Het Van Gogh museum: een kleuterproof uitje!

Last updated:

Hé mama, kijk! Dit schilderij bestaat uit allemaal streepjes, maar deze lijkt wel van stipjes gemaakt! Wat heeft Vincent zichzelf vaak geschilderd zeg! En hij heeft echt een supermooi gekleurd schilderij van zijn slaapkamer gemaakt, zie je dat?” Het mag wel duidelijk zijn dat onze vijfjarige er een nieuwe favoriet bij heeft: ons bezoekje aan het Van Gogh museum is erg in de smaak gevallen! Ben je benieuwd waarom het echt de moeite waard is om met jonge kinderen naar het Van Gogh museum te gaan? In deze blog vertel ik je er meer over!

Het Van Gogh museum bezoeken met jonge kinderen?

Samen met een kleuter een bezoekje brengen aan een kunstmuseum dat volhangt met werken van maar één schilder? Dat is vaak niet de beste combinatie, maar in het Van Gogh museum werkt het wél. Tenminste, dat is wat de website van het museum doet geloven. Omdat ze ook activiteiten speciaal voor kleuters aanbieden, heb ik het er op gegokt en ben ik met mijn oudste van nog net geen zes afgereisd naar hartje Amsterdam.

Mijn doel: Mijn liefde voor één van Nederlands’ grootste meesters overbrengen op mijn kinderen! Want in dit museum zijn uiteraard de meest bekende werken van Vincent van Gogh bewonderen. En je kunt hier van alles leren en ontdekken over het leven en de familie van Van Gogh. Maar ook de kleurrijke werken van Vincents tijdgenoten zijn in de zeer uitgebreide vaste collectie opgenomen.

Ook is er een wisselende tentoonstelling in een aparte vleugel te bewonderen. Kortom; hier zijn meer dan genoeg schilderijen te bekijken! Maar wat maakt dit museum nou juist zo geschikt om met jonge kinderen te bezoeken?

Speurtocht en audiotour

Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de kleurrijke schilderijen en schilderstijl van Vincent van Gogh erg spreken tot de verbeelding van jonge kinderen. Maar vooral ook met de leerzame activiteiten die je in het museum kunt doen. Zo zijn er bijvoorbeeld bij de familiebalie drie verschillende speurtochten te verkrijgen: één voor kinderen tussen de 4 en 6, eentje voor kinderen in de basisschoolleeftijd en eentje voor kinderen ouder dan 12. Omdat mijn oudste bijna 6 is, twijfelde ik welke speurtocht het meest geschikt zou zijn. Geen probleem, want we mochten beide speurtochten meenemen en kijken wat het beste zou passen.

Uiteindelijk hebben we de speurtocht voor de allerjongste ontdekkers (4-6 jaar) gedaan. Met deze speurtocht ga je op zoek naar kleine konijntjes die overal in het museum verstopt zijn. Als je een konijn gevonden hebt bij een schilderij, leer je aan de hand van een aantal leuke vragen nog meer over dat betreffende schilderij of over Vincents leven. De vragen passen goed bij de belevingswereld van kleuters én nodigen uit om samen in gesprek te gaan over de werken van Van Gogh.

En heb je alle opdrachten gemaakt en de speurtocht afgerond? Dan kan je bij de familiebalie een aantal leuke verrassingen ophalen waarmee je ook thuis (of in de trein) nog kunt nagenieten van je bezoekje aan het Van Gogh museum.

Ook is het mogelijk om bij de multimediabalie een familie-audiotour af te halen. Deze interactieve audiotour is speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd (6+) ontwikkeld. Volwassenen betalen €3,- voor deze familie-audiotour; voor kinderen is het gratis. De multimediabalie is te vinden in de centrale entreehal.

Wat is er nog meer te doen voor jonge kinderen?

Afhankelijk van wanneer je een bezoekje aan het Van Gogh museum brengt, zijn er ook nog een aantal aanvullende activiteiten te doen. Zo organiseert het museum in de zomervakantie de zogenaamde Familiedagen. Dan kan je bijvoorbeeld meedoen aan de speciale kinderworkshops waar kinderen tussen de 6 en 12 zijn of haar eigen meesterwerk mogen maken met verf en echt doek. Of wat denk je van de tekenkar, waar je van een echte kunstenaar potloden, papier en een leuke tekenopdracht krijgt?

De workshops worden trouwens ook op andere dagen in het jaar georganiseerd. Check de website voor de actuele agenda.

Rondleidingen voor jonge kinderen

Ook is het mogelijk om een vijftig-minuten durende familierondleiding te boeken. Tijdens de Familiedagen is dat helemaal gratis, anders betaal je hier € 47,50 voor. Samen met een gids ontdek je samen met je gezin de de leukste weetjes over Vincents kunst en leer je over zijn bijzondere leven. En omdat het een privérondleiding is, kan je zelf natuurlijk ook aangeven waar je het liefst iets over wilt horen. Heel fijn: het Van Gogh museum biedt de mogelijkheid om de rondleiding in gebarentaal te volgen!

Kunstig eten en drinken

Als ik mijn zoontje mag geloven is er nog één laatste benoemenswaardigheid dat in dit overzicht niet mag ontbreken. En dat is de verfpopcorn, zoals hij het noemt. Helemaal in stijl van de kleurrijke schilderijen van Vincent van Gogh dus! In het prachtig aangeklede museumcafé op de eerste etage kunnen de papa’s en mama’s trouwens ook terecht voor een gewoon bakje koffie, een lekkere smoothie, soep, broodjes, of een taartje.

Het Van Gogh museum bezoeken ten tijde van Corona?

Ja, ik kan het echt iedereen aanraden om juist ten tijde van Corona een bezoekje te brengen aan het Van Gogh museum! Omdat je van te voren een specifiek tijdsslot moet reserveren en er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd worden toegelaten, is het er lang niet zo druk als dat het er normaal gesproken is. Geen rijen voor de kassa en je hoeft je nu zeker niet door hordes toeristen heen te wringen om een schilderij goed te kunnen bekijken. Sterker nog, is nu meer dan genoeg ruimte om eens samen rustig voor een schilderij te gaan zitten en daarover te praten. Of om languit op de vloer liggend je speurtocht in te vullen. Ook hoefde ik voor mijn gevoel minder op mijn vijf-er te letten, want ik kon hem niet kwijtraken tussen de mensenmassa.

Haal Van Gogh in huis!

Als je toch liever niet naar Amsterdam afreist, kan je gelukkig ook vanuit huis van het Van Gogh museum genieten. Wat denk je bijvoorbeeld van een virtuele tour waarmee jullie kleine kunstenaar in alle rust op zoek kan gaan naar zijn of haar favoriete schilderij? Of kijken jullie misschien liever samen naar de avonturen van Bax, Toby en Pepper van Story Zoo die verschillende bezoekjes brengen aan het museum? Ook dan is deze site echt een aanrader! Hier kan je ook verschillende kleurplaten downloaden, gebruik maken van lesmateriaal voor de basisschool of samen genieten van een luisterboek.

Praktische informatie

In tegenstelling tot bij vele andere kunstmusea mag je bij het Van Gogh museum wél met je luier-, of rugtas naar binnen. Wel moet je je rugtas op je buik dragen zodat de kans op het beschadigen van de kunstwerken kleiner is. Ook zijn er genoeg kluisjes waar je tassen en jassen gratis kunt opbergen. Buggy’s mogen ook gewoon mee het museum in en alle zalen zijn per lift bereikbaar.

Openingstijden

Het Van Gogh museum is zeven dagen per week geopend vanaf 9:00 ’s ochtends. De sluitingstijden wisselen per maand, dus je kunt het beste even op deze website nalezen tot hoe laat je een bezoekje kunt brengen.

Entreeprijzen & tickets

Kinderen onder de 18 jaar mogen bij het Van Gogh museum gratis naar binnen. Als volwassene betaal je € 19,- entree. Tenzij je een museumjaarkaart hebt, dan mag je het museum gratis bezoeken.

Op dit moment kan je geen kaartjes aan de deur kopen. Je moet vooraf online een ticket met starttijd boeken. Let op: je ticket is alleen geldig op de door jou gekozen dag en tijdstip. Maar wanneer je door klachten thuis moet blijven mag je je tickets kosteloos omboeken.

Adresgegevens

Het adres van het Van Gogh museum is: Museumplein 6, 1071 DJ, Amsterdam. Kom je met het openbaar vervoer, dan kan je uitstappen bij tramhaltes Van Baerlestraat of Museumplein. Wanneer je liever met de auto komt parkeer je deze in de Q-park parkeergarage direct onder het Museumplein.

Het Van Gogh museum: Voor welke leeftijd?

Bij het Van Gogh museum denk je misschien vooral aan wat oudere bezoekers. Toch kan ik juist dit museum echt aanraden voor een bezoekje met kinderen in de kleuter-, en basisschoolleeftijd. De speurtochten zijn erg leuk om te doen en jonge kinderen worden niet continu teruggefloten omdat ze misschien iets te dicht bij een schilderij staan of op de grond liggen. De suppoosten waren echt ontzettend kindvriendelijk en velen namen de tijd om met onze jonge bezoeker in gesprek te gaan over de schilderijen.

Daarnaast past de kleurige kunst van Vincent van Gogh ook nog eens heel erg goed bij de belevingswereld van jonge kinderen. Wij zetten alvast de Familiedagen voor de volgende zomervakantie in de agenda, want ik ben erg benieuwd om te ontdekken wat er dan te beleven valt!

Wil je weten hoe je een bezoekje aan een kunstmuseum met een jonge kinderen kunt laten slagen? Lees de 10 tips in het artikel ‘Een kunstmuseum met een peuter en kleuter? Zo doe je dat!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien