Minimaal 1,5 meter de hoogte in: wandelingen met uitkijktorens!

In Noord-Brabant heb je diverse prachtige natuurgebieden en mooie plekken om te wandelen, maar hoe krijg je nu je kinderen enthousiast om te gaan wandelen? Onze schrijfster Anne heeft speciaal twee wandelroutes geselecteerd en uitgeprobeerd die ideaal lijken te zijn voor jonge kinderen. De routes bedragen maximaal 1.5 km tot 2 km, maar zitten vol met uitdagingen en hoogtepunten!

Wandelingen met uitkijktorens

Wandelen op de Herperduin

Herperduin, onderdeel van de Maashorst, is een prachtig natuurgebied met stuifzand, bossen en vennen, en ligt vlakbij Oss.

Als je met de auto komt kun je parkeren op het parkeerterrein bij Natuurpoort en restaurant ‘de Kriekeput’. Vanuit daar steek je de weg over en zie je direct restaurant “Pan & Zo” en de ingang van de natuurspeeltuin. Deze natuurspeeltuin is echt een aanrader. Je vindt hier namelijk speeltoestel ‘De Das’. Een klimtoestel met een hoogte van 6 meter, een totale lengte van 33 meter en een breedte van 23 meter.

In principe is het voor alle leeftijden, omdat je er op diverse manieren op kan klimmen en spelen. De kop van de das heeft de hoogste moeilijkheidsgraad.

Verder vind je in deze speeltuin nog een waterspeelplek met pompen, kruip- en sluipdoortunnels en een blote voetenpad.

Na ruim 2 uur spelen verlieten wij de speeltuin en zijn toen doorgelopen naar de uitkijktoren. Deze ligt op ongeveer 250 meter van de speeltuin op een stuifduin. De toren is 24 meter hoog en daarmee een aardige klim naar boven. Het uitzicht is echter prachtig en de moeite van de klim waard.

Vervolgens zijn we over het stuifzand verder gelopen naar het Klompven. Dit ven zagen we liggen toen we op de uitkijktoren stonden en het leek ons een mooie plek voor een picknick.

Het is geen lange wandeling, maar biedt volop afwisseling en uitdagingen om ook jonge kinderen enthousiast te maken voor de natuur en wandelen.

Adresgegevens: Navigeer naar de parkeerplaats van restaurant ‘De Kriekeput’: Schaijkseweg 3A, 5373 KL Herpen

Lees ook ons artikel: ‘De leukste natuurspeeltuinen en speelbossen in Noord-Brabant

Wandelen op Landgoed de Utrecht

Landgoed de Utrecht ligt in het Brabantse deel van de Kempen. In dit natuurgebied vind je bossen, vennen en akkers.

Wij zijn onze wandeling gestart op de parkeerplaats van herberg ‘In den Bockenreijder’. Daar hebben we ervoor gekozen om niet rechtstreeks het pad naar de uitkijktoren te nemen, aangezien dit een lang breed zandpad is en we het leuker vonden om door de bossen te wandelen. Zodoende hebben we ervoor gekozen om achter de herberg de rolstoelroute te nemen.

Je kunt ervoor kiezen om de rolstoelroute volledig te wandelen en op het uiterste punt even af te slaan naar de uitkijktoren. Al met al loop je dan ongeveer 1,5 kilometer. De totale rolstoelroute is ongeveer 2 kilometer. De route is dus ook prima toegankelijk met een kinderwagen of buggy.

De uitkijktoren ‘Flaestoren’ is 22 meter hoog. Je hebt per persoon een euromunt nodig om het draaihek bij de ingang te kunnen openen. Vervolgens loop je via de trappen naar een uitzichtbalkon. Je kijkt hier uit over het ven ‘De Flaes’ en bij helder weer kun je zelfs België zien liggen.

Wij hebben ervoor gekozen om dezelfde weg terug te wandelen en vervolgens nog even op het terras van de herberg neer te ploffen. De herberg verdient een speciale vermelding omdat je hier echt een flinke stap terug in de tijd zet, naar de jeugd van je (over)grootouders. De kaart is eenvoudig en geschreven in Brabants dialect. Ze staan bekend om hun grote uitsmijters en die laten zich dan ook goed smaken .

Adresgegevens: Navigeer naar herberg “In den Bockenreijder” en parkeer daar je auto. De start van de rolstoelroute vind je achter de herberg.

Als je na deze wandelingen nog geen genoeg hebt gekregen van uitkijktorens, kijk dan eens bij mijn artikel over een stedentrip naar Tilburg. In het Tilburgse Spoorpark vind je namelijk het broertje van de ‘Flaestoren’: de Kempentoren! Lees ook ons artikel: ‘Met kinderen naar Tilburg: kindvriendelijke uitjes, activiteiten & hotspots

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne