Samen met kinderen op zoek naar dieren op Landgoed Heidestein in Zeist

Verscholen achter een woonwijk in Zeist ligt Landgoed Heidestein. Een mooi natuurgebied waar je, zeker met kinderen, leuke wandelingen kunt maken. Ga op zoek naar schapen op de schapenroute of bewandel, met de allerkleinsten, het beestenbos. Wij hebben beide wandelroutes voor kinderen gelopen en laten je graag zien wat je er van kunt verwachten én wat wij er van vonden.

Wandelen met kinderen op Landgoed Heidestein in Zeist

Beestenbos

Op ongeveer 10 wandelminuten van de parkeerplaats ligt schaapskooi Heidestein. Ten tijde van ons bezoek waren de coronamaatregelen nog van kracht en mochten we de schaapskooi niet betreden, maar normaliter zou dit wel mogen.

Vlak naast de schaapskooi ligt een kronkelpad van ongeveer 100 meter waarlangs in totaal 17 verschillende houten dieren staan en hangen. Al deze dieren komen voor in de Nederlandse natuur. Van egel tot hert en van boommarter tot vos.

Deze route is vooral erg leuk voor de allerkleinsten of voor de wat oudere kinderen die zonder papa en mama het rondje durven te maken.

Bij ieder dier staat een informatiebordje met wat leuke wetenswaardigheden erop, zoals de lengte, het leefgebied en wat hun lievelingsmaal is. Onze kinderen vonden het speuren naar de dieren vooral erg leuk.

Klik hier voor meer informatie over het Beestenbos.

Schapenroute

Nog een leuke wandelroute op Landgoed Heidestein om met kinderen te bewandelen is de Schapenroute. Tussen de schaapskooi en de ingang van het Beestenbos staat het eerste houten schaap van de Schapenroute. In ieder seizoen staan er nieuwe vragen en antwoorden op de houten schapen.

Wij bezochten de route begin april en liepen daardoor de Lammetjesroute (maart tot en met mei). Tijdens deze route leer je alles over de Drentse heideschapen die hier leven.

Van juni tot en met augustus kom je alles te weten over het landgoed in de zomer en herfst met de route Volop Leven.

Bezoek je Landgoed Heidestein tussen september en november, dan kom je tijdens de route Verborgen Schatten alles te weten over de dieren die je niet altijd zelf zult zien of tegenkomen.

Tijdens een wandeling tussen december en februari kom je met de route Nieuw Leven alles te weten over het landgoed in de winter en lente.

Volg je alle schapenkoppen, dan is de afstand 1,2 kilometer (gemeten vanaf de schaapskooi).

Klik hier voor meer informatie over Schapenroute Heidestein.

Heide en duinen

Wijk je halverwege de Schapenroute van het pad af en volg je de witte paaltjes, dan sta je zo in het heidegebied. Zeker in de maand augustus, als de heide mooi paars kleurt, is dit een aanrader om te bezoeken. Maar ook als de heide niet in bloei staat is het een leuke wandelroute.

Je schijnt vanaf de duinen van bovenaf het landgoed te kunnen bekijken. Ook zijn er klimbomen, water en een bruggetje te vinden. Tijdens ons bezoek hebben we ons enkel gericht op het beestenbos en de schapenroute, maar we willen bij mooi weer zeker nog een keer terug om ook dit gedeelte van het landgoed te zien.

Bomenroute Heidestein

Op de website van het Utrechts Landschap kun je een leuke bomenroute op Landgoed Heidestein downloaden met daarin vragen over de verschillende bomen die er op het langoed te vinden zijn. Deze route is ongeveer 1,5 kilometer lang en geschikt voor natuurliefhebbers vanaf ongeveer 7 jaar.

Het vertrekpunt is wederom de schaapskooi.

Praktische informatie

  • Openingstijden schaapskooi: zondag van 13.30 tot 16.30 uur;
  • Toilet: naast de schaapskooi. Alleen geopend tijdens openingstijden van de schaapskooi;
  • Parkeren: parkeren doe je gratis aan de Prinses Margrietlaan in Zeist. Volg de borden Landgoed Heidestein;
  • Fiets parkeren: aan het begin van de laan naar de schaapskooi zijn boomstammen die dienen als fietsenstalling;
  • Honden: zijn, ook aangelijnd, niet toegestaan op de schapenroute en in het beestenbos;
  • Kinderwagen-/rolstoeltoegankelijk: Om de schapenroute te kunnen lopen moet je door een houten hek en over een houten trap in de vorm van een wigwam heen. De route is volledig voorzien van zandpaden. Hierdoor is de route niet kinderwagen- of rolstoelvriendelijk. We zagen tijdens ons bezoek wel bezoekers met een wandelwagen lopen, deze ouders hadden de wandelwagen over de trap heen getild; Ook zagen we ouders die hun kinderwagen aan het hek hadden vastgemaakt en hun kind in een draagzak meenamen.
  • Versnaperingen: er wordt op Landgoed Heidestein niets verkocht. Eventuele broodjes, koffie, limonade of andere versnaperingen dien je zelf mee te nemen. Houdt er rekening mee dat er geen prullenbakken staan, dus dat je een afvalzakje meeneemt om het afval mee terug naar de auto te nemen.

Ons eindoordeel over de wandelroutes voor kinderen op Landgoed Heidestein

Landgoed Heidestein is erg leuk om met kinderen te bezoeken. Het enige “nadeel” is dat je eerst ongeveer 10 minuten moet lopen voor je bij de schaapskooi bent, vanaf waar alle routes beginnen. Maar aan de andere kant is dat ook wel leuk voor de kinderen om alvast even lekker rond te snuffelen in het bos en op zoek te gaan naar goede takken, die ze halverwege dan weer omruilen voor een nog beter exemplaar.

Het beestenbos hebben we nu als gezin gelopen, maar daar durven we onze kinderen de volgende keer prima alleen doorheen te laten lopen.

De schaapsroute is echt ontzettend leuk en in ieder seizoen weer anders. Uiteraard omdat ieder seizoen de natuur weer anders is, maar ook omdat de vragen op de bordjes ieder seizoen weer anders zijn. We zullen hier zeker nog eens terugkomen, al is het maar in de periode dat de hei in bloei staat.

Lees ook ons artikel ‘Het Stoute Schoenenpad, een avontuurlijke wandeling voor kinderen!‘ voor nog een leuke wandelroute voor kinderen in de provincie Utrecht.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke