Veelzijdig dagje uit met het gezin in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Last updated:

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een favoriet dagje uit in ons gezin. Dit prachtige natuurgebied, waarin veel cultuurhistorie te vinden is, biedt volop activiteiten voor gezinnen met kinderen. Het park kent een rijke geschiedenis en is opgericht door Helene Müller en Anton Kröller, zij kochten begin 1900 landerijen aan om er een privéjachtterein van te maken en lieten herten, zwijnen en moeflons (een schapensoort) los. Het iconische Jachtslot en het Kröller-Müllermuseum zijn ook in hun opdracht gebouwd. Anno 2020 kun je dit enorme natuurgebied op allerlei manieren bezoeken en ervaren.

De witte fietsen van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft drie ingangen in de plaatsen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen.

Bij elke ingang kun je gratis een witte fiets lenen. Sommige zijn voorzien van een kinderzitje en ze kunnen niet op slot. Het werkt volgens het allemansrechtpincipe: iedereen kan een witte fiets uit het fietsenrek halen en er zo lang als je wilt binnen het park gebruik van maken.

Er liggen heel wat kilometers fietspad door de Hoge Veluwe, afwisselend door de verschillende soorten bossen, stuifzand en velden. Een aanrader om met jonge kinderen te fietsen is het volgende rondje: start bij Otterlo en fiets naar Jachtslot Sint Hubertus. Drink daar iets bij de theekoepel of boek een rondleiding door het Jachtslot zelf. Vervolgens fiets je door naar het Centrumgebied, waar je verschillende activiteiten kan ondernemen om vervolgens terug te fietsen naar Otterlo.

Fijne wandelroutes

Er zijn veel verschillende wandelingen te maken op Nationaal Park De Hoge Veluwe, van relatief lange wandelingen tot lekker struinen in het mulle zand. Zelf beschikken wij over een Deuter draagzak en kiezen met grote regelmaat voor het landschappenpad of de belevingsroute.

Het landschappenpad

Het landschappenpad is 4,1 km lang, maar kan ingekort worden. Deze route is echt een aanrader, vanwege het prachtige uitzicht vanaf de Franse Berg, de uitstapjes die je kan maken naar wildobservatieplaatsen en het Kröller-Müllermuseum, en het uitzicht over de weidse vlakte van het Pampelse Zand. Ook kom je onderweg twee picknickplaatsen tegen.

Belevingsroute

Verder is de belevingsroute ook een aanrader. Deze route is wat korter, namelijk 1 km, en is uitgezet voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. In deze route worden je zintuigen uitgedaagd. De route is volledig verhard, wat hem geschikt maakt voor mensen in een rolstoel of met een rollator, maar dus ook prima te doen met een kinderwagen of buggy. Bij uitstek een familieroute, want elk gezinslid kan deelnemen.

Speurtochten voor kinderen

Verder zijn er voor kinderen ook speurtochten uitgezet, waaronder de Moeffie Ontdekkingstocht en de Suske en Wiske avonturentocht op de fiets. De speurtochten zijn verkrijgbaar bij het Park Paviljoen of het Museonder.

Het centrumgebied van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Parkpaviljoen met winkel en restaurant

In het centrumgebied van Nationaal Park De Hoge Veluwe staat sinds kort een prachtig nieuw gebouw: het Parkpaviljoen. Hierin vind je het Parkrestaurant, toiletten en een leuke souvenirwinkel. Op dit moment is het Parkrestaurant alleen open voor afhaal (i.v.m. COVID-maatregelen). Zo is er onder andere een picknickpakket te krijgen.

Museonder

In het centrum ligt ook het Museonder. De naam verraadt het al: het is een museum onder de grond. Het natuurmuseum neemt je als het ware mee op een reis steeds dieper de bodem in. Bijzonder pronkstuk in de collectie is het wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, maar onze kinderen waren het meest onder de indruk van de holen van dieren waar je via plexiglas in kunt kijken.

Speeltuin

In het centrum van het Park, naast het Parkpaviljoen, ligt een uitgebreide speeltuin met toestellen voor alle leeftijden. Zo vind je er schommels, een kabelbaan, klimtoestellen en een klimparcourtje naar een soort boomhut.

Wilde dieren spotten

Als je bij één van de ingangen een plattegrond koopt van de Nationaal Park de Hoge Veluwe, dan zie je op diverse plekken herten ingetekend op de kaart. Op deze plekken maak je de grootste kans om overdag wilde dieren te spotten, zoals herten en moeflons. Het is geen 100% garantie dat ze er zijn, het blijven namelijk dieren die vrij rond kunnen struinen. Wij hebben echter al een aantal keer geluk gehad, en toch herten kunnen spotten.

Tip: Neem een verrekijker mee, dat maakt het spotten een stuk makkelijker en leuker, ook voor de kinderen.

Overige activiteiten

Kröller-Müllermuseum

Vlakbij het centrum vind je het Kröller-Müllermuseum. Dit is de privécollectie van Helene Kröller-Müller en behoort tot één van de grootste kunstcollecties van de 20e eeuw.

Er is een grote verzameling kunstwerken van Van Gogh en daarnaast worden werken van Monet, Picasso en Mondriaan tentoongesteld. Verder is er een grote beeldentuin. Met name deze laatste is ook een aanrader om met kinderen te bezoeken. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de trap die eindigt in de boomtoppen. Overigens geen aanrader als je hoogtevrees hebt…

Georganiseerde activiteiten

In het Nationale Park de Hoge Veluwe worden met grote regelmaat activiteiten georganiseerd, van wandel- en fietsexcursies, rondleidingen op het Jachtslot Sint Hubertus, tot speciale activiteiten voor kinderen. Op de website vind je een agenda met de actuele activiteiten: https://www.hogeveluwe.nl/nl/agenda

Praktische informatie

Openingstijden

Het park is elke dag toegankelijk tot één uur voor sluitingstijd.

 • januari t/m maart: 09.00 – 18.00 uur
 • april: 08.00 – 20.00 uur
 • mei: 08.00 – 21.00 uur
 • juni en juli: 08.00 – 22.00 uur
 • augustus: 08.00 – 21.00 uur
 • september: 09.00 – 20.00 uur
 • oktober: 09.00 – 19.00 uur
 • november en december: 09.00 – 18.00 uur

Het Museonder is dagelijks geopend van 9.30 t/m 17.30 uur.

Het Kröller-Müller Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 t/m 17.00 uur. Tijdens de herfstvakantie en de kerstvakantie is het museum ook open op maandag.

Entreeprijzen

De volgende prijzen worden gehanteerd (exclusief het Kröller-Müller Museum):

 • Kinderen tot 6 jaar: gratis
 • Kinderen 6 tot 13 jaar: € 5,50 per persoon
 • Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar: € 10,95 per persoon
 • Meenemen eigen fiets (excl. entree Park): gratis
 • Per Auto/motor in het Park (incl. parkeren): € 7,75
 • Parkeren buiten de ingangen: €3,90

Waarom wij het Nationaal Park de Hoge Veluwe zo leuk vinden

Nationaal Park de Hoge Veluwe vinden wij een ideaal gezins- of familieuitje. Als je van lekker buiten in de natuur zijn houdt en je wilt eens iets heel anders en veel meer dan de bossen die je normaal gesproken gewend bent dan is dit zeker een aanrader. Je kunt er wandelen, fietsen, meedoen aan een excursie, spelen in de speeltuin, een museum bezoeken, en ga zo maar door. Kortom: je hebt hier echt voor ieder wat wils!

Lees ook ons artikel ‘Wandelen bij Kasteel Doorwerth en Landgoed Duno‘ voor nog een mooi wandelgebied in de provincie Gelderland.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne