Dit moet je regelen wanneer je alleen gaat vliegen met minderjarige kinderen

Er zijn ouders die wel eens alleen op vakantie gaan met hun kind(eren). Er zijn zelfs speciale reisbureaus die vakanties aanbieden als zijnde éénouder vakanties. Hartstikke leuk! Wanneer je alleen met je kind op vakantie wil gaan, zul je een aantal dingen moeten regelen. Er wordt namelijk streng op gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee waardoor je vakantie heel anders kan aflopen indien je de juiste papieren niet bij je hebt. Ben ook jij  van plan met je kind(eren) alleen op vakantie te gaan? Lees dan gauw verder!

Controle op kinderontvoering

Ieder jaar wordt er door de Koninklijke Marechaussee steng gecontroleerd op minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) die slechts met één of helemaal geen ouders reizen. Deze controle wordt gedaan om kinderontvoering aan het buitenland te voorkomen. Jaarlijks worden er nog steeds gemiddeld 250 tot 300 kinderen naar het buitenland ontvoert. Het is daarom dus zeer belangrijk dat de Koninklijke Marechaussee hier goed op controleert. De alleen-reizende ouder moet kunnen aantonen dat het kind mét toestemming van de andere ouder mee op reis gaat. Indien dit niet het geval is, wordt dit gezien als internationale kinderontvoering en zal de toegang tot het vliegveld worden geweigerd.

Wat moet je allemaal meenemen?

De verschillende situaties

Wat je moet meenemen ligt aan de situatie:

  • Wanneer een ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind alleen met het kind reist, dient de andere ouder toestemming te geven d.m.v. het toestemmingsformulier van de Rijksoverheid;
  • Als een ouder met eenhoofdig ouderlijk gezag met zijn/haar kind reist, is er geen toestemmingsformulier nodig maar wel andere aanvullende documenten;
  • Een ouder zonder ouderlijk gezag dient toestemming van de gezaghebbende ouder te hebben;
  • Helaas komt het ook wel eens voor dat de andere ouder is overleden. In dit geval is toestemming dan ook niet mogelijk. Wel wordt wederom aangeraden om aanvullende documenten mee te nemen en een kopie van de overlijdensakte;
  • Indien kinderen zonder hun eigen ouders op vakantie gaan, bijvoorbeeld met opa en oma mee, dient toestemming van de gezaghebbende ouder(s) een aanvullende documenten mee te worden genomen.
  • Het kind vliegt met beide ouders, dan dienen er in principe geen extra documenten meegenomen te worden. Wél kan het verstandig zijn om altijd een bewijs mee te nemen dat jullie ook daadwerkelijk de ouders zijn, bijvoorbeeld d.m.v. een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie personen van het kind waarop ook de oudergegevens vermeld staan.

Documenten

Het is een aardige waslijst die je mee moet nemen wanneer je alleen met kinderen gaat vliegen:

  • Het toestemmingsformulier van de Rijksoverheid, welke per kind ingevuld dient te worden;
  • Kopie identiteitsbewijs van de ouder die toestemming dient te geven;
  • Een recent internationaal uittreksel uit de basisregistratie personen en/of afschrift geboorteakte (deze kun je bij de gemeente opvragen);
  • Een recent uittreksel van het gezagsregister (deze kun je bij de rechtbank opvragen);
  • Een briefje van de andere ouder van het kind + telefoonnummer voor contact.
  • Indien gescheiden, een ouderschapsplan of gerechtelijk uitspraak over het gezag;

Help! De andere ouder wil geen toestemming geven!

Wanneer ouders uit elkaar gaan, gebeurt het regelmatig dat zij daarna niet meer met elkaar door één deur kunnen en willen. Indien je dan met je kind(eren) op vakantie wil gaan, kan de andere ouder geen toestemming te geven voor de vakantie of bewust het identiteitsbewijs van het kind niet mee te geven. Op grond van artikel 1:253a van het Burgerlijk Wetboek kan je d.m.v. een advocaat bij de rechter op vervangende toestemming vragen.

De rechter zal in dit geval in de procedure het risico afwegen van het niet terug keren met de kinderen na de vakantie. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of er familiebanden zijn in het land waar naartoe gereisd zal worden of hoe zeker het juist wel is dat ouder weer naar Nederland terugkomt. Wanneer de rechter dan tot de conclusie komt dat er geen gevaar is voor ontvoering, zal de rechter toestemming vervangende toestemming verlenen. Let er op dat je, indien nodig, ervoor zorgt dat de procedure op tijd wordt opgestart. Zeker rond de vakantieperiodes is het erg druk waardoor het nog langer kan duren. Houd rekening met zeker twee tot vier weken voor een definitieve uitspraak.

Ben jij wel eens alleen met je kind(eren) op vakantie geweest?