Beleven, spelen én slapen in Museumpark Archeon

Last updated:

Heb je nieuwsgierige kinderen die erg geïnteresseerd zijn in wat er vroeger (en dan heb ik het niet over 50 jaar geleden, maar wel over de prehistorie, Middeleeuwen en het Romeinse tijdperk) gebeurde en hoe men leefde? Dan is een bezoek aan Museumpark Archeon een must. Maar wist je dat er er ook kunt overnachten? Slapen in een museum! Met de mogelijkheid om dag en nacht door het museum te lopen én na sluitingstijd van het park te zwemmen in het Romeins badhuis! Het is letterlijk beleven, spelen én slapen in Museumpark Archeon.

Overnachten op Museumpark Archeon

Hoe gaaf is het om te overnachten in een museum?! Iets wat je niet dagelijks doet natuurlijk. En nog mooier: na sluitingstijd blijft het park voor de bezoekers aan de vakantie Expeditie gewoon toegankelijk. Je mag dus letterlijk dag én nacht het park verkennen. De kinderen kunnen ’s ochtends en ’s avonds in alle rust de speeltuin ruimschoots onveilig maken. Bovendien mag je zelfs zwemmen in het Romeinse bad, dat normaliter absoluut verboden is voor de reguliere bezoeker. Hoewel het water niet bepaald warm te noemen is, is het natuurlijk een unieke ervaring om mee te mogen maken. Want zeg eens eerlijk? Wanneer lag jij voor het laatst in een zwembad in een museum?

Compleet ingerichte safaritent met privésanitair

Vakantie Expeditie boek je in de maanden april tot en met oktober voor een weekend en in de maanden juli en augustus zelfs voor een midweek. Gedurende je verblijf heb je de beschikking over een compleet ingerichte safaritent, compleet met gevulde koelkast met benodigdheden voor het ontbijt, Nespresso-apparaat, waterkoker en opgemaakte bedden. Je hoeft dus enkel je kleding en eigen boodschappen op te ruimen en daarna kan het grote genieten beginnen. Op het overdekte terras zijn een loungebank, twee strandstoelen, een parasol en picknickbank aanwezig. Ook is er een krat met leuke en informatieve boeken in je tent te vinden.

Naast je safaritent is een hokje met privésanitair aanwezig, voorzien van een gave foto van één van de inwoners van het Museumpark Archeon, en met douche, wastafel en toilet.

Op het ruim opgezette veld van de safaritenten is een vuurplaats voor een kampvuur en een zandbak aanwezig. Tip: neem zelf een emmer en schepje mee. Liefhebbers van voetbal mee? Vergeet dan ook niet om een bal mee te nemen. Marshmallows mogen bij een kampvuur natuurlijk niet ontbreken. Ben je ze vergeten? Geen probleem: ze worden verkocht in de museumwinkel.

Eten & drinken tijdens je verblijf op Museumpark Archeon

Tijdens je verblijf ben je één avond welkom om in Het Klooster aan te schuiven voor een overheerlijke pannenkoek, naar receptuur van Pierre Wind. Een tweede avond wordt je verwacht in de Romeinse herberg voor een overheerlijke (vegetarische) pizza, salade of friet met vegetarische kroket (in beide gevallen zijn de drankjes niet ingebrepen). De andere avond(en) dien je je eigen eten te verzorgen. Dit kan je uiteraard in de keuken van je safaritent verzorgen, maar ook kun je gedurende de openingstijden in de Herberg of Het Klooster terecht voor een maaltijd.

Vers & lokaal

Iedere ochtend rond negen uur worden er heerlijk geurende, verse broodjes bij je safaritent afgeleverd voor het ontbijt. Het beleg (bestaande uit 2 kaassoorten, 3 soorten vleeswaren, biologische melk, verse sappen, yoghurt, eieren en roomboter) is al ruimschoots aanwezig in de koelkast op je aankomstdag. Bovendien tref je op het aanrecht verschillende soorten jam, potjes honing en Nutella aan, evenals een aantal cupjes voor het aanwezige Nespresso-apparaat, theezakjes, zakjes suiker, kuipjes koffiemelk, zout en peper en vers fruit.

Alle verse producten komen van boerderijen in de directe omgeving van Museumpark Archeon.

Wat is er te doen tijdens je verblijf op Museumpark Archeon

Oké, toegegeven: verwacht geen kinderdisco, vossenjacht, of schuimparty, maar geloof me als ik zeg dat er tijdens je verblijf enorm veel te zien, doen en beleven valt voor de kinderen. En natuurlijk mag jij als ouder ook heus een handje helpen of zelf je handen uit de mouwen steken.

Rondleiding met een Archeotolk

Gedurende je verblijf worden er meerdere rondleidingen onder leiding van een Archeotolk georganiseerd. Dit is een inwoner van het Museumpark Archeon die vol passie, bezieling en overgave verteld over de verschillende tijdperken. Op deze manier kom je nog nét even wat meer te weten over hoe het leven er in vroeger tijden uit gezien moet hebben. Bovendien mag je deelnemen aan activiteiten die voor de dag-bezoekers niet toegankelijk zijn. Denk hierbij aan vuur maken op zijn pre-historisch, kralen maken in de Bronstijd, spelletjes spelen in Romeinse stijl, of je laten masseren in het Romeins badhuis. Maar ook bijvoorbeeld touwslaan en middeleeuwse spelletjes komen aan bod.

Activiteitenpas

Gedurende je verblijf mogen de kinderen iedere dag een zogeheten activiteitenpas ophalen bij de kassa. Hiermee kunnen ze een kaarsje maken van bijenwas, een Romeinse helm maken, een fibula (een Romeinse speld en de oude voorouder van onze huidige veiligheidsspeld) maken en een armbandje vilten of vlechten van riet. Je kunt ervoor kiezen om alles op één dag te doen, maar aangezien je toch alle dagen van je verblijf onbeperkt toegang tot het Museumpark hebt kan het juist leuk zijn om de activiteiten over je verblijf uit te spreiden. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere dag een andere kleur armband te vilten, om zo een hele collectie op te bouwen.

Kanovaren

Je kunt overdag natuurlijk in één van de boomstamkano’s uit de prehistorie stappen en een rondje over de plas peddelen, maar het is natuurlijk nog veel spannender en uitdagender om dit na sluitingstijd ook (nog) een keer te doen. Vraag daarvoor wel aan de Archeotolk uit de prehistorie waar ’s avonds de roeispanen verstopt liggen en leg ze daar na afloop ook weer netjes terug. Een zwemdiploma is verplicht als je in een kano stapt.

Schminken

Verwacht niet dat je kind zich kan laten schminken als vlinder, ninja, prinses of tijger. In de prehistorie was er natuurlijk nog geen reguliere verf, laat staan schmink verkrijgbaar. Hier kan je kind zich laten schminken met kleuren van oeroude materialen, zoals oker. Stippen, strepen, golfjes, je kind mag het helemaal zelf aangeven, of zich laten verrassen door de creativiteit die het stokje de schminker geeft.

Boogschieten

In de middeleeuwen was men meester in boogschieten. Test het zelf uit en probeer ook eens of je met de pijlen het doel kunt halen. Lukt het jou om een schot in de roos te schieten?

Zwaardvechten

Durf jij het aan om een zwaardgevecht aan te gaan? Leer dan eerst de praktische kneepjes van het vak. Want zwaardvechten, dat deden ze in de middeleeuwen niet zo maar. Daar gingen hele choreografieën mee gepaard. Voor kinderen jonger dan 7 jaar wordt er geoefend met een houten zwaard. Kinderen vanaf 7 jaar mogen het proberen met een stalen zwaard.

Offer brengen

Breng iedere middag, samen met de Romeinse priesteres, een offer aan de godin van de vruchtbaarheid van weleer. Neem iets mee dat kan groeien (denk aan een blaadje, een stuk fruit, een pitje uit een klokhuis van een appel, of een bloem) wat geofferd kan worden en laat je verwonderen door het schouwspel.

Gladiatorgevecht bijwonen

Iedere dag wordt er in de arena een gladiatorengevecht gehouden. Kies een kant van de tribune en hoop dat jouw idool het gevecht gaat winnen.

Overige activiteiten

Gedurende het hele jaar worden er leuke activiteiten en evenementen georganiseerd in Museumpark Archeon, maar in de zomervakantie is er heel veel extra’s te beleven. Van een prehistorische week tot een middeleeuwse week, en van internationale Romeinse en viking-festivallen tot mode door de eeuwen heen. Alle informatie over de evenementen vindt je terug op de Agenda | Archeon.

Praktische informatie

  • Reserveren: om te kunnen overnachten dien je op voorhand je verblijf te reserveren. Dit kan via De leukste vakantie 4/5 dagen op Archeon | Archeon. Je reservering voor volgend jaar kun je nu al maken;
  • Beschikbaarheid: Er staan slechts 10 safaritenten, dus vol is ook echt vol. In de periode april t/m juni en september t/m oktober kun je een weekendverblijf boeken, in de maanden juli en augustus kun je een midweek- en weekendverblijf boeken.
  • Parkeren: je parkeerplaats is gedurende je gehele verblijf inbegrepen. Bij het uitchecken ontvang je een uitrijmunt;
  • Borg: bij aankomst dien je € 50,- borg te overhandigen, deze krijg je (mits je alles in goede staat achterlaat) bij vertrek weer terug;
  • Inbegrepen in je arrangement: alle dagen entree, twee avonden een tweegangenmenu (alleen de drankjes betaal je zelf), alle ochtenden verse broodjes, alle aanwezige producten in je koelkast en op het aanrecht, een hand- en theedoek per verblijf, handzeep, toiletpapier, dagelijks een activiteitenkaart, toegang tot de rondleidingen met de Archeotolk en speciale activiteiten die alleen voor de verblijfsgasten beschikbaar zijn;
  • Dagprogramma: bij aankomst krijg je een programma overhandigd, waarin van dag tot dag de rondleidingen en maaltijden staan beschreven;
  • Museumjaarkaart/Vriendenloterij VIP-pas: ben je in het bezit van een museumjaarkaart of Vriendenloterij VIP-pas? Laat die dan iedere dag even scannen bij de kassa. Hiervoor ontvangt Archeon een kleine bijdrage waarmee ze onder andere weer nieuwe ontwikkelingen kunnen realiseren;
  • Ook beschikbaar: lijkt een weekend of midweek je te lang? Kies dan voor één nacht tijdens een Middeleeuwse verblijf. Reis terug naar het jaar 1350 en waan je, compleet met kleding uit die tijd, een dag en nacht als inwoner van de middeleeuwse stad Gravendam. Lunch, diner en ontbijt zijn inbegrepen in deze unieke ervaring. Voor prijzen, boeken en meer informatie neem je een kijkje op Middeleeuwse vakantie | Archeon;
  • Meer informatie over Archeon: Op avontuur in de geschiedenis in het Archeon (Zuid-Holland) (opwegmetmama.nl)

Voor wie is vakantie Expeditie in Archeon geschikt?

Nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) die geïnteresseerd zijn in het verleden gaan de tijd van hun leven beleven op vakantie Expeditie in Museumpark Archeon. Naast het feit dat je dag en nacht het park mag bezoeken, is het ook ontzettend leuk om deel te nemen aan de speciale ochtendrondleidingen door de speciale Archeotolken. Zij houden rekening met kinderen van alle leeftijden en leggen het met liefde nogmaals uit als het verhaal te ingewikkeld was.

Tijdens ons verblijf waren er ook nog kinderen van 7, 8 en 10 en je merkte al op de eerste avond dat de kinderen (net als op een reguliere camping of vakantiepark) ontzettend snel aansluiting met elkaar hadden en vrienden voor een midweek werden. Ook wij ouders konden het leuk met elkaar vinden en kletsten als de kinderen naar bed waren nog na bij het kampvuur.

Persoonlijk zou ik een verblijf aan expeditie Archeon pas ondernemen als je kinderen minimaal 5 jaar oud zijn. Al is het wellicht nog nét iets leuker en interessanter als je kind binnenkort begint aan geschiedenislessen op school. Onze tweeling van 5,5 heeft zich, net als de andere drie aanwezige kinderen, opperbest vermaakt en zich geen minuut verveeld.

Foto’s @Opwegmetmmama.nl – Lonneke