Op wereldreis in Garderen bij Het Veluws Zandsculpturenfestijn

Ga je mee op wereldreis? Jazeker kan dat, het hoeft niet lang te duren en is ook helemaal niet zo duur als je denkt. Ik beloof je dat je je ogen uitkijkt tijdens de reis. Het Veluws Zandsculpturenfestijn van 2019 heeft namelijk als thema ‘Reis om de wereld.’ Dit uitje heeft dit jaar maar liefst zilver gewonnen met de verkiezing voor het leukste uitje van Gelderland én het is een leuk uitje geschikt voor het hele gezin! Lever je boardingkaart in bij een van de stewardessen en ga mee op reis. 

Ga je mee op wereldreis?

Bij de ingang van het zandsculpturenfestival staat je bagage al klaar. Langs de vriendelijke stewardessen loop je zo de slurf van het vliegtuig in. Hilariteit bij mijn dochters die meteen helemaal in de vakantiestemming kwamen: ” We gaan op wereldreis!” Laat dat nou helemaal kloppen, want we gaan inderdaad op wereldreis. ‘Reis om de wereld’ heet het Veluwse zandsculpturenfestival van dit jaar in Garderen. Een wereldreis langs de prachtigste zandsculpturen. Wij keken onze ogen uit!

De bekendste gebouwen ter wereld

Via de slurf van het vliegtuig liepen we een ruimte in met een prachtige skyline van 18 meter lang met de bekendste gebouwen van de wereld. Maar liefst 70.000 kilo zand is hiervoor gebruikt. Hoe langer je kijkt, hoe meer bekende gebouwen je ontdekt. Allemaal zijn ze even gedetailleerd gemaakt, als je uren zou kijken blijf je nieuwe dingen ontdekken. Op de achtergrond speelt een lichtshow die de gebouwen steeds in een ander licht zet en bijpassende muziek. Mijn kinderen raakten hier al niet uitgekeken, maar er was nog veel meer te ontdekken.

De adembenemende onderwaterwereld van zand

In de onderwaterwereld van het zandsculpturenfestijn waan je je ver onder de waterspiegel. Een voor velen onontdekte wereld gaat hier voor je open. Je hoort de zee ruisen en de lichteffecten zorgen voor een watereffect. Omringd door duikers, enorme vissen, een schildpad en een octopus krijg je bijna zin om je bikini aan te trekken en een duik te nemen. Niet doen, dat wordt zandhappen! De boodschap ‘We moeten er met zijn allen voor zorgen dat onze oceanen intact blijven en niet verloren gaan aan vervuiling‘ op het informatiebordje is er een die we op dit moment weer even extra laten doordringen.

Het prachtige dierenrijk

In dit dierenrijk raak je maar niet uitgekeken. Ongeveer 50 kleine en grotere dieren zijn uitgebeeld in het zand. Wij hebben er een heleboel gevonden en iedere keer als we dachten dat we ze nu écht allemaal hadden dan vonden we er toch ineens nog een. Van de zebra tot de mot en van de olifant tot de zalm. Ik ben benieuwd of jullie ze allemaal kunnen vinden.

En buiten gaat het verder!

Jazeker, ook buiten staan er zeer veel zandsculpturen. “Hoe kan dat nou, als het gaat regenen gaan ze kapot, ” hoor ik je denken. Dat valt gelukkig mee! Het zand neemt het water op als een spons en over de buitenste laag zit een soort verdund lijmlaagje.

Door de tuin, aangelegd door Rob Verlinden, over de verharde paden loop je door de wondere wereld van zand. Van alles komt er voorbij: vervoermiddelen van over de hele wereld, herkenbare en grappige vakantiesituaties, musea met de nachtwacht en de Mona Lisa, eilanden en markten, geweldige gezichten, treinreizen, heilige steden, feesten van over de hele wereld.

Wil je dit alles ook eens van bovenaf zien? Stap in de monorail en trap jezelf een rondje over de zandsculpturen. Wedden dat je daarna ademloos bent? Is het niet van het mooie uitzicht dan is het wel van het harde trappen.

Het jaar van Rembrandt

2019 is het jaar van Rembrandt, ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar. Uiteraard mag de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt, niet ontbreken. Het schilderij is nagemaakt van zand in 3D. Vergelijk het maar eens met het echte schilderij, alles klopt.

Ook binnen in de expositieruimte, die dan weer niet van zand is, hangt de Nachtwacht op ware grootte. Ook andere schilderijen van Hollandse meesters zijn hier te bewonderen, allemaal tot in detail nageschilderd door kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen. Een mooie gelegenheid om je kinderen kennis te laten maken met de beroemdste schilderijen die Nederland rijk is.

Weet u het nog?

Bijna aan het einde van de wandeling langs alle zandsculpturen kom je in de ruimte van de prijsvraag. De vragen en de potloden liggen klaar. De lijst vermeldt een flink aantal gebeurtenissen vanaf de Tweede Wereldoorlog. De sculpturen in deze ruimte beelden allemaal zo’n gebeurtenis uit, maar welke hoort nou bij welke gebeurtenis? Voor jongere kinderen is dit erg moeilijk, maar mijn oudste dochter van 12 zag er een ware uitdaging in. De jongste vond de beelden, na alles wat we al hadden gezien, nog steeds fascinerend en liet de prijsvraag gewoon aan haar grote zussen over.

Al lopend kwamen we de Fabeltjeskrant, de val van de Berlijnse muur, de eerste telefoon, de moord op Kennedy en vele andere gebeurtenissen tegen. Onze oplossing leverden we digitaal aan het eind in en nu hopen we natuurlijk op een leuke prijs.

Hoe maken ze de zandsculpturen nou eigenlijk?

Ik was zelf erg benieuwd hoe deze kunstwerken nou worden gemaakt, want dat lukt niet met een schepje en wat zandvormpjes. Gelukkig kreeg ik antwoord op mijn vraag in het informatieboekje dat ik bij de ingang meekreeg:

De kunstenaars beginnen met een stapel van houten bekistingen vol zand. Dit is niet het zand wat je thuis in de zandbak hebt, maar speciaal jong rivierzand met een hoekige korrel. De bovenste bekisting wordt eraf gehaald en de kunstenaar begint te snijden in het zand, carven heet dat. En zo ontstaat heel langzaam een kunstwerk, van boven naar beneden. Al met al zijn zo’n 25 kunstenaar uit de hele wereld vanaf januari bezig geweest met het creëren van deze kunstwerken. Hiervoor is 2500 ton zand gebruikt, dat zijn ongeveer 27.500 kruiwagens vol.

Restaurant

Tussendoor een hapje eten en wat drinken kan in zelfbedieningsrestaurant ‘Saloon de Preuverij.’ Buiten op het terras of liever lekker binnen, genieten van een kopje koffie, limonade voor de kinderen of een lekkere lunch. Na de uitgang zit nog een eetgelegenheid, ‘Lunchroom de Rozentuin,’ waar je wordt bediend door onder andere mensen met een verstandelijke beperking. De Rozentuin is gespecialiseerd in het maken van High Tea’s en de Veluwsche koffietafel.

Praktische informatie

De meest praktische informatie voor dit dagje uit op een rijtje:

Openingstijden

Het zandsculpturenfestival is geopend van  12 april t/m 2 november 2019
Maandag tot vrijdag 10.00 – 17.30
Zaterdag 10.00 – 17.00
Zondag gesloten
Hemelvaartsdag 12.00 – 17.30
2e pinksterdag 12.00 – 17.30

Tarieven

t/m 5 jaar gratis
6 t/m 12 jaar €4,50
13 jaar en ouder €9,50
Online verkoop met korting

Voor wie is het zandsculpturenfestival?

Het zandsculpturenfestival is geschikt voor jong en oud. Kinderen zullen met name lol beleven aan het herkennen van een aantal, voor hen bekende, figuren en de monorail. Ook is er voor de jongsten een enorm grote zandbak aangelegd waar ze hun eigen zandkastelen kunnen bouwen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Door de verharde paden is het prima kinderwagen- en rolstoeltoegankelijk. Voor grote groepen vanaf 20 personen zijn er arrangementen mogelijk, neem hiervoor contact op via mail: info@zandsculpturen.nl. Na afloop van het seizoen, op maandag 4 en dinsdag 5 november zijn er speciale dagen voor blinden en slechtzienden.

Adresgegevens

Oude Barneveldseweg 5
3886 PT Garderen

Het eindoordeel over Het  Veluws zandsculpturenfestijn

Het zandsculpturenfestival is geschikt voor jong en oud. De omgeving is overzichtelijk, niet te groot en niet te massaal. Op de dag dat wij er waren was het ’s morgens vrij rustig, ’s middags werd het een stuk drukker, maar er was nog steeds voldoende ruimte om fijn rond te lopen of even te zitten. Onze kinderen, in de leeftijd van 5 tot 12, hebben zich niet verveeld. Alles is rolstoeltoegankelijk, de medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam en er hangt een heel gemoedelijke sfeer. De eet- en drinkmogelijkheden waar wij gebruik van hebben gemaakt zijn prima.

Als eindcijfer krijgt het Veluws zandsculpturenfestival van ons een 9.

Foto’s © Johanne