wandelen-met-kinderen-wandelroutes

Wandelen met kinderen, tips om het leuk te maken (incl. wandelroutes)

Wandelen met kinderen kan hartstikke leuk zijn! Niet ieder kind is een groot fan van wandelen, maar met een aantal tips kun je het ook voor hen een stuk leuker maken. In dit artikel daarom een aantal tips om het wandelen met kinderen tot een succes te maken én een aantal leuke wandelroutes speciaal voor kinderen in Nederland.

Tips om wandelen met kinderen leuk te maken

Kies een leuke wandelroute voor kinderen

Er zijn in Nederland (en uiteraard ook in het buitenland) verschillende leuke wandelroutes die vinden die speciaal gericht zijn op kinderen. Het doel hiervan is dan ook wandelen voor kinderen leuk te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Kabouterpaden Eén van de meest bekendste wandelroutes voor kinderen zijn de zogeheten Kabouterpaden. Met een rode kaboutermuts, knapzak met wat te drinken en iets lekkers er in én een boekje met de wandelroute en opdrachtenboekje wandelen jullie een leuke route. Meestal zijn deze tussen de 0,5 en 3 km in. Perfect dus voor de korte beentjes! Vind hier een overzicht van alle kabouterpaden in Nederland per provincie.
 • Beleefpaden Wat mijn kinderen (momenteel) nog leuker vinden dan Kabouterpaden zijn Beleefpaden. Op deze paden kom je veelal wat klim- en klautertoestellen tegen. Waar je Kabouterpaden al met vrij kleine kinderen kunt doen, zijn Beleefpaden veelal geschikt voor kinderen die al goed kunnen lopen.
 • Blotevoetenpaden Een bijzondere ervaring zijn de blotevoetenpaden. De zintuigen in de voeten worden hierbij flink geprikkeld. Tijdens deze wandelingen wandel je op je blote voeten over verschillende soorten ondergronden. Denk hierbij aan gras en zand, maar ook aan boomschors of zelfs schelpen en water. Vergeet niet om een handdoek mee te nemen!
 • Speurtochten De meeste kinderen vinden zoeken maar al te prachtig en doen dit dan dus ook graag. Op het internet kun je meer dan voldoende speurtochten vinden. Je kunt ze vaak ook afhalen bij bijvoorbeeld bijbehorende bezoekcentra of restaurants. Maar ook zoekkaarten kunnen erg leuk zijn om te doen.
 • Geocaching Met iets grotere kinderen (en volwassenen) kan het leuk zijn om geocaching te doen. Met een GPS-ontvanger of telefoon ga je d.m.v. coördinaten op zoek naar ‘schatten’. Leuk hieraan is dat er overal in de wereld ‘schatten’ zijn verstopt en je het dus vrijwel overal kunt doen.
  Lees ook eens: Geocaching met kinderen: een budgetvriendelijke hobby
 • Avondvierdaagse In de lente worden op veel plaatsen de Avondvierdaagse georganiseerd. Tijdens de Avondvierdaagse loop je vier dagen lang een vooraf bepaalde route. Er is meestal een route van ongeveer 5 km voor de jonge kinderen en 10 km voor de wat grotere kinderen. Onderweg krijg je dan meestal wat te drinken en soms ook wat te eten aangeboden. Aan het einde krijg je als beloning een medaille. Hoe stoer is dat?! Zelf heb ik dit een aantal keer mogen meemaken als kind zijnde en ik kan me nog goed heugen hoe gezellig ik het altijd vond met alle andere kinderen (en hun ouders, grootouders, broers, zussen of wie er dan ook mee liepen).

Onderaan dit artikel zal ik nog een opsomming maken van een aantal leuke wandelroutes voor kinderen die wij van Opwegmetmama.nl met onze kinderen hebben gelopen.

Houd rekening met de leeftijd en conditie van je kind

Soms krijg ik wel eens de vraag hoe lang een kind van een bepaalde leeftijd kan wandelen. Het is lastig om daar een antwoord op te geven aangezien dit ligt aan verschillende omstandigheden. Allereerst de leeftijd én wandelconditie van je kind. Een kind wat regelmatig wandelt zal mogelijk langer kunnen wandelen dan een kind wat zelden wandelt.

Een ander omstandigheid m.b.t. de afstand is het type terrein. Een gehard pad dat vlak is loopt makkelijker dan een onverhard pad of een pad met hoogteverschillen.

Gemiddeld geldt voor een kind ongeveer 1 km per levensjaar. En vergeet niet om voldoende rustpauzes in te lassen!

Laat je kind meedenken

Wat jij leuk vindt, betekent niet automatisch dat je kind het ook leuk vindt. Laat je kind daarom eens meedenken. Op die manier leer je je kind nog beter kennen en wellicht dat hij/zij nog met ideeën komt waar je zelf niet eens aan hebt gedacht. Een win-win situatie dus.

Nog een optie is dat je je kind de wandelroute (tot op zekere hoogte) laat leiden. Laat je kind bijvoorbeeld meekijken op de kaart of laat hem/haar voorop lopen.

Zorg voor goed schoeisel

Behalve een goede wandelroute is het zorgen van goede schoenen onwijs belangrijk! Niet alleen voor jezelf maar ook zeker voor kinderen. Ook hierbij dien je rekening te houden met het terrein waar je over zal gaan wandelen.

Voor vlakke en verharde wandelpaden, kun je bijvoorbeeld kijken voor sneakers. En vergeet natuurlijk niet om voor jezelf te zorgen voor goede schoenen. Kijk bijvoorbeeld naar sneakers bij Winkelstraat.nl, zij hebben een zeer uitgebreid assortiment met sneakers van hoge kwaliteit.

Voor onverharde wandelen kan het juist weer raadzaam te kiezen voor échte wandelschoenen zoals bergschoenen. Zelf heb ik deze voor mijzelf en voor de jongens in huis van het merk Lowa.

Kleding in laagjes

Ik ga er in dit artikel van uit dat je van te voren altijd even het meest actuele weerbericht checkt. Pas hier dan ook de kleding van jezelf en je kinderen op aan. Het is handig om in laagjes te werken. Wanneer je het warm of juist koud hebt, kun je eenvoudig iets uit- of aantrekken.

Is er regen op komst? Neem dan een regenjasje mee of een regenponcho (bij de Xenos verkopen ze wegwerpponcho’s voor weinig).

wandelen-met-kinderen-wandelroutes

Geef je kind een eigen rugzak

Dikke kans dat je kind het stoer vind om zijn/haar eigen rugzak te mogen dragen. Dit maakt hen ‘groot’. Trots dat hij/zij zal zijn! In de rugtas kun je iets te drinken en wat te eten doen. Simpel dus!

Laat je kind foto’s maken

Wanneer je het belangrijk vindt dat je kind interesse in de natuur ontwikkelt, dan kan het leuk zijn om je kind zelf foto’s te laten maken. Het voordeel hiervan is dat zij echt op zoek gaan naar mooie plekken en objecten om te fotograferen. Ofwel ze nemen de omgeving goed in zich op. Het nadeel hier aan wel is dat het de wandeling wat kan vertragen. Maar hé, het is wel quality time! Positive thinking. 😉

Is je kind nog te jong voor een fotocamera? Dan kun je ook denken aan een verrekijker.

Neem de tijd

Op het internet had ik eens gelezen dat je voor een wandeling met kinderen qua tijd uit kunt gaan dat het twee keer zo lang duurt vergeleken met volwassenen. Simpelweg zal een wandeling van één uur door een volwassene voor kinderen dus ongeveer twee uur kunnen duren.

Zorg voor een goede afsluiter

Wat het bij mijn kinderen altijd erg goed doet, is een een leuke speeltuin aan het eind van de wandelroute. Zo hebben zij een ‘doel’ om naartoe te wandelen. Meestal gaan wij eerst een stukje wandelen en belanden wij vervolgens ergens op een terras voor een hapje en een drankje en een speeltuin waar zij nog even lekker kunnen uitrazen. Ideaal!

Handig om mee te nemen tijdens een wandeling met kinderen

 • Eten en drinken
 • Pleisters
 • Zonnebrandcrème
 • Anti-muggenspray
 • Afhankelijk van de leeftijd: kinderwagen/buggy/draagzak

Leuke wandelroutes voor kinderen in Nederland

Wij van Opwegmetmama.nl hebben al diverse leuke wandelingen gedaan speciaal voor kinderen. Hieronder kun je een opsomming vinden van wandelroutes voor kinderen die wij de moeite waard vonden:

Foto’s © Shutterstock