Menu
Nederland / Uitjes & Activiteiten

Zomervakantie 2020 – Uitjes in Nederland met kinderen

Nog heel even en dan start de zomervakantie alweer. Dit jaar echter wat anders dan ‘normaal’.  Een hoop evenementen zijn geschrapt. Maar gelukkig probeert men er ondanks de geldende maatregelen nog het een en ander te organiseren voor de kinderen. In dit artikel heb ik een aantal van deze activiteiten voor je bij elkaar gezocht. 

 • De Zomervakantie is voor regio zuid van 11 juli t/m 23 augustus 2020
 • De Zomervakantie is voor regio noord van 4 juli t/m 16 augustus 2020
 • De Zomervakantie is voor regio midden van 18 juli t/m 30 augustus 2020

Uitjes in de provincie Drenthe

Wildlands Adventure Zoo: Serenga SummerNights (Emmen)

Van 11 juli tot en met 15 augustus vinden in Wildlands de Serenga SummerNights plaats. Tijdens deze SummerNights is het park geopend tot 21.30 uur. Naast alle belevenissen die Wildlands ook op deze avonden biedt, zoals een tochtje in een truck door Savana, kun je nu ook genieten van heerlijk eten, cocktails, live muziek en speciale rondleidingen over hoe dieren omgaan met warmte tijdens de zomer. De avonden worden afgesloten met een sfeervol kampvuur waar je marshmallows en verse broodjes kunt roosteren.

Uitjes in de provincie Zuid-Holland

Rollen in de Modder met Peppa Big (Groot-Ammers)

Van 18 juli t/m 30 augustus 2020 heeft Avonturenboerderij Molenwaard het thema: Rollen in de Modder met Peppa Big. Kinderen kunnen o.a. over de modderbaan glijden, springen in modderplassen en naar de mini-voorstelling van Peppa Big en haar broertje George. Tip: neem een extra set schone kleding mee!

Historische weken bij het Archeon (Alpen aan den Rijn)

Tijdens de zomervakantie organiseert het Archeon verschillende thema’s aan:

 • 27 juni t/m 12 juli 2020: Oer weken
 • 14 juli t/m 31 juli 2020: Middeleeuwse weken
 • 1 augustus t/m 16 augustus 2020: Romeinse weken
 • 18 augustus t/m 23 augustus 2020: Viking week

Het Archeon staat bekend om hun leuke activiteiten waarbij je zelf kunt ervaren hoe het bijvoorbeeld is om een Romein te zijn tijdens een gladiatorengevecht in de arena of bezoek een middeleeuwse markt waar verschillende demonstraties worden gegeven en je mee kunt doen aan oude spelletjes op de dam.

Oer weken

Uitjes in de provincie Utrecht

World of Dinos (Jaarbeurs Utrecht)

Deze zomervakantie keert de grootste dino expo van Europa terug naar de Jaarbeurs in Utrecht: World of Dinos. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 80 levensechte dinosaurussen. Kinderen komen op spelenderwijs d.m.v. een speurtocht door de World of Dinos meer te weten over deze prehistorische dieren te weten. Aan het eind van de expo zijn er nog wat speelmogelijkheden zoals het opgraven van dinosaurusbotten en een springkussen. Je kunt van 4 juli t/m 30 augustus 2020 de World of Dinos bezoeken. Let op! Deze expo is vrij donker qua belichting!

Uitjes in de provincie Flevoland

Orchideeën Hoeve: Jungleshow ‘Beestachtig mooi’ (Luttelgeest)

In de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest ontdek je het junglepark via uitkijktorens, touwbruggen en waterpartijen. Er zijn stokstaartjes en ringstaartmaki’s te spotten en prachtige exotische planten te ontdekken. Deze zomervakantie komt de Orchideën Hoeve met een nieuwe show: ‘Beestachtig mooi’. Deze is dagelijks te zien van 4 juli tot en met 30 augustus 2020 tussen 11.30 – 14.00 uur. Verder kun je nog een dansles volgen van de wereldkampioen dansen, de engerds van de jungle leren kennen én je leert hoe de bloemenkoningin insecten lokt.

Batavialand (Lelystad – Flevoland)

Tijdens de zomervakantie biedt Batavialand geen extra evenementen aan. Toch is een bezoek aan hen absoluut de moeite waard om te noemen. Er is namelijk meer dan genoeg te beleven! Om er maar even een aantal te noemen: maak je eigen springtouw, kanonschieten, een sprantenpuzzel in elkaar zetten en active floor.

Outdoorpark Almere: Zomervakantie (Almere)

Zin in een actieve zomervakantie? In het Outdoorpark van Almere valt er iedere dag een ander spannend avontuur te beleven. Voorbeelden zijn kanoën, survivallen en boogschieten. Tevens zijn er verschillende kampen tijdens de zomervakantie.

Voor de agenda, prijzen en verdere informatie, bekijk de website.

Uitjes in de provincie Gelderland

Speuren naar sporen op de Veluwe (Loenen – Gelderland)

In de bossen bij Loenen op de Veluwe ga je op zoek naar verschillende sporen zoals uilenballen, drollen, holletjes en dierenpaadjes. Deze activiteit vindt plaats op 11 en 18 juli 2020 van 20.00 tot 22.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Speuren in de voorjaarsvakantie

Zandsculpturenfestijn (Garderen)

Het Zandsculpturenfestijn in Garden is geopend t/m 31 oktober 2020 maar de zomervakantie is een perfecte gelegenheid voor een bezoek. Het thema van het festijn is ’75 jaar bevrijding’ en dit is terug te zien in de prachtige zandsculpturen. Alles wat ook maar een beetje met 75 jaar bevrijding te maken heeft, is te bewonderen.

Prinsen- en Prinsessendagen (Apeldoorn)

Ook dit jaar organiseert Paleis het Loo tijdens de zomervakantie weer leuke activiteiten voor kinderen. Tijdens de Prinsen- en Prinsessendagen kunnen kinderen o.a. leren boogschieten, meedoen aan een stokpaardenrace, dansen op het Prinsen- en Prinsessenbal en nog heel veel meer koninklijke hoogstandjes. Enne.. Natuurlijk mogen ze ook verkleed komen als een echte Koning of Koningin!

De Prinsen- en Prinsessendagen zijn op 21, 22, 23, 28, 29 en 30 juli en op 4, 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 augustus 2020.

Uitjes in de provincie Groningen

Bloemenboerderij: Maïsdoolhof (Saaxumhuizen)

Op de bloemboerderij in Saaxumhuizen is het maïsdoolhof tot 15 september 2020 weer geopend. Op een veld van drie hectare moet je op zoek gaan naar de uitkijktoren. Het doolhof heeft ieder jaar een ander thema en is te volgen door vragen te beantwoorden. Weet jij alle vragen te vinden en te beantwoorden, dan krijg je een Bloemenboerdij-Maïsdoolhof Diploma. Is het grote doolhof iets te heftig? Er is ook een kabouterdoolhof aangelegd. In dit doolhof zijn allemaal kabouters verstopt. Kun je ze allemaal vinden? Dan krijg ook jij een Maïsdoolhofdiploma.

Uitjes in de provincie Limburg

Attractiepark Toverland : Summer Feelings (Sevenum)

Van 11 juli tot en met 23 augustus kun je de Summer Feelings van Attractiepark Toverland bezoeken. Het pretpark is dan dagelijks van 10.00 uur tot 21.00 uur geopend. Het park is mooi verlicht, er zijn verschillende shows te bezoeken en als afsluiting van de dag is er een groots vuurwerk. Er is live muziek, lekker veel te eten en te drinken en de sfeer is heerlijk zomers. En uiteraard mag je nog steeds in de attracties die het park altijd al zo leuk maakt.

Uitjes in de provincie Overijssel

De Vliegfabriek (Enschede)

Van 4 juli t/m 30 augustus 2020 staat de Museumfabriek in Enschede in het teken van alles wat met vliegen te maken heeft. Van vogels tot aan vliegmachines. Tijdens deze tentoonstelling kom je te weten hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven en waarom vogels kunnen vliegen. Natuurlijk is er naast enkel kijken ook nog het e.e.a. te doen. Zo kun je met een doe-boek door de tentoonstelling gaan en ontwerp je in de Makerspace je eigen vliegmachine.

Big Insects (Denekamp)

Van 4 juli t/m 16 augustus 2020 kun je dagelijks een bezoekje brengen aan Big Insects bij het Natura Docet Wonderrijck in Denekamp. Bij Big Insects sta je oog-in-oog met metershoge insecten die bewegen en geluid maken. Er worden leuke practica activiteiten georganiseerd, maar ook kun je lekker spelen op het insecten activiteitenplein of je creativiteit kwijt tijdens het maken van je eigen insect.

Avonturenpark Hellendoorn: Zinderende Zomeravonden (Hellendoorn)

Tijdens de Zinderende Zomeravonden van Avonturenpark Hellendoorn blijft het park extra lang open, tot 21.30 uur! Daarna wordt de dag afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. Ook heeft het park vanaf 6 juli 2019 een nieuwe spectaculaire zomershow: de Drakenridders! Tijdens deze show worden bezoekers meegenomen in een spannend verhaal over ridders en draken. De show is geschikt voor het hele gezin.

De Zinderende Zomeravonden zijn op 22 juli, 29 juli, 5 augustus en 12 augustus 2020.

Uitjes in de provincie Noord-Brabant

Efteling: Zomeravondbezoek (Kaatsheuvel)

I.v.m. het Corona virus heeft de Efteling ervoor gekozen om zomeravondbezoeken in te stellen. Van 3 juli t/m 30 augustus 2020 is het dan mogelijk om de  Efteling in de avond te bezoeken van 19.00 t/m 23.00 uur. Op deze manier hopen zij de mogelijkheid te bieden dat toch nog zo veel mogelijk mensen naar de Efteling kunnen gaan. Een avondticket is ook goedkoper dan de reguliere prijs, namelijk € 25,- per persoon.

WWF-Ranger Zomerkamp (Hilvarenbeek)

Vinea organiseert ook deze zomervakantie de WWF-Ranger Zomerkampen. De zomerkampen zijn verdeeld over een tweetal leeftijdsgroepen: 7 t/m 10 jaar en 10 t/m 12 jaar. Je kind verblijft tijdens deze vakantie op het kampeerveld van Safariresort Beekse Bergen op ongeveer een kwartier lopen van het Safaripark. Zoals je mogelijk wel zult verwachten behoren de safari’s tot het activiteitenprogramma. En natuurlijk krijgen de kinderen na afloop een echt WWF-Rangerdiploma! De zomerkampen duren 4, 6 of 7 dagen.

Uitjes in de provincie Noord-Holland

This is Holland (Amsterdam)

Ben je al bekend met de 5D technieken? This is Holland biedt dit wel op een hele bijzondere manier aan, namelijk The Ultimate Flight Experience waarbij je de wind door je haren voelt en de tulpen kunt ruiken! Een bezoek aan This is Holland bestaat uit vier delen: een informatief stuk over Nederland vroeger, Nederland nu, vervolgens krijg je de spectaculaire 5D vliegervaring (dit duurt ongeveer 9 minuten). Dit uitje is geschikt voor kinderen vanaf 100 cm.

Tropenmuseum: Maak plaats voor mondkapjes (Amsterdam)

Van 4 juli tot en met 16 augustus 2020 staat het Tropenmuseum in het thema van de mondkapjes, het ‘mode-item’ van dit jaar. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen tijdens dit event meedoen aan workshops van (mode)ontwerpers om bijvoorbeeld hun eigen mondkapje te ontwerpen.

Maak_plaats voor mondkapjes | Tropenmuseum Amsterdam

Uitjes in de provincie Zuid-Holland

Summer of Science (Delft)

Deze zomervakantie kun je in het Science Centre Delft allemaal leuke activiteiten doen tijdens de Summer of Science. Zo is er een piepschuim workshop, een zonnebeestjes workshop, een bloemenpers, microscopie, birdcupe en kriebelbeestjes. De activiteiten vinden plaats tussen 18 juli en 30 augustus 2020.

Uitjes op meerdere plekken in Nederland

Je eigen game programmeren (op verschillende locaties door heel Nederland)

Kinderen van groep 7 of 8 kunnen bij Lyceo meedoen aan een cursus leren programmeren. Allereerst leren zij de basis van het programmeren om uiteindelijk zelf hun eigen (simpele) game te kunnen maken. De lessen worden gegeven door ervaren programmeurs. Je kunt ervoor kiezen om de cursus in 4 of 5 dagen te doen. Lijkt het je leuk maar is het niet mogelijk om fysiek bij de lessen aanwezig te zijn? Geen probleem, de lessen worden namelijk ook online aangeboden.

Wat zijn jullie plannen deze zomer? Gaan jullie lekker op vakantie of kiezen jullie juist voor leuke uitstapjes in Nederland?

Kopfoto © Opwegmetmama.nl

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van twee prachtige zonen (2 en 5 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.