een spannend pad ga je het water over. Onderweg kun je op de informatiebordjes leuke weetjes over de natuur van Ameland lezen.

Lees hier meer informatie over wandelroute Paddenpad

Wanneer jullie niet van wandelen houden is het Hollumerbos ook een mooie plek om te bezoeken, omdat er verschillende speeltoestellen staan. Zo kun je er een leuke speelmiddag beleven in de natuur.

Appelscha – Attractiepark Duinen Zathe

Duinen Zathe is een all-inclusive attractiepark. De entreeprijs is inclusief gebruik van de attracties en het eten en drinken. Het attractiepark biedt een ruime keuze aan attracties, zoals trampolines, draaimolens, reuzeglijbanen, botsbootjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het verkeerspark ziet er ook erg leuk uit. Kinderen mogen in de trapauto’s het circuit op en moeten daar invoegen, parkeren, voorrang verlenen of met de auto naar de garage. Maar ze moeten zich wel aan de verkeersregels houden, want het kan zomaar zijn dat de politieagent een verkeersboete uit komt schrijven.

Spur is de hoofdbewoner van het park en woont samen met Doris de das in de Droomboom. Je zult hem in het park tegen kunnen komen en je kunt dan natuurlijk met hem op de foto. Een actief dagje uit voor het hele gezin. In 2022 heeft het park een ‘gouden’ award gewonnen van de jaarlijkse verkiezing van leukste uitjes in Friesland van de ANWB.

Kijk voor meer informatie op de website van Verkeers- & Attractiepark Duinen Zathe

Appelscha – Blote voetenpad Drents-Friese Wold

Het blotevoetenpad is een bijzonder uitje om met het gezin te ondernemen. De naam zegt het natuurlijk al, op je blote voeten ga je samen een pad afleggen. Zo voel je het zand, het water, modder, de takjes, naaldjes en de bladeren extra goed. Het pad is ongeveer 2 kilometer en is niet toegankelijk voor een rolstoel of kinderwagen.

Ga naar de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie

Appelscha – Heksenmuseum de Heksehoeve

Voor een magische uitje moet je een bezoek brengen aan het Heksenmuseum in Appelscha. Je doet er een speurtocht door de enorme tuin en leert tijdens de tocht hoe het is om een heks te zijn. In de tuin staan allerlei soorten bijzondere bomen, planten en kruiden. Het is een unieke ervaring die je af kunt sluiten met een potje kruidenthee op het buitenterras of met iets anders lekkers op het binnen-terras.

Ga naar de website voor meer informatie

Bakkeveen – Bospaviljoen en doolhofpark

Bij paviljoen de Dwaler kunt je naast lekker eten ook heerlijk spelen. De speeltuin bestaat uit doolhoven, speeltoestellen, een goudzoekbaan en een kabelbaan waar je gratis gebruik van kunt maken wanneer je iets eet of drinkt in het paviljoen. Ook worden er op de locatie activiteiten georganiseerd zoals lasergamen, een GPS tocht, het Expeditie Robinson spel en The Hunt.

Ga naar de website voor meer informatie

Buitenpost – Botanische tuin de Kruidhof

Hotse is de mascotte van De Kruidhof en kan wel wat hulp van kinderen gebruiken. Omdat de mascotte vergeetachtig is, weet hij niet meer waar zijn vriendjes wonen. De kinderen mogen hem helpen met het vinden van zijn vriendjes door de gratis kinderspeurtocht te doen: op zoek naar miniatuurpoppetjes. Van de letters die de kinderen onderweg vinden, maken ze aan het einde een woord. Het is een educatieve manier om in aanraking te komen met bloemen, planten en kruiden.

De Kruidhof heeft in 2023 de bronzen ‘award’ gewonnen tijdens de jaarlijkse verkiezing van de leukste uitjes in Friesland van de ANWB. Dit komt vast ook door de prachtige natuurlijke speeltuin waar de kinderen zich kunnen vermaken.

Ga naar de website voor meer informatie

Burgum – Aventoer

Ook in het noorden van Nederland vind je een spectaculair out- en indoorpark. Het park bestaat uit een tokkelbaan, klimpark (voor verschillende leeftijden), klimmuur, abseilen, LED bowlen, lasergamen, Mission Possible spel, midgetgold, autoracebaan, dart en poolcenter, en een kinderparadijs.

Ga naar de website voor meer informatie

Drachten – De Naturij

Met 70.000m² aan speelplezier heb je bij De Naturij volop te doen. Zo kunnen de kinderen zich vermaken in de indoor speelhal of lekker buiten spelen in de enorme speeltuin met veel verschillende speeltoestellen. Schommelen, wippen, glijden, draaien, klimmen… er is van alles mogelijk. Wanneer het lekker weer is kunnen de kinderen spetteren in het spartelbad (ongeveer 60 centimeter). Daarbij kunnen de kinderen een potje midgetgolf spelen, de dieren een aai over hun kop geven in de kinderboerderij, en op avontuur gaan tijdens het kabouterpad, de kabelbaan of het blotevoetenpad. Zoals je leest, er is zoveel te doen. Benieuwd naar dit uitstapje in Friesland?

Neem snel een kijkje op de website van De Naturij.

Drachten – Spijkerdorp

Hutten bouwen, welk kind vindt dat nou niet leuk? In het Spijkerdorp in Drachten kunnen kinderen vanaf 6 jaar samen met anderen of alleen een hut bouwen. Spijkers zijn er te koop of kun je van thuis meenemen. Palen, planken en gereedschap zijn voldoende aanwezig op het terrein, waar je alleen een borg voor hoeft te betalen.
Op het terrein staan verschillende speeltoestellen en er worden ook wel eens activiteiten georganiseerd, zoals het zoeken van paaseieren met Pasen.

Ga naar de website voor meer informatie

Drogeham – Speelbos Hossebos

Ga voor een budget uitje in Friesland eens naar Speelbos Hossebos van Staatsbosbeheer. Kinderen kunnen hier uren klimmen, klauteren en springen, want het speelbos is 1 hectare groot. Neem gerust wat reservekleding mee, want kinderen kunnen hier vies en nat worden. Er zijn zes speelpoelen met water en iedere poel is anders. Spring van vlot naar vlot of zoef met de tokkelbaan over het water heen.

Ga naar de website voor meer informatie

Feanwâlden – Speel- en dierenparadijs Sanjes Safari

Op safari langs vogels, paarden, stokstaartjes, geiten en neusberen maar ook lekker kunnen spelen? Plan dan een uitje naar Speel- en dierenparadijs Sanjes Safari. Indoor vind je 2500m² aan speelplezier voor kinderen van alle leeftijden. Ook outdoor kunnen kinderen zich goed vermaken. Boten, auto’s en een trein: het speelpark heeft het allemaal. Voor de waaghalzen zijn er ook attracties waarbij je moet klimmen, klauteren en glijden.

Ga naar de website voor meer informatie

Lees ook ons artikel: ‘Een dag vol speelplezier bij speel- en dierenpark Sanjes Safari

Joure- Puzzelmuseum

Het Puzzelmuseum is een uniek museum voor de puzzelliefhebber, maar ook voor een nieuwsgierige bezoeker. Je kunt er gezellig een paar uur met de familie doorbrengen waarbij je wordt uitgedaagd om ook zelf breinbrekers en raadsels op te lossen. Doe bijvoorbeeld een schuifpuzzel, constructiepuzzel, geduldspelletjes, zoekplaatje of optische illusie. Soms kan het frustrerend zijn als het moeilijk is, maar dan is het juist extra leuk als het je uiteindelijk toch lukt.

Ga naar de website voor meer informatie

Joure – Swimfun

Swimfun is een subtropisch zwembadparadijs in Joure, waar je je met kinderen van alle leeftijden kunt vermaken. Ga rustig baantjes zwemmen, meedeinen op de golven van het golfslagbad, op avontuur in de wildwaterbaan, spetteren in het peuterbad of ontspannen in de wellness. Ook de glijbaan moet je gehad hebben, waarbij je vooraf kunt kiezen uit vier verschillende themas via het touchscreen. Wanneer je door de glijbaan gaat zal je met gekke tunes en lichteffecten worden verrast. Als je tijdens het glijden zoveel mogelijk lichtgevende touchpads aanraakt, sta je misschien wel bovenaan in de highscore van de dag! De andere glijbaan heet de Magic Oval, een 55 meter lange glijbaan waar je vanaf kunt roetsjen in een band!

Ga naar de website voor meer informatie

Leeuwarden – AquaZoo Friesland

Tijd voor avontuur! AquaZoo Leeuwarden is een dierentuin gelegen ten oosten van Leeuwarden. Je vindt er met name dieren die in en/of in de buurt van het water leven, waardoor het een waterrijke dierentuin is.

Langs de route kunnen de kinderen lekker klimmen en klauteren en zich vermaken in de verschillende speeltuinen. Zo wordt het kijken naar dieren afgewisseld met spelen. Naast de speeltuinen vind je er de grootste air trampoline van Nederland. In het park zijn voldoende mogelijkheden om te eten en te drinken.

Ga naar de website voor meer informatie

Leeuwarden – Natuurmuseum Fryslân

In het centrum van Leeuwarden vind je dit natuurhistorisch museum. De interactieve tentoonstellingen zullen kinderen zeker aanspreken. Omdat het museum niet zo heel groot is en opgedeeld is in verschillende onderwerpen, blijft het behapbaar en overzichtelijk. Zelfs voor de allerkleinsten. Er zijn naast de wisselende exposities, ook een aantal vaste tentoonstellingen in het museum te bewonderen.

Lees voor meer informatie ons volledige artikel over Natuurmuseum Fryslân.

Marrum – De Pannekoekentrein

Een uniek uitje in Friesland voor jong en oud: pannenkoeken eten in een oude trein. Bij aankomst word je welkom geheten bij het kaartjesloket, waar je een echt treinkaartje ontvangt. Er is genoeg te zien op het station: exposities met bijzondere foto’s, kunst en spoorweg memorabilia. In de machinekamer staat het draaiende pannenkoekfornuis waar de stokers de lekkerste pannenkoeken bakken. Op het perron staat de Pannekoektrein al te wachten! In de trein moet je je kaartje aan de conducteur laten zien zodat hij hem kan knippen. De conducteur geeft je vervolgens de dienstregeling (menukaart). Je kunt kiezen uit pannenkoeken met verschillende soorten beleg. Er wordt ook rekening gehouden met dieetwensen (bv. glutenvrij of lactosevrij of andere allergieën).

Lees hier ons volledige artikel over de Pannekoekentrein.

Oudemirdum – Sybrandy’s Ontspanningspark

Één van de uitjes in Friesland waarbij je urenlang kunt spelen is het Sybrandy’s Ontspanningspark. Het park ligt in Oudermirdum en bestaat uit meer dan veertig attracties en speeltoestellen gericht op kinderen van 3 t/m 13 jaar. Je vindt er onder andere twee overdekte speeljungles om te klimmen, klauteren, te springen en te glijden. Er is een speelhoek voor de kleinste kinderen en de oudere kinderen worden er vermaakt in de 10 meter hoge attractie of het griezelige spookhuis. Je kunt op het park plaatsnemen op het terras bij de cafetaria, maar er staan ook voldoende picknicktafels waar je je samen kunt eten.

Ga naar de website voor meer informatie

Sumar – Jonas & de Walvis

Wanneer je een kaartje koopt bij Jonas & de Walvis, kun je gebruik maken van de waterspeeltuin en van de apenkooi. In de 3 etages hoge apenkooi kun je heerlijk klimmen, glijden van de glijbanen en spelen in de ballenbak. Uitgespeeld? Dan is de waterspeeltuin nog op je aan het wachten. De speeltuin bestaat uit 20 cm water en is lekker verwarmd tot 30 graden. Je kunt er glijden van de glijbaantjes, spelen met de spuiters en bekijk alle leuke objecten die in het water staan. Er is ook een reuze glijbaan van 44 meter lang met spannende lichten! Daarnaast kun je ook rustig baantjes trekken in het diepe bad.

Ga naar de website voor meer informatie

Teherne – Kameleondorp en Avontureneiland

Ken je de tweeling Hielke en Sietse? Het is de ‘beruchte’ tweeling van de Schippers van de Kameleon uit het plaatsje Lenten. Bij Kameleon Terherne kun je het Kameleondorp optimaal beleven door te kiezen uit verschillende arrangementen: het Hielke arrangement, het Sietse arrangement of het Hielke en Sietse arrangement. De arrangementen verschillen in wat je gaat zien: de kameleon boerderij, de rondvaart en/of het eiland.
Waan je in de Kameleonboerderij in de wereld van Hielke en Sietse. Het dorp Lenten is daar nagebouwd en je kunt er een Kameleonfilm van 20 minuten zien. Tijdens de rondvaart vertelt de schippers alles over de Kameleon, waarbij je de prachtige omgeving van de Friese meren ziet. Op het eiland kun je van alles doen: van polsstokspringen tot een kruiwagenrace en van zwemmen in de poel tot fietsbanden werpen. Honger gekregen? Dan kun je pannenkoekenbeslag of een eitje kopen om te bakken op open vuur!

Ga naar de website voor meer informatie

Wat leuks gevonden tussen deze uitjes in Friesland en benieuwd waar je kindvriendelijk kunt overnachten? Bekijk dan ons artikel:

Foto’s © Opwegmetmama.nl