Fladderend door het tropische Vlinders aan de Vliet in Leidschendam

Nederland kent een hoop dierentuinen: grote, kleine maar ook dierentuinen met een thema. In Vlinders aan de Vliet in Leidschendam kom je bijvoorbeeld prachtige vlinders tegen, maar ook stoere krokodillen. In dit artikel geef ik je een indruk van wat je hier kunt verwachten. 

Een uit de hand gelopen hobby

Vlinders aan de Vliet is ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby van Jan Kienjet. Hij heeft namelijk een 850 m2 oude kas omgetoverd tot een jungle-vlindertuin in Leidschendam. Sinds 2008 mag Vlinders aan de Vliet zich officieel een dierentuin noemen.

De omgeving is werkelijk prachtig! Zowel de honderden vlinders in allerlei kleuren en met verschillende patronen die hier rondfladderen, als de eendjes, schildpadden en vogels. Om het nog maar niet te hebben over alle verschillende soorten bloemen en planten, rotsen en watertjes. Je waant je echt even in een andere (jungle) wereld. Heb je een camera? Neem die zeker mee want je kunt hier zoveel prachtigs fotograferen.

Ecodisplay en ontwikkelingsprojecten

Waarom zou iemand een hobby als deze hebben, zul je je vast afvragen? Het doel van deze vlindertuin is om geïnteresseerden kennis te laten maken met de wereld van de vlinder en het ecodisplay van de jungle-vlindertuin. Zo is er dus echt een tropisch leefgebied nagebootst waar de dieren in leven, je zult dus echt je ogen open moeten houden als je álle diersoorten wilt zien.

Naast een indrukwekkend bezoek, steek je er dus ook zeker iets van op. Ook leuk om te weten: in deze kas vinden kleinschalige ontwikkelingsprojecten plaats om het dreigende uitsterven van bepaalde vlindersoorten te voorkomen.

Temperatuur

Zoals hierboven al genoemd, is er in Vlinders aan de Vliet een ecodisplay. Je zult hier dan ook wandelen in tropische temperaturen. Helemaal niks mis mee, maar wel handig om rekening mee te houden. Want als je met je coltrui van plan was om een rondje te gaan lopen sta je al gauw puffend buiten. 😉 Dus ik denk wel de belangrijkste tip; kleed je koel aan!

De verschillende diersoorten

Vlinders

Zoals eerder genoemd hebben ze echt heel veel mooie soorten vlinders. Deze vlinders komen dus uit tropische gebieden. Leuk weetje: de vlinders worden als pop besteld in het buitenland bij een kweker, en als ze uitkomen in een speciale poppenkas vliegen ze zo rechtstreeks de mooie vlindertuin in. Ook is een klein gedeelte eigen kweek. Wat ook heel leuk is, is dat als je rondloopt, je de kans hebt dat er spontaan een vlinder op je neer landt. Zo zat er een prachtige vlinder bovenop mijn camera, die wilde letterlijk OP de foto, haha.

Let op! Omdat vlinders erg kwetsbare dieren zijn, zijn er regels opgesteld. Heel belangrijk en heel begrijpelijk. Dit betekent onder andere: niet gillen en niet rennen en zeker niet de vlinders aanraken.

Zeewateraquaria

Door de hele tuin stromen beekjes en zoetwatervijvers met daarin verschillende dieren, waaronder vissen die je kunt voeren door met een muntje wat vissenkorrels uit een apparaat te halen. Ook verschillende soorten schildpadden kun je bewonderen. Kom je bij het einde dan loop je tegen het zoutwatergedeelte aan. Daar zie je vissen als Nemo en Dory uit de bekende Disney films, maar ook stoere krokodillen.

Wij dachten ook eerst echt nog dat die niet echt waren, zo stil zaten ze. Tot er een plots zijn bek dicht deed, dat was even schrikken! 😉

Terraria

Wat is een jungle zonder reptielen? Je ziet in de terraria zowel vrolijk gekleurde kikkers, die overigens hartstikke giftig zijn en…slangen! Ook de papegaaien, vogelspinnen en hagedissen ontbreken niet. En.. de Flappentak! Wat is dat, zul je nu denken; dat is een soort wandelende tak alleen dan lijkt hij meer op een blaadje. Mijn dochter en haar vriendin mochten er eentje vasthouden. Wat vonden ze dat spannend maar ook hartstikke stoer!

Praktische informatie

Speurtocht

Je kunt bij de ingang voor een klein bedrag een boekje kopen voor een speurtocht, door de vlindertuin heen zitten plaatjes verstopt die de kinderen moeten vinden tot de kaart vol is.

Cafetaria

Aan het einde van de vlindertuin kom je weer bij de ingang en dat is tevens een kleine cafetaria waar je wat simpele hapjes kunt halen en in ons geval; een lekker ijsje.

Openingstijden

Vlinders aan de Vliet is geopend van 22 februari tot 28 oktober en kent dus een winterstop. Je kunt de vlindertuin tijdens de volgende openingstijden bezoeken:

  • Maandag: Gesloten
  • Dinsdag t/m zaterdag: van 10.00 tot 17.00 uur
  • Zondag: van 12.00 tot 17.00 uur

Entreeprijzen

De volgende entreeprijzen per persoon worden gehanteerd:

  • t/m 2 jaar: gratis
  • 3 t/m 12 jaar: € 6,-
  • 13 jaar en ouder: € 9,-

Groepen vanaf 20 personen (wel van te voren even reserveren): € 6,50 per persoon. Je kunt dit doen door hen even te bellen (06-13668833) of te e-mailen (info@vlindersaandevliet.nl).

Ben je van plan om vaker dan drie keer per jaar te komen? Dan kan een seizoenskaart erg interessant zijn. Deze heb je namelijk voor € 18,- voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar en € 27,- voor personen van 13 jaar en ouder.

Adresgegevens

De Vlindertuin, Vlinders aan de Vliet, in Leidschendam vind je aan Veursestraatweg 195A. Je kunt er heel gemakkelijk en gratis voor de deur parkeren. Ook met het openbaar vervoer is het prima te doen, want de bushalte stopt precies voor de deur.

Eindconclusie

De Vlindertuin is naar mijn mening echt heel erg mooi om te zien en ik keek dan ook mijn ogen uit. Toen mijn dochter kleiner was (ze is nu bijna 7), waren we hier dan ook wel even zoet. Elk blaadje en elke vlinder werd aandachtig bestudeerd. Ik denk de Vlindertuin vooral heel erg mooi en leuk is voor kleine kinderen die alles nog moeten ontdekken, en voor kinderen die weer net even wat groter zijn zodat je ook echt wat kunt uitleggen over het ecosysteem én ze het dan ook nog begrijpen. Mijn dochter zit er net even tussenin qua leeftijd. Desondanks was het wel een leuk uitstapje, en werden we vriendelijk geholpen. Ook was alles netjes, schoon en goed verzorgd.

Als eindcijfer krijgt deze mooie Vlindertuin van mij een 8.