5 tips om je kind te helpen bij vliegangst

Ondanks dat vliegen vooralsnog één van de meest veilige manieren om te reizen is, blijft vliegangst voor een hoop mensen een probleem. Niet enkel volwassenen kampen hiermee, maar ook kinderen. Een situatie die zowel voor kind als ouder best lastig kan zijn. Want wat kun je doen bij kinderen met vliegangst? Ik heb het voor je uitgezocht en hoop dat je er iets aan hebt. 

Wat is vliegangst en waar komt het vandaan?

Om een probleem aan te kunnen pakken, is het goed om te weten waardoor het is ontstaan. Je kunt immers wel pleisters op een wond blijven plakken, maar je hebt liever dat de wond geneest.

Een angst kan ontwikkeld worden door dingen die je zelf direct of indirect meemaakt. Vliegangst is er in verschillende soorten. De meeste mensen met vliegangst zijn bang voor een vliegtuigongeluk, maar ook de angst om ziek te worden (reisziekte) is hier een vorm van. Tevens hangt vliegangst vaak samen met andere angsten als de controle moeten loslaten, claustrofobie, hoogtevrees, angst voor de dood. Ook ben ik van mening dat de media tot op zekere hoogte een rol speelt bij deze angstontwikkeling. Een auto-ongeluk hoor je niet snel op het nieuws, terwijl een vliegtuigongeluk vaak wordt uitvergroot ondanks hier jaarlijks veel minder doden bij vallen. (Vergeet hierbij niet dat het nieuws enkel uitzonderlijk nieuws uitzend waarin mensen geïnteresseerd zijn. De meeste mensen zijn van nature nou eenmaal ‘ramptoeristen’ en willen zodra iets gebeurd er alles over weten.)

Wanneer vliegangst bij kinderen ontstaat, is dit meestal vanaf 6 jarige leeftijd. Vanaf deze leeftijd gaan zij steeds meer nadenken over hoe dingen in elkaar steken en krijgen zij steeds meer mee van wat er in de wereld gebeurt. Zo kunnen zij zich af gaan vragen hoe het het dat zo’n groot voorwerp in de lucht kan blijven. Maar ook een nieuwsbericht over een vliegramp kan een trigger zijn. Het ene kind is gevoeliger voor dit soort dingen dan een ander kind en kan sommige dingen daardoor meer op zichzelf betrekken. Angst is een gezonde reactie waardoor je meer alert wordt, maar in het ergste geval beland je in een vicieuze cirkel van angst terecht komt. Mocht je vermoeden dat je kind hier last van heeft, dan is het tijd om in actie te komen.

Tip 1: Neem de angst van je kind serieus!

Iedereen wil graag gehoord worden, zo ook je kind. Neem de angst van je kind serieus en doe niet alsof het niet bestaat of dat je kind zich aanstelt (ook al denk je dat misschien wel). Probeer je te verplaatsen in je kind en toon begrip. Op deze manier kun je mogelijk ontdekken waar de angst vandaan komt en kun je er iets mee doen.

Kinderen tot een jaar of 6 kunnen fictie en werkelijkheid niet tot nauwelijks uit elkaar houden. Probeer kinderen tot deze leeftijd dan ook zo min mogelijk bloot te stellen aan mogelijke ontwikkelingen voor vliegangst (en natuurlijk ook andere angsten). Televisieprogramma’s, series en films hebben dan ook niet voor niets een leeftijdsgrens.

Tip 2: Praat er over met je kind

Door te praten over je angsten met iemand die je begrijpt, kan zorgen voor enige mate van ontlasting. Praat met je kind over zijn/haar angst en vraag ook door. Waarom is je kind zo bang? Waar is je kind dan precies bang voor? Begrijpt je kind bijvoorbeeld niet hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven? Leg je kind dan uit hoe een vliegtuig werkt en ga eventueel naar Schiphol of het luchtvaartmuseum Aviodrome. Iets wat je niet kent of begrijpt kan namelijk eng zijn!

Kinderen die bang zijn, zien voornamelijk enkel nog het gevaar dat op de loer ligt. Probeer je kind ook de leuke dingen van vliegen te vertellen zoals het mooie uitzicht en dat ze in het vliegtuig naar leuke films mogen kijken. Focus op de positieve dingen.

Praat ook eventueel er na de vlucht nog over met je kind. Bespreek hoe hij/zij het heeft ervaren en kijk of de angst er nog steeds is of dat deze is afgenomen. Als je kind voor de allereerste keer heeft gevlogen, dikke kans dat de angst is afgenomen.

Tip 3: Bereid je kind goed voor op de vlucht

Vertel je kind van te voren precies wat hij/zij kan verwachten. Start bij het begin zoals het inpakken van de koffers, de aankomst op de luchthaven, het inchecken, waar de bagage blijft, de douane, het opstijgen, het landen, de koffers weer ophalen en dan natuurlijk het laatste stuk de rit naar jullie accommodatie. Vertel je kind ook hoe lang de reis duurt en laat hem/haar iets te spelen uitzoeken om mee te nemen in het vliegtuig.

Ook kun je met je kind samen boeken over vliegtuigen lezen. Voor de kleinere kinderen is het boek ‘Kaatje in het vliegtuig‘ erg geschikt. In dit boek wordt het hele avontuur van begin tot eind verteld. Je kind zal dit herkennen in jullie eigen vliegreis. Voor kinderen vanaf een jaar of 4 kan de kinderencyclopedie ‘Auto’s, treinen en vliegtuigen‘ ook erg leuk zijn. Hierin wordt meer over de werking van een vliegtuig (en andere vervoersmiddelen) uitgelegd.

En zoals ook bij de vorige tip staat aangegeven, kan het erg leuk zijn om een bezoekje te brengen aan Aviodrome. Helemaal leuk wanneer je kind nog nooit heeft gevlogen. Ook leuk: Schiphol Experience waarbij je samen met je kind een kijkje achter de schermen bij Schiphol kunt nemen.

Tip 4: Heb je zelf ook vliegangst? Probeer rustig te blijven

Wanneer je zelf last hebt van vliegangst, probeer hier dan rustig over te blijven en denk goed na over de woorden die je gebruikt. Hoe angstiger jij zelf bent, hoe angstiger je kind ook kan worden. Angst is namelijk overdraagbaar en vaak word je dan ook door andermans angst beïnvloed. Kinderen zijn tevens vaak net even wat gevoeliger dan volwassenen, dus let hier goed op. Heb je erg last van vliegangst? Overweeg dan om hier iets aan te doen (in hoeverre je dat nog niet gedaan hebt).

Durf ook eerlijk aan je kind toe te geven dat je vliegen niet fijn vindt. Vliegen niet fijn vinden klinkt minder spannend dan bang zijn om te vliegen. Leg eventueel ook aan je kind uit hoe je hier zelf mee omgaat. Mogelijk dat je kind iets aan jouw eigen tips heeft. Probeer eventueel samen met je kind een aantal ontspanningsoefeningen uit.

Tip 5: Zorg voor de juiste afleiding

En dan is het moment van jullie reis aangebroken. Mogelijk zal de spanning nu ook wat gaan toenemen. Positieve afleiding is hierbij een toverwoord. Zorg er voor dat je ook voor onderweg voldoende speelgoed mee hebt zodat je kind ook motorisch iets te doen heeft zoals een kleurboek. Ook spelletjes als ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ waarbij je kind moet nadenken, werken goed als afleiding. Je kunt namelijk maar aan één ding tegelijk denken.. 😉

Heeft jouw kind ook last van vliegangst (gehad)? Hoe ga je daarmee om? We horen het graag!

Foto’s © Bigstock.com