Uitstapjes op loopafstand van een centraal station

Last updated:

Gelukkig zijn er veel uitstapjes bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat is fijn, want er zijn genoeg mensen zonder rijbewijs of auto, die afhankelijk zijn van het OV. Het kan ook een bewuste keuze zijn dat je liever met het openbaar vervoer reist, bijvoorbeeld vanwege benzine- en/of parkeerkosten of uit duurzaam oogpunt. Wij vinden het zelf vooral ook leuk, om onze kinderen kennis te laten maken met het reizen met de trein en de bus. Onlangs bezochten we Happy Station in het Centraal Station van Breda waarbij we dit uitstapje konden combineren met het reizen met de trein. Dat bracht ons op het idee om een lijst te maken van uitstapjes die op loopafstand van een centraal station zijn gevestigd, zodat de kleine kinderbeentjes niet al te ver hoeven te lopen tot jullie op de bestemming zijn.

Met de trein op stap

Reizen met de trein kun je doen op verschillende manieren. Zo kun je voor de kinderen kiezen uit een Kids Vrij abonnement of wanneer je eenmalig gaat, gebruik maken van een Railrunner ticket. Voor een railrunner ticket betaal je slechts €2,50, waarbij ze de hele dag mogen reizen! Op de website van NS vind je de Spoordeelwinkel. Hier koop je zelfs dagjes weg inclusief de treinreis.

Amsterdam

 • NEMO (± 15 minuten lopen)
  Een museum waarin kinderen van alles mogen proberen en ontdekken rondom de wetenschap en technologie.
  Lees ook eens: Wetenschap voor kinderen in het NEMO Science Museum in Amsterdam
 • Het Scheepvaartmuseum (± 20 minuten lopen)
  In dit museum is altijd wat te beleven. Zo zijn er tentoonstellingen die al gericht zijn op kinderen vanaf 2 jaar. Ook zijn ze goed ingericht op de komst van families, met familietoiletten en ruimtes waar je kan voeden of kolven. Ga naar de website voor meer informatie.
 • Eye Filmmuseum (± 12 minuten lopen)
  In dit museum maak je kennis met verschillende onderdelen van bewegend beeld. Je kunt er zien hoe ze bewegende beelden vroeger maakte en hoe ze dat tegenwoordig doen. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een gratis speurtocht door het museum. In het filmmuseum draaien ook mooie kinderfilms. Ga naar de website voor meer informatie.

Antwerpen

 • Illusion Antwerpen (± 8 minuten lopen)
  Op zoek naar een origineel uitstapje? Bij dit museum zullen jij en de kinderen vol verbazing rondlopen en steeds worden verrast. Het is ook leuk om foto’s te maken van de optische illusies. Zo lijkt het bijvoorbeeld of je op z’n kop in de badkamer hangt of dat je uit een televisie komt kruipen. Ga naar de website voor meer informatie.
 • Plopsa Antwerpen (± 10 minuten lopen)
  Dit indoor pretpark ligt in het stationsgebouw van Antwerpen Centraal. Je vindt er ruim 15 attracties op vier verdiepingen.

  Lees ook eens: Indoorattractiepark Plopsa Station Antwerpen

 • Zoo Antwerpen (± 1 minuut lopen)
  Direct naast Antwerpen Centraal staan de poorten voor je open bij Zoo Antwerpen. Je zult er versteld staan van de ligging van de dierentuin en wat deze dan toch te bieden heeft! Je hebt nadat je door de poorten bent gelopen, namelijk totaal niet meer in de gaten dat je zo dicht bij het Centraal Station bent!

  Lees ook eens: Zoo Antwerpen, a must do met kinderen wanneer je in Antwerpen bent

Apeldoorn

 • Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (± 1 minuut lopen)
  Stap op Centraal Station Apeldoorn op een stoomtrein! Het is het leukste uitje van Gelderland geweest volgens de ANWB in 2021. Kaartjes koop je via de website of bij de conducteur. Bij de rit zit een bezoek aan Museumstation Beekbergen inbegrepen. Je kunt er ook een speciale rit boeken, zoals: een zondagse lunch, pannenkoekenlunch of een rit tijdens een speciaal evenement zoals Sinterklaas of Kerstmis. Ga naar de website voor meer informatie.

Breda

 • Happy Station (± 1 minuut lopen)
  Toen wij zelf op zoek gingen naar uitstapjes op loopafstand van een centraal station, kwamen we Happy Station in Breda tegen. Dit grote Playmobildorp op het station van Breda mag je gratis komen bezoeken! Naast dat je er Playmobil kunt bewonderen, mag je er ook mee spelen in de speelhoek en je kunt er Playmobil sets kopen. Ze hebben ook een museum en een speurtocht die je daar mag doen.

  Lees ook eens: Happy Station Breda: 1500 vierkante meter aan Playmobil

Den Bosch

 • De Game Box (± 9 minuten lopen)
  Ga samen een paar uurtjes gamen in de middag! Je zet een gewenst bedrag op de speelkaart en spreekt samen af spelletjes te spelen tot het tegoed op is. Je kunt ook gaan voor het Little Gamer event, waarbij spellen die niet voor de kleinste kinderen zijn bestemd, zijn uitgeschakeld. Ze ontvangen bij dat arrangement ook een vast aantal tickets, zodat ze altijd iets uit mogen zoeken. Ook kunnen ze dan ongelimiteerd op de automaten die ze willen. Je kunt kiezen uit 60, 90 of 120 minuten. Ga naar de website voor meer informatie.

Den Haag

 • Kinderboekenmuseum Den Haag (± 5 minuten lopen)
  In dit museum kun je samen op avontuur gaan. Het is een interactief museum waar kinderen klimmend, klauterend en spelend alle figuren uit hun favoriete kinderboeken tegenkomen.

  Lees ook eens: Het Kinderboekenmuseum: Waar kinderboeken tot leven komen

Deventer

 • Speelgoedmuseum (± 11 minuten lopen)
  Een gaaf museum waar je, zoals de naam het al zegt, enorm veel speelgoed vindt. Ze hebben namelijk de grootste speelgoedcollectie van Nederland! Er is heel veel te zien, maar ook heel veel te doen, wat het juist zo leuk maakt voor kinderen. Ga naar de website voor meer informatie.

Dordrecht

 • Weizigtpark o.a. met speeltuin en kinderboerderij (± 7 minuten lopen)
  Dit grote park ligt direct achter het Centraal station. Je kunt er wandelen, picnicken, er is een grote speeltuin en er is een duurzaamheidscentrum waar je alles kunt leren over duurzaamheid en de natuur. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een stadsboerderij waar je diertjes kunt aaien. Ga naar de website voor meer informatie.
 • Het Onderwijs Museum (± 9 minuten lopen)
  Misschien niet het eerste museum waar je aan zou denken, maar wel een museum die erg kindvriendelijk is. Er staan meer dan 325.000 voorwerpen tentoongesteld vanuit het onderwijs. Bij de tentoonstellingen is altijd aan de kinderen gedacht, in de vorm van gratis activiteiten zoals speurtochten. Ook zijn er verschillende momenten op de agenda voor families en kinderen gericht, zoals: familiezondag, het verhalenfestival en babytoer.
  Ga naar de website voor meer informatie.

Eindhoven

 • Motion Imagination Experience (±8 minuten lopen)
  Tijdens deze experience word je meegenomen in de wereld van beeld, geluid en interactie. Omdat ieder hoekje anders is van vormen, kleuren en bewegingen blijft het de zintuigen prikkelen en raken zowel kinderen als ouders niet uitgekeken. Het is ook een hele gave plek om toffe foto’s te maken! Ga naar de website voor meer informatie.

Leiden

 • Naturalis (± 11 minuten lopen)
  In dit museum is zoveel te doen en zoveel om te ontdekken, juist ook voor kinderen. Naturalis staat het meest bekend om zijn dinosaurus skeletten. Een perfect uitstapje voor liefhebbers van dino’s.

  Lees ook eens: Verwonder en verbaas je in Naturalis

Nijmegen

 • MuZIEum (± 12 minuten lopen)
  Bij dit museum kies je altijd uit een expeditie die je wilt doen. De expeditie in het donker is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Expeditie ribbelroute is geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar, omdat je bij deze expeditie ook deelneemt aan het verkeer. Iedere expeditie duurt 90 tot 120 minuten en je ervaart hierin hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Voor of na een expeditie is er ruimte om ook nog van alles te ontdekken en te doen, in de tentoonstellingen. Ga naar de website voor meer informatie.

Rotterdam

 • Maritiem Museum (± 10 minuten lopen vanaf Rotterdam Blaak)
  Dit museum ligt vlak naast station Rotterdam Blaak en is vooral leuk om te bezoeken met kinderen vanaf 4 jaar. Je vindt er verschillende tentoonstellingen die voor kinderen geschikt zijn. Het museumbezoek kun je combineren met en bezoek aan Kids Marina in de Rotterdamse haven.

  Lees ook eens: Het Maritiem Museum & Kids Marina in de Rotterdamse haven
 • Miniworld Rotterdam (± 5 minuten lopen vanaf Rotterdam Centraal)
  Kijk je ogen uit bij maar liefst 650 vierkante meter aan miniatuurwereld. Je kunt er naar blijven kijken en zult telkens iets nieuws ontdekken. En in deze kleine wereld duurt een dag maar kort en als het avond wordt gaan alle lichtjes aan en is weer weer volop nieuws te bewonderen. Ga voor meer informatie naar de website.

Simpelveld

 • Miljoenenlijn (direct vanaf station Simpelveld)
  Maak een rit in een stoomtrein over één van de oudste spoorlijntrajecten van Nederland. Kijk op de website voor de rijdagen, maar vergeet ook zeker niet te kijken naar de andere mogelijkheden. Zo kun je ook kiezen voor verschillende arrangementen met een lunch, high tea of een combinatie met een bezoek aan Discovery Museum Expres. Een leuk museum, ook voor kinderen, voor iedereen die van wetenschap en techniek houdt. Vanuit de stoomtrein is het maar 5 minuten lopen naar het museum. Ga naar de website voor meer informatie.

Utrecht

 • Spoorwegmuseum (0 minuten lopen)
  Dit uitstapje heeft gewoon z’n eigen perron! Wanneer je het Spoorwegmuseum wilt bezoeken, stap je uit op station Utrecht Maliebaan. Je stapt vanuit de sprinter direct het museum in. Leer bij het Spoorwegmuseum alles over treinen door middel van het theater, spannende attracties en wisselende tentoonstellingen en evenementen.

  Lees ook eens: Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Tilburg

 • Ontdekstation 013 Tilburg (± 9 minuten lopen)
  Dé plek waar kinderen zoals de naam het al zegt, mogen ontdekken! Dit alles op het gebied van wetenschap en techniek. Kinderen onder 12 jaar dienen met een volwassenen te komen, zodat jullie samen op onderzoek uit kunnen gaan. Je vindt er een speelhoek, filmstudio, beroepenhoek, machinekamer, maakhoek en een podcaststudio. Er worden ook veel extra activiteiten aangeboden in de kalender, zoals: programmeer je eigen game of maak je eigen green screen film. Ga naar de website voor meer informatie.
 • Natuurmuseum Brabant (± 7 minuten lopen)
  Dit is een erg populair museum in Tilburg, op steenworp afstand van het Centraal Station. Je vindt er verschillende tentoonstellingen, waarbij één van de leukste voor kleine kinderen die van Kikker en zijn vriendjes is. Kinderen kunnen hier naast dingen zien, ook van alles doen. Maar ook in de rest van het museum is aan kinderen gedacht. In de vakanties organiseren ze extra activiteiten.

  Lees ook eens: Naar het Natuurmuseum Brabant met jonge kinderen
 • Spoorpark (± 9 minuten lopen)
  In de afgelopen jaren is het spoorpark flink onder handen genomen. Het is een fijne plek om te wandelen, kinderen kunnen er met water spelen in de speelbeek en je kunt er een 37 meter hoge uitkijktoren ‘de Kempentoren’ beklimmen (tegen betaling). In het park is ook veel ruimte om te sporten, bijvoorbeeld op de urban sportplek, er is een basketbalveld, maar ook een leuk parcours voor skates, stuntfietsjes en stepjes. Het fijne is dat je in het park ook openbare toiletten hebt, met verschoningsruimte. Let op wel op: het park is niet toegankelijk voor huisdieren. Ga naar de website voor meer informatie.

Na het lezen van deze blog over uitstapjes die op loopafstand van een centraal station liggen, op zoek naar nog meer uitjes die met vervoersmiddelen te maken hebben? Lees dan ook eens onze andere artikelen:

© Opwegmetmama.nl – Nyree