Vlinders spotten in de Botanische Tuinen van Utrecht

Last updated:

Een oase van rust en groen vlakbij het centrum van Utrecht? Dat bestaat! Op Utrecht Science Park vind je de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. In deze tuinen vind je de mooiste planten uit de hele wereld en er is een kas met vlinders. Tijdens het Tropisch Vlinderfestival kun je in die kas de meest mooie vlinders spotten.

Botanische Tuinen van Utrecht

De Botanische Tuinen liggen rondom het 19e eeuwse Fort Hoofddijk. Het Fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Van 1 maart tot 1 december is er van alles te doen in de Botanische Tuinen. Je vindt er planten en bloemen uit de hele wereld. Er is een grote Rotstuin en een klein Bamboebos. In de Ontdektuin kun je zien welke rol planten hebben in het dagelijks leven. Ook is er een Bijenhotel, waar je veel vlinders, bijen, hommels en libellen kan zien. In de kassen kun je allerlei planten uit de Tropen bewonderen (lekker warm!). Ook is er een kas met vleesetende planten – gegarandeerd een succes bij kinderen.

Tropisch Vlinderfestival

Wij gingen naar de Botanische Tuinen toe, omdat we gehoord hadden dat er een Tropisch Vlinderfestival is. Van 1 april tot 1 december 2022 vindt dit plaats. In een (bescheiden) tropische kas kun je vlinders bewonderen. En dan niet de standaard vlinders die je ook wel eens in je tuin of een park ziet vliegen, maar exotische soorten uit verre landen. Er zijn veel vlinders te zien, in de meest wonderlijke kleuren en met de meest prachtige patronen. De vlinders landen vaak op blaadjes op ooghoogte, precies op ooghoogte voor kinderen.

Tijdens het Vlinderfestival kun je de levenscyclus van vlinders zien. Je kunt zien hoe rupsen veranderen in een pop. In een speciale rupsenkast kun je de rupsen zien kruipen tussen de blaadjes. En in de poppenkast hangen de poppen. Wij hadden geluk – er was net een vlinder uit een pop gekropen. Heel leuk om dit een keer in het echt te zien!

Zomerbingo

Eén van de kinderactiviteiten is de zomerbingo. Bij de kassa koop je voor € 2,50 euro 4 bingokaarten en een potloodje. In de Ontdektuin kun je vervolgens speuren naar de voorwerpen op de bingo-kaart. Wie van jullie heeft als eerst de kaart vol?

Voor ons was het een ideale manier om deze Ontdektuin te bekijken. Terwijl mijn dochter op zoek was naar de voorwerpen op de kaart, kon ik de verschillende thema’s in de Ontdektuin bekijken. Zo is er bijvoorbeeld een selectie aan medicinale planten.

Andere activiteiten voor kinderen

Ook wordt jaarlijks een speurtocht uitgezet in de Botanische Tuinen. In 2022 is het thema ‘Opsporing verzocht’. Het is een speurtocht voor kinderen van 4 tot 10 jaar. De kosten voor de speurtocht zijn 2,50 euro.

Picknicken

In de Botanische Tuinen is Tuincafé Botanica gevestigd. Hier kun je op het zonnige terras eten en drinken bestellen. Ook staat er een foodtruck in de Tuinen. Bij deze foodtruck kun je koffie, thee, sapjes en ijsjes bestellen. Die bestelling mag je dan to go meenemen en in de Tuinen op eten.

Er is veel ruimte om gezellig te zitten. Op prachtige plekken staan bankjes en picknicktafels. Je meegebrachte picknickmand kun je uitpakken aan een van de tafels, maar je mag ook je eigen kleedje meenemen.

Handig om te weten

  • De paden in de Vlinderkas zijn smal. Een kinderwagen kan hier nét door heen. Een draagzak is geschikter.
  • Ook kun je met een kinderwagen niet wandelen in de Rotstuin.
  • Er zijn toiletten aanwezig. Een verschoningsplek is er niet.
  • Er is geen speeltuin.

Praktische informatie

  • Openingstijden: Van 1 maart tot 1 december geopend. In die periode zijn de Botanische Tuinen dagelijks geopend van 10.00u tot 16:30u. De Vlinderkas gaat om 16:00 uur dicht.  
  • Tot 13 jaar is de entree gratis. De museumjaarkaart is ook geldig.
  • Website: www.uu.nl/botanischetuinen
  • Adres: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht (Utrecht Science Park).
  • De Botanische Tuinen zijn goed bereikbaar met het OV, fiets en auto. In de buurt zijn diverse parkeerterreinen die in het weekeinde gratis toegankelijk zijn. Op werkdagen is betaald parkeren. Buiten vakantieperiodes kan het druk zijn op de parkeerplaatsen.

Wat vonden wij van de Botanische Tuinen?

Wij hebben een heerlijke middag gehad. Ondanks dat het vakantie was, was het erg rustig. De zomerbingo vind ik wel een must om te doen. Zo krijg je op een speelse manier een rondleiding en zie je toch meer. En ook al is de Vlinderkas niet heel groot, de prachtige vlinders waren natuurlijk het hoogtepunt van het bezoek!

Lees voor nog meer leuke uitjes in de omgeving ook de volgende artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte