veilig-barbecueen-met-kinderen-opwegmetmama

Tips om veilig te barbecueën met kinderen

Zodra de temperaturen weer oplopen, halen een hoop mensen de barbecues weer uit de schuur. Barbecueën heeft naast dat het door velen als lekker wordt ervaren, ook nog een sociaal aspect. Echter brengt het helaas ook risico’s met zich mee. Er belanden dan ook niet voor niets jaarlijks gemiddeld 200 mensen op de Spoed Eisende Hulp in het ziekenhuis na ongelukken met barbecueën. Helaas betreft dit niet enkel volwassenen, maar gaat dit ook om minderjarige kinderen die letsels oplopen.. Met de volgende tips hopen wij je wat advies te kunnen geven over hoe je het meest veilig kunt barbecueën in het bijzijn van kinderen. 

Tips voor de verschillende fases van het barbecueën

Een barbecue bestaat uit een aantal fases, met ieder zijn eigen risico’s:

 • De voorbereiding voor het barbecueën;
 • Het moment van het barbecueën zelf;
 • En de fase nadat je hebt gebarbecued.

De voorbereiding voor het barbecueën

Een goede voorbereiding is het halve werk, en mogelijk zelfs het belangrijkste wat er is wanneer je wil gaan barbecueën. Je kunt namelijk met een goede voorbereiding al een hoop risico’s vermijden. Denk dan dus ook aan de volgende tips:

 • Let goed op waar je de barbecue plaatst. Zorg allereerst dat de barbecue stevig op de poten staat op een vlakke ondergrond. Heb je een kleinere barbecue? Zorg er dan voor dat deze op een goede hoogte staat zodat je niet hoeft te bukken.
 • Ook is het belangrijk dat je de barbecue uit de wind zet, en indien dat niet mogelijk is goed rekening houdt met de windrichting. Plaats hem niet te dicht bij tuinmeubels en andere brandbare materialen of onder een afdak.
 • Als de barbecue toch redelijk dichtbij je tuinmeubels komt te staan, omdat je bijvoorbeeld een kleine tuin hebt, zorg dan voor voldoende afstand.
 • Heb je een elektrische barbecue? Let er dan goed op dat je deze niet in de buurt van water (zwembad/vijver/regen) plaatst.
 • En heb je een barbecue op gas? Vergeet dan niet om de datum op de gasfles te controleren en controleer ook of de gasslang nog heel is, deze mag natuurlijk geen gaatjes bevatten.

Het begin van de barbecue

Ook aan het begin van jullie barbecue zijn er nog diverse zaken waar je aan kunt denken om het risico op ongelukken zo veel mogelijk te verkleinen:

 • Begin op tijd met het opwarmen van de barbecue. Een half uur is meestal voldoende. Bij een barbecue op gas heb je veelal genoeg aan 5 minuten.
 • Gebruik je een barbecue op houtskool, zoals een Kamado bbq? Zorg er dan voor dat de kolen gloeien en niet vlammen. Wij zelf maken wel eens gebruik van een zogeheten snelstarter zodat de kolen sneller warm zijn.
 • Blaas nóóit in het vuur! Gebruik liever een waaier of blaasgalg.
 • Om de barbecue aan te steken, kun je het beste alleen aanmaakblokjes gebruiken. Gebruik hierbij het liefst een lange lucifer. Maak de barbecue nóóit met een brandbare vloeistof als bijvoorbeeld spiritus! Helaas zie ik dit nog regelmatig gebeuren met alle risico’s van dien..
veilig-barbecueen-met-kinderen-opwegmetmama.

Tijdens het barbecueën

 • Eén van de belangrijkste tips wanneer je eenmaal aan het barbecueën bent: laat de barbecue staan waar hij staat! Ga absoluut niet lopen met een brandende barbecue. Niet alleen is het voor iedereen duidelijk waar hij staat, maar je kunt je ook flink branden of nog erger: de barbecue valt om. Voor alle zekerheid kun je daarom een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven indien nodig.
 • Tijdens het barbecueën is het handig om speciaal barbecue gereedschap te gebruiken, zoals bijvoorbeeld lange pennen, vleesvorken en tangen. Keer het voedsel pas om zodra het niet meer aan het rooster plakt. Indien dit nog wel vastplakt, trek dit dan niet los.
 • Let ook goed op je kleding en die van de mensen om je heen, met name kinderen! Draag geen licht ontvlambare kleding zoals zwemkleding en nylon. Katoenen kleding is het meest veilig.
 • Probeer er sowieso voor te zorgen dat kinderen uit de buurt van de barbecue blijven, het liefst buiten een cirkel van 3 meter (kinderen willen nog wel eens de grens opzoeken). Wat wij meestal doen met onze kids is met krijt een gebied tekenen waar zij niet binnen mogen komen. Dat werkt hier erg goed. Kleinere kinderen kun je eventueel in een kinderstoel zetten.
 • En we weten allemaal dat de meeste kinderen niet van die goede stilzitters zijn. Spreek dan ook af dat er bijvoorbeeld niet wordt gevoetbald of met ander rollend speelgoed wordt gespeeld zolang de barbecue aanstaat. Door het rollende voorwerp kunnen kinderen mogelijk afgeleid raken waardoor ze toch te dicht bij de barbecue kunnen komen met alle gevolgen van dien.

Na het barbecueën

En tot slot:

 • Zodra jullie klaar zijn met barbecueën, zet de deksel dan op de barbecue en dek deze af met zand wanneer je gebruik maakt van een houtskoolbarbecue. Wij vinden de barbecue big green egg erg prettig! Wanneer je gebruik maakt van een gasbarbecue, controleer dan extra goed of de gasfles gesloten is en deze goed is afgekoppeld.
 • Zodra de barbecue is afgekoeld (Let op! Dit kan nog best wel een tijdje kan duren!) plaats hem dan op een veilige plek.

Regen tijdens de barbecue

Met name grotere barbecues worden al enige tijd van tevoren geregeld. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen, buurtbarbecues en familie- of personeelsuitjes. Zeker in ons kikkerlandje riskeer je de mogelijkheid dat het zou kunnen regenen. 

Mocht dit helaas het geval zijn, plaats de barbecue NOOIT binnen. Rook van hout en houtskool bevat namelijk veel koolstofmonoxide af. Koolstofmonoxide is een gevaarlijk geur- en kleurloos gas dat jaarlijks voor vele dodelijke slachtoffers zorgt.

Je kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een elektrische barbecue of om het kleiner aan te pakken en bijvoorbeeld te gaan gourmetten of fonduen.

Ondanks alles, is het toch mis gegaan met het barbecueën, wat nu?

Het is altijd verstandig om bepaalde voorzorgsmaatregelen in huis te hebben voor mogelijk ongelukken:

 • In het kader van brandgevaar, kan een blusdeken erg zinvol zijn. Het vuur kan gedoofd worden door het slachtoffer over de grond te rollen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een blusdeken of andere zwaar textiel zolang deze niet synthetisch zijn.
 • Wanneer kleding of het haar van iemand in brand staat, kun je dit ook doven met water of afdekken met andere kleding, lakens of dekens (wederom mag dit niet synthetisch zijn!).
 • De belangrijkste regel die je moet onthouden wanneer iemand in brand staat, is dat deze persoon NOOIT mag rennen. Door te rennen worden de vlammen alleen maar erger. Een ezelsbruggetje die je kunt gebruiken in een situatie als deze: niet hollen maar rollen.
 • Brandwonden dienen minimaal een half uur in lauw (niet koud!) stromend water gekoeld te worden. Trek kleding niet van een verbrande huid, het vel kan hierdoor meegetrokken worden. Het is beter de kleding mee te koelen met de huid. Raadpleeg altijd een arts en bel bij spoedgevallen 112.

Veilig eten met deze tips

Naast mogelijke risico’s op brandgevaar, is het ook van belang dat er rekening wordt gehouden met goed eten om narigheid te voorkomen:

 • Wanneer je vlees en/of vis hebt gekocht, zorg dat deze in de koelkast liggen en niet in de zon. Probeer deze ook tijdens het barbecueën zo lang mogelijk in de koelkast te laten. In rauwe producten als vlees en vis kunnen ziektemakers zitten wanneer deze te lang buiten de koelkast staan. Je kunt dit voorkomen door vlees en vis goed gaar te maken of voor gegaard voedsel te kopen.
 • Keer tijdens het barbecueën het voedsel regelmatig om, om te voorkomen dat het aanbrandt. Aangebrande randjes of korstjes kun je het beste wegsnijden aangezien deze mogelijk schadelijke stoffen bevaten als acrylamide en PAK’s.
 • Probeer eens wat meer groente en vleesvervangers op de barbecue te leggen. Leuk voor af afwisseling en dit zorgt tegelijk ook  voor een langere milieubelasting.

Foto’s © Shutterstock