kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Wandelen bij Kasteel Doorwerth en Landgoed Duno

Last updated:

Wanneer je op zoek bent naar een leuke, mooie en vooral veelzijdige wandeling, dan is de omgeving van Kasteel Doorwerth en Landgoed Duno een perfecte omgeving om te wandelen. Kastelen, bossen, kleine watervallen, weilanden, paarden, mooie uitzichten en nog veel meer. Wanneer je hier gaat wandelen, kom je het allemaal tegen! Wij kregen hier het gevoel dat we even op vakantie waren. Dat zegt wel genoeg, toch. Kijk je mee? 

Wandelen vanaf Kasteel Doorwerth

Het Kasteel Doorwerth bevindt zich tussen de steden Wageningen en Arnhem in en is het startpunt voor de vele routes die je vanaf daar kunt wandelen. Ik zal dan ook direct maar vertellen dat wij hier ruim 50 minuten voor hebben moeten rijden, maar het de tijd zeker waard is!

Bij aankomst parkeren wij de auto op één van de parkeerplaatsen bij Kasteel Doortwerth. Voordat wij aan onze wandeling beginnen, maken we eerst even een plaspauze bij het kasteel. Hiervoor dien je € 0,50 te betalen. Bij het kasteel zit ook een restaurant waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld een lekker kopje koffie en een stuk gebak.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je er ook voor kiezen om het kasteel te bezoeken. Dit hebben wij niet gedaan.

Wat wellicht wel leuk is om nog even te delen is dat je normaliter (voordat de Corona crisis startte..) bij Kasteel Doorwerth een escape route kunt doen waarbij codes gekraakt moeten worden en puzzels dienen te worden opgelost. Dit kan wellicht een leuke activiteit zijn en al helemaal in een kasteel.

Net buiten het kasteel bevindt zich trouwens een kleine speeltuin waar kinderen even hun energie kwijt kunnen.

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland
kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Uitdagende hoogteverschillen

De route die wij hebben uitgekozen, stuurt ons vrijwel direct het bos in. Direct opvallen zijn de uitdagende hoogteverschillen die je hier tegenkomt. Volgens een app die onze route heeft bijgehouden, heeft de wandeling de hoogteverschil van 52 meter gehad. Dit maakt het een leuke maar mogelijk ook zeker een uitdagende wandeling voor degene die geen wandelingen met hoogteverschillen gewend is.

De natuur hier is onwijs mooi en ik kreeg er zelf een beetje een vakantiegevoel van. Ikzelf wandel van kleins af aan al in Zwitserland en sommige stukken die aardig de hoogte in gingen, deden mij enigszins hier aan denken. Het verbaasde mij een beetje dat wij in Nederland ook zulke mooie omgevingen hebben om te kunnen wandelen zoals bij Kasteel Doorwerth. 

De route die wij hebben gedaan heet de Klompenpad Dorenweertsepad waarbij je kunt kiezen uit een wandeling van 8 of 13 km. Wij hebben gekozen voor de laatste optie en van de 13 km ben je ongeveer 3 km bezig met stijgen. Ik heb mijn kuiten aardig voelen branden! De kinderen waren dit keer niet mee, maar er zijn voldoende routes die je ook met kinderen kunt doen waarover ik je later in dit artikel meer vertel.

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Landgoed Duno

Eén van de hoogtepunten van onze wandeling was het Landgoed Duno. Na het eerste gedeelte van onze route kwamen we bij een brug aan waar ook de naam Duno op staat. Hoewel de brug op zich een plaatje is om te zien in het landschap, schijnt het verder een totaal nutteloos object te zijn. 

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Na weer een stukje verder te hebben gewandeld, komen we bij een kruispunt aan met sierlijke wegwijzer. De route die wij hadden gekozen, heeft ons uiteindelijk alle richtingen laten zien. 

Wat ik zelf nog een heel erg mooi stuk vind van Landgoed Duno is de Azalealaan. Wanneer je rond half mei tot begin juni komt, schijnt dit straatje helemaal in bloei te staan wat een kleurrijk beeld geeft. Helaas hebben wij dit gemist. 😉 Desondanks is het een mooi en rustgevend stuk om te lopen. 

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Mooie uitzichten en meer

Tijdens de wandeling kom je echt van alles tegen. Door de hoogteverschillen heb je op meerdere plekken mooie uitzichten zoals onderstaande foto. 

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Verder kom je nog diverse bruggetjes, kleine watervallen en trappen tegen. Je wandelt in bossen maar ook langs weilanden.

Qua dieren zijn wij heel erg veel paarden tegenkomen in de weilanden. Sommige paarden kwamen zelfs zo dichtbij zodat je ze zou kunnen aaien als je dat zou willen.

Ook zien we nog een stukje van het pittoreske Heveadorp. Alleen de huizen daar al zijn een lust voor het oog, zo leuk!

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Verschillende wandelroutes

Vanaf Kasteel Doorwerth kun je diverse routes wandelen. Een aantal van deze wandelroutes staan duidelijk aangegeven met bordjes. 

  • Rode route Deze route is ongeveer 5 km en wordt aangegeven met rode paaltjes. Voor kinderen die enigszins gewend zijn om te wandelen, kan dit een leuke route zijn. 
  • Klompenpaden Deze paden staan aangegeven blauwe (13 km) en paarse (8 km) markeringen waar een klompje op staat. 
  • Korte route Er is ook een korte route van 2,7 km welke (uiteraard afhankelijk van het kind) ook door kinderen kan worden gedaan. De route hiervan kun je op de website van Wandelen in Doorwerth vinden.

Bovenstaande routes zijn niet geschikt voor kinderwagens door de hoogteverschillen.

Wil je wel met de kinderwagen komen, dan kun je of rondom Kasteel Doorwerth wandelen, of je kunt je auto parkeren bij Landgoed Duno. Voor je navigatie kun je daarvoor het volgende adres gebruiken: Dunolaan 45, 6869 VB Heveadorp.

kasteel-doorwerth-landgoed-duno-wandelen-gelderland

Goed om te weten

  • Het adres van Kasteel Doorwerth, en waar je dus ook gratis kunt parkeren, is: Fonteinallee 2 B, 6865 ND Doorwerth.
  • Mocht je het kasteel willen bezoeken, dan dien je (i.v.m. de huidige Corona maatregelen) van te voren je bezoek te reserveren.
  • Goede wandelschoenen zijn aan te raden wanneer je door het bos wandelt. 

Ben je geïnteresseerd in nog meer mooie wandelingen rondom kastelen? Dan is de omgeving van Kasteel de Haar (Haarzuilens, Utrecht) ook een absolute aanrader!