Op (wandel)avontuur bij Fort de Roovere in Halsteren (Noord-Brabant)

Last updated:

Eerder schreef ik voor Opwegmetmama.nl al een artikel over uitkijktorens, die de moeite waard van het bezoeken zijn. Een aantal oplettende lezers wezen mij erop dat er bij Fort de Roovere ook een prachtige uitkijktoren ligt. Tijdens de research vooraf blijkt dat Fort de Roovere bij Bergen op zoom (Halsteren), onderdeel is van de Zuid Waterlinie. Naast de restanten van het Fort, vind je op deze locatie ook de Mozesbrug en de Pompejustoren. Dat maakt het, zeker in coronatijd, een ludiek dagje uit.

Fort de Roovere

Bij aankomst zijn de kinderen in ieder geval direct enthousiast. Als je vanaf het parkeerterrein de weg oversteekt zie je de zware wallen met verschillende hoogtes al direct liggen. Een lust voor het oog en voor de kinderen een soort vrijbrief om eens lekker te klimmen en te rennen.

Op het Fort staan nog een aantal oude kanonnen, wat de fantasie ook behoorlijk aanwakkert en daarnaast ook de sfeer van die tijd wel aardig weet weer te geven.

De Mozesbrug en wandelroutes

Vanaf het Fort kun je aan de oostkant het bos in. Wij volgen de gele wandelroute. Informatie over deze route vind je op een groot bord bij de parkeerplaats. Volg je deze route, dan kun je over het Fort via de Mozesbrug het bos in. Erg leuk!

De Mozesbrug is een zogenoemde loopgraafbrug. Je loopt hiermee door het water zonder dat je natte voeten krijgt. Zie het voor je als een tunnel zonder dak. Het water staat bij de kinderen ongeveer op ooghoogte. Nadat we een aantal keer over de brug heen en weer zijn gelopen, kwamen we uit in een klein bos en met de gele wandelroute loop je vervolgens een kleine ronde om het Fort heen.

Daarnaast is er nog een andere wandelroute: de paarse. Deze maakt een grotere ronde en neemt o.a. de buitenste verdedigingslinie mee.

Fort de Roovere maakt deel uit van de Zuid Waterlinie en over deze gehele linie is ook een wandelpad uitgezet. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Pompejustoren

Op het terrein van het Fort vind je ook de 25 meter hoge Pompejustoren. Om aan de top te komen moet je 129 treden beklimmen. De toren is opgedeeld in plateaus, zodat je steeds op verschillende hoogtes van het uitzicht kan genieten. Op een mooie heldere dag kun je o.a. Bergen op Zoom en Kalmthout in België zien liggen. Deze architectonische parel is niet alleen een uitkijktoren, maar wordt ook gebruikt als openluchttheater.

De Schaft

Onderaan Fort de Rooverse staat de Schaft. Dit is buiten coronatijd een informatiecentrum over Fort de Roovere, de Pompejustoren en het natuurgebied er om heen. Ook kun je hier terecht voor een hapje en een drankje. Nu midden in het coronatijdperk zijn ze open voor afhaalhoreca. Er is koffie, thee en fris te krijgen. Daarnaast hebben ze o.a. vers gebakken koeken, soep, ijs en worstenbrood.

Praktische informatie

Parkeren kan aan de Ligneweg in Halsteren. De parkeerplaats ligt tegenover het Fort. Navigeer naar het volgende adres: Schansbaan 8, 4661 PN Halsteren

Klik hier voor meer informatie over Fort de Roovere.

Lees ook ons artikel ‘Minimaal 1,5 meter de hoogte in: wandelingen met uitkijktorens!‘ voor nog meer leuke wandelingen in Noord-Brabant met uitkijktorens.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne