Old harbour in Antalya, Turkey - travel background

Op vakantie naar Turkije, handige weetjes over dit prachtige vakantieland

Ieder jaar opnieuw gaan er een hoop mensen naar Turkije op vakantie. Het is dan ook niets voor niets één van de populairste vakantielanden. Wat moet je allemaal weten over een reis naar Turkije? En welke plekken moet je echt niet missen tijdens vakantie? Lees gauw verder.

Waarom is Turkije zo’n populair vakantieland?

Er zijn genoeg redenen waarom mensen graag naar Turkije gaan:

Allereerst is het natuurlijk vanwege de zon die daar meer dan 300 dagen per jaar schijnt. Een hele grote kans dus dat je goed weer hebt op je vakantie. Ook liefhebbers van de zee kunnen goed terecht bij de kilometers lange stranden die Turkije heeft.

Niet alleen voor zee en strand, maar ook voor natuurliefhebbers heeft Turkije genoeg te bieden. Zo heeft Turkije hoge bergen en rotsen, watervallen, meren en canyons.

Waar Turkije ook bekend om staat is de lage prijs die de vakanties meestal kosten. Er is vrijwel altijd een groot aanbod van lastminutes en ook de prijzen voor hotels en vluchten liggen erg laag.

Wanneer je toe bent aan ontspanning, is een bezoek aan een Turksbad of hamam een fijne belevenis. En wat dacht je van de all-inclusive concepten die veel hotels bieden?

Nog een ding waar de Turken erg bekend om staan is hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen om eens een bezoekje te brengen aan dit land.

Foto © Bicstock – Koprulu Canyon by yalcin.sonat

Mooie vakantiebestemmingen in Turkije 

Istanbul

De stad Istanbul is een geschikte stad voor een citytrip. In deze stad kun je een hoop historische bezienswaardigheden vinden en indrukwekkende moskeeën en markten. De volgende bezienswaardigheden moet je dan ook écht gezien hebben:

  • De vroegere kerk en moskee Hagia Sofia, één van de beroemdste gebouwen van de stad welke in het jaar 537 is gebouwd. Tegenwoordig wordt het gebruikt als museum waar je de overblijfselen van het christendom én islamisme kunt terugzien.
  • De bekendste moskee van Istanbul is de Blauwe Moskee, welke zijn naam dankt aan de blauwe tegels op de muren. Let op! Pas op voor mensen die je proberen te benaderen voor gids in deze moskee, aan het einde van de tour kunnen ze je lastig vallen voor een onredelijke vergoeding!
  • Eén van de grootste bazaars van de wereld Kapali Carsi met zijn gemiddeld 4.000 verschillende winkels. Mede daarom is deze bazaar erg indrukwekkend, maar ook vanwege zijn historische schilderingen op muren en plafonds vanaf de opening in het jaar 1481.

Tip: Wanneer je meerdere dagen in Istanbul verblijft, is het raadzaam om een Istanbul Card aan te schaffen (een soort OV-chipkaart). Met deze kaart kun je gemiddeld de helft goedkoper reizen. Je kunt de kaart kopen op het station of bij een supermarkt.

Foto © Bigstock – Istanbul from lira_joggi

Içmeler

Içmeler is een badplaats in de buurt van Marmaris. Het is hier dan ook een stuk rustiger maar wel met voldoende toeristische voorzieningen en mooie stranden. Içmeler is een plekje met weer zijn eigen bijzonderheden. Activiteiten en bezienswaardigheden die hier te vinden zijn, zijn o.a.:

  • Door heel Içmeler liggen romantische en verlichte bruggetjes waar je enkel te voet over heen kunt. Dit creëert een gezellige uitstraling. Het is dan ook zeker de moeite waard om een mooie wandeling door deze plaats te maken.
  • Je kunt met een boot vanuit Marmaris in een kleine drie kwartier naar het Griekse eiland Rhodos. De middeleeuwse binnenstad van Mandraki en Rhodos Stad zijn daar zeker de moeite waard om te bezoeken.
  • Als je op zoek bent naar wat natuur, bezoek dan zeker de kloof van Saklıkent welke midden in het Ak Dağlar gebergte. Langs deze kloof loopt een pad van 18 kilometer lang en aan het eind van het pad kom je uit bij een restaurant. Ook leuk om te weten, om bij de kloof te komen moet je een stukje door stromend water uit de kliffen lopen.
Foto © Bicstock – Icmeler from Mike_Kiev

Antalya

Antalya is een bekende badplaats van Turkije. Je kunt hier dan ook goed terecht voor een heerlijke strandvakantie. Niet alleen voor strand kun je hier goed terecht, maar ook voor natuur én cultuur. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij:

  • Het oude centrum Kaleiçi, waar je cultuur kunt opsnuiven tussen de historische architectuur. Wandel hier tussen leuke smalle straatjes, heerlijke restaurants en moskeeën.
  • Ongeveer 10 kilometer van Antalya vind je het groene Kurşunlu Waterfall Nature Park. Een groen, jungle-achtig park met watervallen waar je ook nog eens een duik in het water kunt nemen!
  • Iets buiten Antalya vind je het Köprülü Canyon National Park met een ravijn tot wel 400 meter diep. Dit is ook de perfecte plek voor het uitoefenen van watersporten zoals kanoën en raften.
  • Een leuk uitje met kinderen is een dagje naar The Land of Legends. Dit is een waterpark, attractiepark én dierenpark in één. Vergeet niet om ook een kijkje te nemen bij één van de leuke shows van het park.
Foto © Bicstock – Kursunlu from mturhanlar

Dit moet je regelen wanneer je naar Turkije op vakantie gaat

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinacties wanneer je naar Turkije toe wil. Wel wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Als je bent ingeënt volgens het rijksvaccinatieprogramma, dan heb je de DTP al gekregen. Wanneer je jonge kinderen hebt die nog niet volledig zijn ingeënt, kun je het beste even met een arts overleggen.

Geldig paspoort of identiteitskaart

Vanzelfsprekend dien je als je op reis naar het buitenland gaat een geldig reisdocument te hebben. Per land kunnen de regels echter verschillen. Als je naar Turkije wil reizen, dien je een geldig paspoort of identiteitskaart te hebben die nog minimaal drie maanden geldig is bij terugkeer in Nederland. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van een nieuw reisdocument indien dit niet meer het geval is. Het zou zonde zijn als je het land niet in mag reizen.

Visum

Mits je geen Turks paspoort hebt, dien je voor een bezoek aan Turkije een visum te hebben. Sinds november 2014 is het niet meer mogelijk om dit bij de douane in Turkije aan te schaffen. Zorg er dus voor dat je dit al hebt geregeld voordat je vertrekt. Je kunt tegenwoordig gemakkelijk online een visum aanvragen. Een e-visum kost in 2018 € 24,95 per persoon. Tevens kun je niet enkel voor jezelf maar ook voor anderen een e-visum aanvragen. Je hoeft op het formulier enkel de persoons-, contact en adresgegevens in te vullen en natuurlijk wanneer jullie van plan zijn in Turkije te arriveren. Vervolgens kun je de kosten van de aanvraag betalen en zal worden gecontroleerd of iedereen recht heeft op een visum voor Turkije. Dit hele proces duurt voor zakelijke en toeristische reizen in principe één dag mits alle gegevens juist worden ingevuld. Ook kun je een spoedaanvraag indienen waarbij je meestal binnen 15 minuten als je e-visum in bezit hebt. Het visum is 180 dagen geldig vanaf de ingevulde ingangsdatum op het aanvraagformulier. Met een visum mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven binnen die 180 dagen.

Valuta

De officiële valuta van Turkije is de Lira. Toch kun je vrijwel overal met de euro betalen. In veel gevallen is dit zelf nog goedkoper dan wanneer je met de Lira betaalt. Het is dus niet nodig om geld te wisselen. Mocht je dit toch willen doen, doe dit dan in Nederland bij de bank. De valuta bij de bank is namelijk lager dan bij een wisselkantoor. Ook weet je dan zeker dat je niet opgelicht wordt.

Foto © Bicstock – Marmaris by muratani

De veiligheid in Turkije

De laatste jaren is het je vast niet ontgaan dat het rumoerig is in Turkije. De mensen die toch naar Turkije op vakantie gaan, zeggen echter dat er niet zoveel van te merken is. Sinds 19 juli 2018 geldt er ook geen noodtoestand meer. Volgens het reisadvies zijn er wel door het hele land veiligheidsrisico’s. Het wordt enkel écht afgeraden om naar het grensgebied met Syrië en Irak te reizen.

Voor het meest actuele advies over de veiligheid in Turkije, raad ik je aan de website van Ministerie te raadplegen.

Heb jij nog aanvullende tips voor een vakantie naar Turkije? Wij horen het graag.