Vliegen met een kind: tips voor een prettige vlucht

De vakanties staan voor de deur en dat betekent dat we massaal het vliegtuig pakken. In 2018 gingen meer dan negen miljoen Nederlanders met het vliegtuig op vakantie. Maandag 29 juli, vrijdag 9 augustus en 16 augustus beloven dit jaar de drukste dagen op Schiphol te worden.  Ook veel gezinnen zullen het vliegtuig kiezen als vervoer naar hun bestemming. Maar hoe overleef je nou die paar uur in de lucht met kinderen? In dit artikel een aantal tips hoe je dit het beste aan kan pakken. 

Voor de vlucht

Een prettige vliegreis begint al voordat je naar Schiphol vertrekt. Een goede voorbereiding kan veel stress bij jezelf (en jouw kind) wegnemen. Hier dus een aantal tips:

Hou bij het boeken rekening met de vluchttijden

Het is het prettigst als de vluchttijd ongeveer overeen komt met de slaaptijd van het kind. Dan heb je kans dat hij/zij tijdens de vlucht slaap. Uiteraard verschilt dit per kind. Kijk dus of dit bij jouw kind zou kunnen werken. Probeer ook een rechtstreekse vlucht te krijgen. Dit scheelt gesleep met het kind en de spullen tijdens een tussenstop.

Bereid het kind voor

Deze tip is natuurlijk vooral van toepassing bij de oudere kinderen. Het is verstandig het kind al het één en ander te vertellen over de vlucht. Een aantal voorbeelden van onderwerpen zijn:

  • Hoe lang duurt de reis?
  • Waar gaat de bagage naartoe?
  • Hoe ziet een vliegtuig er van binnen uit (bekijk samen plaatjes en boekjes)?
  • Wat doen de stewardessen?

Beantwoord zoveel mogelijk vragen van het kind, zeker als het kind de reis erg spannend vindt. Vind jij het zelf ook spannend? Probeer dit te verbergen voor het kind. Kinderen kunnen deze spanning namelijk gaan overnemen.

Zoek zelf dingen van tevoren uit

Zeker als je voor het eerst gaat vliegen met je kind, is het handig als al je vragen beantwoordt zijn voor je het vliegtuig in stapt. Hier alvast een paar antwoorden op de meeste gestelde vragen:

  • Mag mijn kind op schoot? Kinderen mogen meestal tot twee jaar op schoot, dan wordt er een speciale gordel aan de normale gordel vastgemaakt. Kinderen die op een eigen stoel zitten, moeten vastgemaakt worden met een speciale kindergordel. Een babystoeltje mag meestal worden meegenomen aan boord maar vraag bij de luchtvaartmaatschappij naar de eisen, deze kunnen namelijk verschillen per maatschappij. Op lange vluchten kun je vaak een babybedje reserveren. Vraag meer informatie bij de luchtvaartmaatschappij.
  • Hoeveel kost een ticket voor mijn kind? Dit hangt af van de leeftijd van het kind tijdens de reis (dus níet de leeftijd tijdens het boeken van de reis). De meeste maatschappijen rekenen 10% van de ticketprijs voor een baby. De baby heeft in dit geval geen recht op een eigen stoel en moet dus op schoot zitten. Een kinderticket geeft wel recht op een eigen stoel en kost meestal 70-90% van de ticketprijs. Let op: bij sommige maatschappijen betaal je vanaf twee jaar de volledige prijs, bij andere bij twaalf jaar. Kijk dus wat het geval is bij jouw maatschappij.
  • Hoeveel bagage mag mijn kind mee? In de leeftijd van nul tot twee jaar mag je meestal 10 kg bagage in het ruim en 10 kg handbagage mee om het kind aan boord te verzorgen. In sommige gevallen mag alleen handbagage meegenomen worden als het kind een eigen stoel heeft. Zoek dit dus ook even van tevoren uit. Vanaf twee jaar gelden dezelfde regels als bij volwassenen.
  • Hoe zit het met mijn buggy/kinderwagen? Kinderwagens en buggy’s die niet (geheel) ingeklapt kunnen worden, moet je meestal inleveren bij het inchecken. Paraplu buggy’s (buggy’s die je geheel in kan klappen) mag je meestal meenemen tot aan de gate. Daar lever je hem in zodat hij in het ruim mee kan op de vlucht. Je krijgt deze pas terug bij aankomst op je bestemming, met de rest van de bagage, dus niet bij tussenstops.
  • Wanneer mag mijn kind niet mee? Kinderen met een oorontsteking mogen, vanwege de druk die op de oren komt tijdens het vliegen, niet mee. Als kinderen een besmettelijke ziekte hebben, zoals bijvoorbeeld mazelen of waterpokken, dan moet je een medische verklaring mee van de huisarts waarin staat dat het veilig is. Heb je deze niet, dan mag het kind niet mee.
  • Mijn kind heeft een andere achternaam, wat nu? Je hoeft niet per se documenten mee waaruit blijkt dat jij het ouderlijke gezag hebt, maar mocht je deze hebben is het wel verstandig. De Koninklijke Marechaussee zal namelijk onderzoeken of de meereizende volwassene ouderlijk gezag over het kind heeft of toestemming heeft het kind mee de grens over te nemen. Je kan hiervoor een verklaring (laten) tekenen. Deze is te downloaden op de site van de Rijksoverheid.

Luchtvaartmaatschappijen hanteren veel verschillende regels en eisen. Voor meer informatie en details, neem dus contact op met jouw betreffende maatschappij.

Lees ook het artikel: ‘Dit moet je regelen wanneer je alleen gaat vliegen met minderjarige kinderen

Check ruim op tijd in

Als je online in kan checken, doe dit dan. Iedereen met kinderen weet hoe het soms kan gaan als je ergens op tijd moet zijn. Door online in te checken, scheelt het een hoop gehaast. Probeer een plek te krijgen op de eerste rij. Vaak heb je hier meer beenruimte en dus ook meer ruimte voor de kinderen om bijvoorbeeld even uit hun stoel te komen en op de grond te spelen.

Tijdens de vlucht

Je bent nu helemaal goed voorbereid en je kind weet wat hij/zij kan verwachten de komende uren tussen de wolken. Maar hoe pak je dat nou tijdens de vlucht aan zodat andere reizigers geen last ondervinden en jullie de reis als prettig zullen ervaren?

Neem de juiste handbagage mee

Waarschijnlijk kan je dit lijstje zelf ook wel bedenken, maar voor de zekerheid: dit is handig mee te hebben tijdens de vlucht

  • vochtige doekjes: voor toeten, handjes, billen, tafeltjes etc
  • schone kleren voor je kind
  • drinken: koop dit ná de douane. Je mag namelijk maar 100ml meenemen in de handbagage voor de douane
  • iPad: mét koptelefoon. Kan je kind tekenfilms kijken zonder andere passagiers te storen.
  • dekentje: het kan best fris zijn in het vliegtuig
  • kussen: eventueel. Het slaapt lekkerder en het kind kan hierop zitten om beter uit het raam te kijken
  • eten: iets om op te zuigen/kauwen tijdens het stijgen/landen zoals lolly’s of zuurtjes en natuurlijk wat snacks voor tijdens de vlucht
  • verzekeringsbewijs
  • spuugzakjes: in het vliegtuig zijn deze aanwezig, maar tijdens de reis in de auto of bus naar bijvoorbeeld het hotel waarschijnlijk niet.

Tip! Het is verstandig voor een rugzak te kiezen als handbagage in plaats van een handtas. Met een rugzak heb je jouw handen vrij om bijvoorbeeld je kind te dragen.

Geef het kind een eigen rugzakje

Dit rugzakje is de eigen handbagage van het kind. Doe hier eten, drinken en speelgoed in en laat het kind helpen met inpakken. Het kind mag zelf bepalen welk speelgoed mee gaat (misschien moet je als ouder even een voorselectie maken).

Geef je kind niet teveel snoep

Je wilt als ouder graag je kind tevreden houden tijdens de vlucht. Een tevreden kind zeurt tenslotte minder. Je hebt dan al snel de neiging het kind snoep te geven. Maar let op dat het kind niet teveel suikers krijgt. Een kind met teveel suikers op kan namelijk nogal hyper worden, en dat wil je niet in een vliegtuig. Denk bijvoorbeeld aan snacks zoals crackers, groenten (als jouw kind graag groenten eet), noten (als je kind boven de vier jaar is) of fruit (ook niet teveel want hier zitten ook suikers in).

Laat je kind kauwen tijdens het stijgen/landen

Tijdens het opstijgen en het landen, komt er veel druk op oren te staan. Voor volwassenen is dit al vervelend, maar een kind begrijpt ook nog niet waar dit vandaan komt. Geef je kind iets om op te kauwen of te zuigen, zoals kauwgom. Baby’s zou je op deze momenten een flesje of bijtring kunnen geven. Wil je je baby een flesje geven? Zoek van tevoren dan op of je het flesje op kan warmen en hoeveel voeding je mee aan boord mag nemen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Ga je met de auto i.p.v. met het vliegtuig? Lees dan ook het artikel ‘Tips voor een lange autorit met kinderen

Deel de vliegreis op

“Zijn we er al?” en “Hoe lang moeten we nog?” zal een gemiddelde ouder niet vreemd in de oren klinken. Om dit soort vragen zoveel mogelijk te voorkomen tijdens de vliegreis, kun je de reis opdelen en jouw kind een beloning geven per deel. Dit kunnen kleine cadeautjes zijn of bijvoorbeeld een sticker die hij/zij op een stickervel kan plakken. Op zo’n manier kan het kind goed zien hoe ver jullie zijn én wil hij/zij stiekem ook nog eens dat de vlucht langer duurt.

Draag comfortabele kleding

Jijzelf maar ook je kind. Het slaapt veel lekkerder op een schoot of in een stoel als je een joggingbroek draagt in plaats van een skinny jeans. En een kind die kleren niet lekker vindt zitten, gaat klagen.

Strek de benen

Ga regelmatig even wandelen met je kind, ook als het nog een baby is. Het is altijd goed af en toe even de benen te strekken en meteen een andere “omgeving” te zien dan. Daarnaast moeten kinderen af en toe even hun energie kwijt.

Verschoon je kind in het toilet

En níet op de stoel. Je medepassagiers zullen de geur van een poepluier in het vliegtuig namelijk niet in dank afnemen. Dus toch verschonen in het kleine hok. Nog een reden waarom kleren die makkelijk zitten het handigst zijn.

Maak je niet druk

Huilt of klaagt je kind tijdens de vlucht en heb je alles geprobeerd? Jammer dan! Kinderen huilen en klagen nou eenmaal. Dit is heel vervelend en het is begrijpelijk dat je dan snel boos en gefrustreerd wordt, maar dat werkt alleen maar averechts. Probeer zoveel mogelijk rustig te blijven en probeer je kind te troosten of af te leiden. Vind je het vervelend voor de medereizigers? Maak een wandeling met je kind en excuseer je af en toe naar de andere mensen. Een excuus en zien dat je je best doet, helpt al een hoop irritatie weg te nemen.

Klaar om te vliegen?

Hopelijk heb je nu vertrouwen in de vliegreis die jullie tegemoet gaan. En uiteindelijk zijn het maar een paar uurtjes voordat het heerlijke genieten kan beginnen. Ik wens jullie in ieder geval alvast een hele fijne vakantie!

Foto’s © Bigstock.com