Inmiddels is het alweer november en begint de temperatuur buiten alweer aardig te dalen. Tijd om de zomerbanden weer om te wisselen voor de winterbanden. Vanaf wanneer kun je het beste op winterbanden gaan rijden. En zijn winterbanden eigenlijk wel nodig? Dit en meer kun je in dit artikel lezen.
De voordelen van winterbanden
Meer grip op de weg
Het materiaal waarvan een winterband is gemaakt is een andere rubbersoort dan zomerbanden. De rubbersamenstelling van een winterband blijft namelijk ook flexibel als het koud is. Ook het profiel van de band is anders dan het profiel van een zomerband. Er zitten namelijk speciale inkepingen in die meer grip hebben op de weg en dan met name in de bochten. Hierdoor zul je minder snel uit de bocht glijden dan met het profiel van een zomerband.
Je kunt beter remmen op een natte, koude en gladde wegen
De remafstand van een winterband scheelt aanzienlijk met die van een zomerband. Wanneer je 50 km per uur rijdt op een wegdek die besneeuwd is, is je remafstand met winterbanden ongeveer 30 meter. De remafstand met een zomerband is gemiddeld het dubbele, in dit geval namelijk 60 meter. Een flink verschil dus!
Je komt makkelijker uit een laag sneeuw
Hoe vaak zie je niet dat mensen met moeite uit een laag sneeuw komen met hun auto? De kans dat dit je overkomt is met winterbanden en stuk kleiner van met zomerbanden. Dit heeft te maken met de trekkracht van een winterband die sterker is dan die van een zomerband.
Je banden slijten minder snel
Zomerbanden slijten een stuk sneller in de winter. Als je langer met je banden wil doen, is het financieel gezien een stuk goedkoper wanneer je zowel een set winterbanden als een set zomerbanden hebt. De aankoop is welliswaar in 1x een stuk duurder, maar je doet er dan ook ruim 2x zo lang mee.
In wintersportlanden zijn winterbanden verplicht
Wanneer je wil gaan wintersporten, is het raadzaam om goed gecertificeerde winterbanden onder je auto te hebben. In een hoop landen is het namelijk zelfs verplicht. In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië ben je verplicht om op winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden.
In Frankrijk, Italië en Spanje kunnen winterbanden verplicht zijn. Er dient dan langs de weg ook een verplicht te staan indien dit het geval is. Liever voorkomen dan genezen dus.
De kans is dus dat je door een land moet rijden waar het verplicht is. En de boetes zijn behoorlijk hoog! In Oostenrijk kan je een boete krijgen van maximaal € 5.000,- wanneer je geen winterbanden onder je auto hebt zitten.
In welke periode kun je het beste op winterbanden rijden?
Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius begint te dalen, is het verstandig om je set zomerbanden in te wisselen voor een set winterbanden. Meestal is dit dus rond oktober/november het geval. Het hoeft dus niet per se te vriezen. Controleer elke twee maanden de bandenspanning van je winterbanden. De spanning van de banden daalt namelijk wanneer de temperatuur ook daalt. Het is gevaarlijk om op te zachte banden te rijden aangezien de banden dan minder grip hebben en een slechte wegligging. Ook voor je brandstofkosten is dit zonde. Wissel ook op tijd je winterbanden weer in voor zomerbanden om onnodig verslijten te voorkomen; winterbanden slijten sneller bij warmere temperaturen.
Wat zijn de verschillen tussen winterbanden en all season banden?
Regelmatig zie je reclame voorbij komen voor All season banden. Hoewel deze in de winter een stuk veiliger zijn dan zomerbanden, voldoen ze bij lange na niet aan echte winterbanden. Winterbanden hebben vergeleken met All season banden meer grip bij koudere temperaturen. Ook als het heeft gesneeuwd of als je een helling met sneeuw op wil rijden, kan dit met all season banden een stuk lastiger zijn. Wil je verstandig zijn, dan kun je dus beter investeren in een set winterbanden.
Foto © Bigstock