40x de leukste uitjes & activiteiten met kinderen in Noord-Brabant

Op zoek naar de leukste uitjes en activiteiten? in Noord-Brabant voor het hele gezin? Wij van opwegmetmama.nl hebben een mooie en diverse selectie gemaakt van allerlei activiteiten die deze provincie te bieden heeft.

Aarle-Rixtel – Het Biggetjesbos

In het Biggetjesbos kun je een wandeling maken welke gericht is op kinderen van ongeveer 3 t/m 10 jaar. Het is een educatieve wandeling waarbij kinderen op zoek naar naar de biggetjes en varkens welke verstopt zijn in het bos en langs de paden. Op een leuke speelse manier kennis maken kinderen met hoe het leven er op het platteland uit ziet. In een rugzakje kan men de route met de fotokaarten vinden, een zakje snoepjes, iets te drinken en een leuke verrassing welke na afloop mee naar huis genomen mag worden.

Adres: Kloosterdreef 8, 5735 SJ Aarle-Rixtel
Website: www.hetbiggetjesbos.nl

Asten – Museum Klok & Peel

Het Museum Klok & Peel in Asten bestaat, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, uit twee delen: Klok en Peel:

  • In het gedeelte klok draait alles om de klok, het luiden er van maar ook het gieten en stemmen van een klok.
  • In Peel kom je alles te weten over de dieren en planten in de Peel. Denk hierbij aan fossielen maar ook aan een mammoetskelet.

Voor kinderen zijn hier leuke activiteiten die zij kunnen doen waaronder een leuke speurtocht. In schoolvakanties worden er extra activiteiten georganiseerd.

Adres: Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten
Website: www.museumklokenpeel.nl

Bergeijk – Speeltuin De Bucht

Speeltuin de Bucht is een leuke speeltuin met diverse speeltoestellen. Tevens zijn er twee zwembaden: een verwarmd zwembad met glijbaan van 35 cm diep en een andere met glijbaan van 85 cm diep. Er wordt een kleine entreeprijs gevraagd van € 1,50. Op dagen waarop het flink regent is de speeltuin gesloten.

Adres: Buchtdwarsstraat 17d, 5571 CS Bergeijk
Website: www.speeltuindebucht.nl

Best – Attractiepark DippieDoe

DippieDoe is een pretpark met leuke attracties zowel binnen als buiten. Behalve attracties is er ook nog een grote binnenspeeltuin. Opwegmetmama.nl is hier al een aantal keer geweest en is er zeer over te spreken. In 2020 heeft DippieDoe ook voor het eerst een leuke Halloween special georganiseerd. Dit pretpark is absoluut de moeite waard om met kleuters naartoe te gaan.

Adres: Ekkersweijer 1, 5681 RZ Best
Website: www.dippiedoe.nl

Lees ook onze artikelen:

Breda – Bounce Valley

Dit is een zogenoemd airpark; een hal die bestaat uit één groot springkussen met allerlei objecten om op te klimmen, klauteren, springen en glijden.

Adres: Terheijdenseweg 514 in Breda
Website: www.bouncevalley.nl/breda/

Lees ook ons artikel: Bounce Valley Breda – The Ultimate Airpark – Opwegmetmama.nl

Boxtel – Oertijdmuseum

Heb je kinderen die gek zijn op dinosaurussen? Ga dan zeker na het Oertijdmuseum in Boxtel! Je wandelt hier o.a. tussen de dino’s en fossielen maar kunt ook fijn spelen in de speeltuin. Ook is er voor kinderen een speurtocht te doen. Het is tevens mogelijk om een kinderfeestje te geven in het Oertijdmuseum.

Adres: Bosscheweg 80, 5283 WB Boxtel
Website: www.oertijdmuseum.nl

Lees ook ons artikel: ‘Terug in de tijd in het Oertijdmuseum in Boxtel

Breda – Reptielenhuis de aarde

Kleinschalig reptielenhuis geschikt als gezinsuitje. In deze overdekte kleine dierentuin leren kinderen en (groot)ouders van alles over de verschillende reptielen. De enthousiaste medewerkers van De Aarde vertellen er graag over. Extra leuk: Kinderen mogen, als ze willen, allemaal een slang vasthouden! 

Adres: Aardenhoek 26a, 4817 NE Breda
Website: www.deaardebreda.nl

Dongen – Pukkemuk

Op deze voormalige boerderij vind je een binnenspeeltuin, kinderboerderij, buitenspeeltuin, waterpark én boerensprookjesbos. Ook kunnen kinderen plaatsnemen in een klompjesboot.

Adres: Vaartweg 192A, 5106 NG Dongen
Website: www.pukkemuk.nl

Lees ook ons artikel: Spelen, dieren én waterpret bij Recreatiepark Pukkemuk in Dongen

Eersel – Sterrenstrand TerSpegelt

Dit is een overdekt water- en zandspeelparadijs met een klimkasteel. Ook zijn er allerlei speelhuisjes en een labyrint. Voor de allerkleinsten is er een aparte speelhoek, zonder water, zodat ze veilig kunnen spelen.

Adres: Boksheidsedijk 30, 5521 PR Eersel
Website: www.terspegelt.nl/nl/dagje-terspegelt/sterrenstrand

Eindhoven – Speelpark de Splinter

Speelpark de Splinter is een mooie, ruim opgezette speeltuin in Eindhoven. Deze speeltuin bezit naast leuke speeltoestellen ook nog een kinderboerderij en twee peuterzwembaden. Het grote pluspunt van Speelpark de Splinter is dat je hier van maandag tot en met zaterdag helemaal gratis terecht kunt voor urenlang speelplezier. 

Adres: Rode Kruislaan 2, 5628 GM Eindhoven
Website: www.speelparkdesplinter.nl

Lees ook ons artikel: ‘Gratis speelplezier bij Speelpark de Splinter in Eindhoven

Eindhoven – Speeltuinvereniging Philipsdorp

Een speeltuin die volledig mindervalide toegankelijk is, zodat alle kinderen mét of zonder een beperking samen kunnen spelen.

Adres: Anthony van Leeuwenhoeklaan 30, 5612 PB Eindhoven
Website: www.speeltuinphilipsdorp.nl

Eindhoven – Prehistorisch dorp

Aan de rand van Eindhoven ligt het preHistorisch Dorp, een kleinschalig openluchtmuseum waar je terug stapt in de tijd tot wel 250.000 jaar voor Christus. En dat alles compleet met ongeveer 25 bewoners, verdeeld over de verschillende tijdperken. Zij beantwoorden graag je vragen en helpen daarnaast een handje mee met alle leuke activiteiten die er voor jong en oud te beleven zijn.

Adres: Boutenslaan 161B 5644 TV, Eindhoven
Website:  www.prehistorischdorp.nl

Lees ook ons artikel:Terug naar het stenen tijdperk in het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Geldrop – Kasteel Kinderboerderij & Kasteel Zintuigentuin

In de Zintuigentuin bij Kasteel Geldrop ontdek je van alles over de natuur met behulp van je zintuigen. Zien, horen, proeven, voelen en ruiken! Je vind hier ook een doolhof en een blotevoetenpad. Verder is er ook een kinderboerderij met een speeltuin.

Adres: Helze 15, 5662 JE Geldrop
Website: www.kasteelgeldrop.nl/over-kasteel-zintuigentuin

Gilze – Rijen – Speelbos Gilze

Dit speelbos ligt naast het Van Der Valk hotel. Je volgt de voetstappen van de reuzin en komt onderweg allerlei toffe speelelementen tegen, zoals een doolhof gemaakt van takken, een kabelbaan en een konijnenpad. Ook is er een vlonderpad waarbij je langs allerlei bessenstruiken komt. De besjes mag je plukken en opeten. Er is een waterpomp met zandbak, om slootjes en dammetjes te maken.

Adres: Nerhoven 12, 5126 TB Gilze
Website: https://speelbosgilze.nl/

Lees ook ons artikel: ‘Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Noord-Brabant

Heeswijk – Kasteel Heeswijk

 Reis terug naar plek waar men 1.000 jaar geleden bescherming vond tegen dieven en andere ongewenste mensen. Door de jaren heen is het kasteel bewoond door adel uit binnen en buitenland. Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten uitgezet.

Adres: Kasteel 4, 5473 VA Heeswijk Dinther
Website: www.kasteelheeswijk.nl

Helvoirt – Duinoord

Op dit recreatiepark vind je een klimbos, speeltuin, trampolinepark, voetbalveld, kinderjeeps, minigolf en een binnenspeeltuin. De activiteiten zijn heel divers en daarmee is dit park echt geschikt voor alle leeftijden. Je kunt je lunchpakket thuislaten want eten en drinken zit bij de entreeprijs inbegrepen.

Adres: Duinoordseweg 8, 5268 LM Helvoirt
Website: www.duinoord.nl

‘s-Hertogenbosch – Wandelroute Bruggenroute Moerputten

Wandeling over rijksmonument de Moerputtenbrug (oude spoorbrug) en door natuurgebied Moerputten ten zuiden van Den Bosch. Via de spoordijk loopt deze route over de indrukwekkende spoorbrug waarna je vervolgens door een schitterend gebied vol diverse weilanden met wilde bloemen en bomen loopt. Via het Vlonderpad door het moeras, kom je weer op de spoordijk terug.

Adres: P-plaats Deutersestraat Deutersestraat 2 5223 GV, ‘s-Hertogenbosch
Website: www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-bruggenroute-moerputten

‘s-Hertogenbosch – Aquafun/sportiom

Aquafun is een gethematiseerd zwembad in het Sportiom met maar liefst 5 glijbanen, meerdere bubbelbaden en een stroomversnelling. Ook is er een afgesloten peuterbad met een spraypark.

Adres: Victorialaan 10 5213 JE, ’s-Hertogenbosch
Website: www.sportiom.nl

Lees ook ons artikel: ‘Zwembad Aquafun, een zwembad met thema in het Sportiom

Hilvarenbeek – Safaripark Beekse Bergen

Op safari, maar dan dicht bij huis. Dat kan in het Safaripark Beekse Bergen. Je kunt op verschillende manieren dieren bekijken: vanuit je eigen auto, de bus of de boot. Ook is er een gedeelte waar je wandelend doorheen kunt. Super leuk! En wil je nog meer? Blijf dan een nachtje slapen in het bijbehorende resort of op het vernieuw vakantiepark. In het resort staan de huizen, rondom dierenvlaktes opgesteld.

Adres: Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek
Website: www.beeksebergen.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op Safari in eigen land: een dagje Safaripark Beekse Bergen

Hilvarenbeek – Speelland Beekse Bergen

Speelland beschikt ook over een aantal kleine attracties en meerdere speeltuinen.

Het Speelland heeft ook een uitgestrekt strand. Het strand ligt aan ondiepe stukken water. Verderop in het water zijn er zwemvakken afgezet voor grotere kinderen en volwassenen, zodat je dat wel vaker ziet in natuurzwemwater. Wij namen zelf schepjes, emmers en zandvormpjes mee maar deze zijn ook te koop in de souvenirshop van Beekse Bergen Speelland. 

Adres: Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek
Website: www.beeksebergen.nl

Lees ook ons artikel: ‘Dagje Speelland Beekse Bergen met dreumes en peuter

Hoeven – Waterspeelpark Splesj

Waterspeelpark Splesj in Hoeven (tussen Breda en Roosendaal) is een spectaculair waterspeelpark. Er is een spray-park van 900 m2 en maar liefst 7 spectaculaire waterglijbanen in de openlucht. Het spray-park is zelfs de allergrootste van Europa!

Adres: Oude Antwerpsepostbaan 81B 4741 SG, Hoeven
Website: www.molecaten.nl/splesj

Kaatsheuvel – Efteling

Wij boffen in Nederland maar met de Efteling, één van de beste pretparken ter wereld! Bekend van o.a. het Sprookjesbos, Carnaval Festival (Jokie & Jet) en de achtbaan de Python.

Het leuke aan dit pretpark vind ik zelf dat je je er al met hele jonge kinderen goed kunt vermaken. Trek er gerust een hele dag voor uit. Ook voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden kom je hier goed weg. Daarnaast vind ik de attracties ook erg uniek in zijn soort, je kunt goed merken dat er aandacht aan het verhaal en details is geschonken.

Tevens vind ik het ook erg leuk dat er ook een wintervariant is. In de winterEfteling is er speciaal entertainment en sfeervolle aankleding in het park.

Daarnaast is het ook mogelijk om te overnachten bij de Efteling. Ze hebben twee vakantieparken en een hotel.

Tip: Bij de Albert Heijn kun je voor kortingskaarten sparen en kijk van tevoren op de website van de Efteling naar de voorspellingen van de bezoekersaantallen.

Adres: Europalaan 1 5171 RA, Kaatsheuvel
Website: www.efteling.com

Lees ook de artikelen:

Liempde – Het Gouden Woud

Het binnen gedeelte is een oude stal, omgetoverd tot een grote zandbak. In deze zandbak staan allerlei speeltoestellen. Er staat een speeltoestel met een glijbaan, een soort hangbrug over het water, boomstammen om over te klimmen en klauteren en ook een waterpomp.

Door deze zandbak stroomt ook nog eens een ‘rivier’ (waterdiepte ongeveer 10 cm.). In het zand en water liggen kleine goudkleurige steentjes. Kinderen kunnen een bakje halen naast de kassa en deze vullen met ‘goudklompjes’.

Als je een bepaald aantal gram aan goudklompjes hebt verzameld kan je deze inwisselen voor een munt. Met deze munten kunnen kinderen een cadeautje uitzoeken, zoals een stuk fruit, zakje chips of een ijsje.

Adres: Hamsestraat 18 5298 NA Liempde
Website: www.goudenwoud.nl

Lees ook ons artikel: ‘In- en outdoorspeeltuin Het Gouden Woud

gouden woud

Molenschot – Kids Wonderland

Binnen- en buitenspeelparadijs. Kinderen kunnen hier spelen in verschillende themawerelden met glijbanen, trampolines, klimtorens en een spannende laser-game. Je kunt hier ook een ritje maken in een monorail of jezelf omhoog tillen in de wensboom.

Adres: Molenschotsebaan 21, 5124 NG Molenschot
Website: www.kidswonderland.nl

Nuenen – Dierenrijk

Dierenrijk is bij uitstek geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen. Een relatief wat kleinere dierentuin, bekende populaire diersoorten (denk aan olifanten, rode panda’s, ringstaartmaki’s en zeehonden) die goed zichtbaar zijn en daarnaast veel speelmogelijkheden.

Adres: Heiderschoor 24, 5731 RG Mierlo
Website: www.dierenrijk.nl

Lees ook ons artikel: ‘Dierenrijk – een echte familiedierentuin

Oirschot – De Steenuil Doe-Speel-Boerderij

Je vind hier een binnenspeeltuin, maar ook een ruim terras met buitenspeeltuin met o.a. een skelterbaan en er worden allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het leven op en rondom de boerderij. 

Adres: Schansstraat 3, 5688 NC Oirschot
Website: www.desteenuil.nl

Lees ook ons artikel: Doe-boerderij en binnenspeeltuin ‘de Steenuil’ in Oirschot (Noord-Brabant)

Oisterwijk – de Gerrithoeve

Op deze boerderij kunnen kinderen spelen in ruime buitenspeeltuin of binnenspelen in de speelschuur. De speeltoestellen zijn o.a. glijbanen, zandbak, kabelbaan, schommels, klimparcours en daarnaast staat er een aantal fietsjes, die kinderen o.a. gebruiken om van een kleine heuvel af te rijden.

Adres: Kollenburgsebaan 11a, 5062 TH Oisterwijk
Website: www.gerrithoeve.nl

Lees ook de artikelen:

  • Kinderspeelboerderij de Gerrithoeve in Oisterwijk
  • (artikel restaurants brabant)

Oosterhout – Milieu educatief centrum en kinderboerderij MEK

Uitgebreide kinderboerderij met natuurspeeltuin en kabouterpad. Er is ook een terras, deze ligt tegen de natuurspeeltuin aan. Tegen betaling kun je een bakje voer krijgen om o.a. de schapen en geiten mee te voeren.

Adres: Veerseweg 100 4901 ZE, Oosterhout
Website: mek-oosterhout.nl


Overloon – ZooParc Overloon

ZooParc Overloon is een echte familiediertuin. Er zijn meerdere losloopgebieden, waar je als bezoeker tussen de dieren door kan lopen. Dieren zijn vaak goed en op meerdere manieren zichtbaar. Er zijn dieren zoals leeuwen, giraffen, maar ook een luiaard, pinguïns en een miereneter.

Adres: Stevensbeekseweg 21, 5825 JB Overloon
Website: www.zooparc.nl

Overloon – Oorlogsmuseum

Eigentijds museum dat aandacht schenkt aan alle facetten van de WOII. Verder lichten ze de slag om Overloon uit in een tentoonstelling. Museum is heel visueel met veel oorlogsmateriaal om te bekijken. Er is een groot overdekt deel en daarnaast loopt er een fietspad over een baileybrug door het museum heen.

Adres: Museumpark 1, 5825 AM Overloon
Website:www.oorlogsmuseum.nl

Rijsbergen – het aardbeienterras

Bij het Aardbeienterras kun je aardbeien plukken in de kas en mee naar huis nemen of direct opeten als je niet langer kunt wachten. De kinderen verdienen zelfs een keus aardbeienknipdiploma. Ook kan er heerlijk gespeeld worden in de buitenspeeltuin.

Het Aarbeienterras biedt ook allerlei leuke activiteiten zoals aardbeiengolf en een smokkeltocht.

Adres: Pannenhoefsebaan 31 4891 ZA, Rijsbergen
Website: www.hetaardbeienterras.nl

Rucphen – SnowWorld

Bij SnowWorld kun je altíjd van de sneeuw genieten. Oudere kinderen kunnen skiën of snowboardend van de indoor piste, of een les nemen. En vanaf 4 jaar kun je met sledes en tubes de helling af gaan. Verder is er nog de mogelijkheid om te ice karten.

Adres: Baanvelden 13 4715 RH Rucphen
Website: https://www.snowworld.com/rucphen

Schaijk – Docus de Das Avonturenpad

Wanneer je op zoek bent naar een leuke en uitdagende wandeling voor jonge kinderen, dan is het Docus de Das Avonturenpad in Schaijk (Noord-Brabant) ideaal. Het is een korte wandeling van ongeveer 1,5 km, waarbij je aan de hand van een verhaal een ronde wandelt. Onderweg kom je allerlei speeltoestellen tegen.

Adres: Udensedreef 14 5374 Schaijk
Website: www.exploremaashorst.nl

Lees ook ons artikel: ‘Docus de Das Avonturenpad, een kinderwandeling mét verhaal

Tilburg – Dierenpark de Oliemeulen

Wat ruim 30 jaar geleden begon als een reptielenhuis, is inmiddels uitgegroeid tot een waar dierenpark. n Dierenpark De Oliemeulen sta jij oog in oog met meer dan 150 verschillende diersoorten en kun je echt van alles verwachten. Enthousiaste verzorgers geven enthousiast uitleg over de verschillende dieren en ze proberen je te laten inzien dat onbekend, onbemind maakt. Als bezoeker krijg je daarom de kans om een vogelspin vast te houden of een slang om je nek te voelen.

Adres: Reitse Hoevenstraat 30 5042 EH, Tilburg
Website: www.oliemeulen.nl

Lees ook ons artikel: ‘Dierenpark De Oliemeulen, het vreemdste dierenpark van Nederland!

Tilburg – Natuurmuseum Brabant

Leuk museum met diverse tentoonstellingen voor het hele gezin, ook organiseren ze vaak activiteiten in de schoolvakanties. De tentoonstellingen variëren van de oertijd tot hedendaagse natuur en er zijn speciale kindertentoonstellingen waar ook gespeeld of opdrachten gedaan kunnen worden. Bijvoorbeeld de Kikker tentoonstelling naar het boek van Max Velthuijs of de dinosaurus- of bossententoonstelling. Bij Kikker en Dinosauriërs kan er ook verkleed worden. In de OO-Zone staan metershoge vitrinekasten met daarin allerlei opgezette zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen en insecten. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen hier zelf onderzoekjes doen.

Adres: Spoorlaan 434 5038 CH, Tilburg
Website: www.natuurmuseumbrabant.nl

Lees ook ons artikel: ‘Naar het Natuurmuseum Brabant met jonge kinderen’

Uden – Speelpark Hullie

In dit binnen- en buitenspeelpark is er van alles te doen. Er is een ballenbak van maar liefst 3 verdiepingen, een rodelbaan, skelterbaan en je kunt aan boord van de Hullietrein stappen. Voor de knutsel- en freubelaars onder de kinderen is er een knutseljuf. Voor oudere kinderen is er een outdoorlasergame en avonturengolf.

Adres: Canadasweg 3a 5406 TS, Uden
Website: www.hullie.nl

Veldhoven – Klimrijk

Bij Klimrijk heb je diverse parcoursen. Voor elke leeftijd is er een parcours. Voor de kleintjes is er zelfs een speciaal klimparcours: het Pico-parcours. Dit gedeelte van ons klimbos is helemaal afgestemd op jonge kinderen vanaf 4 jaar. Voor de iets oudere kinderen (met een lengte vanaf 1.30 meter) en volwassenen zijn er ook diverse mogelijkheden. Zo zijn er 5 verschillende parcoursen met elk een eigen moeilijkheidsgraad. De lengte en hoogte van deze routes variëren. Verder is er ook het Netten Adventure, dit is een soort outdoor speeltuin maar dan in de lucht geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Je klimt en klautert naar diverse verdiepingen en je kunt via glijbanen naar beneden glijden.

Adres: Turfweg 9, 5504 RL Veldhoven
Website: www.klimrijk.nl

Veldhoven – De Heiberg Speellandschap

Het speellandschap heeft een mooie moderne uitstraling met veelal houten toestellen. De speeltuin bestaat onder andere uit trampolines, een kabelbaan, schommels, klimtoestellen met glijbaan en diverse houten speelhuisjes.

Daarnaast is er een waterspeeltuin met een waterpomp/waterval waar kinderen lekker in de modder kunnen spelen.

Adres: Heerseweg 49 5504,Veldhoven
Website: www.speellandschapdeheiberg.nl

Lees ook ons artikel: ‘Spelen en kliederen bij Speellandschap De Heiberg in Veldhoven

Volkel – Billybird Park Hemelrijk

 Hemelrijk laat zich omschrijven als een combinatie van binnen- en buitenspeeltuinen, attracties én natuurlijk het strandbad.

Adres: Zeelandsedijk 34a, 5408 SM, Volkel
Website: www.billybird.nl/hemelrijk

Lees ook ons artikel: ‘Billy Bird Park Hemelrijk, een divers dagje uit voor alle leeftijden

Waalre – Speeltuin de Klimbim

Dit is een van de grotere buitenspeeltuinen in Brabant. Er is een klimfort, een kabelbaan, schommels, glijbanen, schommels en een zandbak. Er is een speciale hoek voor de allerkleinsten.

Adres:  Eikenlaan 11, 5581 HA, Waalre
Website: www.klimbim.nl